Miksi tummapaahtoinen kahvi on niin kitkerää?
Ostin vaihtelun vuoksi tummapaahtoista kahvia. Yleensä juon vaaleapaahtoista. Laitoin poroja normaalisti, kolme mitallista kolmeen kuppiin.
Silti kahvista tuli kitkerää kuin myrkky. :-/ Keitin vedenkeittimellä vielä vähän vettä ja sekoitin kahvin sekaan. Hieman siedettävämmäksi maku tuli, mutta ei se kitkeryys siitä mihinkään häviä. Yäh! Eihän tätä juo erkkikään!
Miten sais tuon kitkeryyden pois? Pitääkö vaan laittaa normaalia vähemmän poroja?
Kommentit (44)
[quote author="Vierailija" time="25.02.2015 klo 12:06"][quote author="Vierailija" time="25.02.2015 klo 12:03"][quote author="Vierailija" time="25.02.2015 klo 11:57"]
Ostin vaihtelun vuoksi tummapaahtoista kahvia. Yleensä juon vaaleapaahtoista. Laitoin poroja normaalisti, kolme mitallista kolmeen kuppiin. Silti kahvista tuli kitkerää kuin myrkky. :-/ Keitin vedenkeittimellä vielä vähän vettä ja sekoitin kahvin sekaan. Hieman siedettävämmäksi maku tuli, mutta ei se kitkeryys siitä mihinkään häviä. Yäh! Eihän tätä juo erkkikään! Miten sais tuon kitkeryyden pois? Pitääkö vaan laittaa normaalia vähemmän poroja?
[/quote]
Mitä kahvia juot normaalisti? Mitä ostit nyt? Itse olen pitänyt juhlamoskan tummasta ja siitä brazilista. Kumpikaan ei kyllä kitkerää ole. Jotain lidlin halpiksia olen joskus maistanut, ne ovat olleet kitkeriä.
[/quote]
Juhla mokkaa, Kulta Katriinaa, Saludoa juon normaalisti. Nyt ostin Kulta Katriinan tummempipaahtoista. Luulin että se tummapaahtoisuus olisi tarkoittanut sitä, että kahvin maku olisi ollut tummempi ja "syvempi". En ajatellut sen tarkoittavan kitkeryyttä. Ap
[/quote]
Tuo Brazil on mielestäni todella pehmeä... Monet tummat on, pitää vain löytää ne oikeat.
[quote author="Vierailija" time="25.02.2015 klo 12:27"]Mun mielestä hyviä tummapaahtoja on esim. Pauligin Mundo, ja Arvid Nordquistin Reko. Ainakin noissa Arvid Nordquistin kahveissa on paketin takana aika hyvin kuvailtu ko. kahvin makua ja paahtoa, kannattaa katsoa mikä niistä voisi olla itselle sopiva. Mutta ei tosiaan kannata ottaa heti niitä 5/5-paahtoisia.
[/quote]
Jep, Reko on myös pehmeä. -38-
[quote author="Vierailija" time="25.02.2015 klo 12:42"]En tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa tätä keskustelua lukiessa. T. kahvihifistelijä
Siis täällä on "faktat" niin pielessä, niin pielessä.
[/quote]
No olisitko sitten niin kiltti, että kertoisit meille muillekin nämä "oikeat faktat"?
[quote author="Vierailija" time="25.02.2015 klo 12:48"]
Tämä on suomalaisten paahtimoiden kanta. Muu kahvia juova maailma on sitä mieltä, että vain hyvät pavut kestävät riittävän paahdon. Suomalaisten paahtimoiden ajattelussa on selvä bisneslogiikka: mitä enemmän papua paahtaa, sitä enemmän siitä haihtuu vettä ja sitä vähemmän jää myytävää. Kannattaa myydä vettä kahvin hinnalla!
[/quote]
Ei kai se kahvi juurikaan märemmäksi jää? Enemmän voi jäädä itse tuotetta kyllä kun ei hajoa niin pahasti se papu. Ja tummempia paahtojahan nähtävästi kuorrutetaan sokerilla etelä-euroopassa ja amerikoissa?
[quote author="Vierailija" time="25.02.2015 klo 13:12"]
Juhlamokan ja Kulta Katriinan tummapaahtoiset on hirveitä.
