Saisinko ohjeita avioeroon?

Vierailija

Eroamme miehen pitkäaikaisen pettämisen vuoksi. Miten käytännön asiat lähtevät pyörimään? Koska ja miten omaisuus jaetaan. Meillä esim. kaksi asuntoa, joista molemmista suurinpiirtein saman verran velkaa. Arvioidaanko nämä asuntojen hinnat jotenkin, vaan päätämmekö keskenämme, miten jaetaan. Mitä muita asioita minun tulee ottaa huomioon. Auttakaa siskot!

Kommentit (6)

Vierailija

että laitatte joko yhdessä tai sinä yksin eron vireille asuinkuntanne käräjäoikeuteen.Ja sen jälkeen otat yhteyttä asianajajaan.

melba
Seuraa 
Liittynyt24.2.2003

1) avioerohakemus käräjäoikeuteen, lapun saa vaikka sieltä käräjäoikeudesta

2) ensimmäisen vaiheen sisään jättäminen muodostaa omaisuuden ns. ositusperusteen eli siltä päivältä tileistä vaikka tiedot talteen

3) erilliset osoitteet kun on, niin sitten voi hakea yksinhuoltajakorotusta lapsilisään kelalta

4) lasten asiat sovitaan kunnan sosiaalitoimessa lastenvalvojan kanssa, sillä sovitaan huoltajuus (yleensä yhteishuoltajuus), tapaamiset ja elatusmaksut

5) ositus kannattaa mielestäni tehdä suht nopeasti ja lakimiehen avustuksella. Jos ette pistä asuntoja myyntiin (meillä oli myös kaksi asuntoa, joista molemmista ostin aikanani miehen ulos), niin voitte itse arvioida hinnan, esim. asuntojen.hintatiedot.fi näkee nykyään helposti toteutuneet kauppahinnat tai vaihtoehtoisesti jos ette pääse siitä sopuun, niin välittäjä tulee toki hinnalla sitä arvioimaankin.Suosittelen, että teette itse jaon, ettei lakimiesten aikaa tarvitse siihen käyttää, mutta että lakimies tarkistaa jaon sitten ja merkitsee ositukseen, ettei sitä voi myöhemmin moittia.Kysy lisää, jos on jotain kysyttävää.Asia monimutkaistuu toki, jos teillä on omistussuhteet vähän toiset kuin 50%/50% tai teillä on avioehto tms, mutta kyllä sellaisestakin toki selviää tai hyvässä tapauksessa se on vielä helpompikin jos vaan kumpikin pitää omansa. Pääsääntö osituksessa on kutienkin se, että molemmille lasketaan oma netto-omaisuus ja sen jälkeen rikkaampi maksaa haluamallaan tavalla tasinkoa köyhemmälle.

Vierailija

Lainaus:

mutta että lakimies tarkistaa jaon sitten ja merkitsee ositukseen, ettei sitä voi myöhemmin moittia.
niin muistathan, että se klausuuli koskee silloin myös sinua. En kirjoittaisi ko. lausetta, ellei mulla olis ollut omaa juristia hoitamassa asiaa. Voipi napsahtaa aika ikävästi myös omaan nilkkaan tämä...

Vierailija

Toisesta asunnosta omistan 51% ja toinen asunto on osakeyhtiö muotoinen (vaikka omakotitalo onkin). Tästä osakeyhtiömuotoisesta nimissäni yläkerran kaksi osaketta ja miehen nimissä isompi alakerran osake. Vaikuttaakohan tämä ositukseen?

Paljonko tuo yksinhuoltajakorotus on ja paljonko keskimäärin saatte elatusmaksua? Olemme molemmat kohtalaisen hyvätuloisia (mies tienaa noin 5000-6000 euroa bruttona kuukaudessa). Meillä kaksi alle kouluikäistä lasta.

melba
Seuraa 
Liittynyt24.2.2003

Edelliselle sanoisin, että tottakai se klausuuli vaikuttaa molempiin, mutta jos välit ei ole kovin huonot, niin ihan hyvin voi palkata yhteisen lakimiehen, joka vaan katsoo, että ositus menee reilusti. Kysehän on siitä, että jakaminen tapahtuu niin kuin asianomaiset haluaa. Voihan siitä toki tapellakin, mutta samalla usein vain menettää rahaa.Ositukseen vaikuttaa sillä tavalla ehkä nuo, että ensisijaisesti sinä omistat tuon asunnon ja miehesi tuon omakotitalon eli jos jostain kumman syystä haluaisit jäädä omakotitaloon ja mies ei sitä haluaisi luovuttaa, niin siinä voisi tulla ongelmia. Muuten toki lasketaan vain molemmilta netto-omaisuus ja esim. jos sinä pidät asunnon ja mies omakotitalon, niin osituksessa siirrätte ne toiset osuudet oikein. Katsokaa hinnat niin ettei tule kovin paljon veroseuraumuksia, nimimerkillä siitäkin on kokemusta, kun ei kaikkea tajuttu eikä lakimieskään osannut siitä varoittaa. Merkattiin toisen asunnon ositushinta pikkuisen korkeammaksi kun exä oli sinne remonttia tehnyt ja ajattelin, että saa siitä siten vähän vaivanpalkkaa, mutta verothan siitä exälle napsahti sitten käteen. Onneksi löysin remppakuitteja aikasta paljon ja toimitin niitä sitten exälle. Jälkiviisaana olisi siis pitänyt osittaa omana kotina käytetty asunto korkeampaan hintaan ja kakkosasunto pienempään...Yksinhuoltajakorotus taitaa olla jotain 46 euroa per lapsi. Mä sain aikanani 36 euroa mun pojasta, mutta senkin saaminen loppui kun jääkaappitalouteen muutti mies.Elatusmaksun kaavan löydät netistä. Hyvillä tuloilla voi maksaa paljonkin, toisaalta jos sinäkin tienaat hyvin, niin aika tasan menee. Lähtökohtana voisi pitää, että suuruusluokka 400-500 euroa kuussa jaetaan teidän nettotulojen suhteessa. Kannattaa kuitenkin käyttää tähän ihan kunnon kaavoja, mä kun olen tehnyt vanhaan aikaan mun elarisopimuksen ja sitäpaitsi isä oli niin fiksu että totes, että lähtökohta on, että lapsen elintaso ei tipu erossa (keskimäärin se tippuu useita kymmeniä euroja kuussa eli jos ydinperheen lapsi kuluttaa vaikka 500 e kuussa niin yksinhuoltajaperheen lapsi voi kuluttaa vaikka 440 euroa).

Vierailija

Avioerohakemusta siis täyttelemään ja asianajaja hankintaan. Vieläkin voi laittaa vinkkejä kaikesta avioeroon liittyvästä. Olen itse niin pihalla tästä elämästäni etten varmastikaan osaa ottaa kaikkea huomioon.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat