Onko hyvä ateria ulkomaalaisille vieraille?
Kommentoikaa ja ideoikaa, jos olisi jotain muutettava. On siis useampi henkilö eri ikäluokista, ensimmäistä kertaa Suomessa.
Alkupala
Mustajuurikeitto ja ruisleipä sekä saaristolaislimppu (pikku palat ja pieni keitto)
Pääruoka
Voissa paistettua ahventa
Kastikkeena kirkastettu voi
Perunamuusi
Uunijuurekset (yrttejä, hunajaa, valkosipulia)
Vihersalaatti (3-4 eri lajia)
Pikku tomaatit
Kurkku
Paahdetut pähkinät ja siemenet
Pari erilaista oliiviöljyä ja balsamiviinietikka salaatille
Jälkiruoka
3-4 suomalaista juustoa
Tyrnihilloa
Mustikkahilloa
Lakkahilloa
Ehkä joku muu hillo
Omenaa, rypäleitä, päärynää, Fazerin sinistä suklaata.
Lapsille Valion jäätelöä.
Juomaksi lehtikuohua, limuja, olutta, puolukkamehua, karpalomehua, valko- ja punaviiniä.
Kommentit (327)
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ihan ekaksi pitäisi tietää, mistä päin maailmaa ihmiset tulee ja peilata tulijoiden ruokakulttuuria tarjottaviin ruokiin, uskonnot saattavat vaikuttaa myös paljon. Tästä on lähdettävä. Suomalainen ruoka ei aina ole paras ratkaisu.
Kyllä on kun ollaan Suomessa ja kutsuja on suomalainen. Muissa maissa ei kukaan ajattelisi noin kuin sinä. Että vielä uskontokin vedettäisiin mukaan. Ap on hyvin ajatellut ja menyy on hyvä, ole sinä vikisemättä.
Eikä ap:n menussa edes ole mitään sianlihaa. :D Vai kielletäänkö kalat ja mustajuuri jossain uskonnossa?
Tän ketjun perusteella yhteen ruisleipäpalaan kuolee tai vähintään joutuu tiputukseen.
Vierailija kirjoitti:
Ruisleipä ehdottomasti pois!
Mitä ihmettä?! Suomalaisten ainoa oikea oma herkku, johon suurin osa ulkomaalaisistakin rakastuu, vaikka heidän kotimaassaan ei olekaan.
Ei ole tarkoitus tarjota sitä, mitä ulkomailla syödään, vaan sitä mikä suomessa on hyvää.
Ruisleipä ehdottomasti pöytään!
Miten erityisruokavaliot on huomioitu?
Vierailija kirjoitti:
En ymmärrä miksi ulkomaalaisille pitää tarjota jotain muuta ku mitä yleensä tarjoo jos tulee vieraita.
Ihan kun olisi joku parempi ihminen kun asuu ulkomailla.
Sanoo vaan että tällasta me syödään täällä, jos kyselee.
Ulkomaiset vieraat ovat toivoneet jotain perinteistä suomalaista ruokaa. En viitsinyt hernekeittoa tarjota ruisleivän kera, vaan laitoin karjalanpaistia keitettyjen perunoiden ja karjalanpiirakoiden kera ja vispipuuroa tarjolle.
Kaalikeitto ja maksalaatikko riittää.
Pointsit ap:lle ystävällisistä ja asiallisista vastauksista vaikka kommenttien laatu vaihtelee. En kaikkea jaksanut lukea, eikä mustajuurikeitto ole tuttu, mutta kurpitsasosekeitto olisi myös herkullinen alkuruoka jos vatsanväänteet pelottaa. Ja kantarellemuhennos kalan kaveriksi kuulosti ihanalta. Rypäleet jättäisin pois - ellet saa jostain kotimaassa kasvaneita kirpsakoita. Karhunvatukat olisi myös kauniita juustojen kaveriksi ja kypsyvät juuri. Toivon teille onnistunutta päivää vieraittenne kanssa!
En usko noita tarinoita ruisleipään rakastumisesta – saaristolaisleivästä puhumattakaan. Jotkut ulkomaalaisetkin osaavat käyttäytyä (varsinkin jos he ovat myymässä sinulle jotakin).
Vähän kuivahtaneet leivät tarjoilisin voitelemalla ne runsaalla voilla ja leikkaamalla ne pikkurillinpään kokoisiksi sattumiksi esimerkiksi kalakeittoon (kourallinen soppalautaselle juuri ennen keiton lisäämistä krutonkien tapaan).
Eksotiikkaa hakeville tarjoilisin alkupalaksi pienen annoksen leipäressua voisilmän kera. Kyytipojaksi lasi kylmää maitoa.
Pääruoaksi itäsuomalaista karjalanpaistia ja keitettyjä perunoita. Niille, joille se ei kelpaa, länsisuomalaisia silakkapihvejä (väliin niin paljon tilliä, että oppivat) perunamuusin kera. Ruokajuomaksi maidon ohella raikasta lähdevettä.
Jälkiruoaksi muurinpohjalettuja, vaniljajäätelöä ja mansikkasylttiä.
Js lapsille kotiinviemisiksi niin isot boksit merirosvorahoja (mielellään niitä vanhoja isompia merkkareita) että oppivat.
Jos vieraat vielä viipyilisivät tontilla, kossu pakkasesta ja saunaan koko lössi. Ja saunan päälle joko kiukaalla kypsennettyä lenkkimakkaraa tai janssoninkiusausta, joka huuhdeltaisiin kurkusta alas kylmällä kotimaiseiia oluella, tottakai.
Vierailija kirjoitti:
Miten erityisruokavaliot on huomioitu?
