Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Apua laihduttamiseen? Mitä tehdä kun inhoaa kaikkia kasviksia

Vierailija
03.03.2013 |

Aina kun jossain puhutaan laihduttamisesta, niin neuvotaan syömään vihanneksia. Mitä tehdä kun inhoan, siis todella inhoan kaikkia kasviksia. Olen aina inhonnut. Perunaa voin syödä, mutta siinä se. Pelkkä ajatuskin tomaatista, kurkusta, salaatista, porkkanasta, paprikasta ym. ym. ihan oksettaa. Nytkin ihan puistattaa kun vaan ajattelen. Yök! Päässä tietysti vikaa, kun olen tällainen, mutta onko mahdollista laihduttaa, tai ylipäätään pysyä hengissä eläkeikään asti syömättä kasviksia?

Oletteko itse tai koskaan törmänneet ihmiseen, joka olisi kuin minä, mutta olisi vielä aikuisiällä oppinut syömään kasviksia. Ei yhtä laatua lisää vaan ihan tosiaan inhonnut ihan kaikkea..

Vinkkejä? Apua? Tai vaan haukkuja, pilkkaa ja ivaa? Antaa tulla, sana on vapaa.

Kommentit (19)

Vierailija
1/19 |
04.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tomaatti ja paprika ovatkin usein sellaisia, joista ei aina toiset pidä, paprika varsinkin raakana aiheuttaa useille ilmavaivoja. Toisille taas noiden kuoret tekevät niistä syömäkelvottomia :)
Kannattaisi varmaan aloittaa kokeilu just kurkusta ja sitten keitoista niin, että soseuttaa keiton kokonaan (huolella, ettei varmasti jää mitään möykkyjä).

Joskus näin televisiosta "Dieetit vaihtoon" -ohjelmassa henkilön, joka ei voinut sietää mitään vihanneksia tai hedelmiä ja hänelle tehtiin mm. sokko-maistelutestejä ja kaikkea oli pakko maistaa, mutta ei nielaista. Lopulta oppi jonkin verran lisäämään kasviksia ruokiin, mutta pääasiallisesti meni edelleen ilman niitä (tämä henkilö oli kylläkin liian laiha, ei ylipainoinen, eli muutakin oli ruokavaliossa vialla).

Usein myös sanotaan, että suu/aivot tottuu uusiin makuihin todella hitaasti. Lastenkin pitäisi antaa kokeilla uusia makuja 10-20 kertaa ennen kuin makuaisti tottuu siihen.

Porkkanaa erittäin sileänä raasteena minäkin ehkä lisäisin kastikkeisiin tai sitten tomaattia paseerattuna (eli ihan sileänä, murskassakin kun on niitä sattumia). Teetkö koskaan perheelle itse tomaattipohjaista jauhelihakastiketta. Kokeile tehdä se paseeratusta tomaatista, niin sitä voisit itsekin kokeilla. Tai syötkö ketsuppia koskaan?

En minäkän pahemmin salaateista ole välittänyt, mutta lopulta eri salaattilaatuja vaihdellen olen oppinut niitä syömään kaikkia. Nyt en voisi kuvitellakaan leipää ilman salaatinlehtiä (käytän frisee- tai jääsalaattia) ja kurkkua. Tomaattia syön harvemmin, ja silloinkin lähinnä salaatin seassa tai minitomaatteina tai muuten ruuassa.

Vierailija
2/19 |
04.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Luettelo vihanneksista
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Luettelo vihanneksista. Vihanneksiksi määritellään tässä sellaiset viljellyt ihmisen ravintokasvit, joista korjataan syötäväksi muita osia kuin hedelmiä tai marjoja, esimerkiksi juuria, varsia, lehtiä tai kukintoja. Tosin sellaisista kasvinosista, jotka ovat kasvitieteellisesti hedelmiä, vihanneksiksi kutsutaan muun muasssa tomaatin marjoja, kurkkukasvien hedelmiä ja palkokasvien hedelmiä eli palkoja, papuja ja herneitä. Yksistään yrtti- ja maustekasveina viljellyt lajit eivät ole tässä mukana.

Sisällysluettelo

1 Juurivihannekset
2 Verso- ja lehtivihannekset
3 Kukintovihannekset
4 Katso myös
5 Lähteet

Juurivihannekset


Retiisejä.

Kasveja joista hyödynnetään juuria ja muita maanalaisia osia.

