Kauanko kalatiskistä ostettu lohi säilyy jääkaapissa?
Kommentit (17)
Jos säilytät koko ajan alle +3 asteessa, voi säilyä montakin päivää riippuen kalan tuoreudesta. Pyynti- ja säilyvyysajat pitää olla esillä taululla kaupan kalatiskillä.
Jos taas jääkaappisi on normaalilämpöinen, n. 5-6 astetta, kala on kypsennettävä viimeistään seuraavana päivänä.
Milloin kala oli pyydetty, mutta toissapäivänä sen ostin. Mille pilaantunut kala haisee?
Vanhempi lohi alkaa olla voimakkaamman hajuinen ja sen lihassyyt aukeilevat/lohkeilevat. Yleensä sellainen lohi on vielä ihan syötävää kun sen paistaa kunnolla, siinä paistaessa sen haistaa, onko hyvä tuoksu vai ei.
Me tehdään sushia itse merilohesta, joten raa'an kalan kanssa on oltava tarkempi. Stokkalle lohi tulee muistaakseni torstaisin ja maanantaisin, joten ostamme heti ja vielä tarkistamme myyjältä onko varmasti tuoretta.
Niin, no oma jääkaappi ei yleensä ole niin kylmä kuin kaupan kylmäsäilytys, joten olisin sinuna melko tarkkana, yleensä emme säilytä kotona vuorokautta pidempään, mieluiten paistamme heti tai laitamme pakkaseen.
Mä ostan korkeintaan 3-4 päivää vanhaa kala, ja sit se kyllä pitää valmistaa vuorokaudessa. Varsinkin rasvainen kaal kuten lohi elttaantuu nopsaan.
Ei säily. Kala pitää säilyttää jäissä ja syödä mahdollisimman tuoreena.
Kylmä terminaalilla kun toimin niin kesällä pääsee kylmiön lämpötila noin 10-12 asteeseen kyseessä keski-suomen elintarvike jakelu...
Jääkappilämpötila ei riitä kalalle, joten se on syötävä samanana tai viimeistään seuraavana päivänä, riippuen siitä, kuinka paljon mikrobeja haluaa syödä. Jääkaapissa kala laitetaan kylmimpään paikkaan. Jos jääkaappia availlaan paljon ja pidetään auki, syökää heti.
Vaikka liiallinen hygieenisyys ei olekaan hyvästä, niin voin kertoa, että kalan kanssa ei kannata leikkiä. Isäni, joka ei päiväyksistä välitä ja kalaa varsinkin graavina syö paljon ja myös kuivattua kinkkua, sai sellaisen bakteerin, että sen häätämiseen piti käydä monta reissua ja vaihtaa lääkäriäkin. Lapsille syöttäisin varoen. Haistakaa sitä kalaa. Hyvä kala tuoksuu HYVÄLLE.
Unohtui sanoa, että se kala siellä tiskillä ei todellakaan välttämättä ole tuoretta. Tänään aamulla kuulin kalatiskillä, kun nuorempi naismyymälänhoitaja soitti kai kauppiaalle. Hän puhui kaloista, kertoen milloin ne ovat tulleet, tiskin asiakaspuolelta lasin takaa, kuvaillen : Ainakin näyttää ihan hyvältä vielä! Siis mitä?? Ei haistanut kalaa, saati käynyt lähellä. Tiskin myyjältä ei kysynyt mitään. Olin myymälänhoitajan takana, ostoaikeissa. Päätin hakea muualta.
Ostakaa kauppaan tulopäivänä! Harvassa kaupassa on enää kunnianhimoista kala/lihatiskinhoitajaa, jolle tuotteet ovat tärkeitä. Katsokaa myyjän kasvoja, näkyykö niissä ylpeys tehdystä työstä? Liikaa työtä, erilaista viilausta, pieni palkka, ei kunnioitusta ja se näkyy.
Vierailija kirjoitti:
Mä ostan korkeintaan 3-4 päivää vanhaa kala, ja sit se kyllä pitää valmistaa vuorokaudessa. Varsinkin rasvainen kaal kuten lohi elttaantuu nopsaan.
Noin vanhaa kalaa en huolisi edes ilmaiseksi.
Jos ostit kalan prismasta tai cittarista, voit heittää sen roskiin heti kotiin tultuasi.
Suomi on siitä ihmeellinen maa, että kalaa ei verestetä, perkaaja jättää kidukset ja myyntiin kala ehtii noin viikon päästä nostosta.
Kalaa kannattaa ostaa hallista tai pyytää itse.
Lyhyesti, syö kala AINA tuoreena!
Kala (jos kyseessä raaka lohi) syödään miel. samana tai korkeintaan seuraavana päivänä. Ostopäivänä perkaan ja fileeraan kalan, ruodot, roippeet ja pää kattilaan ja keitän kalalientä, joka menee pakkaseen. Fileet leikataan annospaloihin sen mukaan, mitä niistä tehdään. Esim. 3 palaa paistetaan tänään. Loput 3 palaa graavataan ja laitetaan heti pakkaseen erillisissä pienissä paketeissa, voipaperi (tai leivinpaperi) päälle ja pussiin. Kun tällaisen kalapaketin ottaa sulamaan, graavilohi on valmista nautittavaksi, kun se on hiljalleen sulanut jääkaapissa yli yön. On muuten herkkua!
Yleensä kalatiskin takaseinällä on (olisiko peräti määräys?) kalojen pyyntipäivä merkittynä - tarkista se! Lähikaupan kalatiski suorastaan haisee niin pahalta, että sieltä ei osteta yhtään mitään. Ei muuten ihme, koska eräänä varhaisaamuna näin, kun kalatiskin hoitaja veteli vakuumipakattuja lohia pois muovista, huuhteli hanan alla ja ei kun tiskiin! :( Siinäpä sitä "tuoretta" kalaa ja hyi, mikä löyhkä.
Voi hyvin syödä jos ei tuoksu pimpille.
Se riippuu siitä, milloin kyseinen kala on merestä kalastettu ja milloin tuotu kauppaan. Ikävä kyllä usein normaalin supermarketin kalatiskiltä ostettu savukala saattaa todellisuudessa olla jo useamman päivän vanhaa.
Itse söisin ostopäivästä seuraavat kaksi päivää enkä yhtään enempää, olettaen että kala haisee ja näyttää hyvältä vielä tässä vaiheesa. Kalatiskiltä ostasessa on erittäin tärkeää kysyä kalan tuoreus ostohetkellä.