Iso kesäkurpitsa
Mulla on tossa pöydällä tollanen loppukesän 2,3 kg kesäkurpitsa, aikamoinen jötkäle. Edellisestä vastaavanmoisesta tuli tehtyä sosekeittoa, mutta se alkoi tulla jo korvista ulos.
Seuraavaksi on tiedossa täytetty kesäkurpitsa, johon menee ehkä yks kolmasosa tuosta ja sitäkin syödään monta päivää.
Jos on vinkkejä hyviin kesäkurpitsaresepteihin, juurikin tuollaiselle isolle jo kovakuoriselle jötkäleelle, niin otetaan vastaan.
Tosi moni resepti on tehty niille nuorille pikkusille kurpitsoille, mitä kaupasta ostetaan.
Että kaikki kasvimaahörhöt nyt vaan vinkkejä antamaan, tänks.
Kommentit (5)
Tee pikkelssiä, itse laitoin kesäkurpitsaa, punasipulia, porkkanaa ja paprikaa suikaleiksi, keitin muutaman minuutin 1-2-3 liemessä ja purkkiin. Aivan mahtava lisuke tosi monelle ruualle.
Paras hillo tulee kesäkurpitsoista. Otin juuri tänään viimeiset maasta ja keitän hilloa ehkä marraskuussa. Olen jo keittänyt yhden annoksen, mutta nyt on lasipurkit loppu. Ohjeen alkuperä on Pirkko Arstilalta, mutta olen vähän oikonut.
Kuori kurpitsat, poista pehmeä sisus ja paloittele mahdollisimman pieniksi kuutioiksi, punnitse massa, laita kattilaan ja tilkka vettä. Lämmitä hitaasti, jolloin nestettä irtoaa ja keittele kunnes ovat pehmeitä. Survo sauvasekoittimella, tykkään jättää vähän sattumia. Lisää sitten hillosokeri 500gr sokeria/kilo kurpitsaa, lisää kolmen sitruunan mehu ja keitä n. 10 minuuttia. Joskus olen lisännyt sitruunan raastetun kuoren, mutta maistamalla tietää onko tarpeen. Lisään hilloon maustemitallisen askorpiinihappoa. Purkista ja käytä paahtoleivän päällä tai puuron silmänä.
Hain juuri ison kesäkurpitsan kasvimaalta ja teen lähipäivinä puolukka-kesäkurpitsahilloa.
1 l puolukoita
1 l kuutioitua kesäkurpitsaa
500 g sokeria (6 dl)
1dl vettä
Kuori ja kuutioi kurpitsa ja puhdista puolukat. Kiehauta vesi ja sokeri ja lisää kattilaan puolukat ja kesäkurpitsakuutiot. Anna kiehua noin 20 min. Tölkitä pestyihin, kuumennettuihin tölkkeihin ja sulje kannet huolellisesti. Hillo sopii esim. pannukakun lisäkkeeksi.
(luulen, että en kuori kurpitsaa ja laitan sokeria vähän vähemmän kuin ohjeessa)
Kirjoitin kesäkurpitsakeittokirjan, jossa on satoja ohjeita. Yksikään painotalo Suomessa ei suostunut julkaisemaan. Nyt sitten kysellään täällä.
Noista kovakuorisista jötkäleistä saa enemmän irti kun laittaa tunniksi uuniin ja sitten halkaisee ja kaappi lusikalla hedelmälihaa talteen, jos on isot sienet ne voi silputa sipulisilppurilla hienoksi. Tuota hedelmälihaa voi lisätä keittoihin, muhennoksiin, pataruokiin, lihapulliin, leipään, rieskoihin tai maustaa ja syödä sellaisenaan.
Kuori ja siivuta. Lado kerroksittain, väleihin esim. jauhelihaa, tomaattia, sipulia, juustoa, mausteet. Vuoka uuniin.