Missään muualla maailmassa ei ole sellaista määrää erityisruokavalioita ja sitä ja tätä kuviteltua allergiaa kuin Suomessa. Ja jos joskus harvoin osuu sellainen kohdalle, osaa vieras sen kohteliaasti kertoa etukäteen.
Itselleni ulkomailla asuvana on ihanan vapauttavaa pitää juhlia ja illallisia, kun tietää ettei tarvitse ottaa sen sataa erilaista ruokavaliota huomioon.
Juustolaitaselle suosittelen Kantolan spelttikeksejä, tosi ohuita ja rapeita
https://www.kantolan.fi/tuote/kantolan-valitut-spelttikeksi-100-g/
Perinteistä suomalaista kirjoitti:
En usko noita tarinoita ruisleipään rakastumisesta – saaristolaisleivästä puhumattakaan. Jotkut ulkomaalaisetkin osaavat käyttäytyä (varsinkin jos he ovat myymässä sinulle jotakin).
Vähän kuivahtaneet leivät tarjoilisin voitelemalla ne runsaalla voilla ja leikkaamalla ne pikkurillinpään kokoisiksi sattumiksi esimerkiksi kalakeittoon (kourallinen soppalautaselle juuri ennen keiton lisäämistä krutonkien tapaan).
Eksotiikkaa hakeville tarjoilisin alkupalaksi pienen annoksen leipäressua voisilmän kera. Kyytipojaksi lasi kylmää maitoa.
Pääruoaksi itäsuomalaista karjalanpaistia ja keitettyjä perunoita. Niille, joille se ei kelpaa, länsisuomalaisia silakkapihvejä (väliin niin paljon tilliä, että oppivat) perunamuusin kera. Ruokajuomaksi maidon ohella raikasta lähdevettä.
Jälkiruoaksi muurinpohjalettuja, vaniljajäätelöä ja mansikkasylttiä.
Js lapsille kotiinviemisiksi niin isot boksit merirosvorahoja (mielellään niitä vanhoja isompia merkkareita) että oppivat.
Jos vieraat vielä viipyilisivät tontilla, kossu pakkasesta ja saunaan koko lössi. Ja saunan päälle joko kiukaalla kypsennettyä lenkkimakkaraa tai janssoninkiusausta, joka huuhdeltaisiin kurkusta alas kylmällä kotimaiseiia oluella, tottakai.
Minä en ulkomaalaisille tarjoaisi suomalaista maitoa, kun sen käsittely on niin erillaista kuin muualla ja voi aiheuttaa vatsavaivoja.
Perinteistä suomalaista kirjoitti:
En usko noita tarinoita ruisleipään rakastumisesta – saaristolaisleivästä puhumattakaan. Jotkut ulkomaalaisetkin osaavat käyttäytyä (varsinkin jos he ovat myymässä sinulle jotakin).
Vähän kuivahtaneet leivät tarjoilisin voitelemalla ne runsaalla voilla ja leikkaamalla ne pikkurillinpään kokoisiksi sattumiksi esimerkiksi kalakeittoon (kourallinen soppalautaselle juuri ennen keiton lisäämistä krutonkien tapaan).
Eksotiikkaa hakeville tarjoilisin alkupalaksi pienen annoksen leipäressua voisilmän kera. Kyytipojaksi lasi kylmää maitoa.
Pääruoaksi itäsuomalaista karjalanpaistia ja keitettyjä perunoita. Niille, joille se ei kelpaa, länsisuomalaisia silakkapihvejä (väliin niin paljon tilliä, että oppivat) perunamuusin kera. Ruokajuomaksi maidon ohella raikasta lähdevettä.
Jälkiruoaksi muurinpohjalettuja, vaniljajäätelöä ja mansikkasylttiä.
Js lapsille kotiinviemisiksi niin isot boksit merirosvorahoja (mielellään niitä vanhoja isompia merkkareita) että oppivat.
Jos vieraat vielä viipyilisivät tontilla, kossu pakkasesta ja saunaan koko lössi. Ja saunan päälle joko kiukaalla kypsennettyä lenkkimakkaraa tai janssoninkiusausta, joka huuhdeltaisiin kurkusta alas kylmällä kotimaiseiia oluella, tottakai.
Just joo. Tais vähän mopo karata 🙄
Vierailija kirjoitti:
Mitä teillä joillain on ruisleipää vastaan?
Jos on jo saaristolaisleipä? Tumma leipä on hopeeta sen rinnalla.
Kädenlämpöistä kaalimehua niin että riittää!!!
Mustamakkaraa ja puolukkahilloa.
Pottuja ja voita.
Kirnupiimää.
Uunijuustoa.
Vierailija kirjoitti:
On, erittäin hyvä! Kannattaa kuitenkin huomioida, ettei vieraat välttämättä tykkää ruisleivästä, on hyvä varata jotain vaaleampaa leipää myös.
Minä jättäisin sen saaristolaisleivän pois. Omituinen makea. Ruisleipä sen sijaan on "kansallisleipämme" Kirkastettu voi on ehkä liian raskas kastike kalalle
Muuten loistava menu mielestäni
Tarjoaisin vielä hyvää hatsia, sieniä ja punaviiniä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
On, erittäin hyvä! Kannattaa kuitenkin huomioida, ettei vieraat välttämättä tykkää ruisleivästä, on hyvä varata jotain vaaleampaa leipää myös.
Minä jättäisin sen saaristolaisleivän pois. Omituinen makea. Ruisleipä sen sijaan on "kansallisleipämme" Kirkastettu voi on ehkä liian raskas kastike kalalle
Muuten loistava menu mielestäni
Olen sun kanssa samaa mieltä tosta voista. Mun mielestä se kuulostaa suorastaan ällöltä. En pilaisi kalaa sillä.
Ruisleipä pierettää