Paljonko salmiakkia saa syödä raskausaikana?
Voiko se aiheuttaa keskenmenoja?
Esimerkiksi Turkin Pippuri, paljonko voi syödä päivässä ilman että alkiolle/sikiölle on haittaa?
Äidin hampaista ja läskeistä en puhu tässä nyt.
Kommentit (15)
50g oli se sopiva päivä annos, jos verenpaine normaali yms.
En ole kuullut että aiheuttaisi keskenmenoja. Mulla tosin nyt loppuraskaudesta aiheuttanut pientä supistelua jos oon syönyt enemmän kun pari turkkaria päivän aikana.
että liiallinen salmiakin syönti voi aihettaa ennenaikaisen synnytyksen tai keskenmenon. Käytetty jossain kauan sitten lääkkeenä raskauden keskeytykseen. Mutta pitäisi varmaan syödä tooosi paljon.
Neuvolassa sanotaan salmiakin päiväkohtaiseksi saantirajaksi 50 g, syynä kieltoon verenpaineen nousu. Itse söin viime raskaudessa välillä paljonkin salmiakkia, koska verenpaineeni oli matala (90/50), mutta eipä se tainnut auttaa. Lapsi syntyi rv 40+2.
niin niinpaljon, kun napa vetää. Hampaat on kyllä sitten kanssa yksi, joka ihan paljon ei karkista tykkää... siis sun omat.
Minulla esim. pysähtyi sydän salmiakin takia... Toiset meistä on jopa herkempiä salmiakin/lakun ainesosille kuin toiset
Runsaan lakritisin nauttimisen on todettu aiheuttavan elektrolyyttitasapainon häiriöitä, siis turvotuksia, verenpaineen nousua ja jopa sydämen vajaatoimintaa. Lakritsista metaboloituva glykyrretiinihappo estää kortisolin muuttumista kortisoniksi. Lakritsi sammuttaa munuaisten mineralokortikoidireseptoreita suojaavan järjestelmän. Lakritsin runsas kulutus aiheuttaa entsyymi-inhibition jo muutamassa päivässä. Siis selviä farmakologisia vaikutuksia, jotka suurkuluttajalla aiheuttavat vakavan terveysriskin.
http://kuntokortilla.blogspot.com/2009/03/lakritsioireyhtyma.html
Vahinkoa sikiölle?
Lakritsiuutteen gkykyrritsiinin aiheuttamat haitat ovat luonnollisesti sidoksissa liian kortisolin aiheuttamiin haittoihin. Kortisoli on stressihormoni, ja sitä erittyy erityisesti aamuyöstä ja stressaavissa tilanteissa. Kortisoli saa esimerkiksi ihmisen turpoamaan (keräämään nestettä), lisää ruokahalua, aiheuttaa kuukasvoisuutta, syö lihaksia ja luita sekä aiheuttaa liian alhaista veren kaliumpitoisuutta (hypokalemiaa). Hypokalemian riski on erityisen suuri jos samaan aikaan käyttää diureetti- eli nesteenpoistolääkitystä, esim. sydämenvajaatoimintaan (Hukkanen et al 2009). Vanhukset voivat olla erityisen alttiita hypokalemialle.
Kortisoliaineenvaihduntaan liittyen salmiakin ja lakritsin vaikutuksesta raskauden aikana on viime vuosina julkaistu muutama hälyttävä tutkimus. Suomalainen tutkijaryhmä on julkaissut kolme eri tutkimusta, joissa kaikissa on havaittu raskauden aikana nautitun lakritsin aiheuttaneen ongelmia syntyvälle sikiölle. Vaikka nämä tutkimukset ovat ei-satunnaistettuja tutkimuksia on niiden tulokset huolestuttavia. Jo kohtuullinen viikottainen, ja varsinkin runsas, salmiakin tai lakritsin kulutus voi:
Suurentaa ennenaikaisen synnytyksen riskiä (Strandberg et al. 2002)
Lisätä syntyneen lapsen käytösoireita (ADHD -tyyppistä oireistoa) (Räikkönen et al 2009)
Altistaa lapset jatkuvalle liian suurelle peruskortisolin eritykselle (Räikkönen et al. 2010)
Vaikka edellä mainitut lapsia koskevat aineistot ovat lähinnä retrospektiivisiä väestötutkimuksia, ne antavat riittävästi syytä välttää lakritsia ja salmiakkia raskauden aikana samalla tavoin kuin energiajuomia kofeiinin vuoksi. Energiajuomissa on varoitus raskaudenaikaisesta kofeiinialtistuksesta, mutta lakritsi- ja salmiakkivalmisteissa ei mainita glykyrritsiinistä.
