Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Allergisen lapsen kanssa matkustaminen

Vierailija
18.03.2014 |

Kaipaisin vinkkejä ja tietoja, jos jollain olisi täällä kokemusta asiasta.

Meillä on 5-vuotias lapsi, jonka kanssa ei olla juurikaan matkusteltu. Nyt haaveilemme, että lähtisimme keväällä/alkukesästä viikoksi Kroatiaan. Se, mikä tässä nyt mietityttää, on lapsen allergiat.

Hän on siis allerginen lehmänmaidolle, kalalle, pähkinälle ja kananmunalle. Maitoallergia on hyvin vaikea, siitä tulee anafylaktinen reaktio. Kananmunasta oksentaa ja on huonovointinen monta tuntia. Muista tulee lähinnä ärhäkkä ihottuma ja kutina. Ruoka-aineallergioiden lisäksi lapsi on allerginen kissoille ja koirille, sekä monille siitepölyille. Nämä pysyvät kyllä hallinnassa allergialääkkeillä.

Minua nyt lähinnä pelottaa, että ymmärretäänkö allergioiden vakavuutta, osataanko kokata ilman, eli uskaltaako ravintoloissa syödä ja luottaa henkilökuntaan. Epäluuloinen olen siksi, että tätä maitoallergiaa varsinkin saa joskus ihan Suomessakin ravintoloissa vääntää rautalangasta. Lisäksi mietityttää paikallisten kielitaito, ettei nyt vain minkään kielimuurin takia lapsi saa vahingossa väärää ruokaa.

Ottaisimme tottakai adrenaliinikynät, allergialääkkeet ja kortisonivoiteet mukaan, mutta kyllä siinä menee loma kaikilta pilalle, jos lapsi jotain sopimatonta syö.

Onko täällä kenelläkään asiasta kokemusta, tai muuten vain mielipidettä? :-) Olen hyvin kiitollinen kaikista vastauksista!

Kommentit (30)

Vierailija
1/30 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Valitettavasti ei voi täysin luottaa. Minä kyllä tuollaisessa tapauksessa, kun jopa anafylaktinen shokki on riskinä jos vähänkin saa maitoa, ottaisin huoneistohotellin ja laittaisin lapsen ruoat siellä itse. 

 

Kokemukseni mukaan vaan tuolla etelämpänä ne ei oikein ymmärrä kuinka vakavasit nämä tulisi ottaa, eli että esim. ruoanvalmistuksessa käytetyt puolivalmisteetkin pitäisi tosiaan tarkistaa ettei niissä ole sitä allergeeniä, eikä riitä että kokki ei ole erityisesti sitä käyttänyt. Samoin saatetaan sekoittaa maitoallergia ja laktoosi-intoleranssi ja luulla että laktoositon tuote käy allergikolle.

 

Kroatiassa emme ole kyllä käyneet mutta esim. Italiasta karut kokemukset. Maitoallergikko sai oireita ruoasta ja henkilökunta totesi, että siinähän oli juustoa "vain vähän mausteena", ei se mitään aiheuta. Samoin vegetaristin pastassa oli pekonia, samoin perusteluulla että kasvisruokahan se on koska pekonia on niin vähän.

Vierailija
2/30 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Itse vuokraan aina asunnon jossa on keittiö. Teen itse aika paljon ruokia. Tai ainakin ruuanlaittoon on tarvittaessa mahdollisuus. En täysin luota ulkomailla keitiöihin. Grillitulella paistetaan kaikki samaassa iloisessa sekamelskassa. Jäämiä on aika varmasti ruuissa. Nykyään lapseni ei ole niin herrkkä, ja syömme ulkonakin paljon. Lentolippua tilatessa varmistan ettei lapseni joudu eläimen lähettyville. Omat eväät koneeseen mukaan. Vuokraan asunnon, johon lemmikkieläimet eivät ole tervetulleita. Onneksi lapselle on tullut toleranssia joten ihan kaikkea ei tarvitse pelätä. Mutta hyvin on mennyt. Ainoastaan kaksi kertaa on tullut pahat reaktiot. Molemmilla kerroilla arvasin etukäteen olosuhteista, että lapsi voi reagoida. Vielä varovaisempana olisin nuokin välttänyt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/30 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

En lähtisi.

Meillä myös allergikkolapsi. Hänellä tosin vain maito ja kananmuna. Ei ole koskaan hengitystiet salpautuneet, mutta vakavat yleisoireet tulevat välittömästi (nokkosrokko+oksentelu). Emme aio matkustaa ennen kuin allergiat on "voitettu", sillä tiedän tapauksen, jossa juurikin ulkomailla lapsi menehtyi lomareissulla, kun allergiaa ei paikallisessa ravintolassa uskottu/tajuttu.

