En ymmärrä perheitä jotka ei tee edes simppeliä pikaista ruokaa lapsille
Käyn ja olen käynyt jo 10 vuotta eri perheissä hoitamassa lapsia. Ja nähnyt vaikka ja mitä. Eniten ihmetyttää se ettei osassa perheissä tehdä edes simppeliä perusruokaa lapsille. Lapsille tarjotaan pienestä pitäen eineksiä tai jopa pikaruokaa.
Tiedän ettei kaikki osaa tehdä ruokaa kunnolla, mutta ei kai simppeleissä jutuissa voi epäonnistua vuosi toisensa jälkeen?
Jos makaroonilaatikko on liian työlästä, voi tehdä vaikka vain makaroonia ja jauhelihaa. Sen tekee 10 minuutissa. Viereen voi pilkkoa tomaattia ja kurkkua niin ei jää kasviksetkaan saamatta.
Tiedän ettei tuokaan ravitsemuksellisesti ole huimaa, mutta ainakin parempi kuin pikaruoka ja opettaa lapsille kotiruuan syömistä.
Kommentit (123)
Itse ihmettelen tätä "laatuaika lasten kanssa" vs. "kotitekoinen ruoka"- asettelua. Mistä lähtien ei ole ollut laatuaikaa lasten kanssa, että laitetaan yhdessä ruokaa?
Ei ole kiellettyä tehdä voileipää, smoothieta tms. heti kotiin tullessa, ettei nälkäisenä ja väsyneenä joudu kokkaamaan. Esivalmistelut voi myös hoitaa reilusti etukäteen. Kun itse tai yhdessä kumppanin kanssa hoitaa isoimman osan kasvisten pilkkomisesta jo edeltävänä iltana, jäljellä onkin vain kypsennys. 15 minuuttia ei paljon verota iltaa, ja toiset 15 minuuttia on varmaan mahdollista odottaa kotiin tullessa, että ruoka kypsyy.
Eiköhän lasten oikeus ole saada hyvää ravintoa. Miksi ne ihmiset tekevät lapsia, jotka valittavat hirveätä väsymystä, ettei edes ruokaa jaksa laittaa.
Tai, jotka inhoavat kaikkea ruoanlaittoon liittyvää.
Luin lehdestä joskus jutun perheestä, jossa kaikki kotiin liittyvät "työt" oli ulkoistettu. Siksi, että vanhemmille jäi siten "laatuaikaa" lasten kanssa. Mikähän se laatuaika sitten oli.
Omasta lapsuudesta muistan parhaimpina hetkinä kun sain olla aikuisen kanssa tekemässä "töitä"
[quote author="Vierailija" time="25.08.2014 klo 01:32"]
Eiköhän lasten oikeus ole saada hyvää ravintoa. Miksi ne ihmiset tekevät lapsia, jotka valittavat hirveätä väsymystä, ettei edes ruokaa jaksa laittaa.
Tai, jotka inhoavat kaikkea ruoanlaittoon liittyvää.
Luin lehdestä joskus jutun perheestä, jossa kaikki kotiin liittyvät "työt" oli ulkoistettu. Siksi, että vanhemmille jäi siten "laatuaikaa" lasten kanssa. Mikähän se laatuaika sitten oli.
Omasta lapsuudesta muistan parhaimpina hetkinä kun sain olla aikuisen kanssa tekemässä "töitä"
[/quote]
Aika harva tietää ennen lapsia, mitä kotitöitä todella inhoaa. Ei ollut minullakaan inhokkia. Ruokaa kokattiin iltaisin pitkän kaavan mukaan ja kokeiltiin uusia reseptejä, aikaa oli panostaa vaikka mihin. Sitten tuli lapset ja yllättäen inhoankin monenmoista kotityötä, isoimpana siivousta, pyykkäystä ja jopa ruoanlaittoa arkisin. Syy? Kun niitä pitää tehdä koko ajan, on kiire, määrät ovat moninkertaiset verrattuna lapsettomaan aikaan ja päälle vielä se syyllistävä fiilis, että kunnon vanhemman on pidettävä huolta, että lapsi saa ateriastaan oikean määärän ravintoaineita, vaikka kuinka lapsi inhoaisi sen 20 kertaa kyseessä olevia ruoka-aineita.
