Mitä huomenna syödään? Miten helpottaa ainaista ruokasuunnittelua ja parantaa ruokavalion terveellisyyttä?
Olen ihan solmussa perheen ruokailujen suunnittelussa. Perheessä on kasvissyöjä ja toinen, joka syö kalaa. Yhden pitäisi välttää suolaa ja parin pudottaa painoa. Oma toimintakykyni on rajallinen perussairauksien vuoksi ja nyt ruoanlaitto napsahti kokonaan vastuulliseni, kun toisilla on niin hektinen arki töissä ja opinnoissa, ja minä kotona. Päivästä riippuu, mikä oma toimintakyky. Tuntuu että nämä kotityöt kaatuvat niskaan niin kuin kaatuvatkin. Onko olemassa mitään suunnitteluohjelmaa tms. minkä avulla voisi rakentaa ruokavaliota, jossa on rajoitetusti suolaa, on sydänystävällinen, kasvipainoitteinen, terveellinen ja monipuolinen?
Kommentit (11)
Älä ole hölmö. Googlaa ruokavinkit, löydät ohjeita viikoksikin.
Kyllähän noita ruokaohjeita löytyy, mutta olisi kiva myös koostaa syömiset niin, että niistä saa kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet, proteiinimäärät, sopiva määrä kaloreita, suositusten mukaisesti kovaa rasvaa, riittävästi Omega3:sta jne.
Meillä on 6-7 vkon joustava ruokalista. Ei tarvitse hirveästi miettiä mitä tehdään. Me olemme myös kotitoimistolla joten joka päivälle pitää olla 2 ruokaa. Ruokavaliona maidoton, ibs, diabeetikko, korkea kolesteroli, pähkinäallerginen (eivät paikalla joka päivä). Syömme myös kasvispainotteisesti ja sen kummemmin ajattelematta monet ruuat on vegaanisiakin.
Kerran viikossa tilaan ruokatarpeet valmiiksi kerättynä. Jos on erityisen kiire viikko tulossa teen sunnuntaina 2 ruokaa: toista syödään su/ ti ja toista ma/ke. Pata- ja laatikkoruuat esim joiden valmisteluun menee vain vähän aikaa ja muhivat itsekseen valmiiksi.
Suunnittelu/kalorien/terveysarvojen yms tarkistus tarvitsee tehdä vain kerran. Sen jälkeen tuo pyörii itsekseen. Suolan voi jokainen lisätä omalle lautaselleen
Vierailija kirjoitti:
Kyllähän noita ruokaohjeita löytyy, mutta olisi kiva myös koostaa syömiset niin, että niistä saa kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet, proteiinimäärät, sopiva määrä kaloreita, suositusten mukaisesti kovaa rasvaa, riittävästi Omega3:sta jne.
Jos teet normaalia kotiruokaa saat kaikki vitamiinit yms. Mutta jos haluat tehdä kaiken vaikeaksi niin hanki joku dieettikokki. Ihan sama mitä sun typerä perheesi syö.
Teet vähäsuolaisen kasvisruuan joka päivälle ja siihen sitten lisuketta: kalaa, lihaa, raejuustoa, enempi papuja/linssejä, kananmunaa... Piilota suolapaketti, ettei sitä lisätä valmiiseen ruokaan. Opiskelijat ilmeisesti sen ikäisiä että voivat itsekin olla vastussa riittävästä proteiinista eli syövät niitä myös.
Jokainen vammainen tekee itse oman ruokansa.
Saarioinen -äitien tekemää ruokaa vuodesta 1957.
Mä en ymmärtänyt oikein, mikä tässä on vaikeaa. Olen nyt 20 vuotta laittanut ruoan päivittäin perheelle, missä on allergioita, kasvissyöjiä ja liharuokaakin halutaan. Jos olet kotona koko päivän, niin miten kotityöt voivat kaatua päälle, sinulla on joku kahdeksan tuntia niihin aikaa päivittäin kun muut ovat poissa. En siis missään tapauksessa tarkoita ilkeillä, mutta jonkun suunnitelman ilmeisesti niihin tarvitset.
Aloita ihan tavallisista ruoista. Keitä vaikka perunat ja tee salaatti raejuustolla. Tee itse lihapullia ja kasvispihvejä. Tee niitä vaikka sen verran, että voit pakastaa niitä niin, että riittää toiseenkin kertaan.
Sopivia ruokia mainitsemillasi reunaehdoilla löytyy ainakin Martoilta ja Sydänliitolta. Martoilla on ainakin ollut myös ruokalistaehdotuksia.
Aloita siitä, että joka päivälle on salaatti ja kasvikset jossain muodossa. Tässä ei tarvitse liioitella. Salaatti voi olla ihan simppeli, mutta niin, ettei se salaatinlehti ole se pääraaka-aine. Kurkku, paprika, tomaatti, salaatti, loraus oliiviöljyä. Aloita vaikka tuosta, variaatioita loputtomasti. Sitten opettelet jonkun kaalisalaatin. Suikaloitu kaali, appelsiini vaikka alkuun. Salaattia ja kaalisalaattia ei tarvitse olla joka päivä molempia, vaihtele. Sitten mietit raasteet. Porkkanaraastetta vaikka alkuun. Sitten mietit mitä kasviksia voi keittää, parsa, porkkana, kukkakaali. Muitakin löytyy, joko pakasteesta tai tuoreena. Opettelet tekeen pyöryköitä, pihvejä kasviksista. Nämä on sun ruokailun perusteet jatkossa, eli kasvikset ja vihannekset jossain muodossa. Sitten mietit proteiinit. Kalaa, kanaa, lihaa, papuja, tofua. Paistat pannulla, uunissa, teet lihapullia, pyöryköitä, suikaleita, paloja, haudutat. Teet sen verran reilusti kerralla, että kasvissyöjä löytää jotain edellisen päivän ruokaa jääkaapista tai pakkasesta sinä päivänä kun muut syövät vaikka lihapullia. Pidä homma yksinkertaisena.
Ota pari mukaan markettiin ja pari listaa. Tai toinen vanhempi ja lista. Osa valmiina esimerkiksi broileri olisi helppo valmis tiskiltä, kalakin ja osa kysennykseen joskus. Myös usealle päivälle suunnitelmia, pakkasesta helppo ottaa osa. Luomutilalta saisi suoraan usean tuotteen, ehkä, tai parit tilat. Mansikoita pakkaseen ellei kahteen. Enää tarvitaan auto ja iso lompakko. Pienellä budjetilla hankalaa keitellä makaronia. Jauhoruokia ja vetisiä keittoja kannattaa vältellä, eli proteiini ja lisuke, salaatti ehkä. Ellei joku halua keiton. Laatikkoruoasta saa myös proteiiniversion. Välipalat pitää muistaa ja juomat, leivät, päällysteet.