Bataatti (Ipomoea batatas)
Kaurajuuri (Tragopogon porrifolius)
Lanttu (Brassica napus ssp. rapifera) [1]
Maa-artisokka (Helianthus tuberosus) [1]
Mustajuuri (Scorzonera hispanica)
Nauris (Brassica rapa ssp. rapa) [1]
Palsternakka (Pastinaca sativa)
Persilja (Petroselinum crispum) [1]Juuripersilja

Peruna (Solanum tuberosum) [1]
Piparjuuri (Armoracia rusticana)
Porkkana, ruokaporkkana (Daucus carota ssp. sativus) [1]
Punajuurikas (Beta vulgaris var. conditiva) [1]
Retiisi, ruokaretikka, retikka (Raphanus sativus) [1]
Selleri eli ruokaselleri (Apium graveolens ) [1]Mukulaselleri (Apium graveolens var. rapaceum)

Vesikastanja (Eleocharis dulcis)
Verso- ja lehtivihannekset


Ruokasalaatti.

Endiivi (Cichorium endivia)
Fenkoli (Foeniculum vulgare) [1]
Kaali (Brassica oleracea) [1]Keräkaali
Kiinankaali
Kurttukaali eli savoijinkaali
Kyssäkaali
Lehtikaali
Punakaali
Ruusukaali

Kardoni (Cynara cardunculus)
Keltasipuli (Allium cepa)
Salottisipuli

Lamopinaatti (Tetragonia tetragonoides) [1]
Lehtimangoldi (Beta vulgaris var. vulgaris) [1]
Merikaali eli euroopanmerikaali (Crambe maritima) [1]
Persilja (Petroselinum crispum)
Pillisipuli eli talvisipuli (Allium fistulosum)
Pinaatti (Spinacia oleracea) [1]
Pinaattihierakka (Rumex patientia)
Purjo eli purjosipuli (Allium porrum)
Raparperi (Rheum rhabarbarum)
Ruoholaukka eli ruohosipuli (Allium schoenoprasum)
Ruokaparsa eli parsa (Asparagus officinalis) [1]
Salaatti eli ruokasalaatti (Lactuca sativa) [2]Jäävuorisalaatti

Sareptansinappi (Brassica juncea)
Selleri eli ruokaselleri (Apium graveolens)
Lehtiselleri eli ruotiselleri (Apium graveolens var. dulce)

Sikuri (Cichorium intybus)
Sinappikaali (Eruca vesicaria) [1]
Tarhamaltsa (Atriplex hortensis) [1]
Valkosipuli (Allium sativum)
Vesikrassi (Nasturtium)
Vihanneskrassi (Lepidium sativum)
Vihannesportulakka (Portulaca oleracea ssp. sativa) [1]
Vuonankaali eli rantavuonankaali (Valerianella locusta) [1]
Kukintovihannekset


Kurpitsoja.

Kasveja joista hyödynnetään kukintoja ja kukinnoista kehittyviä osia, kuten hedelmiä.

Herne (Pisum sativum)
Härkäpapu (Vicia faba) [1]
Jättikurpitsa (Cucurbita maxima)
Kaali (Brassica oleracea) [1]Kukkakaali
Parsakaali

Kurkku (Cucumis sativus) [1]
Kurpitsa (Cucurbita pepo) [1]Kesäkurpitsa
Spagettikurpitsa

Latva-artisokka (Cynara scolymus)
Maissi (Zea mays)
Munakoiso (Solanum melongena)
Okra (Abelmoschus esculentus)
Paprika eli ruokapaprika (Capsicum annuum) [2]
Parsaherne (Tetragonolobus purpureus)
Tarhapapu, salkopapu, pensaspapu (Phaseolus vulgaris) [1]
Tomaatti (Lycopersicon esculentum) [1]Kirsikkatomaatti

Katso myös
Luettelo hedelmistä
Luettelo yrteistä
Lähteet
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z Hämet-Ahti, L., Suominen, J., Ulvinen, T. & Uotila, P. (toim.): Retkeilykasvio. Helsinki: Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, 1998. ISBN 951-45-8167-9.
a b Hämet-Ahti, L., Kurtto, A., Lampinen, R., Piirainen, M., Suominen, J., Ulvinen, T., Uotila., P. & Väre, H. 2005: Lisäyksiä ja korjauksia Retkeilykasvion neljänteen painokseen – Lutukka 21:41–85.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/19 |
03.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mäkin inhoan porkkanaa ja kaalia. Tomaatti ja kurkku menettelevät, mutta ei niillä nälkä lähde. Salaatit eivät maistu, kun ne on kaalin tai niiden salaatinlehtien varaan rakennettu. Inhoan myös ihan kaikkia hedelmiä, koska ne maistuvat imelälle, ja en syö mitään imelää. Eli on meitä siis muitakin ;)

