Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Söin juuri 200g raakaa sikanauta-jauhelihaa, haluatko kysyä jotain?

Vierailija
31.07.2012 |

Kommentit (48)

Vierailija
1/48 |
31.07.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

teen taikinan 2dl kermaviiliä, 1pss ranskalaista sipulikeittoa, 400g jauhelihaa, 1 kananmuna, loraus olutta, suolaa, pippuria ja valkosipulijauhetta. nom nom

Vierailija
2/48 |
31.07.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

ja kerro mistä trikiinin saa todennäköisemmin ja kuinka monta suomalaista sen saa vaikka vuodessa

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/48 |
31.07.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Nisäkkäät tautien välittäjinä

Sika voi välittää sian kapeaa heisimatoa, Taenia solium, joka on ihmisen suolistoloinen. Täysin kehittynyt loinen muodostaa jaokkeissaan runsaasti madonmunia, jotka poistuvat suolesta enimmäkseen jaokkeiden mukana. Sika saa tartunnan syömällä munien saastuttamaa ravintoa ja munista vapautuvat toukat tunkeutuvat suolen seinämän läpi kudoksiin, pääasiallisesti lihaskudokseen. Siellä toukan ympärille kehittyy rakkula, cysticercus, jonka sisällä on madon pää eli scolex. Kun ihminen syö raakaa sianlihaa, scolex tulee esiin, tarttuu suolen seinämään ja kehittyy aikuiseksi madoksi. Ihminen voi saada myös suoraan madon munista varsinaista loistautia vakavamman cysticercoosin, jolloin munista vapautuvista toukista kehittyy cysticercuksia kudoksiin eri puolille elimistöä, mm. keskushermostoon.

http://www.saunalahti.fi/arnoldus/vektorit.html

Trikiini eli trikinella, Trichinella spirali

Trikiinit eli trikinellat ovat lihansyöjien ongelma ja niitä

löytyy kautta maailman sioista, villisioista, karhuista ja

petoeläimistä tai pikkujyrsijöistä, jotka syövät raatoja.

Hevosista löytyneen trikiinien alkuperänä pidetään heiniin tai rehuun sekoittunutta rotanraatoa.

Trikinellan riskinhallinta perustuu nimenomaan yksittäisten eläinten lihan analysointiin tai ruhojen pakastamiseen. Nämä loiset ovat harvoin nähtävissä paljain silmin.

Vaikka trikiini on maailmalaajuinen ongelma, on olemassa trikiinivapaita alueita, joissa yksittäisten eläinten

tutkimista lihantarkastuksessa voidaan pitää voimavarojen haaskauksena. Suomessa trikinellaa esiintyy ja

erityisvitsaus ovat ns. arktiset, kylmää sietävät lajit, jotka eivät tuhoudu pakastuksessa. Siksi Suomessa tutaneen jatkamaan sianruhojen analysointia trikiinin varalta.

Oireet

Trikiini on sukkulamato, jonka toukat aiheuttavat ensin

suolisto-oireita ja noin viikon kuluttua syömisestä lihassärkyä ja turvotusta niissä lihaksissa, minne toukat liikkuvat. Toukat koteloituvat noin kolmannella viikolla. Sydänlihakseen tai aivoihin koteloitunut toukka on hengenvaarallinen, muualla kotelot aiheuttavat kipua.

Yleisyys

Ihmisten trikiinitartunnat ovat Suomessa hyvin harvinaisia, alle yksi tapausta vuodessa. Nämä tapaukset

eivät yleensä liity teolliseen lihaan.

http://www.lihakeskusliitto.fi/lihalehti/lihatieto/li0411_55-56.pdf

Lisäksi vielä Yersinia

http://www.lihakeskusliitto.fi/lihalehti/lihatieto/li0405_55-56.pdf

mutta se tehdään naudanpaistista tai teen sen joskus sisäfileestä.

Raakaa sianlihaa en syö.

keittiömestari

Mistä syistä et syö raakaa sianlihaa?

Vierailija
4/48 |
31.07.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

kautta saa, ja jos yersinian joku saa, niin sekin on todennäköisemmin peräisin huonosti pestyistä kasviksista ja vihanneksista.



Saksassa mettbrötcheneitä ja hackepeteriä vedetään tuhansissa kylissä ja kodeissa päivittäin, eikä se sielläkään mikään terveysongelma ole. Sitäpaitsi Suomessahan pitäisi elintarvikkeiden olla niin paljon puhtaampia ja turvallisempia kuin misään muualla maailmassa?



Tero

Vierailija
5/48 |
01.08.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Atrian ja HK:n jne.

