Auttaisitteko selviämään yli taloudellisesta kriisistä?
Sen kummemmin erittelemättä meillä on valtavan tiukka taloudellinen tilanne edessä muutaman seuraavan kuukauden ajan. Sitten toivottavasti helpottaa. Lainaaminen on mahdotonta, tukia emme enempää saa. Koska perheemme on melko iso (5 lasta, josta pienin vasta kiinteitä aloitteleva vauva), on ruoka itsestään selvä säästökohde. Auttaisitteko siis ideoimaan viikon ruokalistoja aamupaloineen, välipaloineen, lounaineen, päivällisineen sekä iltapaloineen vanhemmille, kahdelle koululaiselle ja kahdelle leikki-ikäiselle? Olisin ikuisesti kiitollinen. Olemme tähän saakka syöneet aika perusruokaa, joten soijarouheet ja vastaavat eivät lapsiin oikein uppoa enkä ole niitä hyvä laittamaankaan.
Kommentit (18)
Minä karsisin aikuisten ruoista kaiken ylimääräisen pois. Aikuisille siis vettä juomaksi, kaurapuuroa nälkään, lasten kanssa lounas tai illallinen ainoa "oikea" ruoka-annos.
Varmaankin kaikki itsestäänselvyydet teillä onkin jo tiedossa, eli ei pikkujugurtteja, ei mehua, ei limsaa, ei karkkia, ei pullaa, jäätelöt isoista pakkauksista jne. Lasten antaisin syödä normiruokaa niinkuin ennenkin, mutta aikuiset syö puuroa.
Eikä tietenkään mitään tupakkaa, alkoa tms.
Pari kuukautta menee ihan ok, jos asian ottaa haasteena, eli kuinka vähällä pärjää jne. Onneksi ensi kuussa lapset menevät jo kouluun ja saavat siellä yhden kunnon aterian, siitä jo syntyy teidän ruokalaskuun säästöä. Tsemppiä!
Kiitos vinkeistä kolmonen. Nämä tosiaan ovatkin sellaisia itsestäänselviä asioita. Tuntuu vain, että kun oikein pienellä budjetilla yrittää kokata, alkaa oma mielikuvitus loppua ruokalajien ja välipalojenkin suhteen. Ehkäisy on aina ollut kunnossa, lapset ovat kaikki toivottuja, ikäeroa vanhimman ja nuorimman välilläkin on 13 vuotta. Yleensä olemme ihan hyvin toimeentulevia, kuten sanottua, tämä on lyhyt tilanne, joka loppuu muutamien kuukausien päästä. Olemme ostaneet ja rempanneet vanhan talon, siihen olemme käyttäneet jokseenkin kaikki säästömmekin. Itse olen kotiäiti ja mieheni joutui yllättäen pitkälle sairauslomalle. Yleensä tätä varten olisi riittävät puskurirahastot, mutta nyt riskillä teimme kaikki remontit kerralla pois ja käytimme niihin säästömmekin. Kunhan mies palaa työhön, on meillä taas talous kunnossa, mutta nyt pitää vetää kukkaronnyörit tiukemmalle, jotta selvitään tämä aika.
Otan mieluusti vielä ruokalistaideoita vastaan, ne toisivat suuren ilon!
Tsemppiä, kyllä te pärjäätte tämän pienen ajan. Ota lapset mukaan ja menkää keräämään marjoja ja sieniä. Kalastakaa itse jos mahdollista. Sitten paljon puuroja (ja niihin kiisseliä keräämistänne marjoista tai sellaisenaan), ne on tosi hyviä ja täyttää mahan. Perunasta saa vaikka minkälaisia ruokia, samoin juureksista. Osta halpaa sianlihaa niin saatte siitä lihaa, vaikka se nyt ei sitä terveellisintä olekaan. Itse tehty hernekeitto on halpaa. Tee leivät itse. Letut on halpaa herkkua.
