Millaista ruokaa teette jos olette patikoimassa tai telttailemassa? Esim käytössä retkikeitin ja notski?
Kommentit (11)
Jos haluaa vähän panostaa ja luksustella niin tästä jaksosta saa kivoja vinkkejä https://www.bellatable.fi/podcast/20
Ja myös uusimmassa Bella Table-jaksossa oli kivoja vinkkejä eväsleipiiin.
Minä oon vähän niin laiska, että lähinnä on makkaraa ja joskus jos innostun teen jonkun salaatin kylkeen. Täytetyt wrapit ovat myös mielestäni näppäriä retkieväitä.
Kalaa jos nappaa. Pastaa. Makkaraa. Leipää päällisineen. Ja snapseja juomaksi. Ja kahvia tottakai pitää olla. Kananmunat keitettynä mukaan.
Purkkinuudeleita, kun meidän lapset tykkää niistä. Siis semmoista mihin laitetaan vain kuuma vesi ja annetaan pehmetä. Jos olen oikein tehokas, olen tehnyt pullataikinan kotona ja paistetaan tikkupullat. Tosin ei sitä taikinaa pitkään viitsi kannella mukana, joten retken alkupuolella sitten tuo pullahomma avotulella. Hernekeittoa on joskus lämmitetty kattilassa, siis jos on oltu vaikka yön yli patikoimassa.
Suklaa on hyvä eväs, jos meinaa väsähtää. Pastaa, nötköttiä ja ketsuppia trangiassa, nam! Hernekeitto, nuudelit, valmiit pasta-ateriat.
Olen hieman ihmetellyt, että miten retkellä syödään terveellisesti, se taitaa olla haaste. Yhden päivän ateriat toki pystyy kantamaan mukanaan, siis muuta kuin kuivamuonaa tai säilykkeitä. Luonnosta toki tietävä osaa poimia syömäkelpoista terveellistä lisäksi.
Vierailija kirjoitti:
Olen hieman ihmetellyt, että miten retkellä syödään terveellisesti, se taitaa olla haaste. Yhden päivän ateriat toki pystyy kantamaan mukanaan, siis muuta kuin kuivamuonaa tai säilykkeitä. Luonnosta toki tietävä osaa poimia syömäkelpoista terveellistä lisäksi.
Miten se nyt on isompi haaste kuin kantaa mukana säilykkeitä? Tietysti jos on kova helle, niin silloin ei viitsi salaatteja kantaa mukana happanemassa. Suurin osa ihmisistä on retkellä vuorokauden, korkeintaan kaksi. Ihan hyvin sinne voi ottaa mukaan mandariinia, tuorekurkun ja omenaa. Aamupuuro on helppo keittää kattilassa. Olen ollut mukana monilla partioleireillä, ja olen tehnyt valmiiksi kulhoon porkkanaraasteetkin. Kansi päälle ja raaste kyllä säilyy.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Olen hieman ihmetellyt, että miten retkellä syödään terveellisesti, se taitaa olla haaste. Yhden päivän ateriat toki pystyy kantamaan mukanaan, siis muuta kuin kuivamuonaa tai säilykkeitä. Luonnosta toki tietävä osaa poimia syömäkelpoista terveellistä lisäksi.
Miten se nyt on isompi haaste kuin kantaa mukana säilykkeitä? Tietysti jos on kova helle, niin silloin ei viitsi salaatteja kantaa mukana happanemassa. Suurin osa ihmisistä on retkellä vuorokauden, korkeintaan kaksi. Ihan hyvin sinne voi ottaa mukaan mandariinia, tuorekurkun ja omenaa. Aamupuuro on helppo keittää kattilassa. Olen ollut mukana monilla partioleireillä, ja olen tehnyt valmiiksi kulhoon porkkanaraasteetkin. Kansi päälle ja raaste kyllä säilyy.
Totta muuten. Muutama omena, banaani, appelsiini yms varmaan mukaan mahtuu. Itse ottaisin pääruoaksi riisiä kosteudenpitävään tölkkiin (1-2kg perunaa painaa hieman liikaa 😁) . Proteiini sitten pitää kuitenkin jostain muusta, sitten kalsiumia jostain myös riittävästi (hiotessa etenkin tarvitsee elektrolyyttejä).
Vierailija kirjoitti:
Olen hieman ihmetellyt, että miten retkellä syödään terveellisesti, se taitaa olla haaste. Yhden päivän ateriat toki pystyy kantamaan mukanaan, siis muuta kuin kuivamuonaa tai säilykkeitä. Luonnosta toki tietävä osaa poimia syömäkelpoista terveellistä lisäksi.
Tuoreet kasvikset on tietty ongelma (painavia) vähän pitemmällä retkellä, mutta muuten voi ottaa pastat, nuudelit, couscousit yms täysjyväisinä ja kuivattavat lihat on jo säilyvyyden takia vähärasvaisia. Tomaattipyree on kuivattuna kevyttä ja terveellistä ruoissa ja kuivahedelmiä saa valmiina helposti. Kasviksiakin voi kuivata sellaisenaan tai osana valmista ruokaa. Lisäksi metsässä ei altistu millekään roskaruuan houkutuksille.
Riippuu tosi paljon. Työreissuilla, jossa safka pitää saada suht nopeasti, niin turmateja tai vastaavia lisää vesi - odota hetki - lapa kitusiin -tyylisiä vaihtoehtoja. Jos taas olen fiilistelemässä siellä vaelluksella, niin sitten kuivaan etukäteen sieniä, vihanneksia, marjoja sun muuta ja kokkailen pidemmän kaavan mukaan. Pasta tai riisi aika usein pohjana, koska vievät kuivina vähiten tilaa eivätkä paina. Lettutaikinan voi tehdä valmiiksi puolen litran pulloon ja paistaa trangian paistolevyllä.
Ensimmäisenä päivänä paistan makkaraa ja muina päivinä syön kaupan valmiita pussiaterioita joihin lisään itse kuivatettua naudan paistia.