Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Mitä haittaa jos antaa tomaattia allergiselle lapselle?

Vierailija
02.10.2009 |

Otsikko oli vähän hankala muotoilla, mutta siis:



Reilu 1,5v tyttömme näyttää olevan lievästi allerginen tomaatille. Tuoreesta tomaatista saa voimakkaamman reaktion, suun ympärys alkaa punoittaa ja silmät kutista.



Kypsästä tomaatista ruuan joukossa taas tulee vain todella lievää punoitusta alahuulen alle, eikä näytä haittaavan tyttöä mitenkään. Onko tästä jotain haittaa tytölle, jos annamme jotain tomaattisia ruokia? Voiko allergia jotenkin pahentua tai aiheuttaako se lisää ongelmia?



(Syömme paljon tomaattisia ruokia, ja monet niistä ovat tytönkin suosikkeja, joten tylsä jos joudumme niistäkin luopumaan. Raakaa tomaattia emme tietenkään anna, kun aiheuttaa kutinaa jne.)

Kommentit (13)

Vierailija
1/13 |
02.10.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

anafylaktisen sokin.

Vierailija
2/13 |
02.10.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Siedätyshoitoa allergiaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/13 |
02.10.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

ei aleta omin päin siedättää! Hengenvaara voi olla uhkaamassa pahimmassa tapauksessa.

Vierailija
4/13 |
02.10.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

ole aiheuttanut vakavia reaktioita, niin sitä ei suljeta täysin pois lapsen ruokavaliosta. Täysi välttäminen voi vain aiheuttaa sen, että lapsi ei myöhemmin siedä tomaattia enää lainkaan, vaan voi tosiaan saada hengenvaarallisen reaktion, jos myöhemmin saa sitten kerran vahingossa tomaattia.

Vierailija
5/13 |
02.10.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

mutta kypsennettynä oireita ei tule, joten syö mm. tomattia, omenaa, porkkanaa ym. keitettynä vaikka raakana en voikkaa syödä.

Vierailija
6/13 |
02.10.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Raakaa tomaattia on pakko karttaa mutta jos tomaatti on kypsennetty, niin oireita ei välttämättä tule lainkaan.



Itse en karta kypsennettyä tomaattia lainkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/13 |
02.10.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Nykyisin suositellaan

Siedätyshoitoa allergiaan.

Se vaatii aina lääkärin konsultaatiota eikä toimi kaikille eikä kaikkiin allergioihin. Vääränlainen 'siedätyshoito' saattaa helposti pahentaa allergiaa tai pahimmillaan aiheuttaa hengenvaarallisia oireita.

Itse olen mm. tomaatille allerginen. Joskus voin pienen määrän syödä sitä tuoreeltaan ilman oireita, mutta jos useampana päivänä viikon aikana sitä syön (pienen määrän kerrallaan) niin johan on naama ruvella.

Kesällä en voi syödä tomaattia (enkä paprikaa, omenaa...) ollenkaan sillä ilmassa oleva siitepöly pahentaa allergisia oireita.

Talvella pieniä määriä.

Vierailija
8/13 |
02.10.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset


Meillä on lievät oireet usein pahentuneet jos on annettu usein ruoka-ainetta jolle on allerginen. Esimerkiksi esikoisella mansikka aiheutti alkuun vain kiukuttelua mutta myöhemmin rupesi oksentelemaan mansikkaa syötyään.



Itse koettaisin teidän tilanteessa välttää tomaattia kypsennettynäkin niin ettei jokapäivä ainakaan söisi. Mielummin vain pari kertaa viikossa. Kokeileppa tehdä niitä ruokia ilman tomaattia tai ota tytön annos pois ennen tomaatin lisäämistä jos mahdollista.



Tsemppiä, maalaisjärki käyttöön.



