Mitä ruokia voi laittaa, kun pitää välttää maito, muna, vehnä, soija, pähkinä?
Kommentit (15)
Vihanneksia, hedelmiä, kaura- tai riisimaitoa ja muita maitotuotevastikkeita, quinoaa, hirssiä, tattaria, lihaa, kalaa, papuja, sieniä, marjoja.
Tarkoittaako pähkinä kaikkia pähkinöitä (saksan-, cashew-, para-, pekaani- yms.) vai maapähkinöitä?
Pähkinä varmaankin tarkoittaa kaikkia pähkinöitä, lapsella todettiin verikokeessa pähkinän epiteeli?arvoksi "yli 100" (näin meille sanottiin) eli täydellinen välttö.
ap
No, mun tän päivän ruokalista täyttää nuo kriteerit.
Aamupalaksi puuroa ja mustikoita.
Lounaaksi broileria masalakastikkeessa, höyrytettyä kukka- ja parsakaalia.
Illalliseksi kylmäsavulohisalaatti oliiviöljy-sitruunakastikkeella.
-kastikkeet voi ruusustaa maizenalla
-maidon sijaan voi esim. leivonnassa käyttää hedelmämehuja ja -soseita, ruuanlaitossa vaikka kauramaitoa ja -kermaa, monet leipomukset onnistuvat myös kasviöljyjen avulla (ei tartte voita tai margariinia)
-mistä kaikista pähkinöistä on kyse? nehän kuuluvat useimmiten ihan eri sukuihin ja esim. manteli on ruusukasvi. No, niitä voi korvata esim. pinjansiemenillä.
-leivontaan on olemassa jotain niksejä munan korvaamiseen, mutta en valitettavasti nyt muista. Google varmaan auttaa.
-vehnän sijaan sitten muita viljoja, kokeile myös harvinaisempia jauhoja ja jauhosekoituksia.
-soijaa on varmaan useissa mausteissa ja valmisruuissa eli niissä kannattaa olla tarkkana. Jos käyttää paljon sellaisia mausteita niin ei kai auta muu kuin yrittää opetella käyttämään muita mausteita.
löytyy isoimmista ruokakaupoista. kananmunan tilalle.
-kastikkeet voi ruusustaa maizenalla
Joo, mutta kannattaa pitää mielessä, että ainakin se maizenan ruskea suuruste sisältää laktoosia. Se voi periaatteessa sopia maitoallergikolle, mutta meillä ainakin siitä tulee oireita.
löytyy ihan kaikissa muodoissa. Peruskaupasta löytyy ainakin Semperin gluteenitonta sarvimakaronia ja spaghettia.
Soijalesitiiniä ei yleensä tarvitse vältellä. Sininen Keiju-margariini on maidoton leivänpäällinen. D-vitamiinilisä on tärkeä kun ei maidon mukana tule. Joissakin kaura-maidoissa tosin saattaa olla vitamiinilisäkin.
Meillä hitti on jokaisella ruualla (myös aamupalalla) herne-maissi-porkkana sekoitus. Mikroon pieni satsi ja kylmään veteen jäähtymään.
Leiväksi löytyy Vuohelan herkun kauraleipiä, jotka ovat melko hyvän makuisiakin. Jos ruista kestää syödä, sitäkin löytyy 100% ruisleipänä.
Munan voi korvata lettutaikinassa tuolla noeggillä, tai sitten tällä:
2,5rkl vettä + 2,5rkl ruokaöljyä + 1,5tl leivinjauhetta. Sekoitetaan kipossa ja lisätään taikinaan kun sihinä lakkaa.
Jauhoiksi Jytte-jauhoa tai hienoa riisijauhoa.
Mannapuuron kaltaisen puuron voi keittää veteen karkeista Farina-riisijauhoista. Valmistuu 10 minuutissa, ohje pussissa.
Huom! Huom! Huom! Gluteeniton EI ole välttämättä sama kuin vehnätön. Vehnätärkkelystä on myös gluteenittomissa tuotteissa, ja vaikka se keliaakikolle kävisikin, ei se sovellu vehnäallergiselle. Tämä kannattaa muistaa kun etsii kaupasta gluteenittomia jauhoja (Sunnuntai-gluteeniton jauhoseos on vehnäpohjainen, se ei siis käy) tai pakasteesta gluteenittomia leipiä/leivonnaisia.
Puuppolan Aito Kaura- kaurahiutale on puhdasta, eikä sisällä vehnän jäämiä. Muita puhtaita puurohiutaleita, joille meidän vehnäallerginen ei reagoisi, en ole vielä löytänyt.
Mulla on "What's to Eat - The milk free, egg free, nut free food allergy cookbook" by Linda Marienhoff Coss.
ISBN 0-9702785-0-0
Ja tuolla on kaikki tärkeimmät ruuasta leivoksiin. Jauhot vaan katsoo sopiviksi niin reseptit toimii.
Katso myös täältä:
http://www.erimenu.fi/
voi saada reaktion myös naudanlihasta, joten se kannattaa kokeilla sopivassa vaiheessa erikseen.
Tee uunissa kanaa, porsaankyljyksiä ja kanasuikaleista kaurakerman (sipulilla maustettu on hyvä) kanssa paksua kastiketta pastalle tai perunalle. Vähän mausteita joukkoon.
Uunissa voi paistaa juureksia isoina kuutioina sitten kun pasta ja peruna alkaa tökkiä. Ja riisi sopinee kaikille.
isissa kaupoissa on ohuita, mungopapujauhoista tehtyjä lumivalkoisia pastalankoja, joiden keittoaika on hyvin lyhyt, vain minuutin luokkaa. Ne muuttuvat keitettäessä läpikuultaviksi ja ovat hyvin liukkaina vaikeita syödä. Niitä myydään nimillä papuvermiselli, kiinalainen vermiselli tai lasinuudelit.