Vierailija
6/48 |
01.08.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

ap

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/48 |
01.08.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

etkö enempää jaksanut.

Vierailija
8/48 |
24.08.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

syön jauhelihaa raakana paras on suoraan luomutilan suoramyynti tilalta tai se kaupan valkoisessa styroksi pakkauksessa. hieman suolaa ja hyvää on, joskus laitan sitä leivän päälle, eikä ole ollut vatsa kipuja

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/48 |
24.08.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hyissaatana! Mulla tekee pahaa koskee raakaan jauhelihaan jo käsillä. Yök!

 

Sisäfilepihvin vedän kyllä medium miinuksena.

Vierailija
10/48 |
24.08.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Luin koko ketjun ja nyt pyörii silmissä. 8/

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/48 |
24.08.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="24.08.2013 klo 21:20"]

Luin koko ketjun ja nyt pyörii silmissä. 8/

[/quote]

 

 

Zuuuum, mullaki pyörii ku oon keikkunu palstalla varmaa 3tuntia putkeen.

Vierailija
12/48 |
24.08.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Toxoplasma gondii –alkueläin eli toksoplasma tarttuu lämminverisiin eläimiin, myös ihmisiin.

 

Euroopassa on arvioitu, että mahdollisesti suurin osa ihmisen toksoplasmatartunnoista saadaan syömällä raakaa tai vaillinaisesti kypsennettyä lihaa.

 

2000–luvulla valtakunnalliseen tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu 34–48 ihmisten toksoplasmatartunnasta vuosittain.

 

66 % tartunnoista on todettu naisilla, joista 45 % on ollut 15–44- vuotiaita. Suomessa arvioidaan syntyvän vuosittain noin 50 synnynnäisen toksoplasmatartunnan saanutta lasta.

 

EFSA on arvioinut Toxoplasma gondii - ja Trichinella spp. -loiset salmonellan ja yersinian lisäksi kaikkein keskeisimmiksi biologisiksi vaaroiksi sianlihassa..

 

Tartuntatautirekisteriin on 2000-luvulla kirjattu vuosittain 400–600 yersinia-tapausta. Merkittävimmät ihmiselle tauteja aiheuttavat lajit ovat Y. enterocolitica ja Y. pseudotuberculosis. Kotimaisten tartuntojen osuutta ei tunneta, mutta sitä on perinteisesti pidetty merkittävänä. Matkailun on todettu lisäävän tartuntariskiä.

Yersinia enterocolitica aiheuttaa pääosan yersiniatartunnoista. Merkittävimmät tartuntalähteet ovat huonosti kypsennetty sianliha ja sianlihatuotteet. Kartoituksissa Y. enterocolitica -bakteerin esiintyvyys teurassioissa on vaihdellut 30–65 %:n välillä, Yersinia pseudotuberculosis -bakteerin esiintyvyys sikojen nielurisanäytteissä on ollut alle 10 %.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/48 |
24.08.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Pidin trollina Teron kommenttiin saakka..=)

Mutta jos Tero oikeasti syö raakaa sikanautaa, niin kaipa se on sit vaaratonta ja ehkä hyvääkin..? =)

Vierailija
14/48 |
24.08.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tiedätte varmaan mistä jauheliha on tehty? Se ei ole mitään ihanaa filettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/48 |
19.10.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Olen syönyt ainakin 30 vuotta niin nautaa, sikaa, sika-nautaa, hirveä ja lammastakin jauhelihana, raakana pakattuna ja pakkaamattomana ja kylläpä maistuu hyvälle. Eikä ole matoja eikä pöpöjä tuupannut mistään esiin.

Vierailija
16/48 |
19.10.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Oikeasti. Hyi saasta

Vierailija
17/48 |
31.07.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Miks?

Vierailija
18/48 |
31.07.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

ja sianlihaa sen takia että sikanauta maistuu paremmalta.

Vierailija
19/48 |
31.07.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Menen nyt oksentamaan moi.

Vierailija
20/48 |
31.07.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

mutta kyllä eräs tuntemani perheenäiti aikanaan kertoi, että syö mieluummin raakaa jauhelihataikinaa kuin siitä paistettuja pihvejä. Mä en tajunnut silloin, en edelleenkään, enkä tätäkään.



Ja P.S. Tunnen myös miehen, joka aikanaan nautti kananmunat mun mielestä varsin erikoisella tavalla. Hän ei niitä kypsentänyt, vaan päivittäiset 20 kananmunaansa hän joi raakana :( - hengissä on yhä, vaikka vuosia noin teki. Ja joo, ei oo mun exä, sukua vaan ;)