Onko entisajan köyhän ruoka nykyään terveysruokaa? Marjat, sienet, ruis, piimä, porkkana, lanttu, ahven
Ja ylhäistön syömät puhdistettu vilja ja makeat leivonnaiset, makeiset, sokeri yms eivät ole yhtä terveellisiä.
Vanhat köyhän ihmisen ruoat ovatkin yhtäkkiä haluttuja ja juuri hyväosaiset syövätkin nykyään niitä
Kommentit (66)
Mikä lasketaan entisajaksi? Ruis on Suomessa aika uusi tulokas. Vehnä, ohra, kaura ja härkäpapu paljon vanhempia. Perunaakin saatiin vasta todella myöhään, senhän toivat eurooppalaiset 1500 luvulla Perusta Eurooppaan, ja saksalaiset toivat sen Suomeen myöhemmin.
Mutta suomalainen lammas on maailman hedelmällisin ja parhaimman makuinen.
Täällähän oli aikanaan lämpimämpää kuin nyt. Peuroja metsästettiin ja hylkeitä pyydettiin. Pähkinäpuita kasvoi, mutta ne hakattiin talojen lämmitykseen ilmaston kylmettyä. Niillä parempi lämpöarvo kuin koivulla. Kuusi levisi Suomeen ryccälandiasta myöhemmin.
Ainahan nuo on ollut terveysruokaa.
Mistä lähtien makeiset ja sokerit olisivat olleet terveysruokaa?
Ei ahven, marjat ja sienet ole mitään köyhän ihmisen ruokaa, jos ei asu maaseudulla. Hemskutin kallista on kaupassa.
1500-luvulla ylhäisön jäsenen tunnisti kuulemma mädäntyneistä hampaista. Sokeri oli saapunut heidän ulottuvilleen. Ei tiedetty mitään happohyökkäyksistä.
Söin lapsuudessa paljon riistaruokaa, mutta ei mulla ole sitä varaa syödä nykypäivänä. Terveysruokaa oli jo tuolloin lapsuudessa, kun ei mässätty pitsoilla ja kakuilla.
No ei nuo ole ollut koskaan mitään mättöruokaa vaan se terveellisempi vaihtoehto.
Kyllä mulle sanottiin jo lapsuudessa, että pitää syödä terveellisesti ja tuota ruokaa syötiin sitten. Kerran viikossa oli vain karkkipäivä, jolloin käytiin kaupasta ostamassa jäätelö ja pieni karkkiaski. Ei ollut mitään hemskutin isoja karkkisäkkejä silloin. Eikä me mitään köyhiä edes oltu.
Ostiko joku köyhä ahventa, sientä, ja marjoja kaupasta ennen? Taisi syödä vaan pottua ja ruskeaa kastiketta.
Mikä köyhä ruoka? Perus ruokaa olleet koko ajan. En usko että ruoka tänä päivänäkään perustuu pelkkään pizzaan, kebabbiin ja sushiin. Nuo mitä aloituksessa luettelit on suomalaisille ihan tuttuja aineksia.
Tuota ruokaa söi vain maaseudulla asuvat, jotka sai ne ilmaiseksi, mutta en usko, että köyhät kaupunkilaiset noilla ruoilla herkuttelivat.
Vierailija kirjoitti:
Ainahan nuo on ollut terveysruokaa.
Kyllä. Meidän karjalainen äiti tykkäsi kalasta ja vihanneksista ja metsän antimista, sienistä ja marjoista. Omat porkkanat, perunat ja sipulit saadaan vieläkin. Sieniä tykkään kerätä ja niitä kuivataan, viime vuosi oli huippu, yli sata kiloa tuli kerättyä. Tuttu mies käy kalassa ja häneltä saadaan kalafileitä, vaihdetaan esim. sieniin. Marjat ostetaan torilta tai suoraan läheiseltä marjatilalta. Ei noissa varmaan ainakaan paljon mitään haitallisia kemikaaleja ole.
