Miksi suomalaisille vauvoille suolatonta ruokaa, mutta...
esim. Unkarissa kaikkiin teollisiin vauvanruokiin on _lisätty_ suolaa? Siis katselin tuoteselosteita ja niissä oikein positiivisena asiana ilmoitettiin tuo lisätty jodioitu suola...
Juttelin asiasta joskus jopa erään unkarilaisen lääkiksessä opiskelevan tuttuni kanssa ja hän sanoi vauvankin tarvitsevan suolaa. Siis häh? Unkarilaiset muksut tarvitsevat sitä, mutta suomalaisilla hajoaa munuaiset?
Toinen hassu juttu oli K-vitamiini. Sitä annetaan Unkarissa vauvoille säännöllisesti, mutta Suomessa vain syntymän jälkeen kerran.
En vaan tajua tätä. Auttakaa, viisaammat, mua ymmärtämään!
Kommentit (12)
Mut ei meidän vauva piikkinä k-vitamiinia saanut siellä, eikä muutenkaan niitä saanut.
K-vitsku asiaan sen sijaan tiedan vastauksen: kun K-vitamiinin saa laitoksella piikkina, tarvitaan vain se yksi piikki (K-vitamiinihan estaa vastasyntyneella verenvuotoja); mutta jos K-vitamiini annetaan suun kautta, sita pitaa antaa useamman kerran muistaakseni 4-kk ikaan asti.
Tuo suolajuttu kyllä hämmästyttää edelleen... Etenkin, kun perheemme lomailee aina välillä juuri tuolla Unkarissa, enkä viitsi vauvan sörsseleitä kiikuttaa mukanani Suomesta asti. Joten suolaista ruokaa on tarjolla aina lomareissujen aikoina.
Ei Belgiassa, Englannissa tai Ranskassakaan vauvoille anneta suolaa.
Ei Belgiassa, Englannissa tai Ranskassakaan vauvoille anneta suolaa.
vauvanruokapurkkeja, muistaakseni n. 6/9 kk ylospain. Kylla niissa suolaa on. Saksassa on myos. Noista muista en tieda.
Esikoinen oli 7 kk, kun niitä purkkeja ostettiin ja ihmettelin tätä myös.
puolivuotiaasta ylöspäin. Ja välipalaksi perunalastuja ekstrasuolalla. Eli joskus vähän epäilyttää mahtaako tuo suolattomuus kuitenkaan olla lapsille joku elinehto.
vauvanruokapurkkeja, muistaakseni n. 6/9 kk ylospain. Kylla niissa suolaa on. Saksassa on myos. Noista muista en tieda.
No myydään tietysti, mutta en tiedä ketään kuka niitä ostaisi. Valikoima on yleensäkin paljon Suomen valikoimia laajempi, ja ainakin meidän tuttavapiirissä vanhemmat valitsevat terveelliset luomuvaihtoehdot.
Varmaan jotkut junttiperheet sitten ostaa niitä suolaruokiakin, en tiiä.
kehdosta hautaan, siinä se.
Kumma vaan kansa ei ole yhtään sen terveempi kuin muutkaan.
Minulla on tuttavaperhe kotoisin Balkanin alueelta. Heillä äiti syöttää perunalastuja ja muita suolaisia ruokia jo ihan täyttä häkää reilun vuoden ikäiselle lapselleen. Hän ihmettelee kovasti miksi suomalaiset syövät suolatonta ruokaa. En tunne muita jotka olisivat tuolta päin kotoisin, mutta epäilen että kyseessä on joku kulttuurisidonnainen juttu. Heillä ei myöskään syödä salaatteja tai vihanneksiakaan.
vauvanruokapurkkeja, muistaakseni n. 6/9 kk ylospain. Kylla niissa suolaa on. Saksassa on myos. Noista muista en tieda.
No myydään tietysti, mutta en tiedä ketään kuka niitä ostaisi. Valikoima on yleensäkin paljon Suomen valikoimia laajempi, ja ainakin meidän tuttavapiirissä vanhemmat valitsevat terveelliset luomuvaihtoehdot. Varmaan jotkut junttiperheet sitten ostaa niitä suolaruokiakin, en tiiä.
joita itse ostan, sen minka purkkiruokia ostan. Niissakin on suolaa Belgiassa ja Saksassa.
eikös aikanaan suolaan lisätty jodia jonkun sairauden ehkäisemisen vuoksi? Oisko se se jodi mitä ne tarttee? Suomessa elintaso parempi kuin unkarissa (maaseudulla)???
on kylla todella pienia; mutta taytyy myontaa, etta samaa olen ihmetellyt itsekin. Varsinkin kun mulla on lapsi joka karsii korkeasta verenpaineesta (sellaisiakin on) eli valtamme suolaa kokonaan...
K-vitsku asiaan sen sijaan tiedan vastauksen: kun K-vitamiinin saa laitoksella piikkina, tarvitaan vain se yksi piikki (K-vitamiinihan estaa vastasyntyneella verenvuotoja); mutta jos K-vitamiini annetaan suun kautta, sita pitaa antaa useamman kerran muistaakseni 4-kk ikaan asti.