Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Onko raa'assa lihassa saman verran proteiinia ym. kun kypsässä??

Vierailija
05.07.2013 |

Otsikossa aika pitkälle kysymykseni olikin eli onko esim. 300g raakaa broileria saman verran proteiinia, rasvaa ja hiilihydraatteja kun 300g kypsää broileria? Paistan lihat aina ilman rasvaa.

Kommentit (16)

Vierailija
1/16 |
05.07.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jos otat esim. 100 g raakaa lihaa ja paistat sen, niin proteiinin määrä on sama ennen paistoa ja paistamisen jälkeen. Paistamisen jälkeen paino ei ole enää 100 g vaan ehkä 70 g.   Eli kypsennetyssä lihassa on enemmän proteiinia suhteessa painoon kuin raa'assa.

Vierailija
2/16 |
06.07.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="05.07.2013 klo 23:14"]

Jos otat esim. 100 g raakaa lihaa ja paistat sen, niin proteiinin määrä on sama ennen paistoa ja paistamisen jälkeen. Paistamisen jälkeen paino ei ole enää 100 g vaan ehkä 70 g.   Eli kypsennetyssä lihassa on enemmän proteiinia suhteessa painoon kuin raa'assa.

[/quote]

tämä. kypsennetyn lihan proteiinit myös imeytyy paremmin

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/16 |
05.07.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Katso Finelistä.

Vierailija
4/16 |
05.07.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ai niin, ja vastaus on että ei tietenkään ole.

Vierailija
5/16 |
05.07.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Proteiini koaguloituu 40 asteessa, jos haluat kaikki ravintoaineet tartar-pihviä vaan tekemään.

Vierailija
6/16 |
05.07.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Enemmän painoyksikköä kohti, sillä kypsyessä nestettä haihtuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/16 |
05.07.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jos lasket proteiinin lihan painonmukaan, niin raakaliha kevenee kypsyessään. Jos punnitset samanverran raakaa ja kypsää lihaa, niin sitten on sama.

Vierailija
8/16 |
05.07.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="05.07.2013 klo 20:14"]

Proteiini koaguloituu 40 asteessa, jos haluat kaikki ravintoaineet tartar-pihviä vaan tekemään.

[/quote]

Höpsis, proteiinin koaguloituminen ei vaikuta sen ravintoarvoon, sillä se ei tuhoa aminohappoja, vaan vaikuttaa vain proteiinin tertiäärirakenteeseen (siihen minkä malliseksi se proteiini on laskostunut). Kun syöt proteiinin, raa'an tai "kypsän" (denaturoituneen), sinun ruoansulatuksen entsyymit pilkkovat sen aminohapoiksi, jotka imeytyvät. Kypsentäminen päin vastoin helpottaa ravintoaineiden pilkkoutumista elimistössä, saat enemmän käyttöösi.

Ap kysyi onko sama syödä 300g raakaa lihaa vs. 300 g lihaa. Vastaus on, ei todella ole, koska kuumentaessasi sitä lihaa, poistat lihasta vettä. 300g kypsää lihaa on siis enemmän kanaa kuin 300g raakaa lihaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/16 |
05.07.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tätä siis tarkoitin, että jos minulla on raakana vaikka broilersuikaleita tuo 300g ja jos minulla on sitä myös kypsänä 300g (tietysti on pitänyt paistaa enemmän tuon nesteen haihtumisen takia), että onko tuolloin sama määrä esim. proteiinia.

 

ap

 

[quote author="Vierailija" time="05.07.2013 klo 20:18"]

Jos lasket proteiinin lihan painonmukaan, niin raakaliha kevenee kypsyessään. Jos punnitset samanverran raakaa ja kypsää lihaa, niin sitten on sama.

[/quote]

Vierailija
10/16 |
05.07.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ap jatkaa vielä

 

Eli kun lihoissa on ne määrät paljonko on esim. proteiinia 100g kohden, niin pysyykö tuo samana, vaikka lihan paistaa vai muuttuuko se??

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/16 |
05.07.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Muuttuu tietysti. Esim.

Broilerin rintafilee nahaton 107 kcal, P 23,1 H 0, R 1,5

Broilerin rintafilee, nahaton, paistettu 167 kcal, P 27,7, H 0, R 6,2

Lähde Fineli (Kalorilaskuri)

Eli riippuu siitä, onko ravintoarvot ilmoitettu raa'alle vai kypsälle tuotteelle.

Vierailija
12/16 |
05.07.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

sanottiinkin jo edellä, mutta itse finelistä

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/16 |
05.07.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Voi ap, mietitkö myös, että jos kaurahiutalepaketissa lukee että sadassa grammassa on 380 kCal, niin kun sen 100g hiutaleita sekoittaa veteen ja kuuumentaa ja punnitsee 100g puuroa, niin onkohan siinä silloin yhä 380 kCal...? :) (Vastaus: Ei ole, vaan alle 200 kCal. Koska melkein puolet siitä puuron painosta on vettä.)

Kun paistat sitä lihaa, niin jos sulla on raa'an lihan ravintoainetiedot vaikka pakkauksessa, niin katso ensinnä paljonko (grammoina) sitä lihaa paistat. Sitten punnitset sen lihan paiston jälkeen. Siinä kypsässä on (riittävällä tarkkudella) ihan yhtä paljon proteiinia kuin raa'assa, mutta vain tiiviimmin, pienemmässä painossa. Nyt voit laskea paljonko proteiinia on per sata grammaa kypsää lihaa (lasketaan siis "proteiinin määrä koko satsissa raakaa lihaa" jaettuna "koko kypsän lihasatsin paino").  Jos haluat siitä paistetusta lihasta sitten syödä vain osan ja haluat tietää paljonko siinä nimenomaisessa annoksessa on sitä proteiinia, niin punnitset taas sen valitsemasi annoksen, ja kerrot sen painon tuolla kypsän lihan proteiinipitoisuudella.

Tai katsot Finelistä suoraan.

 

Vierailija
14/16 |
05.07.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hups, proteiinia per sata grammaa kypsää lihaa lasketaan tietenkin "proteiinin määrä koko satsissa raakaa lihaa" jaettuna "koko kypsän lihasatsin paino satoina grammoina". Jos oot paistanut vaikka kilon raakaa lihaa, jossa on proteiinia 20%, ja paiston jälkeen tämä satsi painaa vaikka 800 grammaa, niin lasket 0,20 x 1000 g = 200 g (eli kaksisataa grammaa proteiinia) jaettuna 8 x 100 g. Saat tulokseksi 25 proteiinigrammaa/100g. Helpompaa voi olla laskea siis proteiinia per gramma kypsää lihaa".

Tai katsoa suoraan Finelistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/16 |
05.10.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Proteiini koaguloituu 40 asteessa, jos haluat kaikki ravintoaineet tartar-pihviä vaan tekemään.

No ei se sitä tarkoita että proteiini tuhoutuu arvottomaksi,mekaaninen rakenne vain muuttuu.Muutenhan mistään kypsennetystä ruoasta ei saisi lainkaan proteiinia.

Vierailija
16/16 |
05.10.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kannattaa syödä raakana varmuuden vuoksi.