sämpylätaikinan leipominen leiväksi?
Siis sämpylöitä vai yksi/kaksi isompaa leipää taikinasta? Onko leivän leipominen mahdollista? Laitoin siemeniä ja jyviä taikinaan. Hyvin näyttää kohoavan.Unikonsiemeniä päälle... Voitelenko leipomuksen jollain ennen siemeniä? Munalla? Vedellä? Maidolla?
Kommentit (13)
Sitä mäkin mietin että mitenkähän paistuu sisältä... Joo lisää hyviä ohjeita kaivattais täälläkin...
Ap
Minä teen usein kaupan sämpyläjauhosekoituksesta leipäkoneessa ison leivän. Ennen leipäkonetta tein usein käsinkin - en millään voidellut silloinkaan. Paistoaika riippuu leivän koosta ja vastaa sitä mitä muusta taikinasta tehdylläkin.
Leipä vaatii alemman lämpötilan ja pitemmän paistoajan, laittaisin myös uunissa pellin keskitasolle tai vähän sitä alemmas. Sämpylöissä keskitaso tai vähän sitä ylemmäs.
Esim. jos paistaisit siitä taikinasta tehtyjä tusinaa sämpylää 225 asteessa 10 min, niin samasta taikinasta tehty yksi iso leipä voisi mennä 200 asteessa tai vähän allekin puolesta tunnista kolmeen varttiin.
Jos teet koko pellin kokoisen littanan "peltileivän" tai kaksi pienempää leipää, niin vähempikin paistoaika riittää. Mutta selvästi kauemmin kuitenkin kuin niissä sämpylöissä. Pohjasta katsomalla ja koputtelemallahan sen tietää.
Vedellä yleensä voidellaan, maidolla joskus ja munalla lähinnä jotain juustoa sisältäviä leipiä.
Hyvä leipä vaatii usein juuren ja sen valmistamisen jo edellisenä päivänä.
Lisäksi useamman kohotuksen ja alustamisen.
Mutta en ole mikään leipurimestari, ja jos hyvän leivän valmistukseen nopeasti on vinkkejä, ilolla otan vastaan.
Ainakaan vaalea leipä siis. Tässä minun helppo perusohje (tämä kahdelle isolle leivälle, puolita tarvittaessa):
25-50 g hiivaa
3/4 l haaleaa vettä
vajaa 1 rkl suolaa, 1 rkl hunajaa
1 rkl öljyä (itse käytän oliiviöljyä)
2 l vehnäjauhoja (sämpyläseoskin käy)
Murenna hiiva kulhoon. Kaada kulhoon vähän vettä ja liuota hiiva siihen. Lisää suola, hunaja, loppu vesi, öljy ja melkein kaikki jauhot. Sekoita taikina puuhaarukalla tai käsin. Kaada taikina leivinpöydälle ja alusta kunnolla vaivaten noin 5 minuuttia. Alusta loput jauhot taikinaan, joka saa olla melko kiinteää. On sopivaa kun ei enää tartu käsiin eikä pöytään kiinni.
Jaa taikina puoliksi. Muodosta niistä 2 pitkulaista limppua ja nosta ne 1,5 litran leipävuokiin. (voi toki tehdä ilman vuokiakin, muotoilla vaan leiviksi pellille). Anna leipien kohota 30-45 minuuttia jos hiivaa 50g, jos taas hiivaa vähemmän niin 1-1,5 h.
Paista uunin keskiosassa 200-225 asteessa noin 30 minuuttia. Jos käytät vuokia ne on hyvä laittaa uuniritilän eikä pellin päälle, ettei leipä jää liian vaaleaksi alta. Kumoa leivät vuoista ja anna jäähtyä ritilällä pyyhkeellä peitettynä.
Eli sämpylätaikina ihan normaalisti kohotetaan tekemisen jälkeen ja sitten vaivataan uudelleen ilmat pois pöydällä. Siinä vaiheessa sitten muotoillaan joko leiväksi tai sämpylöiksi. Sitten kohotetaan uudestaan pellin päällä, voidellaan vedellä, ripotellaan siemenet ja lopuksi paistetaan.