http://ravitsemusterapeutti.net/blogi/2010/06/28/40
oli raskausaikana alhainen verenpaine ja pyörtyilin vähän joka paikkaan. Neuvolassa käskivät syödä salmiakkia ja sitä kuluikin samoin kuin lakuakin. terve vauva syntyi rv 42+1 käynnistyksellä :)
Pienistä määristä silloin tällöin on tuskin mitään haittaa.
salmiakille, joten mun kaliumarvot romahtaa jo pienestäkin määrästä, ja kalium kun tippuu niin mulle tulee rytmihäiriöitä.
salmiakki nostaa mm.verenpainetta joten jos kärsit korkeasta verenpaineesta kannattaa salmiakkia välttää mutta jos sinulla on erittäin matala verenpaine huimausta yms. niin oikeen suositellaan salmiakin syömistä verenpaineen nostamiseksi. ihan yksilöllistä, mut jos tietää kärsivänsä korkeasta verenpaineesta en suosittele syömään ollenkaan.
Ei kai nyt kukaan normaali ihminen syökään säännöllisesti salmiakkia tai muutenkaan karkkia enemmän kymmeniä grammoja kerrallaan?!
Satoja grammoja kerrallaan. T. Addikti
Minulla on tässä koko raskauden ajan ollut alhainen verenpaine (kuten kyllä muulloinkin), molemmat arvot alle sadan. Veriarvot ovat olleet koko ajan kohdallaan, huimausta ei ole ollut. Tavallisesti syön salmiakkia tai lakua muutaman kerran kuussa, vaikkakin useammin karkkiostoksilla päädyn suklaaseen. Jostain syystä nyt raskauden aikana kuitenkin minulla on ollut koko ajan ihan hirveä salmiakin himo. Muut karkit eivät lainkaan laske, mutta salmiakkia ja lakritsia kuluu tosi paljon. Varmaan elimistö tietää, mitä tarvitsee...
Kuinka paljon on turvallista syödä turkinpippureita raskausaikana: Perinteinen Fazer turkinpippuri sisältää haitta-ainetta glykyristiinia 2.7 mg/g. Tämä on enemmän mitä lakristi yleensä sisältää keskimäärin. 50 gramman suositus on laskettu lakritsin keskimääräisen glykyritsiinimäärän mukaan eli 2 mg/g. Tällöin turkinpippureita saisi syödä vain 37 grammaa päivässä. Ja lisäksi 50 g ei saisi syödä joka päivä vaan viitenä päivänä viikossa. Eli nykyisen suosituksen mukaan turkinpippureita saa syödä 37 grammaa viitenä päivänä viikossa. Tästä määrästä saa 500 mg glykyritsiinia, joka on kohtuukäytön yläraja. Kuitenkin jo 200 mg viikossa voi aiheuttaa ihmisille haittavaikutuksia, koska eri henkilöiden välillä imeytyminen ja erittyminen on hyvin hyvin erilaista. Tällöin 74 grammaa viikossa on sellainen raja, jonka alle ei pitäisi tulla haittoja. Jos 74 grammaa jakaa 7 päivälle se tekee 11 grammaa päivässä. Kuitenkin jo kohtuullisen glykyritsiinisaannin 250 mg -500 mg viikossa on todettu voivan aiheuttaa haittaa sikiön aivotoiminnalle. Ja erityisesti runsas käyttö yli 500 mg viikossa voi aiheuttaa liian suurta stressihormonipitoisuutta sikiössä ja haitata aivojen normaalia kehitystä. Jos syö turkinpippureita joka päivä 50 grammaa saa glykyritsiinia viikossa 945 mg eli reilusti yli suositusrajan. Ja jos valitsee Tyrkish pepper firewood on glykyritsiinipitoisuus 3.5 mg/g. Tällöin kohttuulisen käytön yläraja on 142 grammaa viikossa eli 20 grammaa päivässä.
Keskenmenoriskeistä en ole kuullutkaan, mutta sehän voi aiheuttaa korkeaa verenpainetta, mikä ei raskausaikana(kaan) siis ole hyvä juttu. Itselläni ongelmana on liian alhainen verenpaine, ja neuvolassa kerrottiin, että salmiakista olisi tähän pulmaan nimenomaan apua. Määristä ei kyllä ole ollut puhetta.