Voisitteko jo aloittaa siedätyshoidot? Niiden myötä voisitte saada allergiat siihen kuntoon, että vakavia oireita ei enää tule. Tietty niissäkin kestää, ja tähän hätään ei ole apua, mutta ne mahdollistaisivat matkustelun joskus tulevaisuudessa.

Vierailija
4/30 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="18.03.2014 klo 14:56"]

En lähtisi.

Meillä myös allergikkolapsi. Hänellä tosin vain maito ja kananmuna. Ei ole koskaan hengitystiet salpautuneet, mutta vakavat yleisoireet tulevat välittömästi (nokkosrokko+oksentelu). Emme aio matkustaa ennen kuin allergiat on "voitettu", sillä tiedän tapauksen, jossa juurikin ulkomailla lapsi menehtyi lomareissulla, kun allergiaa ei paikallisessa ravintolassa uskottu/tajuttu.

 

[/quote]

 

Matkoja kokonaan ei tosiaan tarvitse välttää näiden ongelmien takia, vaan voi kuten 2 sanoo, ottaa huoneistohotellin ja laittaa siellä itse ruoat raaka-aineista lähtien. Silloin tietää mitä allergikko syö eikä tule yllätyksiä, kuten ravintoloiden kanssa voi tulla. Tietysti se äidin loma on vähän vähemmän rento, jos joutuu lomamatkallakin kokkailemaan.

 

Vierailija
5/30 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="18.03.2014 klo 14:59"][quote author="Vierailija" time="18.03.2014 klo 14:56"]

En lähtisi.

Meillä myös allergikkolapsi. Hänellä tosin vain maito ja kananmuna. Ei ole koskaan hengitystiet salpautuneet, mutta vakavat yleisoireet tulevat välittömästi (nokkosrokko+oksentelu). Emme aio matkustaa ennen kuin allergiat on "voitettu", sillä tiedän tapauksen, jossa juurikin ulkomailla lapsi menehtyi lomareissulla, kun allergiaa ei paikallisessa ravintolassa uskottu/tajuttu.

 

[/quote]

 

Matkoja kokonaan ei tosiaan tarvitse välttää näiden ongelmien takia, vaan voi kuten 2 sanoo, ottaa huoneistohotellin ja laittaa siellä itse ruoat raaka-aineista lähtien. Silloin tietää mitä allergikko syö eikä tule yllätyksiä, kuten ravintoloiden kanssa voi tulla. Tietysti se äidin loma on vähän vähemmän rento, jos joutuu lomamatkallakin kokkailemaan.

 

[/quote]

Joo, no itse olisin tuollaisen loman jäljiltä vain stressaantuneempi kuin ennen. Mieluummin olen kotona tai kotimaassa matkustelen kuin lähtisin tuollaiselle stressilomalle.

Vierailija
6/30 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Itse matkustamme aina huoneistoissa, jossa voi tehdä itse ruokansa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/30 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Matkustatte maihin, joissa voi syödä mäkkärillä tai sitten lapsi ei syö ravintoloissa lainkaan. Viikon reissun selviää kaupan eväillä ja ranskalaisilla. Itselläni on vain kymmenkunta täysin sallittua ruoka-ainetta ja muutamat aineet aiheuttavat anafylaksian, mutta matkustan silti. Välillä sopivaa lämmintä ruokaa ei ole saatavissa joka päivä, mutta se ei ole mikään katastrofi.

Vierailija
8/30 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ehkä yhden viikon pärjää tyyliin ranskalaiset ja nakit :) jos muut haluaa syödä ulkona, mutta eväitä voi ostaa myös kaupasta-.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/30 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tuttavaperhe ottaa mukaan Suomesta ison osan allergisen lapsen viikon sapuskoista. Allergia on niin vaikea.

Vierailija
10/30 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Huom! Valitkaa Kroatian sijaan jokin kehittyneempi maa.

Voitte hyvin reissata, kun pidätte järjen mukana ettekä mene tuurilla. Allergikon ei tarvitse syödä sellaisessa ravintolassa missä ruokaan ei voi luottaa.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/30 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meillä oli aikanaan tapana kokata allergikolle jotain proteiinipitoista huoneistossa ja hän söi ravintolassa juuri ranskalaisia tai hedelmiä tms. josta voi olla varma, ettei ole maitoa mukana. Ei se kokkailu nyt niin kamalaa ole.