Juu, meillä kokotaan arkisinkin itse mutta enhän minä nyt siitä nauti. Illalla on harrastuskuskauksia, joten pahimmillaan ruoanlaittoon ja sen syömiseen jää hikiset 30 minuuttia. Lapset ovat nälkäisiä ja kiukkuisia, itse roudaat kaupasta kassitolkulla ruokaa ja kokkaat hiki hatussa vain kuullaksesi, miten se on pahaa. Siinä ei välttämättä arki ole hehkein mahdollinen. Meillä vieläpä lapset ovat aika moniruokaisia mutta sitäkin pahemmin tykyttää otsasuonta sen kerran, kun eivät ole. Iän myötä on noita ennakkoluuloja tullut lisää.
Viikonloppuisin on kiva tehdä ruokaa. Tosin nykyään kun arki on kiireistä, tuntuu välillä työläältä tuhlata siitä vapaa-ajastakin niin isoa osaa kokkaamiseen. Enpä olisi uskonut näitä fiiliksiä 15 vuotta sitten, kun kokkaaminen oli melkeinpä harrastus.
[quote author="Vierailija" time="24.08.2014 klo 20:51"]Tässä Saarioisten makaronilaatikon sisältö:
Makaroni (vehnä), naudanliha 18 % (Suomi), rasvaton maito, vesi, kananmuna, kuohukerma, suola, rypsiöljy, valkopippuri. Ruokasuolapitoisuus 0,8 %.
Mitkä näistä aineksista jätätte pois, tai mitä lisäätte, jotta saatte lopputulokseksi perinteistä kotiruokaa, joka poikkeaa ratkaisevasti eines-vastaavista?
[/quote]
silloin harvoin kun makaronilaatikkoa tulee tehtyä, on makaroni tummaa/täysjyvää eikä sitä kaikista vaaleinta ja ravintoarvoltaan köyhintä.
Mä olen järkyttynyt, että jotkut eivät suostu tajuamaan sitä einesruokien epäterveellisyyttä. Mitä teille muuten tarkoittaa "monipuoliseti kasviksia"? Vaihdellen kurkkua, tomaattia ja porkkanaa? Vai meneekö viikoittain myös esim parsakaalia, lanttua, bataattia, ruusukaalia, kukkakaalia, kurpitsaa, kesäkurpitsaa, munakoisoa, herneitä, papuja yms?
Mua ärsyttää tämä vanhempien arvostelu, että saadaan pönkitettyä omaa paremmuutta. Mulle tuollaiset asiat ihan sama. Lapset saavat ruokaa ja ehkäpä jotain muuta enemmän, kun vanhemmat eivät niin suorita.
Kauhuissani olen pedofiilivanhemmista, väkivallasta ja muista hirveistä asioista mitä vanhemmat tekevät lapsilleen.
Kyllä sen huomaa, että ne, jotka eivät välitä tarjota lapselleen monipuolista ravintoa, eivät luultavasti tiedä asiasta tarpeeksi. Nykyään, kun ruokajuttuja tulee joka meidasta jatkuvalla syötöllä, saa kyllä olla aika tynnyrissä kasvanut, jos einesruoat ja puolivalmisteet on omasta mielestä vielä ok.
[quote author="Vierailija" time="24.08.2014 klo 21:24"]
Viel meidän 7v.stä: Jos laitan kanaa, sanoo Taas kanaa! (broilerin rintafilettä on ehkä kerran viikossa)
Muita ruokia joista ei pidä: kaikki kastikkeet, esim. jauhelihakastike, uuniseiti kastikkeessa, lasagne, jauhelihakeitto. Ei edes syö pullaa, koska se kuulemma käy mahaan...
Ihan pienestä asti on kaikkea maistatettu ja syötetty. Sisaruksensa on 2v nuorempi ja syö suunnilleen ihan kaikkea ja ottaa useasti vielä lisääkin. Painavat saman verran, vaikka ikäeroa on 2v ja pituuseroakin jonkin verran.
