Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Mikä valmisruoissa on niin kamalaa?

Vierailija
18.03.2014 |

Arvaan jo saavani muutamia kiivaita vastauksia, mutta kysymykseni olisi lyhykäisyydessään otsikon mukainen. Olen itse pyrkinyt välttelemään ns. mikroruokia ja jos valmista on pakko saada, niin mieluummin tarttunut pakasteisiin, joiden olen ajatellut sisältävän vähemmän esim. säilöntäaineita. Nyt kun kuitenkin muutaman kerran olen kiireessä syönyt esim. valmista makaronilaatikkoa ja katsellut samalla sen ainesosaluetteloa, niin sehän näyttääkin hämmästyttävän "oikealta"!

 

Tässä esim. pian mikroon siirtyvän Saarioisten jauhelihakiusauksen ainekset: peruna, kuohukerma, naudanliha 14%, vesi, maissitärkkelys, sipuli, valkosipuli, suola, paprika, mustapippuri.

 

Huonona näen suolapitoisuuden (1%), mutta ei kai se yksinään riitä tekemään tästä syömäkelvotonta p*skaa?

 

Maku on sitten asia erikseen, ja lähinnä sen vuoksi pyrinkin mahdollisuuksien mukaan tekemään ruokaa itse. Valmis on myös yleensä ottaen hyvin kallista. Nyt pysytään kuitenkin terveysnäkökohdissa. Olenko maailman kamalin äiti jos joskus tulevaisuudessa syötän lapselleni vaikkapa tuota valmista jauhelihakiusausta itse tehdyn sijaan?

 

Kommentit (40)

Vierailija
21/40 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="18.03.2014 klo 15:23"]

[quote author="Vierailija" time="18.03.2014 klo 15:21"][quote author="Vierailija" time="18.03.2014 klo 15:20"]

 

Suolaisuus on hurjaa ja kaikki ne lisäaineet, maunparantajat jne

 

[/quote]

 

 

 

Näin olen itsekin ajatellut, mutta missä ovat lisäaineet ja maunparantajat tuossa em. ainesluettelossa? Ap.

 

 

[/quote]

 

Etkai oikeasti kuvittele, että tuote sisältää vain nuo? Jos tuote sisältäisi vain nuo, niin säilyvyys olisi parin päivän luokkaa

[/quote]

kyllä se todellakin sisältää vain nuo ja se säilyvyys saadaan aikaa pikkutarkalla hygienialla ja oikeilla säilytysolosuhteilla.

 

Oikeasti suuressa osaassa eineksiä ei olekaan mitään vikaa. Silloin kun vikaa on, se ei yleensä ole säilöntäaineissa eikå arominvahventeissa, joita kaikefssa muussa kuin aasialaisessa ruoassa käytetään hyvin vähän. Vaan suola-ja rasvapitoisuudessa. Sitten taas herää kysymys siitä, onko monenkaan kotiruoka paljon sen vähäsuolaisempaa tai vähärasvaisempaa. Voii olla, voi olla olematta, emmehän me tiedä, miten kukin kotonaan kokkaa.

 

itse syön yleensä itse tekemääni ruokaa ihan siksi, että se on parempaa. Käytän kuitenkin aika paljon esim pakasteita, ihan siitä syystä, että vaikkapa tähän aikaan vuodess tuoreena pakastetuissa kasviksissa on jo aika paljon enemmän vitamiineja ja makua tallella kuin talven yli kellarissa nahistuneissa. Ihan oikeasti, siitä riippumatta, mitä jaskaa telkkarin kokkiohjelmissa väitetään.

 

Vierailija
22/40 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kaikissa valmisruuissa ei suinkaan ole lisäaineita, mutta tuo suolaisuus on ongelma. Monet ajattelevat, ettei kotiruoka sisällä lisäaineita, mutta yllätys, vaikka useimmista valmisruuista ne nykyään puuttuvat, mutta kotiruuassa niitä löytyy, jos valmistukseen on käyttänyt esim. liha-tai kasviskuutioita, maustekermaa tai vastaavia, mutta kaikki vaikenevat kotiruuan lisäaineista, jostakin syystä. 

