Lihakastike ja sen synty
prkl... Tuolla kastikeketjussa toki joku jo elvisteli omilla emulsiokastikkeillaan, kun kysyttiin miten teette kastikkeen ja mistä aineksista. Ja kylläpä nyt kiinnostaa.
Kastikkeita on tietenkin erilaisia: vaikkapa jauhelihakastike joka on enemmänkin pääruoka ja sitten vaikkapa bearnaisekastike, joka on lisuke jollekin herkulliselle kalalla tai lihalle.
AV:lla olen aina törmännyt siihen, että ruskea kastike on jotain, mihin suunnilleen kaikki muu ruoka tehdään. Ruskea kastike on oma tarinansa, mutta please av, jaa keinosi valmistaa ateria seuraavista aineksista ja missä järjestyksessä. Tämä on vähän kuin kokkisota, että älä jaksa nillittää jostain että mä en koskaan käytä nautaa yms. vaan tee parhaasi annetuista, ja hei, saat jättää lihaa lukuunottamatta kaiken haluamasi pois ja voit käyttää muutakin, kunhan kerrot miten ja missä vaiheessa.
- Naudan paistia (kuutioituna tai palana)
- sipulia
- valkosipulia
- porkkanaa ja/tai muita kasviksia valintasi mukaan
- voita tai öljyä tai vaikka molempia
- vehnäjauhoja
- tomaattipyrettä
- kermaa
Tavoitteenani siis gallup, että tehdäänkö tosiaan ensin se kastike (ruskea) ja siihen upotetaan muuta vai tehdäänkö se kastike niistä pääraaka-aineista
Kommentit (11)
[quote author="Vierailija" time="30.03.2014 klo 22:01"]
Aika diippi otsikko.
[/quote]
Eikös? Mutta sai sinunkin huomiosi ja kommenttisi ;) T. AP
[quote author="Vierailija" time="30.03.2014 klo 22:08"]
[quote author="Vierailija" time="30.03.2014 klo 22:01"]
Aika diippi otsikko.
[/quote]
Eikös? Mutta sai sinunkin huomiosi ja kommenttisi ;) T. AP
[/quote]
No kyllä! Olisit tietysti voinut laittaa av:n mukaisen otsikon "Miten v*tussa sitä lihakastiketta tehdään??!", mutta tää on paljo parempi ;)
Olen ostanut joskus kastikekirjankin. En vaan ole siitä tehnyt yhtään kastiketta. Ruskean kastikkeen osaan jotenkuten tehdä.
No eikö se ole se ja sama, miten kukakin kastikkeensa tekee.
Hitto:
Ja tietenkin
- vettä mielin määrin
- mausteita omasta kaapistasi
- kaveriksi perunaa, riisiä, ohraa... mitä vaan
- Ja tietenkin kasviksia niin paljon kuin vaan keksit.
Sorry, varmaan muutakin jäi listasta
T.AP
Ensin paistetaan lihat ja sipulit, heitetään sekaan juurekset ja suurustetaan veteen sekoitetulla vehnäjauholla (ei tarvi käristää jauhoja, lihojen paistamisesta tulee väriä riittävästi), lisätään suola ja mausteet, haudutellaan ja lisätään muut aineet. Sen parempaa, mitä pidempää hautuu. Kerma lisätään viimeksi, ei enää keitetä.
Otan kunnon värin lihanpaloille, huom! Voissa. Kaadan lihanpalat kattilaan.sipulit ja esim.porkkanat freesaan seuraavaksi nopeasti samalla pannulla. Lopuksi hiukan rasvaa ja paahdan jauhot ruskeiksi miedolla lämmöllä. Lisään veden jauhoihin ja kaadan kattilaan. Jos haluu, itse en käytä tomaattipyrettä. Annan hautua piiiiiitkään :)
Kuullotan sipulit, sitten paistan lihat. Paprikajauhetta, suolaa, pippuria ainakin sekaan. Ripottelen päälle jauhoja ja ruskostan vielä. Sitten vesi, tomaattipyre, loraus soijakastiketta. Annetaan hautua väh. 50min, sitten loraus kermaa.
Keitetetään perunat ja kadvikset erikseen.
Kiitos teille kaikille.
En siis ole hullu.
AV:n ruskea kastike, johon sitten vaan heitetään jotain paistettua lihaa on kai enemmän myytti. Luulin tulleeni hulluksi kun ihmettelin mihin tarvitaan ruskeaa kastiketta ja vastaus oli, että suunnilleen kaikkeen. Tähän soosiin sitten vaan lisätään maun mukaan makkaraa, possua, nautaa tms.
Pippurituorejuusto ja sienet antaa kivaa makua. Makeutta hunajalla, siirapilla tai ihan sokerilla. Siis 1 rkl/ripaus.