Amerikkalainen, joka sai matoja aivoihinsa toukista, joita Afrikassa ja aasiassa, joissa hän ei ole käynyt. Luitteko. Linkkiä
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000011442116.html
Aika tavalla jutussa on vedetty mutkia suoriksi. Jutussa sanotaan, että mies teki huonosti kypsennettyä pekonia, sai toukkia suolistoon ja levitti niiden munat omin huonosti pestyin käsin aivoihinsa
Mato esiintyy siis Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa, joissa sen voi saada suolistoonsa. Jos syö huonosti pestyin käsin tehtyä ruokaa, jossa on matoa suolistossa kantavan levittämiä madon munia, se leviää syöjässään elimiin. Esimerkiksi aivoihin. Mies ei ole käynyt noissa maissa.
Miksi jutussa oletetaan henkilön saaneen sen pekonista ja levittäneen itse itseensä ulosteen kautta. Yhtä hyvin on voinut saada munat ruuasta, jota on käpälöinyt likaisin käsin noissa maissa oleillut.
Ja pekonin paisto. Hän söi liian pehmeää pekonia kuulemma. Aika pehmeää se pekonia on vaikka hesen pekonihampurilaisessa.
Kommentit (33)
Lihaa syövät eläimet pitää kypsentää kunnolla. Esim karhusta voi saada trikiini-loisen loppuelämäkseen, jollei kypsennä huolella. Suomessa on ainakin 1 tapaus, jossa karhu oli tutkitutettu labrassa ennen syömistä ja trikiiniä ei oltu havaittu, mutta sitä oli silti. Tuhoaa maksaa ihmisellä.
"Tavallisimmin kyseinen loisinfektio leviää Keski- ja Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa."
Sianlihaa tuodaa USA:han Latinalaisesta Amerikasta. Siinä selitys.
Pitäisi tutkia tarkemmin pitkiä aikoja tietyissä maissa oleskelleet ihmiset tällaisten loisten varalta.
Matkailijat ei usein edes mieti tällaisia ongelmia.
Miesten käsihygienia 😶
Ihmettelin yhden tapailumiehen luona että missä hän pitää käsisaippuaa WC:ssä. Tyyppi suorastaan närkästyi: ei hän sellaista käytä, vesi riittää.
Voisiko olla että liha on tuotu tuolta usaan. Suomessahan etniset paikat käyttää näitä thaimaastakin tuotua kanaa jne. Siksi en syö koskaan etnisessä paikassa liharuokia. Tai oikeastaan yhtään mitään.
Vierailija kirjoitti:
"Tavallisimmin kyseinen loisinfektio leviää Keski- ja Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa."
Sianlihaa tuodaa USA:han Latinalaisesta Amerikasta. Siinä selitys.
On varmaan todennäköinen selitys. Mutta sitäpä ei tiedetä, saiko se mies sen itseltään vai joltakulta muulta tällaista sikaa syöneeltä sen toisen huonon käsihygienian kautta.
Aivan älytön oletus, että sai juuri itseltään.
https://www.farmit.net/trikiini-trichinella-spiralis
Trikiini on loismato, joka voi tarttua hyvin moniin nisäkäslajeihin, myös ihmiseen.
ELINKIERTO:
Loinen pääsee elimistöön syödyn lihan mukana (esim. hännäpurenta, rotat). Suolessa toukat vapautuvat ja kehittyvät aikuiseksi. Aikuiset kaivautuvat suolen seinään. Naaraas synnyttää tuokkia, jotka tunkeutuvat imusuoniin,joista vaeltavat poikkijuovaisiin lihaksiin. Lihaksissa toukat kapseloituvat ja säilyttävät tartuntakykynsä vuosia.
OIREET:
Sika ei juuri saa oireita, mutta ihminen oireilee voimakkaasti. Aikuiset toukat aiheuttavat ihmisessä ripulia ja kuumeilua, toukkien vaellus(n.2-8 vk tartunnasta) aiheuttaa lihaskipuja, pyörtyilyä, hikoilua ym Joskus voi tulla vakavia sydänoireita ja tartunta voi olla jopa hengenvaarallinen. Toukkien kapseloituminen lihaksiin aiheuttaa kroonista lihasjäykkyyttä ja kipuja..
Vierailija kirjoitti:
Pitäisi tutkia tarkemmin pitkiä aikoja tietyissä maissa oleskelleet ihmiset tällaisten loisten varalta.
Matkailijat ei usein edes mieti tällaisia ongelmia.
Jossain Turkissakin enemmistö suomalaisista saa ripulin. Osalla voi jäädä jotain pysyvääkin elimistöön.
Ohis: myyräekinokokkiloinen on esim ketuissa naapurimaissamme. Kun sitä alkaa olla Suomessa, ei marjoja enää kannata syödä raakoina. (Ketun pissa levittää)
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
"Tavallisimmin kyseinen loisinfektio leviää Keski- ja Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa."
Sianlihaa tuodaa USA:han Latinalaisesta Amerikasta. Siinä selitys.
Aivan älytön oletus, että sai juuri itseltään.
Miten niin? Tyyppi on vuosikymmenet syönyt raakaa pekonia. Miksi ihmeessä ei olisi saanut juuri itseltään. Eihän siihen tarvita kuin huono käsienpesu vessakäynnin jälkeen.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
"Tavallisimmin kyseinen loisinfektio leviää Keski- ja Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa."
Sianlihaa tuodaa USA:han Latinalaisesta Amerikasta. Siinä selitys.
On varmaan todennäköinen selitys. Mutta sitäpä ei tiedetä, saiko se mies sen itseltään vai joltakulta muulta tällaista sikaa syöneeltä sen toisen huonon käsihygienian kautta.
