Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Soijarouhe jauhelihan korvikkeena. Onko se haitallista ravintoa?

Vierailija
10.11.2011 |

Tein soijarouheesta bolognesekastikkeen. Kukaan lapsistamme ei edes huomannut eroa, kun en siis kertonut, että se ei olekaan jauhelihaa. Soijahan on paljon halvempaa kuin liha! Ja kai ekologisempaakin. Mutta onko tietoa, mitä haittaa siitä on?

Kommentit (18)

Vierailija
1/18 |
10.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

miksi siinä haittaa pitäisi olla?

Vierailija
2/18 |
10.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

on melko terveellistäkin.



Käytän sitä myös välillä jauhelihan korvikkeena tai laitan sitä lisäksi esim. makaronilaatikkoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/18 |
10.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

ja säilyy hyvin, on edullisempaa ja vähärasvaisempaa ja kasvisruokaa! Mutta ristiriitaista tietoa on saatavilla, itse suhtaudun tähän niin kuin kaikkeen; kohtuus on avainsana!



http://www.aitoterveys.fi/Soija.php

Vierailija
4/18 |
10.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

voit huoletta jatkaa sen käyttöä jauhlihan sijasta. Toisinaan kohutaan siitä että soijassa on runsaasti kasviestrogeenejä, mutta ihmiskehossa kasviestrogeenit reagoivat hyvin eri tavalla kuin esim eläinperäiset estrogeenit eli eivät käytännössä aiheuta mitään muutoksia suuntaan tai toiseen. Kuitenkin kasviestrogeenien olemassaolon vuoksi jotkut luulevat että esim poikalasten olisi vältettävä soijaa, tämä ei ole totta.

Vierailija
5/18 |
10.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Olen kasvissyöjä ja käytän silloin tällöin soijaa. Minua vähän surettaa, että soijaa viljellään valtavilla peltoalueilla monokulttuurina. Puidaan ja saman tien kylvetään taas samaa perään. Viljelykierrosta ei varmaan tietoakaan. Enkä kävisi vannomaan muidenkaan hyvän viljelytavan mukaisten toimien toteutumisesta. Syyllisyys vähän painaa kun soijaa syön. No, lihan makua en voi sietää, joten se ei ole vaihtoehto. Ja runsaassa lihankulutuksessakin on omat ympäristöongelmansa.



Soijasta myös suurin osa on GM. Jos se nyt jotakuta häiritsee. Itse en kyllä ymmärrä miksi se haittaisi. Ympäristön kannalta niin voi olla parempikin, riippuu tietenkin mitä ominaisuutta geenimuuntelulla on jalostettu.

Vierailija
6/18 |
10.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

voit huoletta jatkaa sen käyttöä jauhlihan sijasta. Toisinaan kohutaan siitä että soijassa on runsaasti kasviestrogeenejä, mutta ihmiskehossa kasviestrogeenit reagoivat hyvin eri tavalla kuin esim eläinperäiset estrogeenit eli eivät käytännössä aiheuta mitään muutoksia suuntaan tai toiseen. Kuitenkin kasviestrogeenien olemassaolon vuoksi jotkut luulevat että esim poikalasten olisi vältettävä soijaa, tämä ei ole totta.

Eli tuota estrogeenijuttua. Vähän oudolta se musta vaikuttaakin, että kasviperäisestä tuotteesta voisi olla jotain haittaa.

Mutta olen myös kuullut tai lukenut, että soija on usein geenimanipuloitua. Onkohan näin ja mitä haittaa siitä olisi?

ap

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/18 |
10.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

tai soijan haittavaikutukset saat piiiiitkän ja vakuuttavan listan asioista. Siitä huolimatta mä uskon, että soija on turvallisempaa monella tavalla kuin liha.



Jos käytät soijaa sen sisältämän runsaan proteiinin takia, voisit harkita sen vaihtamista hamppuproteiiniin. Sitä saa nykyään lähes kaikista luontaistuotekaupoista ja vastaavista. Muita hyviä kasviperäisiä proteiinilähteitä ovat esimerkiksi pähkinät ja palkokasvit, kuten: herneet, härkäpavut ja linssit.

Vierailija
8/18 |
10.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Muita hyviä kasviperäisiä proteiinilähteitä ovat esimerkiksi pähkinät ja palkokasvit, kuten: herneet, härkäpavut ja linssit.


soijapapu, you know...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/18 |
10.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

tai soijan haittavaikutukset saat piiiiitkän ja vakuuttavan listan asioista. Siitä huolimatta mä uskon, että soija on turvallisempaa monella tavalla kuin liha.

Jos käytät soijaa sen sisältämän runsaan proteiinin takia, voisit harkita sen vaihtamista hamppuproteiiniin. Sitä saa nykyään lähes kaikista luontaistuotekaupoista ja vastaavista. Muita hyviä kasviperäisiä proteiinilähteitä ovat esimerkiksi pähkinät ja palkokasvit, kuten: herneet, härkäpavut ja linssit.