Vierailija
4/19 |
03.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Olisiko mahdollista totutella pikkuhiljaa ja lisätä ruokiin kasviksia? Ei siis tarvitse samoin tein syödä vaikka porkkanaa ja paprikaa paljaaltaan, vaan ujuttaa niitä kastikkeisiin, patoihin jnejne aivan pieninä paloina?

 

Pinaattia tai bataattia vaikka perunamuusiin, sosekeittoja niin, että seassa on myös paistettuja kanasuikaleita ymym? Taivas on rajana, mielikuvitusta kehiin ja aikaa totutteluun :)

Vierailija
5/19 |
03.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hae laihdutuspillereitä. 

Syö vähemmän. Tai älä syö ollenkaan.

Vierailija
6/19 |
03.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mun ukko on vähän tuommonen. Sille on lapsena pakotettu niitä kasviksia yökötykseen saakka. 

Teen silti monipuolista kasvispitoista ruokaa perheelle, jos ei tykkää nin jättää syömättä. 

epäioen että jotain kasviksia on mitä voisit syödä? Mites herneet, pavut, linssit? Tomaattimurskapohjaiset ruoat ? Avokado? Marjat? 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/19 |
03.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="03.03.2013 klo 10:53"]

Olisiko mahdollista totutella pikkuhiljaa ja lisätä ruokiin kasviksia? Ei siis tarvitse samoin tein syödä vaikka porkkanaa ja paprikaa paljaaltaan, vaan ujuttaa niitä kastikkeisiin, patoihin jnejne aivan pieninä paloina?

 

Pinaattia tai bataattia vaikka perunamuusiin, sosekeittoja niin, että seassa on myös paistettuja kanasuikaleita ymym? Taivas on rajana, mielikuvitusta kehiin ja aikaa totutteluun :)

[/quote]

Kiitos. En ole koskaan maistanut bataattia. Onko se imelää, kuten kuvittelen sen olevan? Perunasta tykkään paljon. Lanttu, nauris ja punajuuri ovat mulle kauhistus. Noh, nyt tuli mieleeni, että kukkakaali on oikeastaan aika hyvää ;)

 

Vierailija
8/19 |
03.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Bataatti on vähän kuin makea peruna, itse käytän sitä mm. perunan kanssa muusissa, raastan kasvispihveihin ymym. Uunibataatti on parhautta, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/19 |
03.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei auta kuin totutella. Osta laadukkaita, tuoreita ja tarpeeksi kypsiä vihanneksia ja ala maistella. Tomaatti, kurkku ja paprika esim. toimivat loistavasti leivän päällä juuston kanssa. Minusta kannattaa opetella tykkäämään kasvisten mauista sinällään, ei niin, että peittää maut jollain.

Vierailija
10/19 |
03.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kasviksia suositellaan laihduttaessa, koska ne pitävät nälkää loitolla ja sisältävät paljon hyvin aineksia ja vähän kaloreita.

 

Periaatteessa voit tottakai laihduttaa ilman kasviksiakin. Kunhan pidät kalorimäärät kurissa (syö esim. 1300 kaloria päivässä) niin laihdut vaikka vetäisit karkkia tolla 1300:lla kalorilla. Se, onko se terveellistä, on sitten eri asia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/19 |
03.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ota kasviksia lämpimän ruoan kanssa samalle lautaselle ja syö aina joka suupalalla myös kasviksia.

Oikeasti kannattaa opetella syömään kasviksia. Niistä tulee tosi hyvä olo kroppaan. Jotenkin kevyempi. Ilman niitä on olo tunkkainen.

Vierailija
12/19 |
03.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mä teen lapsille niin että soseutan esim. keittoon kaikki keittovihannekset ja pistän pelkät perunat ja lihan/makkaran palasina joukkoon. Menee täydestä ja tykkäävät. Sen kerran kun erehdyin (laiskuuttani) pistämään keittovihannekset sekaan kokonaisina, jättivät syömättä...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/19 |
03.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kasviksia kannattaa kyllä syödä muutenkin kuin laihdutustarkoituksessa, ihan vitamiinien yms. takiakin.