PS. meillä ainoat vakavat oireet ovat tulleet keskimmäiselle jolla vältettiin maitoa tarkasti joten oireilu alkoi pahentua kun ei saanut sitä lainkaan pitkiin aikoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/13 |
02.10.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meillä esikoinen sai yhden talven ajan (1-vuotiaana) allergisia oireita kaikista hedelmistä. Meillä ei voinut edes kuoria appelsiinia ilman että lapselle tuli hirveät ihottumat taipeisiin, kasvoihin ja kaulalle.

Muutaman kerran sen talven aikana kokeiltiin hyvin pientä määrää jotain hedelmää kerrallaan mutta oireita tuli pienistäkin määristä. Siitä syystä luovuttiin kokeiluista pidemmäksi aikaa.

Vasta seuraavana talvena annettiin seuraavan kerran varovasti hedelmää lapselle, eikä hänelle enää tullutkaan allergisia oireita. Sen jälkeen on voinut syödä ihan mitä tahansa ongelmitta :).

Sellaisen väitteen muistan kuulleeni että suurin osa pienten lasten allergioista menee ohi. Ei tietenkään kaikilla, mutta monilla menee.

Otsikko oli vähän hankala muotoilla, mutta siis:

Reilu 1,5v tyttömme näyttää olevan lievästi allerginen tomaatille. Tuoreesta tomaatista saa voimakkaamman reaktion, suun ympärys alkaa punoittaa ja silmät kutista.

Kypsästä tomaatista ruuan joukossa taas tulee vain todella lievää punoitusta alahuulen alle, eikä näytä haittaavan tyttöä mitenkään. Onko tästä jotain haittaa tytölle, jos annamme jotain tomaattisia ruokia? Voiko allergia jotenkin pahentua tai aiheuttaako se lisää ongelmia?

(Syömme paljon tomaattisia ruokia, ja monet niistä ovat tytönkin suosikkeja, joten tylsä jos joudumme niistäkin luopumaan. Raakaa tomaattia emme tietenkään anna, kun aiheuttaa kutinaa jne.)

Vierailija
10/13 |
02.10.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

ruokien seassa

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/13 |
02.10.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

meillä vähän kerrassaan "siedätettiin", aloittaen ketsupista, sitten tomaatista kypsennettynä (murska, pyre alkuun, sitten tuore tomaatti ruuan seassa kyspennettynä) ja jossain vaiheessa aloin antaa pieni pala kerrallaan tomaattia tuoreenakin.



Kyllä se jonkun ajan ottaa että allergia poistuu - jos poistuu. Tämähän on yksilöllistä. Mutta meillä ollaan nyt onneksi siinä tilanteessa että tyttö pystyy syömään tuoretta tomaattiakin rajoituksetta.



Suositus on juurikin tuo että jos oireet eivät ole vakavia eivätkä pahene, niin täysvälttäminen ei kannata.

Vierailija
12/13 |
02.10.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vältettiin aineita, joista tuli oireita. Kokeiltiin aina silloin tällöin. Kolmevuotiaana alkoi sietämään ruokia paremmin ja nyt tokalla on jo monta vuotta voinut popsia ihan mitä vaan.

Raaoista tomaateista tulee joskus aftoja, niin kuin isälleenkin. Varsinkin ulkomaisista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/13 |
02.10.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Suun ympärille tulee vaan punotusta ja kutitusta. Olen antanut pieniä määriä, nyt on poika tomaattiin jo tottunutkin eikä reaktioita enää tule.

Sisarellaan on allergioita munan, maidon ja pähkinöiden kanssa. Verikokeista selvisi, että pähkinät aiheuttavat hengitystieoreita (ara2 reagoi), muttei iho-oireita. Maito ja muna sen sijaan näkyvät heti iholla joka puolella kehoa. Eli, jos oireet ovat leiviä, niin nykypäivänä suositellaan siedätystä. Joka päivä ihan pienen pieni pala, niin ettei reaktiota annetusta määrästä tule. Sitten pikkuhiljaa annat hieman enemmän, kuitenkin niin ettei reaktiota tulisi. Ota yhteys lääkäriin niin tekevät testit ja kertovat miten eteenpäin.