[/quote]
Sano kahvihifisti kun pallejaan nuoli. Vai miten se sanonta meni?
Suomen kahviteollisuudessa raha puhuu, ei hyvä maku. Ja kansa juo vaikka kuravettä kun halvalla saa. Jännää miten vähän laatu kiinnostaa vaikka Suomessa juodaan älyttömästi kahvia.
Tummapaahtoinen kahvi voi olla kitkeräksi paahdettua, mutta ei sen tarvitse sitä olla. Tietysti jos on tottunut suomalaiseen 1-paahtoon, niin suora loikka tummaan 5-paahtoon voi olla pieni shokki. Sen olen kyllä huomannut, että tummat versiot Pauligin suosikkimerkeistä tosiaan ovat hiukan äkäisiä maultaaan. Suosittelen kokeilemaan pienpaahtimoiden, esim. Cafetorian ja Moccamestarien tuotteita.
voi aivot haloo. johtuisikohan vaikka siitä, että se on TUMMApaahtoista, eli voimakkaammin paahdettua. voisikohan makukin muuttua silloin?
[quote author="Vierailija" time="25.02.2015 klo 11:57"]
Ostin vaihtelun vuoksi tummapaahtoista kahvia. Yleensä juon vaaleapaahtoista. Laitoin poroja normaalisti, kolme mitallista kolmeen kuppiin. Silti kahvista tuli kitkerää kuin myrkky. :-/ Keitin vedenkeittimellä vielä vähän vettä ja sekoitin kahvin sekaan. Hieman siedettävämmäksi maku tuli, mutta ei se kitkeryys siitä mihinkään häviä. Yäh! Eihän tätä juo erkkikään! Miten sais tuon kitkeryyden pois? Pitääkö vaan laittaa normaalia vähemmän poroja?
[/quote]
Mitä kahvia juot normaalisti? Mitä ostit nyt? Itse olen pitänyt juhlamoskan tummasta ja siitä brazilista. Kumpikaan ei kyllä kitkerää ole. Jotain lidlin halpiksia olen joskus maistanut, ne ovat olleet kitkeriä.
[quote author="Vierailija" time="25.02.2015 klo 12:03"][quote author="Vierailija" time="25.02.2015 klo 11:57"]
Ostin vaihtelun vuoksi tummapaahtoista kahvia. Yleensä juon vaaleapaahtoista. Laitoin poroja normaalisti, kolme mitallista kolmeen kuppiin. Silti kahvista tuli kitkerää kuin myrkky. :-/ Keitin vedenkeittimellä vielä vähän vettä ja sekoitin kahvin sekaan. Hieman siedettävämmäksi maku tuli, mutta ei se kitkeryys siitä mihinkään häviä. Yäh! Eihän tätä juo erkkikään! Miten sais tuon kitkeryyden pois? Pitääkö vaan laittaa normaalia vähemmän poroja?
[/quote]
Mitä kahvia juot normaalisti? Mitä ostit nyt? Itse olen pitänyt juhlamoskan tummasta ja siitä brazilista. Kumpikaan ei kyllä kitkerää ole. Jotain lidlin halpiksia olen joskus maistanut, ne ovat olleet kitkeriä.
[/quote]
Juhla mokkaa, Kulta Katriinaa, Saludoa juon normaalisti. Nyt ostin Kulta Katriinan tummempipaahtoista. Luulin että se tummapaahtoisuus olisi tarkoittanut sitä, että kahvin maku olisi ollut tummempi ja "syvempi". En ajatellut sen tarkoittavan kitkeryyttä. Ap
Halpiskahvien kuten Pirkan ym. tummapaahto on kitkerää ja pahaa. Laadukkaissa kahvimerkeissä se sen sijaan on täyteläistä ja terävää
Kitkerän maineessa on ainakin ruotsalainen ns. Skånerost. Se on sekä tummaa että kitkerää. Mahdollisesti suomalaiset suurpaahtimot ovat hakeneet sieltä oppia, kun ovat tummempia versioita kehitelleet. Mutta jos löydät kaupasta Gran Palomar -merkkistä Lohjalla paahdettua kahvia, osta. Se on vahvaa, tummaa ja pehmeää.
