Söin juuri 200g raakaa sikanauta-jauhelihaa, haluatko kysyä jotain?
Kommentit (48)
ja kerro mistä trikiinin saa todennäköisemmin ja kuinka monta suomalaista sen saa vaikka vuodessa
Nisäkkäät tautien välittäjinä
Sika voi välittää sian kapeaa heisimatoa, Taenia solium, joka on ihmisen suolistoloinen. Täysin kehittynyt loinen muodostaa jaokkeissaan runsaasti madonmunia, jotka poistuvat suolesta enimmäkseen jaokkeiden mukana. Sika saa tartunnan syömällä munien saastuttamaa ravintoa ja munista vapautuvat toukat tunkeutuvat suolen seinämän läpi kudoksiin, pääasiallisesti lihaskudokseen. Siellä toukan ympärille kehittyy rakkula, cysticercus, jonka sisällä on madon pää eli scolex. Kun ihminen syö raakaa sianlihaa, scolex tulee esiin, tarttuu suolen seinämään ja kehittyy aikuiseksi madoksi. Ihminen voi saada myös suoraan madon munista varsinaista loistautia vakavamman cysticercoosin, jolloin munista vapautuvista toukista kehittyy cysticercuksia kudoksiin eri puolille elimistöä, mm. keskushermostoon.
http://www.saunalahti.fi/arnoldus/vektorit.html
Trikiini eli trikinella, Trichinella spirali
Trikiinit eli trikinellat ovat lihansyöjien ongelma ja niitä
löytyy kautta maailman sioista, villisioista, karhuista ja
petoeläimistä tai pikkujyrsijöistä, jotka syövät raatoja.
Hevosista löytyneen trikiinien alkuperänä pidetään heiniin tai rehuun sekoittunutta rotanraatoa.
Trikinellan riskinhallinta perustuu nimenomaan yksittäisten eläinten lihan analysointiin tai ruhojen pakastamiseen. Nämä loiset ovat harvoin nähtävissä paljain silmin.
Vaikka trikiini on maailmalaajuinen ongelma, on olemassa trikiinivapaita alueita, joissa yksittäisten eläinten
tutkimista lihantarkastuksessa voidaan pitää voimavarojen haaskauksena. Suomessa trikinellaa esiintyy ja
erityisvitsaus ovat ns. arktiset, kylmää sietävät lajit, jotka eivät tuhoudu pakastuksessa. Siksi Suomessa tutaneen jatkamaan sianruhojen analysointia trikiinin varalta.
Oireet
Trikiini on sukkulamato, jonka toukat aiheuttavat ensin
suolisto-oireita ja noin viikon kuluttua syömisestä lihassärkyä ja turvotusta niissä lihaksissa, minne toukat liikkuvat. Toukat koteloituvat noin kolmannella viikolla. Sydänlihakseen tai aivoihin koteloitunut toukka on hengenvaarallinen, muualla kotelot aiheuttavat kipua.
Yleisyys
Ihmisten trikiinitartunnat ovat Suomessa hyvin harvinaisia, alle yksi tapausta vuodessa. Nämä tapaukset
eivät yleensä liity teolliseen lihaan.
http://www.lihakeskusliitto.fi/lihalehti/lihatieto/li0411_55-56.pdf
Lisäksi vielä Yersinia
http://www.lihakeskusliitto.fi/lihalehti/lihatieto/li0405_55-56.pdf
mutta se tehdään naudanpaistista tai teen sen joskus sisäfileestä.
Raakaa sianlihaa en syö.
keittiömestari
Mistä syistä et syö raakaa sianlihaa?
kautta saa, ja jos yersinian joku saa, niin sekin on todennäköisemmin peräisin huonosti pestyistä kasviksista ja vihanneksista.
Saksassa mettbrötcheneitä ja hackepeteriä vedetään tuhansissa kylissä ja kodeissa päivittäin, eikä se sielläkään mikään terveysongelma ole. Sitäpaitsi Suomessahan pitäisi elintarvikkeiden olla niin paljon puhtaampia ja turvallisempia kuin misään muualla maailmassa?
