Kuitupula iski: suomalaiset eivät saa ravinnostaan tarpeeksi kuituja
Lääkärit ja ravitsemusasiantuntijat ovat huolissaan ihmisten kuidunsaannista sillä se on pahaenteisesti vähentynyt ja kehottavat suomalaisia syömään enemmän leipää ja puuroa.
Kommentit (70)
Syökää näkkäriä joka päivä. Vain 1-2 näkkäripalaa riittää, sillä se on kuivatettuna hyvin kuitupitoista jopa verrattuna tuoreeseen ruisleipään. Myös edullisempaa syödä kuin tuore leipä, kun miettii minkä verran rahalle saa ravitsemuksellisesti vastinetta.
Suomessa leipä on tärkein täysjyväviljan lähde. Mikähän on tärkein täysjyväviljan lähde Välimeren maissa? Välimeren ruokavaliotahan pidetään kaikista terveellisimpänä. Entä Japanissa? Japanilaisethan ovat aika pitkäikäisiä.
Kohta ööö-henkilö tulee ihmettelemään, vieläkö joku syö tuollaista 80-luvun juttua...
Mitä?!?! Eikö sipseissä, karkeissa ja energiajuomissa muka ole kuitua?
Vierailija kirjoitti:
Suomessa leipä on tärkein täysjyväviljan lähde. Mikähän on tärkein täysjyväviljan lähde Välimeren maissa? Välimeren ruokavaliotahan pidetään kaikista terveellisimpänä. Entä Japanissa? Japanilaisethan ovat aika pitkäikäisiä.
Ei tarvitse syödä täysjyväviljaa saadakseen tarpeeksi kuitua. Sitä suositellaan Suomessa, koska kuuluu perinteiseen ruokavalioon.
Vierailija kirjoitti:
Suomessa leipä on tärkein täysjyväviljan lähde. Mikähän on tärkein täysjyväviljan lähde Välimeren maissa? Välimeren ruokavaliotahan pidetään kaikista terveellisimpänä. Entä Japanissa? Japanilaisethan ovat aika pitkäikäisiä.
Japanissa syödään aika vähän täysjyväviljoja, riisi on suurimmalla osalla ihan vaan valkoista (terveystietoisimmat syövät 50/50-sekoitusta) ja vaikka nuudeleina meneekin esim. sobaa eli tattarinuudelia, harva syö niitäkään edes viikottain (eikä nuudeli itse ole 100% tattaria, ei lähelläkään). Leipä on kaikki 100% valkoista höttöä, siitä japanilaiset pitävät.
Kuidunsaanti on aika vähäistä heillä, tämä näkyy mm. ummetuksena ja peräpukamina. Mutta suolistoalueen syöpiä ei esiinny erityisen paljon, vatsasyöpäkin johtuu lähinnä suuresta suolamäärästä ja liittyy erityisesti suolaisiin pikkelseihin (laskin joskus huvikseni niitä suolamääriä, ja yksi ainoa umeboshi-luumu saattoi sisältää jopa 1g suolaa). Tuoreita tai kypsennettyjä kasviksia ei syödä läheskään niin paljon kuin länsimaiset kuvittelevat, ja yksi hedelmä riittää koko perheelle jälkiruoaksi.
Jos haluaa näyttää ilmapallolta tai omenalta niin siitä vaan syömään leipää ja muita turhia hiilareita.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Suomessa leipä on tärkein täysjyväviljan lähde. Mikähän on tärkein täysjyväviljan lähde Välimeren maissa? Välimeren ruokavaliotahan pidetään kaikista terveellisimpänä. Entä Japanissa? Japanilaisethan ovat aika pitkäikäisiä.
Japanissa syödään aika vähän täysjyväviljoja, riisi on suurimmalla osalla ihan vaan valkoista (terveystietoisimmat syövät 50/50-sekoitusta) ja vaikka nuudeleina meneekin esim. sobaa eli tattarinuudelia, harva syö niitäkään edes viikottain (eikä nuudeli itse ole 100% tattaria, ei lähelläkään). Leipä on kaikki 100% valkoista höttöä, siitä japanilaiset pitävät.