Keitot on edullisia ja riittoisia ruokia. Hyvä ja edullinen vuokaruoka valmiastuu peruna-sipulisekoituksesta, sika-nautajauhelihasta ja paseeratusta tomaatista. Paista jauheluha ja sekoita se pas. tomaatin kanssa peruna-sipulisekoituksen joukkoon. Kostuta halutessasi kermalla / lihaliemellä tms. Paista uunissa 175-200 asteessa riittävän pitkään.
Tsemppiä :)
Puurot ja keitot ovat edullisia, lihaa vähentämällä voi säästää myös laatikoissa. Peruna ja kasvikset ovat nyt kans edullisia. Itse leipoen suurempia määriä ja pakastamalla voi myös säästää. Esimerkkeinä nyt tulivat mieleen kanamunakastike, hernekeitto, kesäkeitto, kaaliruuat, nakkikeitto, pinaattikeitto, tonnikalapasta, uunisei, makaronilaatikko, uudet perunat ei kaipaa kuin voita ja sipulia. Salaatin tilalta voi tarjota porkkana- tai kaaliraastetta, jos teillä on omia marjoja, niitä voi käyttää soppaan ja jättää jogurtit kauppaan. Muutaman kuukauden kyllä pärjää, vaikkei ruokatarjonta hedelmien ja vihannesten osalta kovin runsasta olisikaan.
Pienenä lisäansiona ja ruokalaskun helpoituksena kehoittaisin keräämään marjoja yli oman tarpeen ja myymään. Lakkaa on tänä vuonna paljon ja mustikkaakin monissa paikoissa. Tukkurit ostaa molempia, ja kannattaa reilusti tarjota myös tutuille, joilta saattaa saada paremman hinnan. Sovin juuri ostavani yhdeltä tutulta mustikkaa ämpärillisen a40€. Tuollainenkin summa tekee viikon budjettiin jo hyvän lisän
Ot, onko kenelläkään niin, että kun perheessä on eletty tavallista keskiluokkaista elämää ruokineen ja touhuineen, niin kun käykin jotain vastaavaa kuin ap:lla, niin monessako perheessä siirto keittoihin ja kananmunakastikkeisiin ei oikein onnistukaan, kun lapset ovat koko ikänsä syöneet ihan muuta enimmäkseen...
Meillä ei näet ole onnistunut :(
Peruna on halpa perusruoka ja siitä saa hyvää monessa muodossa, voi tehdä vaihteeksi vaikka röstiperunoita. Keitettyjä perunoita kannattaa aina tehdä yli tarpeen, ne voi vaikka paistaa seuraavana päivänä tai tehdä perunarieskoja välipalaksi. Jos lähellä on etnokauppoja, jotka myyvät aasialaista ruokaa, kannattaa ostaa riisi sieltä isossa säkissä, on paljon halvempaa kuin marketeissa. Kaali on halpaa ja terveellistä. Jos kypsäksi haudutettu kaalilaatikko tms ei innosta, voi kokeilla suikaloida ohueksi, keittää ihan hetken niin että se jää kuitenkin rapeaksi ja syödä vaikka jauhelihan kanssa. Jos kuminaa löytyy kaapista, sen maku sopii kaaliin ällistyttävän hyvin.
Lihaksi halvempia paloja, kuten kasleria tai luisia paloja. Luista saa keittoonkin makua, niin ei tarvitse lihakuutioita käyttää. Sisäelimistä sydän on sen verran mieto, että saattaisi lapsille upota ainakin pienissä määrin vaikka jossain pataruoassa.
Ruoan kerääminen itse helpottaa myös paljon. Mainittujen lisäksi ehdottaisin nokkosta ja voikukkaa, joskin niiden paras kausi on kylläkin jo mennyt. Nokkosta voi käyttää ryöpättynä pinaatin tavoin. Voikukan lehdet toimivat salaatin tavoin ja nuppuja ja kukkia voi höyryttää tai friteerata.
Keitot ja pastavuokaruoat tulevat halvaksi! Lisäksi itseleipomaa tai muuta halpaa leipää, niin kyllä sillä pari kuukautta pärjää. Puuroja lisäksi.