Vierailija
12/30 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kiitos paljon vastauksista! Lapselle ei tule pienestä hippusesta anafylaksiaa, mutta vaikea allergia kuitenkin on. Kerran ravintolassa saanut muuten maidotonta, mutta nakit oli paistettu voissa, niin alkoi naama punoittamaan ja kutiamaan, sekä nieleskeli vähän vaikeasti. Kerran taas sai kulauksen tavallista maitoa sekaannuksen vuoksi, jolloin kurkku ja kieli turposi, hengitys vaikeutui, tuli limainen yskä, koko keholle nousi räikeän punainen, kutiava ihottuma ja lopulta vielä oksensi. Maitoaltistus lopetettiin 1ml:n jälkeen, kun kurkkuun ja kieleen alkoi tulemaan tuntemuksia. Olen siis omalla keittiölääkäri-tutkinnollani päätellyt, että ihan silkka maito aiheuttaa pahempia oireita, kuin käsitelty ja kuumennettu maidon sivutuote, voi olla kyllä ihan höpöä. :-) Vältämme kuitenkin kaikkia maitotuotteita täysin.  

 

Mietin itsekin tuota lomahuoneisto+itse kokkaamis-vaihtoehtoa, mutta jotenkin kokkaaminen ja kaikki kotityöt on ne, mitä pakoon tuonne lomalle juuri haluan. Toisaalta jos ruokailu ei turvallisesti muuten onnistu, niin tottakai näin toimimme. Ap 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/30 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Lääkärintodistuksella käsimatkatavaroissa saa viedä elintarvikkeita, myös lihaa. Suosittelen myös huoneistohotellia keittiöllä.

Muistakaa varata mukaan kaikkien lääkkeiden reseptit. Lisäksi mukana on hyvä olla kohdemaan kielellä lista kielletyistä ruoista ja niiden aiheuttamista seurauksista.

Milloin olette viimeksi käyneet maitoaltistuksessa? Meillä nyt viisivuotiaana allergiat alkoi vihdoin helpottaa. viljoista ei tule enää anafylaktista, vaan kestää jäämiä ja jopa pieniä määriä. Nyt siedätetään...

Mukavaa lomaa!

Vierailija
14/30 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kokemuksesta: Lapsi juo reissussa vain pullolimsoja tai vesiä ja näistäkin vain kansainvälisiä merkkejä. Ei mehuja jne. Shipseillä ja karkilla sekä kekseillä pärjää pitkälle, jolloin ravintoloissa käynnin tarve pienenee. Älkää tilatko nakkeja, lihapullia tms. valmisteita, joissa voi olla sisällä ihan mitä vaan. Tärkeintä on, ettette edes yritä hankkia saman tapaista ruokaa kuin ei allergisille, vaan valitsette sellaiset ruoat, jotka varmasti ovat sopivia. Tarvittaessa lapsi syö vain leipää ja juo vain vettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/30 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="18.03.2014 klo 15:39"]

Huom! Valitkaa Kroatian sijaan jokin kehittyneempi maa.

Voitte hyvin reissata, kun pidätte järjen mukana ettekä mene tuurilla. Allergikon ei tarvitse syödä sellaisessa ravintolassa missä ruokaan ei voi luottaa.

[/quote]

 

Komppi tälle. Valitkaa ns. kehittynyt matkailumaa, jossa osataan englantia ja palvelukulttuuri on kehittynyttä.

 

Itse olen allergisena todennut, että paras vaihtoehto allergiselle on ehdottomasti korkeatasoinen hotelli, jossa all inclusive buffet-tarjoiluna. Valikoima on todella laaja ja voi itse valita mitä syö. Jouluna olimme tällaisessa hotellissa ja söin lähinnä hedelmiä, vihanneksia, paistettua lihaa/kalaa ja sämpylöitä. Valikoimaa oli niin paljon, että ei kyllästynyt kahdessa viikossa lainkaan.

 

En itse suosittelisi tuota huoneistohotellivaihtoehtoa ja ruoan valmistamista itse, sillä olen huomannut, ettei etelä-euroopan maissa voi aina luottaa pakkausmerkintöihin  (aina ei lue kaikkea sisältöä tai lukee vain sinne päin, joissian tapauksissa ei ole sisällöstä mitään mainittu, vaikka EU-direktiivien mukaan kai pitäisi olla).

 

Eli kehittynyt matkailumaa, korkeatasoinen hotelli buffet-tarjoiluilla.

