Epätodellinen olo ennen syömistä/syömisen jälkeen ja lievä huimaus?
Mistä voi johtua? Jos syömisestä alkaa kulua 4h ja näläntunne ehtii tulla niin alkaa epätodellinen olo. Ihan kuin olisi kännissä. Syöminen ei tässä vaiheessa enää auta, eikä makeakaan esim. hunaja. Vaan se tunne voi sitten jatkua koko päivän. Se tunne ei tule kun vahdin syömisaikoja tarkasti ja syön riittävän paljon.
Verensokeri ja se koko sokeripaketti mikä voidaan testata oli ok. Rasitustesti oli ok. Minulla on suurentunut riski insulinoomaan ja sekin tutkittiin, ei insulinoomaa.
Refluksitauti on ja se tekee kyllä kaikenlaista. Voikohan liittyä siihen? Tähystyksessä ei löytynyt oikeastaan mitään mainittavaa.
Hypoglykemian pelko on suuri :( vaikka kaikella järjellä ajateltuna en voi sellaista saada "terveenä" kun syön hyvin. Mutta silti pelottaa.
Kommentit (9)
Joo ja helteellä voi nuo natriumit mennä huomaamatta matalalle kun ihminen tarvitsee enemmän suolaa.
Tää on pahempana helteillä! Eli miten siis lisäsit sitä natriumia? Lisäätkö ihan ruokasuolaa ruokiin?
Mitä on siis se hyvänlaatuinen suola jota lisätä? Ap
Siis mulla tulee tuota samaa usein kun ruokailen ei koskaan nälkäisenä. Suoloistako se kiinni on?
Sitä voi vähän lisätä tai sitten syöt jotain suolaista.
Tässä on mainittu joitain ruokia ja niiden suolamääriä:
Liian vähän suolaa?
Jos suolan jättää kokonaan pois eikä syö minkäänlaisia teollisia ruokia vaan tekee leivästä lähtien kaiken ruoan itse, neste- ja suolatasapaino saattavat horjuvat toiseen suuntaan. Tällöin jää myös ruokasuolan jodi saamatta. Seurauksena voi olla jodin puute ja kilpirauhasen vajaatoimintaa.
Veden juonnista on tullut pop. Mallit ja missit mainostavat vettä. Veden juonti ja jääpalojen syönti laihduttaa, väitetään. Niillä voi saavuttaa ainakin hetkellisesti kylläisyyden tunteen ilman kalorin kaloria.
Erittäin runsaasta veden juonnista ei ole mitään hyötyä ja siitä voi olla jopa haittaa. Kaikki muistavat tapaus Karita Tuomolan: kuntosalitreenin jälkeen tajunsa menettänyt malli kiidätettiin sairaalaan ambulanssilla suola-arvojen laskemisen takia.
Liiasta veden juomisesta voi tulla humalan kaltainen tila.Vaarana voi olla jopa vesimyrkytys, kun elimistön nesteiden pitoisuudet laimenevat liikaa. Myrkytyskuolematilastoissa näkyy yksi elävä tai pikemmin kuollut vesimyrkytyksen uhri vuonna 2000, 42-vuotias nainen.
Tietolähteet, lisatietoja:
Yksi muutos - uuden elämän alku, Oy Valitut Palat 2004
www.elintarvikevirasto.fi
www.ktl.fi
www.sydanliitto.fi
www.sydanmerkki.fi/tuotteet.asp
Natrium
Suositeltu päiväannos 1100-3000 mg
vaikutus elimistössä nestetasapaino, normaali lihasten ja hermoston toiminta
tehoa elimistössä parantaa kalium (toimintapari nestetasapainon säätelyssä)
puutosoireita lihasvapina, oksentelu, ruokahalun ja painon lasku
Mitä haittaa liiasta suolasta?
- kohottaa verenpainetta
- aiheuttaa turvotusta keräämällä elimistöön nestettä
- rasittaa munuaisia
- lisää riskiä sairastua sydäninfarktiin
- lisää riskiä sairastua aivohalvaukseen
Paljonko saat suolaa? Tee suolatesti
Sydänliiton nettisivuilla voi tehdä suolatestin osoitteessa: http://www.sydanliitto.fi/terveys/ravinto/suolatesti.html
Näistä saa viisi grammaa (suositeltu max. päiväannos) suolaa:
- 5 pientä palaa silliä (n. 50 grammaa)
- puolitoista lautasellista jauheesta valmistettua keittoa
- 200 g aamiaismuroja
- 5 nakkia
- 100 g pop corneja, suolakeksejä tai suolapähkinöitä
- 80 g säilöttyjä oliiveja
- 20 g meetvurstia
- 1 kuutio lihalientä
- puolikas lenkkimakkara
- 1/4 dl soijakastiketta
Suolaista vai vähäsuolaista?
Vähäsuolainen Voimakassuolainen
jos suolaa < % jos suolaa >%
Juustot 0.7 1.4
Makkara- ja lihavalmisteet 1.2 1.8
Pehmeä ruokaleipä 0.7 1.3
Näkkileipä 1.2 1.7
Aamiaismurot ja -hiutaleet 1.0 1.7
Kalavalmisteet 1.0 ei rajaa
Liemet, keitot, kastikkeet 0.5 ei rajaa
Valmisruuat 0.5 ei rajaa
[quote author="Vierailija" time="01.08.2014 klo 20:44"]
Mitä on siis se hyvänlaatuinen suola jota lisätä? Ap
[/quote]
Ihan Ruohonjuuresta kävin suolapussin ostamassa, luontaistuotekaupoissa on myös hyvä valikoima mineraalipitoisempia suoloja. Kannattaa kysäistä sieltä, mitä suosittelevat. Saatan lisätä suolaa esim. voileivän päälle tai ihan vaan vähän ylimääräistä ruuanlaitossa. Olin siis aiemmin "terveellinen" ruuanlaittaja, joka ei lisännyt suolaa esimerkiksi pastaveteen ollenkaan, muukin ruoka oli mahdollisimman suolatonta. Labrakokeiden valmistuttua lääkäri suositteli mm. suolakurkkuja leivän päälle, oliiveja jne.
Minulla on päänsärytön migreeni ja se on tuollaista epätodellisuuden tuntoa ja usein myös näkökentässä näkymättömiä kohtia, mutta kesti muutamat kerrat ennen kuin aloin tunnistaa ne. Omani menee parilla buranalla ohi.
[quote author="Vierailija" time="01.08.2014 klo 20:41"]
Tää on pahempana helteillä! Eli miten siis lisäsit sitä natriumia? Lisäätkö ihan ruokasuolaa ruokiin?
[/quote]hyppysellinen suolaa juomaveteen...
Mulla oli vastaavankaltaisia epämääräisiä oireita ja yleinen tunne siitä, että kaikki ei oo reilassa. Vetämätön olo, huimausta, pahoinvointia jne. Sydänfilmistä alkaen kaikki kokeet otettiin, syyksi paljastui riittämätön natriumin saanti. Lisäsin hyvälaatuista suolaa ruokavaliooni, ongelma korjaantui. Vieläkin saattaa tulla samanlainen olo esim. helteillä, jos en muista lisätä tarpeeksi ylimääräistä suolaa ruokiin. Onneksi tiedän nyt, kuinka se on helppo korjata.