Keitoista voi tehdä hyvinkin laimeita, mutta maukkaita! Joten lihaa, kanaa jne vähän vähemmän ja enemmän lientä. Itse pidän suuresti keitoista ja eniten juuri siitä liemestä, halvaksi tulee! Pari kermaa lidlistä : 1 e, kanapaketti 2,99 e, sulatejuusto 1,5 e, vihanneksia ja perunasipuli pakasteesta tai tuoreena muutaman euron + mausteet= 6 litraa soppaa.
Perusmakaronikinon todella halpaa. Yksi pussi makaronia ja yksi paketti jauhelihaa 2,99 e, kermaa ja mausteita: halvalla hyvä ruoka joka kestää parikin päivää. Kai sen superterveellisyyden voi unohtaa hetkeksi, jos ei varaa laadukkaisiin aineksiin vain ole.
Kirjoitin jokin aika sitten ihan huvikseni aiheesta tällaisen, lue ja ota vinkkejä soveltuvin osin.
http://www.vauva.fi/keskustelu/1763464/ketju/tasta_neljan_viikon_ruuat_nelihenkiselle_perheelle
Perusruoka ei ole kovin kallista. Ja nuo ruuat ovat helppotekoisia, eivät vaikeita.
12 pahoittelee, ei taida tuo linkki toimia, en ymmärrä miksi ei. Mutta tässä copy pastettuna tuo ruokalista, anteeksi pitkä sitaatti:
Oletusarvona siis nelihenkinen perhe ja se, että arkisin lapset saavat lounaan tarhassa tai koulussa. Viikonloppuna aikuiset eivät syö lounasta, lapsille lounaaksi voi lämmittää tähteitä, niitä yleensä aina jää sen verran viikon iltaruuista.
1. viikko:
- sämpyläjauhoja, hiivaa ja ruokaöljyä. Leivo itse sämpylät
- puurohiutaleita. Aamupalaksi puuroa
- porkkanoita, perunaa, sipulia ja kaalia
- kolme pakettia jauhelihaa (400g), niistä yksi sika-nautaa
- maitoa, yksi kerma, yksi purkki ananasmurskaa, pussi makaroneja, pakkaus munia, margariinia
- pala huokeaa juustoa, välipalaksi omenoita tms. hedelmiä, joita sattuu olemaan tarjouksessa. Esim. omenoita saa kilon parilla eurolla.
RUOAKSI:
- aamupalaksi siis puuroa, väli- ja iltapalaksi juustosämpylöitä.
- kaalista, sikanaudasta, sipulista, porkkanasta ja muutamasta perunasta iso satsi kaalipataa. Säilyy hyvin jääkaapissa nelisen päivää, voi myös pakastaa. Ruoka neljälle kolmena iltana
- toisesta jauhelihapaketista, makaronista, maidosta ja 2-3 munasta iso jauhelihamakaronilaatikko. Ruoka neljälle kahtena iltana
- Porkkanoista, perunoista ja puolikkaasta purkillisesta kermaa porkkanasosekeitto. Yhdessä munasämpylöiden kera ruoka yhtenä iltana.
- Perunoista, jauhelihasta, sipulista ja puolikkaasta kermapurkista muusi jauhelihakastikkeen kera (vaihtoehtoisesti lihapullat ja kastike) yhtenä iltana.
- osa kaalista ja porkkanasta tuoreraasteena, joukkoon voi sekoittaa ananasmurskaa makeuttamaan
2. viikko:
- sämpyläjauhoja, hiivaa. Leivo leipää itse, öljyä on vielä jäljellä ekalta viikolta.
- tarvittaessa lisää puurohiutaleita
- maitoa, purkki kermaa, tomaattimurskapurkki, halpoja hedelmiä
- lisää perunaa ja porkkanaa
- kokonainen pakastebroileri
- paketti kuivaherneitä, riisiä
- sika-nauta-jauhelihaa 1 pkt, 1 pkt naudan jauhelihaa
- silakkaa, paketti munia
- tuoreraasteeksi lanttua, porkkanaa. Sitruuna, josta puristat mehun raasteen mausteeksi.
