Mitä on kotiruoka?
Kommentit (47)
Kaikki mahdollinen ruoka on ja ei ole.
Voi olla että on, voi olla että ei. Kas siinäpä pulma.
Kotiruoka tarkoittaa minun mielestä yleensä puheessa sellaista ruokaa, jota Suomessa on tehty kodeissa 1900-luvulla. Ei siis sisällä kovin uusia ruokia, kuten aasialaistyyppisiaä wokkeja, vaikka ne olisikin tehty kotona. Esimerkiksi kaikki Marttojen 1950-luvun keittokirjan (onko sellaista olemassa, en tiedä, mutta jos olisi) reseptien mukaan tehdyt ruoat on kotiruokaa. Esimerkiksi makaronilaatikko, lihakeitto ja makkarakastike on kotiruokaa.
Kotiruoka on sellaista vähän yksinkertaista ruokaa, jota äiti on osannut tehdä ja johon useimmilla perheillä on ollut varaa. Ravintolaruoka on sitten jo sellaista hienompaa, ammattikokkien tekemää ruokaa.
Kun sillä selitetään yksilön ruokavaliota, se voi olla lähes mitä vain. Ihminen voi mieltää syövänsä tavallista kotiruokaa, vaikka söisi enimmäkseen makkaraa ja pakasteranskalaisia. Toinen taas tekee kotona monipuolisista raaka-aineista alusta alkaen itse terveellistä, vaihtelevaa ruokaa. Jonkun mielestä kuha valkoviinikastikkeella on tavallinen kotiruoka sunnuntailounaalle, kun taas toisen mielestä semmoista ei voisi kuvitellakaan tekevänsä.
Vierailija kirjoitti:
Kerropa ensin oma pohdintasi asiasta, ap.
Täällä sitä sanaa näkee. Tyyliin syön kotiruokaa, se on terveellistä.
Vierailija kirjoitti:
Kotiruoka tarkoittaa minun mielestä yleensä puheessa sellaista ruokaa, jota Suomessa on tehty kodeissa 1900-luvulla. Ei siis sisällä kovin uusia ruokia, kuten aasialaistyyppisiaä wokkeja, vaikka ne olisikin tehty kotona. Esimerkiksi kaikki Marttojen 1950-luvun keittokirjan (onko sellaista olemassa, en tiedä, mutta jos olisi) reseptien mukaan tehdyt ruoat on kotiruokaa. Esimerkiksi makaronilaatikko, lihakeitto ja makkarakastike on kotiruokaa.
Tuo minullekin tulee ensimmäisenä mieleen, kun sanotaan vaikka että on tavallisella kotiruoalla kasvanut. Mutta kyllä se voi olla laajempikin käsite. Ei kuitenkaan ihan mitä tahansa, esimerkiksi sushi ei minusta sisälly kotiruoka-kategoriaan, vaikka niitäkin tehdään kotona. Ellei sitten halua nimenomaan määritellä jotain modernia kotiruokaa.
Kun teet kotona ruokaa se on kotiruokaa
Kotiruoka on kotona pääsääntöisesti raaka-aineista (vs. einekset, puolivalmisteet) tehty ruoka.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kerropa ensin oma pohdintasi asiasta, ap.
Täällä sitä sanaa näkee. Tyyliin syön kotiruokaa, se on terveellistä.
Kerro toki ihan vapaasti mitä siitä sanasta tulee sinulle mieleen.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kerropa ensin oma pohdintasi asiasta, ap.
Täällä sitä sanaa näkee. Tyyliin syön kotiruokaa, se on terveellistä.
Näkee kyllä. Mutta minusta kotiruoka ei todellakaan ole sama kuin terveellinen ruoka, vaan jotain jälkeenjäänyttä tai vanhanaikaista siinä on. Ehkä se oli terveellistä jonkin 1950-70-luvun mittapuun mukaan, kun piti saada halvalla paljon energiaa.
Sellaista helposti kotona tehtävää ruokaa, jota voi tehdä ilman hienoja ravintola-alan ammattilaisten osaamia kikkailuja tai muuta näperrystä. Meillä oli tänään tacoja ja vaikka ne eivät suomalaista ruokaperinnettä edustakaan, lasken ne kotiruoaksi, koska meillä tehdään niitä usein, perhe pitää niistä ja ne valmistuvat kotona näppärästi.
Näissä terveellinen vs. epäterveellinen keskusteluissa ja laihdutuskeskusteluissa kotiruoka -sanaa käytetään silloin, kun ei haluta kertoa, mitä oikeasti syödään.
Vierailija kirjoitti:
Näissä terveellinen vs. epäterveellinen keskusteluissa ja laihdutuskeskusteluissa kotiruoka -sanaa käytetään silloin, kun ei haluta kertoa, mitä oikeasti syödään.
Jos syö vaikka joka päivä eri ruokaa, niin se on melko vaikeaa ilmaista lyhyesti, mitä oikeasti syö.
Vierailija kirjoitti:
Kun teet kotona ruokaa se on kotiruokaa
Juuri näin....🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Kaikki mitä syödään kotona keittiönpöydän ääressä.
Hyvä aloitus minusta! Onko esimerkiksi itse tehty pizza kotiruokaa? Lasagne? Linssikeitto? Airfryerillä tehdyt kanansiivet? Vai tarkoitetaanko suomalaisella kotiruualla 50- 70 -lukujen suomalaisten keittokirjojen reseptejä? Mikä niistä tekee sen parempia tai terveellsempiä kuin muiden maailman maiden kotiruuat?
Kun teet ruuan alusta loppuun.
Ja sitä myöten osaat jaotella sen makroravinteet ja tiedät, ettei siinä ole mitään lisäaine*skaa, palmuöljyjä tmv.
Kerropa ensin oma pohdintasi asiasta, ap.