Syövät kuitenkin kaikkea niin vähän että eivät ole lihavia. Kasviksia on paljon aterialla . Pieniin mahoihin tarvitsee määrällisesti vähemmän kuitua.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Suomessa leipä on tärkein täysjyväviljan lähde. Mikähän on tärkein täysjyväviljan lähde Välimeren maissa? Välimeren ruokavaliotahan pidetään kaikista terveellisimpänä. Entä Japanissa? Japanilaisethan ovat aika pitkäikäisiä.
Ei tarvitse syödä täysjyväviljaa saadakseen tarpeeksi kuitua. Sitä suositellaan Suomessa, koska kuuluu perinteiseen ruokavalioon.
Perinteet kuitenkin muuttuvat. Harvassa taloudessa muutenkaan syödään enää kuten 1960-luvulla.
Vierailija kirjoitti:
Kuidut ja hiilihydraatit hajoavat suolistossa sokeriksi ja käreentyvät hyytelörasvaksi vyötärölle ja vatsaan. Siksi ketoa ja karppia.
Ihminen ei osaa muuntaa kuituja sokeriksi. Se on märehtijöiden ominaisuus. Meillä se ne muuttuvat ihan vaan pas2.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Suomessa leipä on tärkein täysjyväviljan lähde. Mikähän on tärkein täysjyväviljan lähde Välimeren maissa? Välimeren ruokavaliotahan pidetään kaikista terveellisimpänä. Entä Japanissa? Japanilaisethan ovat aika pitkäikäisiä.
Japanissa syödään aika vähän täysjyväviljoja, riisi on suurimmalla osalla ihan vaan valkoista (terveystietoisimmat syövät 50/50-sekoitusta) ja vaikka nuudeleina meneekin esim. sobaa eli tattarinuudelia, harva syö niitäkään edes viikottain (eikä nuudeli itse ole 100% tattaria, ei lähelläkään). Leipä on kaikki 100% valkoista höttöä, siitä japanilaiset pitävät.
Syövät kuitenkin kaikkea niin vähän että eivät ole lihavia. Kasviksia on paljon aterialla . Pieniin mahoihin tarvitsee määrällisesti vähemmän kuitua.
Se on se sosiaalinen kontrolli joka heidät pitää hoikkana, sama homma kuin mm. Koreassa sekä Kiinassa. Ihmisen paino ei ole vain hänen asiansa, vaan esim. monilla työpaikoilla punnitaan työläiset vuosittain (ja tehdään muutenkin kattava terveystarkastus) ja jos lihavia on liikaa, yritys voi saada jopa sakkoja.
Kuten jo sanoin, ei niitä kasviksia syödä mitenkään älyttömästi. Minua miinustetaan aina kun tämän tosiasian mainitsen, mutta näin se nyt vaan on. Nyt ei puhuta mistään Okinawan mummoista villikasviksineen, vaan ihan tavallisista työikäisistä japanilaisista. Esim. aamupala on yhä useammalla pala leipää tai riisipallo sekä kahvia tai teetä- perinteisen japanilaisen aamiaisen syö yhä harvempi aikuinen. Japanissa syödään kolmesti päivässä (lapsille on kello 15 iltapäivän välipala); jos aamu alkaa esim. kalatäytteisellä riisipallolla, jää enää kaksi ateriaa saada "paljon" kasviksia. Perinteinen ateria rakentuu mallilla "ichiju sansai" eli "yksi liemi, kolme lisuketta" = (riisiä) misokeitto, kalaa, ne pakolliset pikkelsit...ja sitten onkin peräti yksi slotti vielä vapaana kasviksille. :)
Asiasta voidaan jankata loputtomiin, mutta totuus ei muuksi muutu. Kukaan ei muuten Japanissa laske kasvisten grammamääriä, mutta monipuolisuutta kylläkin! En nyt muista oliko tavoitteena syödä 40 vaiko 50 (kyllä, luit oikein) erilaista vihannesta/hedelmää viikon aikana. Jossain tämäkin luki, kun aihe oli ajankohtainen itselleni.