Vierailija kirjoitti:
Mikä köyhä ruoka? Perus ruokaa olleet koko ajan. En usko että ruoka tänä päivänäkään perustuu pelkkään pizzaan, kebabbiin ja sushiin. Nuo mitä aloituksessa luettelit on suomalaisille ihan tuttuja aineksia.
No ei kuka tahansa osta ahventa ja sieniä kaupasta nykypäivänä, kun on niin kallista.
Ruisleipää, lanttua ja porkkanaa lukuunottamatta marjat, sienet, kalat ja meijerituotteet kuten margariini ja piimä luokitellaan nykyisin luksustuotteiksi. Ei niitä köyhien kuulukkaan syödä vaan elää tulojensa mukaan ja ostaa mihin on varaa.
Vierailija kirjoitti:
Itsekalastettu kala, viili, juurekset ynnä muut on terveellinen herkku
Pitäväthän ne aivot ja suoliston mikrobiomin kunnossa. Nykyään siitä on tutkimustietoa ja lisää tulee joka vuosi. Itse asiassa älytöntä, että on ehdollistettuttu pitämään raffinoitua viljaa, sokeria jne hienona ruokana.
On se ennenkin ollut terveysruokaa, mutta valitettavasti nykyään esim kala on kallista ostaa kaupasta. Nykyään voi syödä terveysruokaa, jos siihen on varaa. Ennen noita ei välttämättä ostettu kaupasta, kun sai ihan luonnosta itse keräämällä.
Vierailija kirjoitti:
Ei ahven, marjat ja sienet ole mitään köyhän ihmisen ruokaa, jos ei asu maaseudulla. Hemskutin kallista on kaupassa.
No aloituksen ilmiö on juuri nostanut näiden hinnat, kun kysyntä on kasvanut. Nyt otetaan siis kovat rahat rikkailta, niistä samoista aineista, mitä köyhät söivät noin 10 vuotta sitten.
Vähän sama kuin rikkaille ruvettaisiin myymään 50 vuoden kuluttua kovaan hintaan Lidlin valmista maksalaatikkoa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ei ahven, marjat ja sienet ole mitään köyhän ihmisen ruokaa, jos ei asu maaseudulla. Hemskutin kallista on kaupassa.
No aloituksen ilmiö on juuri nostanut näiden hinnat, kun kysyntä on kasvanut. Nyt otetaan siis kovat rahat rikkailta, niistä samoista aineista, mitä köyhät söivät noin 10 vuotta sitten.
Vähän sama kuin rikkaille ruvettaisiin myymään 50 vuoden kuluttua kovaan hintaan Lidlin valmista maksalaatikkoa.
Ei vaan tuskin ketään enää kiinnostaa kalastaa, marjastaa tai sienestää kaupalliseen tarkoitukseen. Ennen kerättiin itse, kun asuttiin maaseudulla. Nykyään marjanpoimijatkin tuodaan Thaimaasta. Johan siinä marjalle tulee hintaa sitten.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ei ahven, marjat ja sienet ole mitään köyhän ihmisen ruokaa, jos ei asu maaseudulla. Hemskutin kallista on kaupassa.
No aloituksen ilmiö on juuri nostanut näiden hinnat, kun kysyntä on kasvanut. Nyt otetaan siis kovat rahat rikkailta, niistä samoista aineista, mitä köyhät söivät noin 10 vuotta sitten.
Vähän sama kuin rikkaille ruvettaisiin myymään 50 vuoden kuluttua kovaan hintaan Lidlin valmista maksalaatikkoa.
Mikä ihmeen hinku köyhillä on syödä kalaa, marjoja ja sieniä jos talous ei riitä niiden ostamiseen niin että itketään ettei ole varaa? Koska jos ei ole varaa niin sitten ei osteta. Ei se ole sen vaikeampaa vaan pitää vain opetella elämään tuloksensa ja varojensa mukaisesti.
Itsekalastettu kala, viili, juurekset ynnä muut on terveellinen herkku