 

"Suolaisuus on hurjaa ja kaikki ne lisäaineet, maunparantajat jne

[/quote]

 

Näin olen itsekin ajatellut, mutta missä ovat lisäaineet ja maunparantajat tuossa em. ainesluettelossa? Ap.

 

[/quote]

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
23/40 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Itse käytän aika paljon eineksiä, varsinkin pinaattilettuja ja mies maksalaatikkoa. Tykkään mausta, ja ovat hyviä silloin kun kotiintuloaika venyy. En pysty laittamaan ruokaa nälkäisenä, meistä tulee kiukkuisia kun verensokeri laskee.

Vierailija
24/40 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

"Yksi valmisruuissa yleisimmin käytössä olevia lisäaineita ovat muunnetut kasvitärkkelykset, joita käytetään vehnä- tai maissijauhojen tapaan sakeuttamaan liemiä, kastikkeita ja keittoja. Esimerkiksi muunnetun maissitärkkelyksen käyttö keitoissa varmistaa, että keiton rakenne säilyy koko säilyvyysajan ja kotona lämmitettäessä ensiluokkaisena.

Muunnetut tärkkelykset ilmoitetaan aina omalla nimellään kasvialkuperä mainiten."

-Saarioinen

Vierailija
25/40 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="18.03.2014 klo 15:25"]

En pidä valmisruokia täysi ei-einä, koitan kuitenkin valita fiksusti ja ostaa hyvin harvoin. Pidän ruoanlaitosta, mutta saatan ostaa valmiin tomaattimurskan enkä tehdä itse jne.

[/quote]

 

Tomaattimurska on kyllä lähinnä puolivalmiste, ei valmisruoka.  Ja itse kasvatetuista tomaateista "tomaattimaassa" murskaa tehneenä pidän valmista tomaattimurskaa lähes aina parempana vaihtoehtona kuin kaupan tomaateista tehtyä. Ensinnäkin lajikkeet, joista murskaa tehdään, ovat erilaisia kuin Suomessa myytävät salaattitomaatit. Toiseksi Suomessa myytäviä tomaattejahan ei poimita kypsinä, joskus keskikesällä saattaa saada Suomesta kotimaisia tomaatteja, jotka ovat edes lähellekkään sen makuisia kuin Välimerellä. Mutta aina siitä mausta jää puuttumaan jotain, koska Suomen maaperä on ravinneköyhää ja vesi liian pehmeää (kalkki on hyvä juttu tomaatinkasvatuksessa!), ja yöt liian kylmiä kesälläkin. 

 

Vierailija
26/40 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hernekeitto on ok, mutta valmisruuat ovat vain pahoja ja liian monissa on ylimääräistä kamaa, ei kiitos.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
27/40 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="18.03.2014 klo 15:35"]

 

Oikeasti suuressa osaassa eineksiä ei olekaan mitään vikaa. Silloin kun vikaa on, se ei yleensä ole säilöntäaineissa eikå arominvahventeissa, joita kaikefssa muussa kuin aasialaisessa ruoassa käytetään hyvin vähän. Vaan suola-ja rasvapitoisuudessa. Sitten taas herää kysymys siitä, onko monenkaan kotiruoka paljon sen vähäsuolaisempaa tai vähärasvaisempaa. Voii olla, voi olla olematta, emmehän me tiedä, miten kukin kotonaan kokkaa.

[/quote]

 

Tästähän on puhuttu Briteissä paljon. Jotkut ravintotieteilijät ottivat asiakseen laskea valmisruokaa kovasti dissanneen Jamie Oliverin reseptien energia-, rasva- ja suolapitoisuuksia, ja nehän eivät sitten niin terveellisiä olleetkaan. :-D Nykyään Oliverin franchisingin alla myytävissä keittokirjoissa - meillä on näitä monta, koska reseptit oikeasti toimivat - ilmoitetaan jo sitten ainakin energiamäärätkin.

 

Paras puoli kotiruuassa tosiaan varmaan on se, että sitä kokatessa lisätyn rasvan ja suolan näkee. Itselläni on myös arkiruuanlaitossa periaate, että pidän kaiken hyvin simppelinä. Tämäkin opittu etelän tomaattimaassa. Harvoin arkena teen mitään ruokaa, johon tulisi enemmän kuin 4-5 raaka-ainetta, plus perusmausteet. Esim. kastikkeet ovat meillä juhlia varten, ja miehen bravuri. 

