Miten valmistan kokonaisen kuhan?
Nyt on pakkasessa, on siis perattu, mutta pää ja häntä on mukana.
Voisko laittaa uuniin, pussissa?
Mitä mausteita?
Kommentit (3)
Kokonainen kuha uunissa
1-1,5 kg kokonainen suomustettu ja perattu kuha
0,7 kg kasvissuikaleita, tuoreita tai pakaste
esim. porkkanaa, purjoa, kesäkurpitsaa, paprikaa
1 dl ruoanvalmistukseen sopivaa kevytlevitettä ” yrttivoiksi”
valkosipulia
basilikaa
hienonnettua tilliä
sitruunan mehua
hieman hienonnettua merisuolaa
alumiinifoliota alkukypsennyksen ajaksi
Laita uuni lämpiämään +200 asteeseen. Valmista ”yrttivoi” levitteestä sekoittamalla hienonnetut valkosipuli sekä basilika joukkoon. Aseta kuha öljyttyyn paistovuokaan ja mausta pinta ja vatsaontelo merisuolalla ja sitruunan mehulla. Suikaloi kasvikset tai käytä valmiita pakastesuikaleita. Uunin lämmittyä täytä kuhan vatsa ”yrttivoilla” sekä hienonnetulla tillillä. Laita kasvissuikaleet kuhan ympärille vuokaan ja ripottele niille hieman suolaa. Peitä alumiinifoliolla ja kypsennä 20 minuuttia 200 asteessa. Pudota lämpötila 150 asteeseen ja poista alumiinifolio, kypsennä vielä 20 minuuttia. Lämpö kokonaan pois, luukku raolleen ja lopuksi alenevassa lämmössä vielä noin 10 -15 minuuttia.
Tämän reseptin idea on kotoisin pienestä ravintolasta, joka sijaitsee kalastajakylässä Lanzarotella. Siellä tarjoiltiin jättikokoinen, suolakuoressa paistettu kala, mutta resepti toimii loistavasti myös kuhalle. Tarjoile voisulan, sitruunalohkojen ja tuoreen perunamuhennoksen kera.
Neljälle:
1 ½ kg kuhaa
½ sitruuna
1 pieni nippu persiljaa
4 dl karkeaa suolaa
½ tl jauhettua valkopippuria
Tarjoiluun:
voisulaa
perunamuhennosta
sitruunalohkoja
1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Perkaa kuha, mutta älä suomusta. Hiero kuha sisältä sitruunalla ja mausta valkopippurilla. Asettele persiljanippu kalan sisään.
2. Valitse vuoka, johon kala mahtuu juuri ja juuri, ja laita pohjalle sentin kerros suolaa. Aseta kala suolapedille ja peitä kala kokonaan suolalla, niin ettei kalaa näy lainkaan. Kostuta suolaa vedellä (pieni määrä riittää), mieluiten suihkepullon avulla.
3. Laita kala uuniin ja paista 1 tunti 15 minuuttia. Ota kala uunista, poista varovaisesti suolakuori ja nahka ja laita kala tarjoiluvadille.
Laittakaa nyt joku helppo ohje!