Nuori kysyy: Miten tehdään kastike ruoalle?
Tiedän kyllä perusteet eli jauhoja ruskistetaan, lisätään vettä jne. Mutta miten siitä saa maukasta kuten ravintoloissa? Ihan esimerkkinä: Työpaikan ruokalassa oli muusia ja nakkeja, ruskea kastike todella hyvää joka teki koko ateriasta hyvän. En itse saa kastikkeesta mitenkään yhtä maukasta.
Kommentit (36)
Lisää sinne kastikkeeseen esim lihaliemikuutio, ketsuppia loraus,, mausteita esim sipulijauhe, valkosipuli, grillimauste pippuria, kermaa
Esim. liemikuutio tai fondi antaa sen maun kastikkelle kun kotona tekee. Hienommissa ravintoloissa tietenkin keitetään myös ihan oikeita kastikepohjia mutta harva kotona jaksaa tunteja sellaisia kokoon keitellä.
Ruskeakastike on yllättävän vaikea valmistaa niin, että siitä tulee kivannäköistä ja hyvänmakuista. Minulla ongelmana jo sekin, että siitä tulisi sileää.
Netistä löytyy paljon ohjeita kastikkeen maustamiseen.
Harjoitus tekee mestarin.
Mä käytän usein ihan niitä valmiskastikkeita varsinkin kiireessä, ja välillä sitten muokkailen niitä.
Kirjahyllystä löytyy myös Suuri kastikekirja missä kaikki peruskastikkeet variaatioineen sitten kun tekee mieli hifistellä.
MTV uutisissa oli ennen joulua hyvä ohje mutten löydä enää. Siinä kuitenkin kahdessa eri kattilassa valmistettiin, oliko nyt liemi yhdessä ja toisessa ruskistettiin jauhot ja sitten sekoitus
Vierailija kirjoitti:
Lisää sinne kastikkeeseen esim lihaliemikuutio, ketsuppia loraus,, mausteita esim sipulijauhe, valkosipuli, grillimauste pippuria, kermaa
Lihaliemikuutoita, ketsuppia ja grillimaustetta? Onneksi ei tarvitse syödä ruokiasi!
Oikeaa voita ja kermaa sekä sopivat mausteet- siinä useimpien hyvältä maistuvien ruokien salaisuus.
Ruskeaan kastikkeeseen laitan itse ensin ison nokareen voita kattilaan sulamaan, sitten jauhot ruskistetaan vähän siinä voin seassa -vettä ja paljon kermaa vispaten sekaan, kun paksunee niin levy pienemmälle, lisää nestettä jos on liian paksua- mausta lihaliemellä, jauhelihamausteella tai mistä pidät- lisää kevyesti paistetut nakit/ makkaranpalat tai kypsennetty ja maustettu jauheliha tms ja anna muhia muutama minuutti liedellä pienellä teholla välillä sekoittaen.
Makkarakastikkeeseen voi lisätä esim sinappia ja jauhelihakastikkeeseen voi lisätä esim tonaattimurskaa jos tarjoat esim pastan kanssa. Mausteet siis tarjoilujen mukaan.
Itse tykkään soijakastiketta ja sinappia laittaa, kun maustan kastiketta. Ja teen mieluummin maizenalla kuin vehnäjauhoilla. Maizenalta löytyy sekä ruskea että vaalea kastikesuuruste. Mutta pitää mausteita olla, ei pelkkää vettä. Myös erilaiset makukermat toimii hyvin. Esimerkiksi jauhelihakastike juustokermalla on tosi hyvää.
Kanalla purkki kermaa ja naudalle purkki tomaattimurskaa. Mausteet päälle.
Ei ole sen vaikeampaa.
Voiko joku keksiä jonkun hakukoneen mistä voisi etsiä ohjeita.
Ensin paistetaan liha, sitten ripotellaan jauhoja, lisätään vesi ja keitetään. Aina saatu sileää kastiketta.
Tai näin, liha ruskistetaan ja laitetaan uuniin. liemeen suurustus.
Tavallisen ruskean kastikkeen saa parhaiten tehtyä, kun ensin ruskistaa jauhot kuivalla pannulla ja sitten lisää voin, veden ja mausteita. Suola ja pippuri yleensä riittää. Myös kasvinsliemikuution voi lisätä, jos haluaa irroitella.
