spagettikastikkeeseen makua!!!
tein tällä ohjeella spagettikastikkeen...
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/23054/Spagettikastike%20%28Bolo…
munaskuissani on tavoite siitä, miltä hyvän spaghettikastikkeen tulisi maistua, mutta tämä oli kaukana siitä. En vain kertakaikkiaan tunnu saavan ruokaan sitä makua. Vaikka laittaa siput ja valkosipulit yms. niin tuokin maistui vain vetiseltä tomaattiselta litkulta. vinkkejä kiitos=)
Kommentit (10)
loraus (oliivi)öljyä ja "joatian makeaa". Eli laita joukkoon lusikallinen hunajaa tai siirappia tai paremman puutteessa ihan vain sokeria. TÄmä pyöristää tomaatin maun, ettei ole enää vetinen.
SItten tietty mausteita (basilikaa, timjamia, vähän rosmariinia). Lisää makua saa myös esim juuresraasteista (porkkana, lanttu, selleri, yms), mutta eilman tuota ykköskohdan öljy-ja-makea-pyöristystä nämäkään eivät auta.
Ja hyvä haudutusaika.
Miilunpolttajan spagetti
Ainekset
* 300 g spagettia
* 2 munaa
* 2 dl kuohukermaa (tai ruokakermaa)
* ripaus suolaa
* vastarouhittua mustapippuria
* 1 rkl oliiviöljyä
* 2 rkl voita
* 200 g palvikinkkua tai 1 pkt (170 g) Amerikan pekonia
* 100 g juustoraastetta (esim. parmesaania)
Valmistus
1. Keitä spagetti paketin ohjeen mukaan. Valuta hyvin, kaada kasariin ja sekoita. Jos haluat, ota hieman rasvaa pois kasarista keventääksesi annosta. Lisää pari rkl juustoraastetta ja sekoita.
2. Vatkaa munat ja kerma, mausta suolalla.
Käyttämällä ruokakermaa kuohukerman sijasta, saat hieman kevyemmän version.
3. Leikkaa kinkku pieniksi kuutioiksi. Sulata voi ja oliiviöljy suuressa kasarissa ja paista kinkkua, kunnes rasva on läpikuultavaa. (Jos käytät pekonia, ruskista se omassa rasvassaan).
4. Ota kasari hellalta ja sekoita muna-kermaseos kasariin kinkun ja pastan joukkoon. Lisää vielä loput juustosta sekä mustapippuri.
Tarjoa välittömästi.
Se sokerin puute on ongelmista isompi, lisäämällä vähän sokeria paranee jo paljon, jos et ehdi kauan hauduttaa
Pikkuripaus kuitenkin tosiaan pyöristää maun.
Lisäksi laitan aina itse ruokalusikallisen balsamiviinietikkaa, se antaa sitä umamia kastikkeeseen eli täyteläisyyttä.
Usein vielä hiukan kermaa, mutta mitenkään ehdotonta se ei ole.
En nyt muista, oliko tuossa laakerinlehteä, itse panen niitä 2-3 kastikkseeseen, sekin antaa täyteläisyyttä.
(tarvitaan n. yksi tunti) niin ihan alyttoman hyva tapa saada spagettikastikkeeseen makua on laittaa tomaattikastikkeeseen vaikka 1-2 dl _maitoa_ joka taytyy hauduttaa olemattomiin ennen syomista. Maito ottaa tomaatista sen happamuuden pois, ja kuuluu muuten monien huippukokkien bolognese-reseptiin. Jotkut hauduttelevat sita jopa 6 h (esim. Heston Blumenthal suosittaa tata) mutta kokemuksesta voin sanoa etta se tunti riittaa ihan hyvin. On lempeampaa ja maukkaampaa kuin sokeri, eika maistu rasvaiselta kuten kerma. Toinen tapa vahvistaa makua on laittaa kastikkeeseen muutama tippa Thai-kalakastiketta.
on juures-liha-tomaattikastike. Siihen kuuluu sipulin ja valkosipulin lisäksi porkkanoita ja varsiselleriä, punaviiniä (jotkut laittavat myös maitoa), yrttejä Chiliä ja paprikaa voi tietty laittaa jos haluaa, jos kastike kaipaa sitä. Ja AINA kun ruokaan laittaa tomaatteja, siihen pitää laittaa sokeria, joka pyöristää tomaatin maun. Tomaattimurskan sijaan kannattaa käyttää säilöttyjä, kuorittuja (luomu-)tomaatteja. Ja sitten haudutetaan 2h tai enemmän. Eli bolognesen teko on sellaista viikonloppuhommaa - kannattaa tehdä paljon kerrallaan ja pakastaa. :)
sokeri on tosiaan avain. Sen lisäksi hyvä maku tulee jos lorauttaa vähän punaviiniä sekaan.
Tomaattimurska tosiaan pitää keittää kasaan eikä vaan lämmittää.
Näin meilläkin tehdään, kun on aikaa.
vaikka pidänkin itseäni melko hyvänä kokkina, niin täytyy tunnustaa etten ole tullut edes ajatelleeksi sokeria, niinkuin moni ehdottaa. Tämä taitaa osaltaan myös ratkaista tomaattipohjaisen tonnikalapastan makuongelman. kiitoksia vinkeistä!
tuossa reseptissä. Ensinnäkin sitä tomaattimurskaa pitää hauduttaa hartaudella, eli 15 minuutin lämmittelystä ei ole mitään iloa. Itse lykkään murskat ja mausteet kattilaan, annan olla reilut parikytä minuuttia ja laitan pastavedet kiehumaan. Kastike saa muhia vielä pastan keittämisen ajan. Kastike saa siis keittyä ja vetäytyä reilut puoli tuntia, eikä tosiaan mene pilalle mitä pidempään saa olla.
Toinen vika reseptissä näytti olevan sokerin puute. Sitä pitää heittää sekaa reilu ropaus, jotta tomaatin kitkeryys taittuu.