RUOAKSI:
- keitä broileri sipulin, persiljan, timjamin, maustepippurin ja porkkanan kera. Siivilöi liemi talteen, perkaa lihat erilleen broilerin rangasta. Kanaliemestä keität herkullisen porkkanakeiton: kuullota kolme sipulia ja kolme porkkanaa siivutettuina pannulla, laita sekaan 8 dl kanalientä, runsaasti timjamia. Mausta suolalla, voit tukevoittaa riisillä. Soseuta. Syö sämpylöiden kera. Yksi iltaruoka
- Broilerin lihasta voit tehdä toisen iltaruuan, kermaisen kana-curry -kastikkeen yhdessä riisin kera.
- herneistä ja sika-naudasta ja porkkanasta keität hernekeiton, kaksi iltaruokaa.
- Keitetyistä perunoista teet tiiviin muusin, yhdistä se kerroksittain jauheliha-tomaattimurskakastikkeen kera, paista jauheliha-perunalaatikoksi. Pinnalle hiukan juustoraastetta (jämät ekan viikon juustosta). Tee reilu satsi, kaksi iltaruokaa
- Paista silakoista silakkapihvit, perunasta muusi. Lisukkeeksi kermasta ja keitetyistä munista vaalea munakastike. Yksi iltaruoka.
3. viikko:
- hiivaleipäjauhoja, hiivaa. Leivo itse leipää.
- puurohiutaleita tarvittaessa lisää
- maitoa, munia, juusto. Yksi kerma, yksi kookosmaitopurkki. Yksi pieni purkki smetanaa
- spagettia, lasagnelevyjä. Purkki tomaattimurskaa
- 1 lenkkimakkarapaketti, 2 tonnikalapurkkia, maustamattomia kanankoipia, 1 pkt naudan jauhelihaa, huokeaa porsaanlihaa
- huokeita hedelmiä, muista myös juuresraasteet. Salaattiainekset ovat talvella mauttomia ja kalliita, mutta jos kohdalle osuu huokeita tomaatteja tai kurkkua, voit toki ostaa niitäkin ruuan lisukkeeksi. Sipulia joutunet ostamaan nyt jo lisää, samoin perunoita.
RUUAKSI:
- makkarasta, sipulista, kermasta (puoli purkkia) yhtenä iltana makkarakastike, muusin tai keitinperunoiden kera
- tonnikalasta, sipulista ja kermasta (puoli prk) kastike spagetin kera
- kanankoivet keitä ja perkaa, käytä lihat yhdessä sipulin, voimakkaiden mausteiden ja kookosmaidon kanssa itämaiseen kookos-kanakastikkeeseen, syö riisin kera (jäljellä 2. viikolta)
- Possun haudutat uunissa porkkanan ja sipulin kera ylikypsäksi uunipaistiksi, syö uuniperunoiden kera. Jämät säästä possukastikkeeksi (mausta kastike smetanalla, syö perunamuusin kera) - ruokaa kahdeksi illaksi
- jauhelihasta, sipulista, tomaattimurskasta, lasagnelevyistä ja juustoraasteesta teet ison lasagnen. Ruokaa kahdeksi illaksi.
4. viikko
- edelleen leivo itse leivät. Osta maitoa, halpoja hedelmiä, tarvittaessa puurohiutaleita, tuoreraasteeseen juureksia. Purkki kermaa.
- palsternakka, purjo. Muutama tuore herkkusieni
- pieni tuorejuusto, purkki tomaattimurskaa. Pala juustoa
- paketti linssejä, purkki papuja. Paketti tofua.
