oon ihan paska tekemään ruokaa ja leipomaan.
Osaan tehdä onnistuneesti: Makaroonilaatikon, lasagnen, kanan ja riisin, keitot yms, mutta moni muu menee ihan päin vttua. Halusin paistaa ihan perus broilerin ohuita rintafileitä ja tein kastikkeen yms, mutta se helvetin kerma imeytyi niihin fileisiin ja kastiketta ei ollut paljon yhtään. Annoinko kiehua/paistua liian kauan?
Samoin leipominen on hankalaa. Letutkin menee ihan muusiksi jos yritän niitä paistaa. Ärsyttää tosi paljon.
Haluaisin osata leipoa vaikka mitä, mokkapaloja yms kun aina on vieraille tarjottavana vaan jotain kaupan keksejä ja leivoksia..
Lapsen synttäreillekkin tilasin suosiolla kakut ja herkut leipomosta., :(
Kommentit (13)
En ole minäkään kaksinen ruuanlaittaja, en esim osaa tehdä kastikkeita. En edes tykkää ruuanlaitosta. Varmaan ap:lla kastike kiehui kasaan, liian kovalla virralla/liian kauan. Mutta leipoa osaan (paitsi pullaa) ja siitä tykkään, kaikki mitä olen tehnyt on onnistuneet :-) Tarvin kyllä aina ihan tarkan ohjeen, soveltamaan en lähde.
Muutama perusvinkki: tee täsmälleen ohjeen mukaan, ja käytä oikeita ohjeita eikä mitä tahansa nettisivulta sattumalta löydettyjä. Ikivanhat keittokirjat ovat aika hyviä.
Käytä laadukkaita raaka-aineita. Esimerkiksi kerman imeytyminen broilerinfileisiin - teitkö ohjeen mukaan? Olisit lisännyt vettä, niin siitä olisi tullut kastiketta, jos kermaa oli ohjeen mukaan riittävästi. Toisenmerkkisillä fileillä ja paremmalla kermalla ehkä olisi onnistunut paremmin.
Leivonnassa jauhoissa on isoja eroja. Mulla on isossa säkissä ostetut pikku myllyn jauhot olleet parhaita.
Käytä ruuanlaittoon ja leipomiseen riittävästi aikaa. Tee lettutaikina ainakin pari tuntia tai vaikka vuorokautta aikaisemmin, ja parantele taikinaa tarvittaessa ensimmäisen letun jälkeen. Jos hajoavat, lisää vähän jauhoja lisää ja jos on liian kovia, lisää nestettä (helpompi tehdä näin päin).
Odota, että paistaessasi rasva on riittävän kuumaa ja vähän ruskistunut ennen kuin laitat pannulle sen raaka-aineen, jota paistat.
Ehkä lisäsit kerman broilerinpaloille liian aikaisin? Vaikka ruokaan lisääkin kermaa, siihen voi ennen sitä lirauttaa kanalientä, vettä tai viiniä jossa kananpalat saavat hautua. Vasta ihan lopuksi kermaa, jonka jälkeen ruoka saa kiehahtaa (että kerma lämpenee), makujen tarkistus ja vähän yrttejä (persiljaa, korianteria, basilikaa) päälle ja sitten pöytään.
Annatko lettutakinan levätä hetken ennen paistoa? Mittaatko ainekset tarkkaan? Jälkiruuissa ja leivonnaisissa on hyvä olla tarkka mittojen kanssa. "Oikeissa" ruuissa voi tuunata ja korjailla.
Mä tykkään tehdä keitot niin, että pyörittelen pilkottuja juureksia ja mausteita hetken öljyssä, että maut lähtee liikkeelle. Sitten lisään kiehuvaa vettä. mausteita ja joskus jonkun liemikuution.
Kana ja riisi on niin laaja käsite, etten osaa sitä kommentoida enkä ole ikinä tehnyt mokkapaloja :)
Tärkeintä ruuanlaitossa on maistelu. Testailet, aloitat maustamisen varovasti ja lisäilet mausteita pikkuhiljaa. Pistä sormesi lettutaikinaan, jos se tuntuu liian ohuelta /litkulta vatkaa joukkoon vähän lisää jauhoja. Muista myös lisätä lettutaikinaan voisulaa, niin sun ei tarvitse käyttää paistamisvaiheessa niin paljon voita. Kai laitat taikinaan myös ihan pienen ripauksen suolaa?
Ekat letut, niinkuin ekat lihapullatkin menevät pannulla usein pieleen. Se kuuluu asiaan. Sitten taikinaa vähän korjaillaan ja loppu sujuu hyvim.
Kyllä se siitä :)
Mulla on auttanut, että käytän varmasti hyviä reseptejä, esim. köksänkirja. Tai ainakin varmistan, jos käytän jotain muuta, että onko ainesuhteet suurinpiirtein samoja kuin samanoloisissa "luotettavissa" resepteissä. Lehdissä ja netissä on nimittäin yllättävän erikoisia ja painovirheitäkin sisältäviä juttuja, jotka voi johtaa ihmetuloksiin.
Martat järjestää ainakin jotain kokkauskursseaj, kokeile sellaista. Toisaalta: eihän kaikkien tarvitse kaikkea osata.
Netistä saa hyvät ohjeet, samasta saattaa olla useampi erilainen resepti. Otan sen mikä tuntuu parhaimmalta. En tiedä edes minkä näköiset pakkaukset pitäisi olla, joudun kysymään kaupanmyyjiltä. Silti lopputulos on aina hyvä. Seuraavaksi teen ruispuolukka-muffinsseja mutta ei ole mitään tietoa mitä öljyä pitää käyttää :D
Pyri Kaappaus keittiöön -sarjaan, niin Aihinen tulee opastamaan!
Niin minäkin. Siksi laihdun äitiysvapaalla, koska teen niin pahaa ruokaa.
Minä taas sovellan ihan vain mielen ja fiiliksen mukaan ruokaohjeita :) Ei kukaan ole seppä syntyessään. t. teini
Anteeksi kirosanat ja kirj.virheet -ap