 

- 26 -

 

Vierailija
28/40 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

 

"Kaikissa valmisruuissa ei suinkaan ole lisäaineita, mutta tuo suolaisuus on ongelma. Monet ajattelevat, ettei kotiruoka sisällä lisäaineita, mutta yllätys, vaikka useimmista valmisruuista ne nykyään puuttuvat, mutta kotiruuassa niitä löytyy, jos valmistukseen on käyttänyt esim. liha-tai kasviskuutioita, maustekermaa tai vastaavia, mutta kaikki vaikenevat kotiruuan lisäaineista, jostakin syystä. 

 

"Suolaisuus on hurjaa ja kaikki ne lisäaineet, maunparantajat jne

[/quote]

 

Näin olen itsekin ajatellut, mutta missä ovat lisäaineet ja maunparantajat tuossa em. ainesluettelossa? Ap."

 

Nykyisin kaikki lisäaineet pitäisi merkitä pakkaukseen, jos niitä on käytetty. Onhan moni eines läpäissyt sydänmerkin - vähän suolaa ja hyviä rasvoja.

Mielestäni einekset ovat mainettaa parempia, ainoa on tuo hinta. Säilyvyys perustuu pitkälti puhtauteen, ei niinkään lisäaineiden käyttöön.

 

Äskettäin vertailtiin erässä iltap.lehdessä eineisten ja kotiruuan lisäaineiden käyttöä ja lähes kaikissa eineksissä niitä oli käytetty vähän tai ei lainkaan, mutta kotiruuassa niitä löytyikin yllättävän paljon esim. liha-ja kasvikuutioiden, mausteiden, kermojen, juustojen muodossa, jolla parannetaan kotiruuan makua ja väriä, jotka kuitenkin nostivat lisäaineiden määrää tuntuvasti kotiruuasta.  Antoi juttu paljon miettimisen aihetta, myös kotiruuan terveydellisyydestä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
29/40 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

ainoa hyvänmakuinen valmisruoka on saarioisten maksalaatikko

Vierailija
30/40 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tietämättömyyttä, joukkohysteriaa, trendikkyyttä... siitä se valmisruokien dissaaminen lähtee.

Väittelin tästä aiheesta aiemmin foorumilla, ja monet olivat sitä mieltä, että on ihanaa, kun nykyään saa niin helposti tietoa ravinnosta. Niinpä, väärää tietoa blogeista ja puoskarien huuhaa-kirjoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
31/40 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kuinka pakattu kala säilyy rasiassaan? Onko sekin ahdettu täyteen lisäaineita? Vai ostatteko aina kokonaisena kalanne? Entäs jauheliha?

Mitä saisi syödä kun kaikki tuntuu säilyvän (=lisäaineita täynnä?) enemmän kuin pari päivää? 0.o

Vierailija
32/40 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei suolaisuus nyt niin hirveää ole, jos se liikkuu yhdessä prosentissa. Leivissä prosentti on korkeampi puhumattakaan leikkeleistä, mutta niitähän te ette tietysti ostakaan, vaan teette kaiken itse. Oletteko löytäneet hyvän metwurstin reseptin?

Ja kukako niitä valmisruokia sitten syö. Te nuoret rouvat käytte eri aikaan kaupassa kuin vaikka ikäihmiset. Monet ostavat valmisruokia, koska eivät enää jaksa itse laittaa ruokaa. Monet eivät halua myöskään ottaa kotipalvelun aterioita. Kun itse käy kaupassa, näkee ja tapaa muita ihmisiä ja voi itse valita, mitä ruokaa haluaa syödä.

Monissa liikkeissä on nykyään myös oma keittiö, josta tulee myyntiin pari kolme ruokalajia päivittäin. Ne ovat jopa kuumia ja pakataan hyvin, joten jos asuu lähellä, ei tarvitse edes kuumentaa, sen kun rasian avaa pistelee poskeensa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
33/40 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="18.03.2014 klo 15:32"]

Luulen myös, että moni hämää itseään "itse tehdyllä" ruualla, jossa kuitenkin käyttää esim. maustettuja kermoja, liemikuutioita, valmiskastikkeita ym., joiden sisältö voi olla paljon pahempi kuin parjattujen mikroruokien. Ap.