- wok-vihanneksia 1 pussi
- kilo huokeaa lohta, esim. Lidlistä saa alle kympillä kilo
- naudan jauhelihaa 2 pakettia, pieni pkt kanan filesuikaleita
- spagettia, jollei edelliseltä viikolta jäänyt. Nuudelia
RUUAKSI
- linsseistä, tomaattimurskasta, palasta purjoa, palsternakasta ja tuorejuustosta saat tukevan linssikeiton, yksi ateria.
http://eepu79.vuodatus.net/blog/1812062/tuhti-linssikeitto/
- Pavuista ja jauhelihasta teet chili con carnen, syö riisin kera. Yksi ateria
- Tofusta ja wokkivihanneksista saat kasviswokin, syö nuudelin kera. Yksi ateria
- Lohesta ota talteen noin 400 g ja tee siitä lohikeitto purjon, perunan ja porkkanan kera. Yksi ateria
- Loput lohesta pariloi uunissa, syö mausteisten uunilohkoperunoiden kera. Yksi ateria
- Toisesta jauhelihapaketista ja herkkusienistä voit tehdä murekkeen. Paista herkkusienet mausteiden ja sipulin kera, pane murekkeen täytteeksi. Kermasta (puoli prk) saat kastikkeen, lisukkeena muusia tai keitinperunoita. Yksi ateria
- Kanasuikaleista ja purjon lopusta sekä kermasta saat kastikkeen spagetin kera. Yksi ateria.
Tähän tyyliin. Vähän ruokakauppatarjonnasta riippuen tuo neljän viikon menyy on tehtävissä 150-200 eurolla, siis neljälle hengelle.
Ap:lla tietysti on kaksi kertaa isompi perhe, joten rahaakin menee enemmän - mutta ei paljon sittenkään.
Ruuan lisäksi kannattaa täsä vaiheessa kilpeiluttaa puhelinliittymät, netti ja vakuutukset, niistä voi äkkiä kertyä lisäsäästöjä (jopa operaattoria vaihtamatta, kilpailutus kannattaa). Ylimääräiset lehtitilaukset kannattaa joko lopettaa tai ainakin keskeyttää. Sähkösopimuskin kannattanee tarkistaa.
Itse olen ruuassa säästänyt eniten ihan vaan suunnitelulla. Tekee ruokalista ja kauppalistan, ja pitää niistä kiinni.
Kannattaa opetella maustamaan kunnolla se soijarouhe. Säästää pitkän pennin, ja on tosi hyvää.
Itse tykkään tehdä näin: Illalla keitän vähän vettä, johon liotan liemikuution. Sekaan pari kynttä valkosipulia, reippaasti tomaattipyreetä, vähän öljyä. Suolaa, mustapippuria, mitä mausteita nyt sattuu olemaan ja miltä sattuu tuntumaan. Rouhe sekaan turpoamaan, tarvittaessa vielä lisää vettä. Yöksi jääkaappiin maustumaan. Seuraavana päivänä läpensä maustunut ja turvonnut rouhe pannulle sipulisilpun kanssa, ja jo sopii koota päälle vaikkapa pastakastike tomaattimurskan (tähän aikaan vuodesta tuoretomaattienkin) ja ruokakermalorauksen kanssa, käyttää makaronilaatikkoon tai mihin tahansa.
Kun olin pieni niin välillä syötiin ihan pottuja ja ruskeaakastiketta, jotenkin sitä on itse tehnyt ruokaa niin että siihen pitää tunkea nakkia tai j.lihaa. Miksi?
Jos pointti on säästää niin menet kalaan vaikka lapsien kanssa jos tahdotte kalaa. :)
Jos ei kalaa tule niin syötte peruskastiketta. Porkkanaa voi raastaa pussin kerralla niin säästää monen päivän vaivan: osan pakastat, osan laitat ruokaan, osasta raastesalaatti, osa sämpylätaikinaan.
Tee itse leivät ja juotte janoon vettä, maitotuotteita pitää syödä päivittäin mutta mietti mitä nyt kannattaa ostaa. Vaikka gulassin teko ei maksa paljon niin jätä hommaamatta smetana, vaikkei se paljoa maksa niin pienistä puroista tulee iso järvi.
Tee valmis ostoslappu. Ei herkkuja. Tee itse. Katso kilohintoja kun ostat isoja paketteja mutta joskus on järkevää vaan ostaa halvempi paketti ihan tuotteen hinnalla.
Kokeile kestovaippoja jos mahdollista (missään nimessä älä osta nyt niitä).