7,5 dl vettä
pussi kuivahiivaa
1,5 l kokojyväsämpyläjauhoja
suolaa maun mukaan
aurungonkukansiemeniä tms. jos haluaa
Sekoitetaan ainekset puuhaarukalla tms. vapaavalintaisella työkalulla, annetaan kohota 2 tuntia. Tehdään sämpylöitä tai pari limppua nostellen pellille kasoja lusikoilla. Itse jaan taikinan kahteen leipävuokaan. Paistetaan 230 asteessa 30 min (sämpylät) tai 35 min (limput) (tai kunnes nätin värisiä).
Taikinaan ei siis tarvitse koskea sormin lainkaan.
rapeakuorisia, mutta sisältä pehmeitä.
jos et vaivaa taikinaa kuin puuhaarukalla?
7,5 dl vettä
pussi kuivahiivaa
1,5 l kokojyväsämpyläjauhoja
suolaa maun mukaan
aurungonkukansiemeniä tms. jos haluaaSekoitetaan ainekset puuhaarukalla tms. vapaavalintaisella työkalulla, annetaan kohota 2 tuntia. Tehdään sämpylöitä tai pari limppua nostellen pellille kasoja lusikoilla. Itse jaan taikinan kahteen leipävuokaan. Paistetaan 230 asteessa 30 min (sämpylät) tai 35 min (limput) (tai kunnes nätin värisiä).
Taikinaan ei siis tarvitse koskea sormin lainkaan.
TUleeko noista vähän vaivatuista ja kohotetuista leivistäkin rapeakuorisia, mutta sisältä pehmeitä.
niistä tulee :)
TUleeko noista vähän vaivatuista ja kohotetuista leivistäkin rapeakuorisia, mutta sisältä pehmeitä.
niistä tulee :)
mutta täytyypä koittaa heti huomenna. Näköjään taas kerran tullut tehtyä turhaa työtä.
kun en ole kokeillut, mutta rapea kuori leipään tulee yleensä vedellä voitelemalla ja jäähdyttämällä ilman liinaa. Pehmeys tulee siitä, että jättää taikinan mahdollisimman löysäksi eli ei liikaa jauhoja.
rapeakuorisia, mutta sisältä pehmeitä.
jos et vaivaa taikinaa kuin puuhaarukalla?
7,5 dl vettä
pussi kuivahiivaa
1,5 l kokojyväsämpyläjauhoja
suolaa maun mukaan
aurungonkukansiemeniä tms. jos haluaaSekoitetaan ainekset puuhaarukalla tms. vapaavalintaisella työkalulla, annetaan kohota 2 tuntia. Tehdään sämpylöitä tai pari limppua nostellen pellille kasoja lusikoilla. Itse jaan taikinan kahteen leipävuokaan. Paistetaan 230 asteessa 30 min (sämpylät) tai 35 min (limput) (tai kunnes nätin värisiä).
Taikinaan ei siis tarvitse koskea sormin lainkaan.
Eikä taikinaa vaivata ollenkaan, vaan vain sekoitetaan. Ja nostatuksen lopuksi nostellaan vielä ilmat pois. Unohdin kirjoittaa myös, että ennen paistamista ripotellaan jauhoja päälle ja leikataan veitsellä muutama viilto pintaan. Taikinan siis kuuluu olla tosi löysää.
Valmiin leivän rakenne on ihan normaali, kuori on rapeahko. Koska käytän kokonaan kokojyväjauhoja, leipä on tietysti melko rouheaa, mutta en tykkääkään ranskanleipämäisen hötyrästä leivästä vaan saa olla pureksittavaa ja ruokaisaa. Sellaista varmaan saisi jos lisäisi kevyempien jauhojen osuutta. Kuori ei ole aivan kuivan rapsakka, mutta ei sitkeäkään.
Hyvä leipä vaatii usein juuren ja sen valmistamisen jo edellisenä päivänä.
Lisäksi useamman kohotuksen ja alustamisen.
Mutta en ole mikään leipurimestari, ja jos hyvän leivän valmistukseen nopeasti on vinkkejä, ilolla otan vastaan.