Oliko yleistä, että 60 ja 70 luvun lapset söivät päivittäin ruskeaa kastiketta ja perunoita kotona?
Meillä oli sitä aina, ja ruskeakastike oli ihan tummaksi paahtunutta. Vihanneksia sai harvoin. Jouluisin ehkä oli hedelmiä.
Kommentit (349)
Olen syntynyt-75 ja ruskeaa kastiketta syönyt ehkä alle kymmenen kertaa elämässäni.
Ei ollut ainakaan meillä. Perunoita oli kyllä, samoin porkkanoita, lanttuja ja punajuuria. Makaroonia oli usein, riisiäkin oli joskus. Lihaa oli tosi harvoin. Viikonlopuksi saatiin pieni pala lauantaimakkaraa tai sipulimakkaraa. Puuroa oli usein.
Meillä ei syöty ruskeaa kastiketta. Mun edesmennyt äitini oli loistava kokki. Tv. vuonna -71 syntynyt.
Kyllä, olen syntynyt 60-luvulla ja lapsuudessa monta kertaa viikossa ruokana oli keitetyt perunat ja ruskea kastike.
Kyllä noita usein syötiin.
Koulussa oli myös usein eri puuroja. Porkkana- tai kaaliraaste oli salaattina.
Boomerit eivät ymmärtäneet paljon proteiinien päälle mutta heillä oli se peruna peruna peruna ainaisesti. No ei oltu lihaviakaan mutta he itse lihoivat ja pömpöttivät kyllä sillä ruokavaliolla.
Hedelmät oli kalliita. Omenoita oli, joskus banaaneja. Talvella appelsiineja.
Mm rypäleet oli kalliita ja eksoottisia, niitä käytettiin lähinnä kakun koristeena.
Tölkeissä oli sokeriin säilöttyjä persikoita ja jotain hedelmäsalaattia. Ananasta sai vain tölkissä.
Vierailija kirjoitti:
Boomerit eivät ymmärtäneet paljon proteiinien päälle mutta heillä oli se peruna peruna peruna ainaisesti. No ei oltu lihaviakaan mutta he itse lihoivat ja pömpöttivät kyllä sillä ruokavaliolla.
Lapsukainen ei ymmärrä menneistä juuri mitään, joten mitä jos kuivaisit korvantaustat ja menisit pelailemaan vaikka kännykällä tai täräytät ankanhuulet someen niin aikuiset täällä keskustelevat?
Harva oli ylipainoinen, ei syöty huvikseen vaan kun nälkä ja ruoka-aika.
Olen alkanut syömään uudestaan.
Kastikkeeseen lihapullia, tai possun kasleripihvejä hautumaan, jauhelihaa tai sitten versio missä makkaraa.
Ainut vika että tulee syötyä liikaa.
Olihan sitä usein, milloin makkarasoosia, milloin jauhelihasoosia, milloin sianlihasoosia, pyhisin palapaistia, puolukkasurvosta, etikkapunajuuria, porkkanaraastetta ja kesäisin tomaattia ja kurkkua oli tykö. Milloin ei ollut perunaa ja kastiketta oli keittoja, herne-, kala-, liha-, makkara-, kaali- ja kesäkeittoa nyt useimmiten. Laatikkoruokia oli myös kerran, pari viikossa, makaronilaatikkoa, kaalilaatikkoa, silakkalaatikkoa. 60-luvun alussa olen syntynyt.
Ja ne hedelmät oli koristeena kulhossa, ei niitä syönyt Erkkikään.
Ei se nyt jokapäiväistä sapuskaa ollut, meillä ainakin syötiin aika vaihtelevaa, monipuolista perusruokaa. Olen -74 lopulla syntynyt.
No eipä ollut ruskeakastiketta usein. Päinvastoin kalaa tosi usein, lihapullien kanssa kyllä ruskeakastiketta, makaronilaatikkoa, kaalilaatikkoa, peruna-lihalaatikkoa, kala- ja lihakeittoa, karjalanpaistia, broilerifileitä, joskus uuniriisipuuroa nam, jauhelihapihvejä, harvoin uunimakkaraa ja muusia, sieniruokia jne.
Kasviksia oli aina ja esim. puolukkasurvosta jne.
Olen syntynyt 60-luvunalkupuolella Perunoita ja ruskeata makkara- tai jauhelihakastilketta, joskus perunasoppaa, makaronilaatikkoa, jotakin kaaliruokia, kotitekoista hernekeittoa. Lisukkeeksi porkkana-, kaali- tai lantturaastetta, puolikkahilloa, ruisleipää ja kotitekoista kakkoa, maitoa, kotimenua tai kotikaljaa.
Ei usein mutta kyllä. Äitini Anja teki hyvää ruokaa, kalakeittoa ja munakastiketta oli usein Äidin lihapullat olivat niin hyviä etten itsekään ihan saa niistä niin maukkaita. Meillä siis syötiin kalaa paljon kun isä pyyti ja kotimme on järven rannalla.
Ainakin meillä ole paljon muitakin ruokia. Äiti oli erinomainen kokki.
Kyllä oli 4-kymppiset kotiäidit tosi pullukoita. Vierailulla kun oltiin, pöytä todellakin oli katettu pullilla, kakuilla ja kekseillä. Pikkupenskana jo aattelin, ettei itsestä tule tuommosta. No hoikka olenkin ollut. Mutta kyllä meillä oli ruskeaa kastiketta perunoiden kanssa, punajuurta,porkkanaa. Joskus tomaatteja. Mehut äiti teki itse. Appelsiinijuomaa sain vasta 80-luvun alussa. Vaatimatonta oli ruoka, kerran viikossa sai jäätelöä ja yhden limsapullon. Ei ollut allergioita eikä muutakaan häikkää. Liikuttiin ja nautittiin olosta ilman herkkuja.
Hyviä ja samantapaisia kotiruokia kuin nykyäänkin.
Sunnuntaina aina 10 litran kattila ruskeata kastiketta täyteen ja siitä sitten koko viikon liedeltä ammennettiin, perunat toki kypsyi siinä kastikkeen seassa tosi maukkaiksi.
Ruokajuomana oli kotikaljaa.