Ärsyttää kun jotkut luulevat, että jos lapsi nirsoilee, ei ole maistatettu ruokia tarpeeksi. No aivan varmasti on, mutta kun ei syö, niin ei syö.
[/quote]
Pakko sanoa ohiksena, että kukaan järjissään oleva ei pidä seistä... Hyi yök.
[quote author="Vierailija" time="25.08.2014 klo 07:25"]
[quote author="Vierailija" time="24.08.2014 klo 20:51"]Tässä Saarioisten makaronilaatikon sisältö:
Makaroni (vehnä), naudanliha 18 % (Suomi), rasvaton maito, vesi, kananmuna, kuohukerma, suola, rypsiöljy, valkopippuri. Ruokasuolapitoisuus 0,8 %.
Mitkä näistä aineksista jätätte pois, tai mitä lisäätte, jotta saatte lopputulokseksi perinteistä kotiruokaa, joka poikkeaa ratkaisevasti eines-vastaavista?
[/quote]
silloin harvoin kun makaronilaatikkoa tulee tehtyä, on makaroni tummaa/täysjyvää eikä sitä kaikista vaaleinta ja ravintoarvoltaan köyhintä.
[/quote]
Ei makaroni terveelliseksi muutu väriä vaihtamalla.
Musta on tosi hyvä, että näistä asioista keskustellaan. Jokaisella meistä on kuitenkin vuorokaudessa se 24 tuntia, joista suurimmalla osalla meistä menee sama aika nukkumiseen, töihin ja työmatkoihin. Jäljellä olevan ajan kohdalla jokainen meistä päättää, mitä sillä tekee. Toiset eivät "ehdi" laittaa kunnon ruokaa, ja toiset ehtivät...
[quote author="Vierailija" time="25.08.2014 klo 07:36"]
Mä olen järkyttynyt, että jotkut eivät suostu tajuamaan sitä einesruokien epäterveellisyyttä. Mitä teille muuten tarkoittaa "monipuoliseti kasviksia"? Vaihdellen kurkkua, tomaattia ja porkkanaa? Vai meneekö viikoittain myös esim parsakaalia, lanttua, bataattia, ruusukaalia, kukkakaalia, kurpitsaa, kesäkurpitsaa, munakoisoa, herneitä, papuja yms?
[/quote]
Harva käyttää muita kasviksia kuin juurikin tomaattia. Talvisin samat valittavat kasvisten kalleutta kun tomaatit maksaa 6 euroo. Ei kuulemma köyhä voi elää terveellisesti.
[quote author="Vierailija" time="24.08.2014 klo 21:51"]
[quote author="Vierailija" time="24.08.2014 klo 21:35"][quote author="Vierailija" time="24.08.2014 klo 21:30"]
No lasketaankohan esim. meidän tän päivän lämmi ateria, uunimakkarat ja keitetyt perunat, "oikeaksi" ruoaksi?
[/quote]
Oikeaksi ruuaksi lasketaan se kun itse metsästät lihat ja poimit marjat, kasvatat perunat ja sipulit. Se, näiden ylivertaisten, muita arvostelevien supermutsien mielestä, lasketaan oikeaksi ruuaksi.
[/quote]
No sitähän minäkin :D Ne makkaratkin ois toki pitänyt tehdä alusta loppuun itse (olivat Wilhelmiä). ;)
[/quote]
Noh, makkaran syömistä (oli se sitten wilhelmiä tai sinistä) pitäisi vältellä siinä olevien nitraattien takia. Henk. koht. en ymmärrä ihmisiä, jotka ihan oikeasti vielä pitävät noista grillimakkaroista.. Ne haisevatkin jo älyttömän pahoilta, ovat limaisia ja maistuvat muovilta. Kukin toki taaplaa tavallaan.
[quote author="Vierailija" time="24.08.2014 klo 20:51"]
Tässä Saarioisten makaronilaatikon sisältö:
Makaroni (vehnä), naudanliha 18 % (Suomi), rasvaton maito, vesi, kananmuna, kuohukerma, suola, rypsiöljy, valkopippuri. Ruokasuolapitoisuus 0,8 %.