Proteiinin lähteenä käytän ja ikäänkuin lihan korvikkeena. Soija ainakin vaan oli niin kätevä (ekaa kertaa käytin), kun ei vaatinut mitään monen tunnin liotuksia, kuten tietääkseni pavut jne.

Ap

Vierailija
10/18 |
10.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/18 |
10.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

95-98% maailman soijasadosta viljellään eläinravinnoksi, siis sillä tuotetaan lihaa, ei soijatuotteita kasvissyöjien ravinnoksi. Soijan viljelyyn käytetystä maasta ei tarvitse soijansyöjänä kantaa huonoa omaatuntoa, yleisesti ottaen kyllä :(

Vierailija
12/18 |
10.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Olen kasvissyöjä ja käytän silloin tällöin soijaa. Minua vähän surettaa, että soijaa viljellään valtavilla peltoalueilla monokulttuurina. Puidaan ja saman tien kylvetään taas samaa perään. Viljelykierrosta ei varmaan tietoakaan. Enkä kävisi vannomaan muidenkaan hyvän viljelytavan mukaisten toimien toteutumisesta. Syyllisyys vähän painaa kun soijaa syön. No, lihan makua en voi sietää, joten se ei ole vaihtoehto. Ja runsaassa lihankulutuksessakin on omat ympäristöongelmansa.

Soijasta myös suurin osa on GM. Jos se nyt jotakuta häiritsee. Itse en kyllä ymmärrä miksi se haittaisi. Ympäristön kannalta niin voi olla parempikin, riippuu tietenkin mitä ominaisuutta geenimuuntelulla on jalostettu.

Ja koska lihakilon tuottamiseen tarvitaan n 10 kiloa kasviksia, kuluu lihantuotantoa varten sademetsiäkin 10-kertainen määrä verrattuna siihen että soija syötettäisiin suoraan ihmisille. Valintoja.

Olen ymmärtänyt että tuottajilla on eroa - esimerkiksi Alpro kasvattaa kaiken soijansa Itävallassa, eli sademetsiä ei tuhoudu ja geenimanipuloimatontakin käsittääkseni on. Soyappetitin tai muiden rouhevalmistajien viljelypaikkaa en tiedä, geenimanipuloimatonta pitäisi olla.

Geenimanipulaation haitat - ainakin monokulttuuristaa viljelyä, eli kun lähistöllä aletaan viljelemään geenimanipuloitua niin pian se leviää muidenkin pelloille ja kaikki on yhtä ja samaa lajiketta koska nuo geenimanipuloidut ovat voimakkaampaa kamaa kuin alkuperäiset. Ei voi olla hyvä juttu vaikken tuosta paljoa tiedä. Uhkaa entisestään luonnon monimuotoisuutta ja pidemmän päälle koko viljelyä, olen ymmärtänyt että osasyy mehiläiskatoon on juuri geeniviljely ja ilman mehiläisiä ei kyllä mikään kasva. Ihmisterveyden haitoista en osaa valitettavasti sanoa, olettaisin että suurin vaara piilee siinä että geenimanipuloidun ravinnon käyttäytyminen elimistössä on hyvin epävarmaa eli saattaa esim aktivoida haitallisia soluja (syöpäsolut). Tämä koskettaa kaikkea geenimanipuloitua, ei vain soijaa, eikä kaikki soija ole GMO:ta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/18 |
10.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

"Ainaki Soyappetitin tumman soijarouheen pakkauksessa lukee "Tuotettu ilman geenitekniikkaa""



Mä oon bilsan opinnoissa ylläri ylläri monesti törmännyt tähän aiheeseen ja useempi kuin yksi luennoitsija on sanonu, että maailman tuotetusta soijasta niin suuri osa on GM-soijaa, että on käytännössä mahdotonta luottaa siihen, että soija olisi GM-vapaata. Toki luomusoija ei SAISI olla. Ja suurimmaksi osaksi ei varmaan ole. Mutta ei 100varmaa.



Mutta yhdyn mielipiteeseen, ettei siitä mitään haittaa ihmiselle ole. Ei se luomusoijakaan mitään maatiaslajiketta ole, eli jalostettua kuitenkin. Eri tekniikalla vain.

Vierailija
14/18 |
10.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Olen kasvissyöjä ja käytän silloin tällöin soijaa. Minua vähän surettaa, että soijaa viljellään valtavilla peltoalueilla monokulttuurina. Puidaan ja saman tien kylvetään taas samaa perään. Viljelykierrosta ei varmaan tietoakaan. Enkä kävisi vannomaan muidenkaan hyvän viljelytavan mukaisten toimien toteutumisesta. Syyllisyys vähän painaa kun soijaa syön. No, lihan makua en voi sietää, joten se ei ole vaihtoehto. Ja runsaassa lihankulutuksessakin on omat ympäristöongelmansa.