 

ps. En ole millään ristiretkellä valmisruokien puolesta, vaan haluan aivan vilpittömästi tietää, miksi ihmiset niitä käyttävät tai eivät käytä. Maku, suolaisuus ja hinta ovat tällä hetkellä itselleni suurimpia syitä vältellä niitä.

[/quote]

Mulle ei sinäsä ole väliä mitä ne sisältää, vaan se maku! Ei vaan kertakaikkiaan pysty vetään! Itse en kyllä mitään maustettuja kermoja käytä, koska niissäkin tökkii maku.

 

Se että kotiruuassa käyttää liemikuutioita, ei kyllä varmasti vie itse valmistettua ruokaa lähellekään teollisuusmössöjä. Sitä paitsi se kaikein tärkein, eli maku on, aivan omissa svääreissään verrattuna teollisuussafkoihin. Ja viimeisenä, vaan ei vähäisimpänä hinta! Teollisuusmoska on moninverroin kalliimpaa kuin itse tehty.

 

Vierailija
34/40 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Piilosuolat ja ylimääräiset aineosat, joista ei tiedä oikeasti mitä ne on.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
35/40 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Turhaa hurskastelua taas täällä! Ei kai niin valtavaa valmisruokavalikoimaa pidettäisi kaupoissa jos niitä kukaan ei ostaisi! Kysykää sinkuilta, työmiehiltä, opiskelijoilta, vanhuksilta! Täydelliset naiset taas äänessä täällä!

Vierailija
36/40 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Omalla kohdallani vastaus tässä: lisäaineet ja turhat täyteaineet (kuten maissitärkkelys jota minun makaronilaatikossani ei ole), maku (maistuvat kaikki enemmän tai vähemmän teollisuusruualle), hinta (maksetaan vedestäkin).

Vierailija
37/40 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

No on kyllä äärimmäisen harvinaista, että löytyy einesruoka, jossa ei ole mitään lisäaineita. Joskus olisin kiireessä ostanut, mutta kaikissa on mitä oudoimpia lisäaineita. Lihapitoisuus on myös yleensä pieni ja hiilareita tolkuttomasti.

 

Mauttomia tähän asti kaikki einekset mitä olen maistanut, enkä olisi halunnut, että lapsemme oppivat syömään mautonta ruokaa. Siis jos niitä kovin usein söis.

 

Suosin myös luomua ja niitä ei juurikaan näy einesruuissa. Suolaa sen sijaan ei ole mun mielestä yhtään liikaa, mutta se on vääränlaista. Meillä käytetään valkaisematonta merisuolaa tai joskus ruususuolaa.

Vierailija
38/40 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Pyrin välttelemään eineksiä näistä syistä:

- Einesruoka on yleensä kalliimpaa kuin kotona tehty. Kun on 4 lasta, tällä on aikamoinen merkitys.

- Einesruoka on hyvin usein pahaa, ylisuolaista tai muuten jotenkin kemikaalisen makuista.

- tehtaan tekemät liharuoat on tehty huonolaatuisesta lihasta. Jauhelihassa on rustoja, makkarassa on broileria ja ylipäätään lihaa on usein äärimmäisen vähän.

- sitten on vielä se asenne. Hyvän perheenäidin nyt vain kuuluu tehdä ruoka itse, ei ostaa foliovuokia.

 

 

Vierailija
39/40 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mä en kyllä tiedä, teenkö itse yhtään suolattomampaa ruokaa kuin einekset, en osaisi suolan prosenttimäärää sanoa kotiruuasta. Itse lisään aina omaan ruokaan suolaa pöydässä, teen vähän suolattomampaa ettei lapset oppisi yhtä suolaisen päälle, kuin mistä itse tykkään. Suolaton ruoka on minusta pahaa ja mautonta.

Eineksistä tykkään maksalaatikosta, itse en ole koskaan tehnyt sitä.

Vierailija
40/40 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minä olen näitä jo pilattuja, vaikka ikääkin on jo 4 kymppiä. Tykkään suunnilleen kaikista valmisruoista, valmislasagnea (kyllä, Saarioisten) suorastaan himoitsen.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: viisi kuusi kolme