Tässä omia vinkkejäni, kun niin läheltä liippaa vältettävien lista (meillä soija ja pähkinät käy, vehnäallergian sijaan on keliakia, mutta muuten tosi samanlainen lista).
-kana- tai possukastike: kuullota kurkumaa (tai curryä jos sopii), paprikaa ja inkivääriä miedolla lämmöllä oliiviöljyssä. Sekaan sipulia, paprikaa ja kesäkurpitsaa. Lisää tomaattipyrettä pari ruokalusikallista ja kaurakermaa (esim. Oatly). Toisella pannulla paista kanaa tai possua ja mausta suolalla ja valkopippurilla, ja laita kastikkeen sekaan muhimaan. Lisää suolaa ja mustapippuria maun mukaan. Ja ripaus sokeria. Lisukkeeksi riisiä. Tämä on ihan mielettömän hyvää!
-Lihapullat: keitä hieman vettä ja sekaan muutama ruokalusikallista puhdas kaura -hiutaleita. Sekaan paprikajauhetta, sipulisilppua, tomaatipyrettä ja suolaa tai lihaliemikuutio (ainakin jotkut luomukuutiot on vehnättömiä, tarkista tuoteseloste). Vettä pitää olla sen verran, että ei ole ihan tönkköä puuroa. Ripottele sekaan pari tl psylliumia (löytyy leivinjauheen vierestä kaupasta, on ratamonsiemenjauhetta) ja anna turvota hetki. Sitten sekaan 400 g sika-nauta-jauhelihaa. Vaivaa sitkeäksi, pyörittele palloiksi ja paista uunissa. Sopii vaikka perunoiden tai pastan kanssa. Voi tehdä kastikkeeksi esim. kaurakermakastikkeen, jossa kuullotettuja mausteita tai tomaattikastikkeen tomaattimurskasta ja -pyreestä. Vehnätöntä pastaa on ainakin osa gluteenittomista (tarkista tuoteseloste) sekä jotkut riisinuudelit.
-nakkikeitto: perunaa ja vihanneksia (vaikka sellainen pakaste) sekä allergiselle sopivia nakkeja (ainakin Vatajalta löytyy, ne nitriitittömät nakit)
-kinkkukiusaus: peruna-sipuli-sekoitus, kinkkua kaurakermaa, suolaa ja valkopippuria.
-Uunilohi ja muusi: Uuniin lohi, maustaminen suolalla ja pippurilla. Kastikkeeksi vaikkapa kaurakermakastiketta (itse teen pannulla ja maustan sitruunalla, pippurilla, inkiväärillä ja suolalla). Muusiin voin sijaan suolaa ja kaurakermaa.
-leipää: on olemassa joitakin 100% ruisleipiä (tarkista tuoteseloste, ettei vain ole vehnää) ja gluteenittomia leipiä, jotka ovat myös täysin vehnättömiä (luontaisesti gluteenittomia). Myös itse voi tehdä aika helposti leipää. Meillä leipäkone on tässä ehdoton.
-Floran ja Keijun laktoosittomat margariinit ovat maidottomia. Niitä voi käyttää leivän päällä. Tai sitten rypsi- tai oliiviöljyä.
-Itse käytän yleensä munan korvikkeena psylliumia. Sillä ollaan jopa kalaa leivitetty todella onnistuneesti. Sekoittaa sitä vain lämpimään veteen ja antaa turvota "limaksi".
-Jugurtin korvikkeena Yosa-kaurajugurtit.
-Meillä maidon korvikkeena kauramaito. Minkä ikäisestä lapsesta on teillä kyse? Tarvitseeko vielä äidinmaitoa tai erikoiskorviketta?
Tässä meidän vinkkejä. Hyvin onnistuu herkullisen ruoan tekeminen noilla rajoituksilla.
Suomessa luomueläimillekin syötetään vehnäpohjaista rehua, joten kaikki kasvatettu liha kiellettiin. Meillä syötiin riistaa ja poroa. Uusi-Seelantilainen lampaanliha tosin kävi, sillä sikäläiset lampaat syövät vain ruohoa.
Tässä omia vinkkejäni, kun niin läheltä liippaa vältettävien lista (meillä soija ja pähkinät käy, vehnäallergian sijaan on keliakia, mutta muuten tosi samanlainen lista).
Meidän allergisen kanapullaresepti:
- pikamaissipolentaa puolikas desi ja sipulisilppu pieneen määrään kaurakermaa/vettä, siihen yksi raakana raastettu peruna, kananjauheliha, paprikajauhe, mustapippuri, suola, basilikaa ja oliiviöljyäkin kunnon luraus. Pyörittele palloiksi ja paista pannulla/uunissa normaaliin tapaan. Tomaattikastike normaaliin tapaan.
Korppujauhoiksi löytyy myös täysin gluteenitonta maissikorppujauhoa (Orgran). Muroiksi Gluteeniton suklaatähtimuro (Dove's Farm) ja saman valmistajan pastaakin löytyy riisiversiona fusillia ja fusilli tricolore. Ihan lähiprismasta jopa.
Suomessa luomueläimillekin syötetään vehnäpohjaista rehua, joten kaikki kasvatettu liha kiellettiin. Meillä syötiin riistaa ja poroa. Uusi-Seelantilainen lampaanliha tosin kävi, sillä sikäläiset lampaat syövät vain ruohoa.
Kiitos tästä vinkistä. En ollut tietoinen, mutta olen ihmetellyt kun meidän vehnäallerginen 1v reagoi aina lihaa syötyään. Hirvenlihasta ei tule koskaan mitään.
t: toinen allergisen äitikkä
riisiä, perunaa, puuroja.