Vierailija
16/30 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

En millään voisi laittaa lapen terveyttä täysin ventovieraan kokin vastuulle.

Mitenkään en luottaisi siihen, että lapsi ei saa noita kiellettyjä aineita.

 

Eihän tuo nyt koko lomaa pilaa, jos joutuu ruoat yhdelle laittamaan??

 

Kai niitä on jotain purkki/säilykeruokia, joilla tuo lapsi elää viikon?

Ei se nyt yhdestä viikosta voi kiinni olla, vaikkei ihan kaikki ole "terveellistä" mitä syö ja tarkoitan nyt sitten vaikka söisi roskaruokaa viikon, ei siihen kuole, mutta allergiseen kohtaukseen voi kuolla..

Vierailija
17/30 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Moniallergiselle buffet on huono vaihtoehto, jos maan ruokakulttuuriin kuuluu eri ruoka-aineiden sekoittaminen. Varsinkin silloin, jos on allerginen lähes kaikille kasviksille ja kaikille hedelmille. Usein saan aamiaispöydässä syödä vain cornflakeseja kun leipiinkin on sekoitettu muodikkaasti siemeniä. Onneksi ruokaa saa kaupasta. Moniin etelänmaihin tuodaan ruokaa Pohjois-Euroopasta, jolloin pakkausmerkinnätkin ovat kunnossa.

Vierailija
18/30 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

En luottaisi ulkomailla mihinkään ravintolaruokaan. Mistä sitä tietää edes niiden ranskanperunoiden puhtaudesta? Varsinkaan tuollaisessa maassa, jossa englantia ei välttämättä osata 100%:sti. Tutuille on monen monituista kertaa käynyt niin, että kun on sanonut olevansa esim. sipulille allerginen, niin se on käsitetty niin, että haluaa annokseen tuplasti sipulia. Ja sitten jos sanoo, että ei pysty syömään maitotuotteita, ja että ei esim. voitakaan, niin joku saattaa tajuta sen niin, että aa, laitetaanpas voinokare sulamaan ranskalaisten päälle. Muutenkin keittiöiden kontaminaatioriski on huomattavasti suurempi kuin Suomessa. Voi olla vaikka sitä pähkinää eksynyt ihan mihin vaan raaka-aineeseen.

Ainoa matkustustapa voisi olla tuo jonkun ehdottama vähän hienompi hotelli, johon ruoat kuuluvat. Ja siinäkin varmistaisin etukäteen, että allergiaruoat onnistuvat. Olisin yhteyksissä useampaan hotelliin, ja valitsisin sen, jossa selkeästi ymmärretään mistä on kyse. Soittaisin vaikka sinne ja pyytäisin saada puhua kokille tjsp.

Saattaa kuulostaa hysteeriseltä, mutta oikeasti: allergia voi tappaa, ja vakavista allergioista pitääkin olla hieman hysteerinen!

Vierailija
19/30 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

itsellä 2 allergista lasta. Matkoilla otetaan varman päälle eli lapset syö paljon ranskalaisia, sipsejä, leipää.

Toinen lapsista vaikeasti allerginen, joten hän syö koko ulkomaan matkan aeriusta varmuuden vuoksi, niin oireet ei heti leviä käsiin jos jotain tulee. Lääkitystä on mukana kaikki mahdollinen. all inclusive on koettu hyväksi vaihtoehdoksi, kun ekana päivänä kyselee ruuista ja syö koko viikon siellä niin helpommin ei tule erheitä. Olisi tosi rasittavaa syödä joka päivä uudessa paikassa ja yrittää saada paikalliset ymmärtämään allergioita.

Vierailija
20/30 |
18.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="18.03.2014 klo 16:25"]Moniallergiselle buffet on huono vaihtoehto, jos maan ruokakulttuuriin kuuluu eri ruoka-aineiden sekoittaminen. Varsinkin silloin, jos on allerginen lähes kaikille kasviksille ja kaikille hedelmille. Usein saan aamiaispöydässä syödä vain cornflakeseja kun leipiinkin on sekoitettu muodikkaasti siemeniä. Onneksi ruokaa saa kaupasta. Moniin etelänmaihin tuodaan ruokaa Pohjois-Euroopasta, jolloin pakkausmerkinnätkin ovat kunnossa.

[/quote]

vastasinkin nyt kyseiselle kysyjälle, en kaikille maailman hedelmäallergisille. Ja pointtini juuri oli, että hyvissä hotelleissa kaikki tarjoillaan eri astioissa!

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: viisi yksi seitsemän