Soijasta myös suurin osa on GM. Jos se nyt jotakuta häiritsee. Itse en kyllä ymmärrä miksi se haittaisi. Ympäristön kannalta niin voi olla parempikin, riippuu tietenkin mitä ominaisuutta geenimuuntelulla on jalostettu.

Yli 80 prosenttia soijasta menee eläimille rehuksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/18 |
10.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Luin, että se geenimanipulointi tarkoittaisi sitä että ne kasvit jalostetaan kestämään hyönteis- ja rikkakasvimyrkkyjä, joita sitten voidaan vapaasti syytää pelloille taimivaiheessa. Että siinä mielessä en ihmettele, jos pölyttäjät ovatkin katoamassa.

Ja jos niissä tuotteissa sitten alkaa myrkkyjäämät kasvaa?

Tietäis nyt sitten ketä uskoa..

Vierailija
16/18 |
10.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tuosta GM-jutusta ei soijan kohdalla tosiaankaan voi olla täysin varma. Toisaalta Suomeen ei saa tuoda elintarvikkeita joissa on yli 0,9% geenimanipoloitua organismia ilman, että siitä mainittaisiin pakkauksessa. Tulli valvoo tätä ja itse ainakin syön suhteellisen luottavaisin mielin soijaa, eikä siitä ole mitään haittaa ihmiselle. http://www.evira.fi/portal/fi/evira/asiakokonaisuudet/muuntogeeniset_tu…



Kotimainen vaihtoehto soijalle on härkäpapurouhe. Saa ostettua ainakin netistä Oma maa-nimisestä putiikista ja Kalliosta sekä Tuusulasta.

Vierailija
17/18 |
10.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

http://fi.m.wikipedia.org/wiki/Geenimuunneltu_organismi

niin ei tunnu siltä että GM on ihan tavallista ja riskitöntä kasvinjalostusta.

Vierailija
18/18 |
10.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Luin, että se geenimanipulointi tarkoittaisi sitä että ne kasvit jalostetaan kestämään hyönteis- ja rikkakasvimyrkkyjä, joita sitten voidaan vapaasti syytää pelloille taimivaiheessa. Että siinä mielessä en ihmettele, jos pölyttäjät ovatkin katoamassa.

Ja jos niissä tuotteissa sitten alkaa myrkkyjäämät kasvaa?

Tietäis nyt sitten ketä uskoa..

Geenimanipuloinnin kehittäjillä ja käyttäjillä on varmasti eri tarkoitusperiä mutta yksi yleisimpiä on saada suurempi sato aikaiseksi. Tämä onnistuu paitsi tekemällä kasvista satoisampi myös myrkkyjä kestävämpi. Harmi vain, että nämä myrkkyjä kestävät lajikkeet tehdään siksi, että kasvien ylle voitaisiin pistää enemmän myrkkyjä. Tavoitteena tuntuu olevan että maasta tapetaan kaikki muu paitsi itse kasvi.

Geenimanipulointihan ei sinäänsä hirveästi eroa normaalista jalostuksesta kuin että se on nopeampaa ja voidaan yhdistellä vaikka tomaatin hyviä puolia perunaan. Sillä voitaisiin saada aikaan hyvää ja kaunista, kuten köyhässä maassa satoa tuottavia kasveja joista olisi apua nälänhädän torjumiseen. Valitettavasti rahanahneet ihmiset keskittyvät vääriin asioihin ja lisäksi tutkimisen sijaan hutkivat. GMO-juttujen kanssa on käynyt vähän vanhanaikaisesti. Aikoinaan, kun lähdettiin vaikka Austraaliaan sinne otettiin mukaan Eurooppalaisia kissoja ja vahingossa rottia yms jotka tuhosivat alkuperäisiä eläimiä. Tässä on nyt käynyt vähän samoin, kun esimerkiksi kilpailukykyisempi maissi päästettiin lähes samantien luontoon. Vanhat maissikannat eivät pärjää kilpailussa tälle supermaissille joten pian meillä on vain yksi maissi. Valitettavasti vain tarvitsemme monipuolisen kirjon lajikkeita.

Itse suhtauduin aluksi hyvin kriittisesti tähän touhuun. Nyt olen valmis myöntämään olevani väärässä mutta se edellyttäisi ensin tutkimuksia. Kasvavatko myrkkyjäämät ja onko luonnon moninaisuus uhattuna? Lisäksi pitäisi päästä eroon patenttisysteemistä. On väärin, että yksi ihminen voi omistaa patentin kasvin siemeneen joka kumminkin leviää luonnossa lintujen ja muiden eläinten mukana. Patentin voi omistaa mutta silloin kasvia ei saisi viljellä luonnossa vaan jossain halleissa missä se ei pääsisi etenemään.