Mitkä näistä aineksista jätätte pois, tai mitä lisäätte, jotta saatte lopputulokseksi perinteistä kotiruokaa, joka poikkeaa ratkaisevasti eines-vastaavista?
[/quote]
Tumma makaroni, 100-prosenttinen naudanliha (tilalta ostettu suoraan), maito, kananmuna, pippuri, suola, raastettua porkkanaa.
Oli se einestä tai ei, makaronilaatikossa ei ole mitään terveellistä. Toki sitä joskus voi syödä, mutta ei sen pitäisi olla niin usein perheen yleisin ateria.
^vielä kun tietää, että kaikki aineet tuoreita. Kyllä itsetehdyssä ja kaupan makaronilaatikossa on iso ero. Tyhmä on jos muuta väittää. Jos tuotteita tutkitaan tarkemmin (mikroskoopein, testein), huomataan vielä suurempia eroja terveellisyydessä.
Kumma juttu taas nuo pastan ja riisin hysteeriset vastustajat... Italiassa, Kiinassa ja Japanissa varmaan sairastelevat kun eivät saa sitä perunaaperunaaperunaa ....
[quote author="Vierailija" time="25.08.2014 klo 08:17"]Oli se einestä tai ei, makaronilaatikossa ei ole mitään terveellistä. Toki sitä joskus voi syödä, mutta ei sen pitäisi olla niin usein perheen yleisin ateria.
[/quote]
Näinpä, tuntuu, että näiden einesmammojen käsitys terveellisestä ateriasta on saariousten makaroonilaatikko, siivu kurkkua/tomaattia/lehtisalaattia ja lasi maitoa :D
[quote author="Vierailija" time="25.08.2014 klo 08:10"]
[quote author="Vierailija" time="24.08.2014 klo 21:51"]
[quote author="Vierailija" time="24.08.2014 klo 21:35"][quote author="Vierailija" time="24.08.2014 klo 21:30"]
No lasketaankohan esim. meidän tän päivän lämmi ateria, uunimakkarat ja keitetyt perunat, "oikeaksi" ruoaksi?
[/quote]
Oikeaksi ruuaksi lasketaan se kun itse metsästät lihat ja poimit marjat, kasvatat perunat ja sipulit. Se, näiden ylivertaisten, muita arvostelevien supermutsien mielestä, lasketaan oikeaksi ruuaksi.
[/quote]
No sitähän minäkin :D Ne makkaratkin ois toki pitänyt tehdä alusta loppuun itse (olivat Wilhelmiä). ;)
[/quote]
Noh, makkaran syömistä (oli se sitten wilhelmiä tai sinistä) pitäisi vältellä siinä olevien nitraattien takia. Henk. koht. en ymmärrä ihmisiä, jotka ihan oikeasti vielä pitävät noista grillimakkaroista.. Ne haisevatkin jo älyttömän pahoilta, ovat limaisia ja maistuvat muovilta. Kukin toki taaplaa tavallaan.
[/quote]
Makkaroita on monenlaisia, mutta harvat viitsivät lukea pakkauksia nähdäkseen, mitä tuote sisältää.
Kalorit ja rasvan määrä saatetaan katsoa,mutta nehän ei terveellisyydestä mitään kerro.
[quote author="Vierailija" time="25.08.2014 klo 08:21"]
Kumma juttu taas nuo pastan ja riisin hysteeriset vastustajat... Italiassa, Kiinassa ja Japanissa varmaan sairastelevat kun eivät saa sitä perunaaperunaaperunaa ....
[/quote]
No en mä sanonut, että se peruna on se ratkaisu! Vaan juuri ne kukkakaali, parsakaali, porkkana, ruusukaali, lanttu, nauris, bataatti jne. Enkä todellakaan ole mikään karppaaja! Joka päivä ei silti minusta pitäisi perustaa sitä ateriaa pastalle, riisille tai perunalle.
Pidän ruuanlaitosta, on mukava tehdä ruokaa ja kuulla kitos vaimolta ja lapsilta.
Toki se joskus stressaa työpäivän jälkeen kun ajelee kotiin tietäen että kaapissa on vain karjalainapisti lihat tms josta ei mitenkään voi tehdä ruokaa 30min päästä syötäväksi..