Tero
syön jauhelihaa raakana paras on suoraan luomutilan suoramyynti tilalta tai se kaupan valkoisessa styroksi pakkauksessa. hieman suolaa ja hyvää on, joskus laitan sitä leivän päälle, eikä ole ollut vatsa kipuja
Hyissaatana! Mulla tekee pahaa koskee raakaan jauhelihaan jo käsillä. Yök!
Sisäfilepihvin vedän kyllä medium miinuksena.
Luin koko ketjun ja nyt pyörii silmissä. 8/
[quote author="Vierailija" time="24.08.2013 klo 21:20"]
Luin koko ketjun ja nyt pyörii silmissä. 8/
[/quote]
Zuuuum, mullaki pyörii ku oon keikkunu palstalla varmaa 3tuntia putkeen.
Toxoplasma gondii –alkueläin eli toksoplasma tarttuu lämminverisiin eläimiin, myös ihmisiin.
Euroopassa on arvioitu, että mahdollisesti suurin osa ihmisen toksoplasmatartunnoista saadaan syömällä raakaa tai vaillinaisesti kypsennettyä lihaa.
2000–luvulla valtakunnalliseen tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu 34–48 ihmisten toksoplasmatartunnasta vuosittain.
66 % tartunnoista on todettu naisilla, joista 45 % on ollut 15–44- vuotiaita. Suomessa arvioidaan syntyvän vuosittain noin 50 synnynnäisen toksoplasmatartunnan saanutta lasta.
EFSA on arvioinut Toxoplasma gondii - ja Trichinella spp. -loiset salmonellan ja yersinian lisäksi kaikkein keskeisimmiksi biologisiksi vaaroiksi sianlihassa..
Tartuntatautirekisteriin on 2000-luvulla kirjattu vuosittain 400–600 yersinia-tapausta. Merkittävimmät ihmiselle tauteja aiheuttavat lajit ovat Y. enterocolitica ja Y. pseudotuberculosis. Kotimaisten tartuntojen osuutta ei tunneta, mutta sitä on perinteisesti pidetty merkittävänä. Matkailun on todettu lisäävän tartuntariskiä.
Yersinia enterocolitica aiheuttaa pääosan yersiniatartunnoista. Merkittävimmät tartuntalähteet ovat huonosti kypsennetty sianliha ja sianlihatuotteet. Kartoituksissa Y. enterocolitica -bakteerin esiintyvyys teurassioissa on vaihdellut 30–65 %:n välillä, Yersinia pseudotuberculosis -bakteerin esiintyvyys sikojen nielurisanäytteissä on ollut alle 10 %.
Pidin trollina Teron kommenttiin saakka..=)
Mutta jos Tero oikeasti syö raakaa sikanautaa, niin kaipa se on sit vaaratonta ja ehkä hyvääkin..? =)
Tiedätte varmaan mistä jauheliha on tehty? Se ei ole mitään ihanaa filettä.
Olen syönyt ainakin 30 vuotta niin nautaa, sikaa, sika-nautaa, hirveä ja lammastakin jauhelihana, raakana pakattuna ja pakkaamattomana ja kylläpä maistuu hyvälle. Eikä ole matoja eikä pöpöjä tuupannut mistään esiin.
ja sianlihaa sen takia että sikanauta maistuu paremmalta.
mutta kyllä eräs tuntemani perheenäiti aikanaan kertoi, että syö mieluummin raakaa jauhelihataikinaa kuin siitä paistettuja pihvejä. Mä en tajunnut silloin, en edelleenkään, enkä tätäkään.
Ja P.S. Tunnen myös miehen, joka aikanaan nautti kananmunat mun mielestä varsin erikoisella tavalla. Hän ei niitä kypsentänyt, vaan päivittäiset 20 kananmunaansa hän joi raakana :( - hengissä on yhä, vaikka vuosia noin teki. Ja joo, ei oo mun exä, sukua vaan ;)
teen taikinan 2dl kermaviiliä, 1pss ranskalaista sipulikeittoa, 400g jauhelihaa, 1 kananmuna, loraus olutta, suolaa, pippuria ja valkosipulijauhetta. nom nom