Ruskea Maizena on myös hyvin käytännöllinen kastikkeiden suurustamiseen eli paistat lihat/kasvikset, lisäät mausteet ja veden ja lopuksi sitten suurustaminen Maizenalla. Maizena käyttäytyy paremmin kuin vehnäjauho ja sen voi vispata suoraan melko pieneenkin nestemäärään pannulle/kattilaan + vaikutus on varsin nopea. Kasvi/liha/kala/kanakuutiot ja fondit ovat hyviä monien kotikastikkeiden pohjiin, niin ei tarvitse nähdä niin kauheasti vaivaa mausteissa.
Vierailija kirjoitti:
Mä käytän usein ihan niitä valmiskastikkeita varsinkin kiireessä, ja välillä sitten muokkailen niitä.
Kirjahyllystä löytyy myös Suuri kastikekirja missä kaikki peruskastikkeet variaatioineen sitten kun tekee mieli hifistellä.
sori, yökk...
"Ainesosat
FI Ainesosat: VEHNÄJAUHO, kasviöljyt (auringonkukka- ja maissiöljy), sokeri, perunatärkkelys, suola, aromit (sisältää SELLERIÄ), tomaattisose, sipuli, LAKTOOSI, OHRAMALLASUUTE, MAITOPROTEIINI, mausteet (m.m. mustapippuri), punajuurijauhe, maltodekstriini, sitruunamehujauhe, hiivauute. Saattaa sisältää pieniä määriä kananmunaa, soijaa ja sinappia."
Vierailija kirjoitti:
Voiko joku keksiä jonkun hakukoneen mistä voisi etsiä ohjeita.
Laita youtube, ruskeakastike,löytyy paljon ohjeita ja näytetään miten se tehdään, helppoa.
Vierailija kirjoitti:
Ne tekee kastikkeen luultavasti sellaisesta suurustetiivisteestä, jota myydään isoissa sankoissa. Sellasta jauhoa siis, johon vaan lisätään vettä. Siinä on mukavasti arominvahvennetta sekä rasvaa&suolaa.
Noin yleisesti ravintolaruuan salaisuus on suola ja rasva, joita molempia siis laitetaan ruokaan runsaasti.
Ja osataan leikata makuja oikeilla mausteyhdistelmillä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ne tekee kastikkeen luultavasti sellaisesta suurustetiivisteestä, jota myydään isoissa sankoissa. Sellasta jauhoa siis, johon vaan lisätään vettä. Siinä on mukavasti arominvahvennetta sekä rasvaa&suolaa.
Noin yleisesti ravintolaruuan salaisuus on suola ja rasva, joita molempia siis laitetaan ruokaan runsaasti.
Ja osataan leikata makuja oikeilla mausteyhdistelmillä.
Tärkeää ruoanlaitossa on: mausta ja maista-periaate niin saa mieleistänsä ruokaa.
Vierailija kirjoitti:
Ensin paistetaan liha, sitten ripotellaan jauhoja, lisätään vesi ja keitetään. Aina saatu sileää kastiketta.
Tai näin, liha ruskistetaan ja laitetaan uuniin. liemeen suurustus.
Maizena ruskeakastikesuuruste kaupan hyllyltä on hyvää, antaa väriä, suurustaa, on hel0oa ja maistuu hyvältä jos ei halua ruskistaa kastiketta itse.
En olisi ikinä uskonut että rupean näitä käyttämään kun aina peräänkuulutan itse tehtyä.
Rasva, sokeri ja suola sopivassa suhteessa niin tulee hyvää.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Lisää sinne kastikkeeseen esim lihaliemikuutio, ketsuppia loraus,, mausteita esim sipulijauhe, valkosipuli, grillimauste pippuria, kermaa
Lihaliemikuutoita, ketsuppia ja grillimaustetta? Onneksi ei tarvitse syödä ruokiasi!
Köhöm! Olet erehtynyt!
Ainekset
2annosta
200-300 g makkaraa
1 sipuli
2 rkl voita
dl vehnäjauhoja
3 dl vettä
1 rkl tomaattipyreetä TAI KETSUPPIA!
1 rkl sinappia
tl suolaa
1-2 maustekurkkua
dl smetanaa
mustapippuria rouheena
Monet laittaa lihaliemikuution/-jauhetta!
Ne tekee kastikkeen luultavasti sellaisesta suurustetiivisteestä, jota myydään isoissa sankoissa. Sellasta jauhoa siis, johon vaan lisätään vettä. Siinä on mukavasti arominvahvennetta sekä rasvaa&suolaa.
Noin yleisesti ravintolaruuan salaisuus on suola ja rasva, joita molempia siis laitetaan ruokaan runsaasti.