Aivan älytön oletus, että sai juuri itseltään.
Kuinka yleistä on raa'an pekonin syönti??? Totta hitossa se sai sen itse itseltään.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Pitäisi tutkia tarkemmin pitkiä aikoja tietyissä maissa oleskelleet ihmiset tällaisten loisten varalta.
Matkailijat ei usein edes mieti tällaisia ongelmia.
Jossain Turkissakin enemmistö suomalaisista saa ripulin. Osalla voi jäädä jotain pysyvääkin elimistöön.
Pitäisi tutkia tarkemmin laisten varalta.
Minkähänlaiset oireet tässä on? Jotain jatkuvaa päänsärkyä varmaan.
"Hän kertoi läpi elämänsä syöneen heikosti kypsennettyä, pehmeää pekonia."
Mikä tuossa ap on epäselvää sinulle? Jos on noin ällöttävä tapa ollut koko ikänsä niin ihan saa syyttää vain itseään. Miksi vänkäät että olisi jonkun ulkopuolisen aiheuttama tartunta kun miehen elintarvikehygienia on noin surkealla tasolla?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
"Tavallisimmin kyseinen loisinfektio leviää Keski- ja Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa."
Sianlihaa tuodaa USA:han Latinalaisesta Amerikasta. Siinä selitys.
Aivan älytön oletus, että sai juuri itseltään.
Miten niin? Tyyppi on vuosikymmenet syönyt raakaa pekonia. Miksi ihmeessä ei olisi saanut juuri itseltään. Eihän siihen tarvita kuin huono käsienpesu vessakäynnin jälkeen.
Ei ole syönyt ihan raakana, vaan kiristänyt pehmeämmäksi. Ei siis kovaksi.
Aika pehmeää on purilaispaikkojenkin pekonihampurilaisissa.
Äkkiä se pannulla kypsäksi tulee, vaikka vähän pehmeäksi jäisikin.
https://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/myyraekinokokkoosin-pa…
Myyräekinokokkoosin paras hoito on kirurgia
Anne Seppänen11.3.2011
On vain ajan kysymys, milloin myyräekinokokki leviää Suomen luontoon, uskovat asiantuntijat. Ihmisten sairastumiset ovat kuitenkin varsin harvinaisia myös Keski-Euroopan endeemisillä alueilla.
Koiraeläinten loismato Echinococcus multilocularis voi aiheuttaa ihmisellä alveolaarisen ekinokokkoosin, jossa maksaan muodostuu epäsäännöllisistä onteloista koostuva kysta, joka kasvaa epätarkkarajaisesti ja invasiivisesti ympäröivään kudokseen. Tauti tuhoaa maksakudosta ja voi lähettää myös etäpesäkkeitä syövän tapaan.
Keski-Euroopassa loista esiintyy eläimissä paikoin paljon, mutta Fennoskandian maat ovat tähän asti olleet siitä vapaita. Vastikään loisia löydettiin ensimmäistä kertaa Etelä-Ruotsissa pyydetyn ketun suolistosta. Myyräekinokokkia esiintyy myös Virossa ja Venäjällä Arkangelin alueella ja todennäköisesti Pietarin ympäristössä. Suomesta loista ei laajoista myyrä- ja kettuseurannoista huolimatta ole koskaan tavattu.
Esiintymisalue on laajennut Euroopassa nopeasti, eikä mikään Suomen luonnossa näytä estävän loisen menestymistä myös täällä. Leviäminen liittynee kettukantojen runsastumiseen rabiesrokotusten aloittamisen jälkeen.
- Itse asiassa odotimme loisen ehtivän Suomeen ennen kuin Ruotsiin, metsäeläintieteen professori
Loinen hakeutuu ensisijaisesti maksaan. Aikaa tartunnasta oireiden ilmaantumiseen kuluu useita vuosia.
- Maksaan kasvaa rakkulaista kudosta. Varsinaisia tartuntakykyisiä toukkia ei yleensä synny ihmisen maksassa, toisin kuin myyrällä, Lavikainen kertoo.
Henttosen mukaan elävää loiskudosta on ihmisen maksassa vain ohut kerros, loisten jäljiltä maksaan jää jäljelle kuollutta kudosta.
Sairaus kehittyy vähitellen ja oireet viittaavat lähinnä maksan toimintahäiriöihin. Potilaalla voi ilmetä esimerkiksi laihtumista, kuumeilua, keltaisuutta ja kylkikipua.
Yhdysvallat on näissä asioissa kehitysmaa.
Lintuinfluenssat, salmonellat ja paiserutot ynnä muut.
Vierailija kirjoitti:
"Hän kertoi läpi elämänsä syöneen heikosti kypsennettyä, pehmeää pekonia."
Mikä tuossa ap on epäselvää sinulle? Jos on noin ällöttävä tapa ollut koko ikänsä niin ihan saa syyttää vain itseään. Miksi vänkäät että olisi jonkun ulkopuolisen aiheuttama tartunta kun miehen elintarvikehygienia on noin surkealla tasolla?
Tuohan on vaan helppo oletus, rytäkässä sai sen itseltään. Pekoni on niin ohutta, että luulisi sen käväisyn kuumalla pannulla riittävän.
Ottamatta kantaa uskontoihin muuten, ehkä sian saastaisuus joissain uskonnoissa perustuu juurikin tähän. Kokemuksen kautta on opittu, että sika saattaa sairastuttaa. Ei vaan ymmärretty, miten.
Heinää syövät esim lehmät on turvallisempia (kunnes ahneet alkoi syöttää niille lampaista tehtyä jauhetta, jolloin tuli hullun lehmän tautia, joka voi tarttua ihmistenkin. Lehmänhän ei kuuluisi syödä kuin kasviksia.)