Vierailija kirjoitti:
Syökää näkkäriä joka päivä. Vain 1-2 näkkäripalaa riittää, sillä se on kuivatettuna hyvin kuitupitoista jopa verrattuna tuoreeseen ruisleipään. Myös edullisempaa syödä kuin tuore leipä, kun miettii minkä verran rahalle saa ravitsemuksellisesti vastinetta.
Näkkärissä nyt ei sen kummemmin ole kuitua kuin tuoreessa ruisleivässä. Toki painoon suhteutettuna kun vesi on kuivatettu pois, mutta tuskin kukaan nyt syö samoja grammamääriä näkkäriä kuin normaalia leipää.
Mikä vika on kasviksista saatavissa kuiduissa? Suoli toimii hienosti, paremminkin, kasvisten liukoisen kuidun varassa.
Tekeekö Myllyn Paras tappiota vai mistä nyt viranomaisten itku?
Helpoin kuitulähde viljat on olleet pannassa jo vuosia. Hyi kauhea jos joku syökään leipää!
Lisään aamumysliin vehnänleseitä muutaman kukkura ruokalusikallisen. Ei vielä riitä mutta korjaa tilannetta oikeaan suuntaan.
M59+
Mitä väliä? Eikö myös kuidun voi korvata soijalla, sillähän korvataan jo nyt niin liha, kala, maitotuotteet kuin osa kasviksista.
Kasviksista ja hedelmistä saa kuitua yhtä lailla. Ei se vilja ole ainoa lähde.
Yhdessäkään tutkimuksessa ei ole kyetty osoittamaan mitään tarkkaa tarvetta kuidulle. Jopa täysin ilman kuitua voi elää tervettä elämää. Ainoa kuituihin liittyvä fakta, joka on toistettu tutkimuksissa on, että runsas viljakuitujen määrä lisää divertikkeleitä, eli suolen pullistumia. Suolistobakteerit valmistavat kuidusta butyraattia, joka on täysin tyydyttynyttä rasvaa. Sillä on myönteinen vaikutus hormonitoimintaan ja se ehkäisee myös syöpiä. Sitä saa runsaasti naudanlihasta myös syömällä sitä, jolloin kuitutarve vähenee. Samalla saa tietenkin myös rautaa ja koko joukon kivennäisiä ja vitamiineja, joita kuitupitoisilla ruuilla ei saa ilman suurta kalorien määrää ja sokeria.
Vierailija kirjoitti:
Yhdessäkään tutkimuksessa ei ole kyetty osoittamaan mitään tarkkaa tarvetta kuidulle. Jopa täysin ilman kuitua voi elää tervettä elämää. Ainoa kuituihin liittyvä fakta, joka on toistettu tutkimuksissa on, että runsas viljakuitujen määrä lisää divertikkeleitä, eli suolen pullistumia. Suolistobakteerit valmistavat kuidusta butyraattia, joka on täysin tyydyttynyttä rasvaa. Sillä on myönteinen vaikutus hormonitoimintaan ja se ehkäisee myös syöpiä. Sitä saa runsaasti naudanlihasta myös syömällä sitä, jolloin kuitutarve vähenee. Samalla saa tietenkin myös rautaa ja koko joukon kivennäisiä ja vitamiineja, joita kuitupitoisilla ruuilla ei saa ilman suurta kalorien määrää ja sokeria.
Kuitu on tarpeetonta koska ihmiselimistö ei kuitua pysty hyödyntämään eli kuitu ainoastaan lisää paskan määrää. Ei koiriakaan pyritä ruokkimaan niin että paskan määrä olisi mahdollisimman suuri...
Kuidut ja hiilihydraatit hajoavat suolistossa sokeriksi ja käreentyvät hyytelörasvaksi vyötärölle ja vatsaan. Siksi ketoa ja karppia.