Yleisesti ottaen vaaleat paahdot ovat kitkerämpiä, mutta aromit ja vivahteet vaihtelevat tietysti paljon. Aina uudenlaiset maut vaativat vähän totuttelua. Minäkin suosittelen kokeilemaan pienpaahtimoiden kahveja, esimerkiksi Kaffa.
Ok. Kiitos vinkeistä. Pitääkin kokeilla noita muitakin kahvimerkkejä. ;-) Ap
[quote author="Vierailija" time="25.02.2015 klo 12:06"]
[quote author="Vierailija" time="25.02.2015 klo 12:03"][quote author="Vierailija" time="25.02.2015 klo 11:57"] Ostin vaihtelun vuoksi tummapaahtoista kahvia. Yleensä juon vaaleapaahtoista. Laitoin poroja normaalisti, kolme mitallista kolmeen kuppiin. Silti kahvista tuli kitkerää kuin myrkky. :-/ Keitin vedenkeittimellä vielä vähän vettä ja sekoitin kahvin sekaan. Hieman siedettävämmäksi maku tuli, mutta ei se kitkeryys siitä mihinkään häviä. Yäh! Eihän tätä juo erkkikään! Miten sais tuon kitkeryyden pois? Pitääkö vaan laittaa normaalia vähemmän poroja? [/quote] Mitä kahvia juot normaalisti? Mitä ostit nyt? Itse olen pitänyt juhlamoskan tummasta ja siitä brazilista. Kumpikaan ei kyllä kitkerää ole. Jotain lidlin halpiksia olen joskus maistanut, ne ovat olleet kitkeriä. [/quote] Juhla mokkaa, Kulta Katriinaa, Saludoa juon normaalisti. Nyt ostin Kulta Katriinan tummempipaahtoista. Luulin että se tummapaahtoisuus olisi tarkoittanut sitä, että kahvin maku olisi ollut tummempi ja "syvempi". En ajatellut sen tarkoittavan kitkeryyttä. Ap
[/quote]
Halvalla ei saa hyvää. Hyvin tummaksi paahdettu kahvi voi olla kitkerää, riippuu kyllä merkistäkin. Kulta Katriinan sivuilla kerrotaan, että kyseessä on aivan sama kahvi kuin Kulta Katriina, mutta tummemmaksi paahdettuna. En ole maistanut ko. kahvia, mutta jotenkin kuulostaa siltä, että tuotekehitys on jäänyt puolitiehen.
[quote author="Vierailija" time="25.02.2015 klo 12:01"]
voi aivot haloo. johtuisikohan vaikka siitä, että se on TUMMApaahtoista, eli voimakkaammin paahdettua. voisikohan makukin muuttua silloin?
[/quote]
Vai oikein "voimakkaammin paahdettua". Varsinainen elämänkoululaisen kommentti. Sinulle olisi turha selittää mitään paahtoprosessin aikana tapahtuvista kemiallisista reaktioista.
Tässä ap taas!
Nyt oon juonu 4 päivää tätä tummapaahtoista kahvia. Nyt on näköjään makuaisti tottunut kitkerämpään makuun koska nyt juodessani kyseistä kahvia kiinnitin huomiota siihen, että eihän tää oo enää kitkerää nähnytkään. Tosi hyvää kahvia!
Tottumiskysymys näköjään! ;-)
Löfbergsin kahvit on kanssa hyviä. Minun suosikkini on Kharisma. Niitä saa ainakin K-Marketista.
Riippuu paljon keittimestäkin millaista kahvia saa aikaan. Ostin uuden muka-laadukkaan keittimen ja keitin sillä aiempaa suosikkikahviani, tuli juomakelvotonta useista yrityksistä huolimatta. Kaikista vaaleimmat paahdot onnistuvat jotenkin mutta ne todellakin maistuvat "pannunpesuvedelle" eikä sellaista voi tarjota kenellekään. Jatkan siis vanhan keittimen sekä perkolaattorin käyttöä ja säästän Moccamasteriin.
Hupaisa piirre suomalaisten peruskahvien markkinoinnissa on aina ollut se, että suosituimpia kehusanoja ovat täyteläinen, pehmeä ja voimakas. Yhtä totta kuin olisi "Etelä-Pohjanmaa - alppihiihtäjän unelma!".