Mieti valmiita ruokia. Keitä kerralla säkki perunaa ja syötte siitä ensin osan sellasenaan, sitten osan paistat, osan muussaat ja teet muusin. Lopusta muusista teet lihaperunasoseen vuokaan.
Jos teet kattilallisen soppaa niin jatka sitä pari kertaa. Pienen määrän voit myös pakastaa vaikka itsellesi.
Kun mies palaa töihin niin jatkakaa hetki penninvenytystä ja koittakaa päästä taloutenne herroiksi.
Aina kannattaa vertailla mm. pesuaineosastolla löytyykö jotain halvemmalla, keksikää kesälle jotain yhteistä tekemistä ja menette viettään hullutuksia kun isä pääsee töihin. Nyt tämä aika kannattaa viettää yhdessä kotosalla ja pelata lautapelejä yms.
Autoilua kannattaa välttää. Pyörät esiin. Voisiko joku lainata teille jos ei ole omaa?
Kohta alkaa omena- ja marjakausi. Liity facebookissa paikalliseen omenapörssiin jossa ihmiset lahjoittaa omenia. Puolukkametsää, sieniä?
[quote author="Vierailija" time="15.07.2013 klo 17:53"]
Kannattaa opetella maustamaan kunnolla se soijarouhe. Säästää pitkän pennin, ja on tosi hyvää.
Itse tykkään tehdä näin: Illalla keitän vähän vettä, johon liotan liemikuution. Sekaan pari kynttä valkosipulia, reippaasti tomaattipyreetä, vähän öljyä. Suolaa, mustapippuria, mitä mausteita nyt sattuu olemaan ja miltä sattuu tuntumaan. Rouhe sekaan turpoamaan, tarvittaessa vielä lisää vettä. Yöksi jääkaappiin maustumaan. Seuraavana päivänä läpensä maustunut ja turvonnut rouhe pannulle sipulisilpun kanssa, ja jo sopii koota päälle vaikkapa pastakastike tomaattimurskan (tähän aikaan vuodesta tuoretomaattienkin) ja ruokakermalorauksen kanssa, käyttää makaronilaatikkoon tai mihin tahansa.
[/quote]
Kiitos hyvästä ohjeesta! Pidän soijarouheesta, mutta en osaa itse sitä maustaa. Nyt ruokalajirepertuaarini tulee laajenemaan olennaisesti. :)
(ei ap)
Joo, tosi hyvä idea pyöräillä joka paikkaan, poimia selkä vääränä puolukoita metsässä, heittää onkea ja leipoa leivät itse. Helposti saa kaiken hereilläoloajan menemään jo näihin muutamaan asiaan....! Ja vieläkun elää sillä puurolla niin hyvin hoikkanakin pysyy.
En väheksy näitä neuvoja, mutta eivät toimi ihan kaikissa tapauksissa. Jos autoa oikeasti tarvitaan, niin ei sitä ole järkeä parin köyhän kuukauden takia myydä pois.
Jos itselläni olisi akuutti rahapula, niin tinkisin ekana lihasta. Toki kaikki herkut myös minimiin. Välillä voisi ostaa munia ja lisätä vaikka linssien ja papujen määrää ravinnossa. Yleensäkin se auttaa, että tekee tarkat ostoslistat eikä mitään ylimääräisiä heräteostoksia osteta. Tällä hetkellä säästän kun en mene alemyynteihin ollenkaan vaikka jotain pientä pitäisikin hankkia. Ne säästyneet rahat käytämme perheen yhteiseen matkaan elokuun alussa.
Olisko teillä jotain tarpeetonta mitä haluaisitte myydä vaikka huutiksessa/torissa pois? Itse olen välillä kuvannut vaatteita ja tavaraa ja myynyt vaihtelevalla menestyksellä pois. Ihan yllättävätkin jutut ovat menneet kaupaksi kun on alhainen lähtöhinta. Esim. käytetystä kissanvessaboxista sain 15e?.! Vaatteita en ole oikein saanut myytyä mutta tavaraa paremmin.