 

Ehdotan että aloitat totuttelun pillottamalla vihanneksia, esim. lisää 1 raastettu porkkana jauhelihakastikkeeseen. Se on vähän, mutta jos aloitat hitaasti niin kasvisten maut eivät tule "shokkina" vaan ehdit totuttautua niihin. Ehdotan myös että kokeilet sosekeittoja, ensin jotain perunapohjaista jossa vaan vähän jotain muuta (esim. purjoa ja vaikka kesäkurpitsaa, ne ovat mietoja maultaan).

 

Uteliaisuuttani kysyn, että mitä ihmettä syöt jos et syö kasviksia? Kun omassa suussani ruoka jossa ei ole yhtään kasviksia on tosi tylsää ja jopa pahanmakuista. Mitä laitat esim. jauhelihakastikkeeseen, entä keittoihin ja pataruokiin? Wokit on varmaan kokonaan pois kuvioista?

Vierailija
14/19 |
03.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Miten voi inhota kurkkua jos kuitenkin kukkakaali menee? Eihän se edes maistu juuri miltään. Laita itsellesi tavoite; joka viikko uusi vihannes/kasvis ja maisteluannos on yksi haarukallinen tai pala. Ihan niinkuin pikkuvauvalle, totuttelet maku kerrallaan ja teelusikallinen kerrallaan

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/19 |
03.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kiitos vastauksista! Pitäisi aloittaa totuttelu... Lapset ja mies syövät kasviksia suht. monipuolisesti. Heille väännän salaatit ja raasteet, vaikken itse syö. Syön lihaa ja perunaa, kun joku kysyi... Ja paaaljon kaikkea makeaa ym... siitä ylipaino.

Paprika ja tomaatti on varmaan kaikkein kamalampia, sekä kukka- ja parsakaali.... 

 

AP

Vierailija
16/19 |
03.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei siinä muu auta kuin opetella syömään niitä. Kaikkeen tottuu.

Vierailija
17/19 |
03.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minusta on outoa inhota kasviksia, sillä itse rakastan niitä. Pidin jo lapsena kasviksista, ja söin esim. tomaatteja vaikka vadillisen kerralla. On minullakin pari kasvista mitkä eivät kuulu suosikkeihin, mutta niitäkin voin syödä jos joskus sattuu ruoassa olemaan. Joka päivä on pakko olla paljon kasviksia ja hedelmiä, porkkanoita, omenoita, appelsiineja yms. vetelen ihan sellaisenaan useammankin päivässä, salaatteja voisin popsia vaikka kuinka paljon.

Tykkään tosin makeistakin herkuista, kuten suklaasta ja jäätelöstä, joten en ole mikään terveysfriikki.

 

Ap:n ei auta muu kuin totutella vähitellen, makuaisti kyllä tottuu kunhan tarpeeksi monta kertaa maistelee, ja pieniä annoksia. Ja etsii ne itselleen mieleiset kasvikset.

Vierailija
18/19 |
03.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minä syön kaikki kasvikset muussattuna=) Ostan usein pakastevihannes-pussin (oman maun mukaan), keitän ne liha-, tai kasvisliemessä, tai ihan vaan vedessä, paistan vielä erikseen ja sitten muussaan=)

Mausteeksi voi laittaa pesota ja maustamatonta jugurttia, tai pelkkää soijaa, tai mistä nyt sitten pitääkin.

Porkkana+bataatti on hyvää paistettuna, tai muussattuna. Kesäkurpitsa paistettuna on hyvää.

 

Vierailija
19/19 |
03.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="03.03.2013 klo 20:26"]

Minä syön kaikki kasvikset muussattuna=) Ostan usein pakastevihannes-pussin (oman maun mukaan), keitän ne liha-, tai kasvisliemessä, tai ihan vaan vedessä, paistan vielä erikseen ja sitten muussaan=)

Mausteeksi voi laittaa pesota ja maustamatonta jugurttia, tai pelkkää soijaa, tai mistä nyt sitten pitääkin.

Porkkana+bataatti on hyvää paistettuna, tai muussattuna. Kesäkurpitsa paistettuna on hyvää.

 

[/quote]

 

Tuollainen valmistustapa kuulostaa kyllä siltä, että vitamiineja siinä lopputuotteessa ei ole enää edes nimeksi.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kaksi yhdeksän seitsemän