Savipata ja ruuan valmistus,
löysin keittiön kaappeja siivotessani vanhan aarteeni, savipadan :) En vaan hyvin muista, miten sillä ruokaa tein joskus vuosia sitten, osaatteko auuttaa?
Muistelisin, että n tunniksi pata laitettiin kylmään veteen likoamaan, sitten vaan ladattiin haluttua ruokaa sinne, vähän nestettä vai ei ollenkaan? Ja vaan uuniin. Mihin asteeseen ja kauanko? !75 - 200 ? Tunti?
Ajattelin laittaa kanaa, riisiä ja erilaisia kasviksia.
Kommentit (11)
Älä sitten lämmitä sähköuunia pelkän uuniriisin takia vaan tee muutakin uunissa samalla. Muuten saat riisin aikaan vähemmällä energialla kattilassa.
nestettä ei tavii olla niin pal kuin keitettäessä? Kun se patahan luovuttaa sitä nestettä tms?
Mutta laita vaikka 2/3 tai 3/4 siitä nestemäärästä, mitä laittaisit keittäessa. Voithan tarkkailla välillä, tartteeko lisätä.
Mutta hyvää on ollut, helppoa, kun taas vaan muistaa ja terveellistäkin saa :)
Koetan!
Eli annetaan padan olla kylmässä vedessä jonkin aikaa, puolituntia mun muistaakseni riittää.
Ja ihan ruuan mukaan lämpötila uuniin; 200 astetta on takuuturvallinen mille ruualle vain.
Ja HUOM, muista: pata laitetaan KYLMÄÄN uuniin, ei esilämmitettyyn! tämä on tärkeä muistaa.
Ja tietenkin neste mukaan ruokaan, ei se riisi ilman nestettä siellä kypsenny ja turpoa.
Kaivoinpa minäkin tänään esille vanhan savipatani ja panin äsken veteen uppeluksiin. Kuten näemmä monella muullakin, tätä mainiota kapistusta ei ole tullut hyödynnettyä vuosiin.
Niinpä minäkin varmuuden vuoksi googlasin tarkistaakseni muistinko oikein ne pari perusasiaa, ja päädyin tähän keskusteluun...
Siis: pata kansineen vettymään 30-60min, eväät pataan ja kylmään uuniin. Lämpötila riippuu kypsennettävien laadusta. Esim. tänään 1,5kg piknik-paistimme 175C:ssä parisen tuntia. Jossain vaiheessa lisään kasvislohkot sekaan muhimaan.
Savipadan ideahan on se, että raaka-aineet muhivat siinä omissä nesteissään ilman paistorasvaa tms., ja useimmiten ei lisättyä nestettä tarvita. Siitä syystä terveellisempi lopputulos.
Muuten: Minä en kylläkään panisi riisiä raakana savipataan. Kenties esikeittäisin, ja sen jälkeen kana pataan riisipedille ja kasvikset kehykseksi... Maiskis!
Antoisia herkkuhetkiä!
Kaivoinpa minäkin tänään esille vanhan savipatani ja panin äsken veteen uppeluksiin. Kuten näemmä monella muullakin, tätä mainiota kapistusta ei ole tullut hyödynnettyä vuosiin. Niinpä minäkin varmuuden vuoksi googlasin tarkistaakseni muistinko oikein ne pari perusasiaa, ja päädyin tähän keskusteluun... Siis: pata kansineen vettymään 30-60min, eväät pataan ja kylmään uuniin. Lämpötila riippuu kypsennettävien laadusta. Esim. tänään 1,5kg piknik-paistimme 175C:ssä parisen tuntia. Jossain vaiheessa lisään kasvislohkot sekaan muhimaan. Savipadan ideahan on se, että raaka-aineet muhivat siinä omissä nesteissään ilman paistorasvaa tms., ja useimmiten ei lisättyä nestettä tarvita. Siitä syystä terveellisempi lopputulos. Muuten: Minä en kylläkään panisi riisiä raakana savipataan. Kenties esikeittäisin, ja sen jälkeen kana pataan riisipedille ja kasvikset kehykseksi... Maiskis! Antoisia herkkuhetkiä!
minä laitoin riisit sinne sekaan, ja älyttömän hyvää tuli, eli vanha muisti toimi lopulta :)
Pataa pitää liottaa 10-30 min. kylmässä tai haaleassa vedessä, myös kantta. Sapuskat sisään ja pata kylmään uuniin. Paistolämpötila sama tai hiukan alempi kuin ohjeessa. Reilun puolen tunnin kuluttua voi lämpöä vähän pudottaa. Paistoaika on vähän pidempi kuin ohjeessa koska uunin lämpenemiseen menee aikaa.
Hyvä peli on, meillä ollut jo kymmeniä vuosia aktiivikäytössä 2 kpl, en tiedä myydäänköhän noita enään.
Tärkeitä perusasioita on ettei missään nimessä laita tiskikoneeseen eikä pese pesuaineella.
Vesipesu ja kuivaus mieluiten pyyhkeellä, ja joku pahvi tai rätti väliin jos laittaa kaappiin päällekkäin.
Herkullisia hetkiä kaikille! :-p
Esivalmistelu: Savipadan yksi tarkoitus on, että voi tehdä terveellistä ruokaa, helposti. Padan molemmat puoliskot täytetään kylmällä vedellä ja n. 10 min. imeytys riittää (ei tarvitse tuntitolkulla pataa imeyttää). Savi imee vettä itseensä jo muutamassa minuutissa riittävästi. Lasitetun padan pohjaosa täytetään kylmällä vedellä ja sen sisään upotetaan kansiosa, joka myös täytetään kylmällä vedellä.
Kypsennys: Kaikki ruokaaineet kerralla pataan ja pata kylmään uuniin. Kantta ei availla paiston aikana (kypsyminen keskeytyy). Uunista ja ruoka-aineista riippuen uunin lämpö 150-200 astetta ja pitkä paistoaika, koska uunin lämpemiseen meneen aikaa ja pata on kylmä. Uunin voi sammutta esim. 15-20 min. aikaisemmin ja antaa jälkilämmön vielä vaikuttaa. (Huom! Pata ei kestä korkeita lämpötiloja, vaan saattaa haljeta)
Huolto: Savipatoja on erilaisia - lasituksella ja ilman lasitusta. Savipata, jossa ei ole lasitusta pestään vain lämpimällä vedellä ja kuivataan esim. talouspaperilla. Ei saa käyttää astianpeuainetta, koska savi imee pesuainetta itseensä ja luovuttaa pesuaineen makua ruokaan. Lasitetun osan (esim. usein pohjan sisus) voi pestä astianpesuaineella, koska lasitus estää pesuainetta imeytymästä huokoiseen saveen.
Nestettä ei tarvii ollenkaan!