Pesukoneesta vesivahinko - 130 000 euron lasku uhkaa (vakuutus ei korvaakaan)

Vierailija

Kuudennessa kerroksessa ollut vuotava astianpesukone tärveli alakerran asunnot

Asukkaan huolimattomuus voi koitua kalliiksi. Vaikka taloyhtiöllä on tietyissä tapauksissa lainmukainen vastuunsa, tilanne muuttuu, jos osakkaan oma toiminta aiheuttaa vahinkoa.Isännöintiliiton lakiasiantuntija Marina Furuhjelm kertoo äärimmäisen esimerkin.- Eräässä tapauksessa astianpesukoneen rikkoutumisesta aiheutui vesivahinko kerrostalon 6. kerroksessa.Vesi valui muihin huoneistoihin koko matkalta. Osakasta uhkaa jättilasku.- Astianpesukoneen rikkoutumisen syy oli seurausta asukkaan huolimattomuudesta. Korvauskustannukset olivat tässä tapauksessa 130 000 euroa. Osa summasta saattaa mennä kiinteistövakuutukselle, mutta osakkaan maksettavaksi voi silti jäädä iso summa, Furuhjelm kertoo.Kyseinen tapaus on harvinainen, mutta astianpesukoneesta lähtenyt vesivahinko saattaa aiheuttaa pienemmässäkin mittakaavassa yllättävän suuria kustannuksia.- Vahinkosumma voi normaalisti olla jopa 30 000-40 000 euroa, jos vesivahinko aiheuttaa korjauksia esimerkiksi kolmessa tai neljässä naapurihuoneistossa, mikä on tavallista. Keittiöt sijaitsevat usein lähellä toisiaan, usein naapuriseinän takana, hän sanoo.Finanssialan Keskusliiton tuoreimman tilaston mukaan astianpesukoneesta johtuvat vesivahingot ovat asuintalojen vuotovahingoista kolmanneksi yleisimpiä. Yksi syy on niiden sijainti asunnoissa. Pyykinpesukoneet sijaitsevat usein märkätiloissa, missä vahingot ovat vähäisempiä kuivatiloissa sattuneisiin vuotoihin verrattuna.

Näin vähennät riskejäLakiasiantuntijan mukaan vakuutukset eivät aina pelasta.- Ei kannata aina luottaa vakuutuksiin. Vakuutusyhtiö ei esimerkiksi aina katso tilannetta äkilliseksi viaksi, näihin voivat vaikuttaa useat seikat. Näissä tapauksissa voi myös tulla yllättäviä lisäkorvauksia, esimerkiksi naapurihuoneistojen osalta.Riskejä voi vähentää sulkemalla vesihanan aina, kun konetta ei käytetä. Laitteen säännöllisestä huollosta täytyy niin ikään huolehtia. Myös väärin asennetut koneet aiheuttavat onnettomuuksia.Marina Furuhjelm muistuttaa myös, että koneiden käyttöikä on 15-20 vuotta, jonka jälkeen ne ovat tulleet tiensä päähän.- Suomessa on käytössä hirveän paljon vanhoja koneita, hän sanoo.- Hyvästä ja oikein asennetusta koneesta ei ole vaaraa.Vahinkojen korvausvastuu siirtyy osakkaalle tai asunnon vuokralaiselle, jos tämän toiminta, kuten huolimattomuus todetaan vahingon syyksi.http://www.iltalehti.fi/asuminen/2012092716124296_an.shtml

Sivut

Kommentit (28)

Vierailija

huolimattomuudeksi se, että astianpesukone on päällä asukkaan nukkuessa (=ei valvontaa) tai asukkaan ollessa poissa kotoa koneen käydessä?

Vierailija

Lainaus:

Johan järkikin sanoo että ei koskaan käynnissä kun ei ole ketään paikalla! Pitäisi ehdottomasti luokitella huolimattomuudeksi tuollainen ilman valvontaa jättäminen.
Eikös suurin osa sähkölämmitteisissä taloissa käytä kodinkoneita halvemmalla yösähköllä, kun asukkaat itse ovat nukkumassa = kukaan ei valvo valuuko vedet ja mihin

melba
Seuraa 
Liittynyt24.2.2003

Tiedän vastaavan tapauksen, joka tosin sattui vitoskerroksessa ja tuhosi 10 asuntoa ja kellaritilat. Ei varmaan paljon naurattanut sitä, joka oli sen astianpesukoneen väärin asentanut, mutta ei myöskään niitä, jotka asuivat niissä 10 asunnossa siinä alla.

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat