Voiko vanhaa leipää syödä jos siinä ei näy vielä hometta?
Kommentit (12)
Tietenkin voi. Ei leipä voi muuten pilaantua (jos ajatellaan sen syömisen turvallisuutta) kuin homehtumalla.
Voi vaikka näkyisikin, kunhan ei syö sitä kohtaa jossa näkyy.
Vierailija kirjoitti:
Voi vaikka näkyisikin, kunhan ei syö sitä kohtaa jossa näkyy.
Ei noin.
Vanhan leivän syöminen kuuluu suomalaiseen perinteeseen. Ennen leivottiin leipää syksyllä ja se varastoitiin tuvan katonrajaan orsille. Sieltä sitä syötiin niin kauan kuin sitä riitti. Nykypäivänä leivän syömiseen on tiivistetty ohje: Haista, maista ja syö!
Ennen leivät säilyi hyvin kun kotona leivottiin. Nyt ne tehdään tehtaissa, ovat täynnä lisäaineita ja jauhonparanteita ja homehtuu parissa päivässä
Vierailija kirjoitti:
Ennen leivät säilyi hyvin kun kotona leivottiin. Nyt ne tehdään tehtaissa, ovat täynnä lisäaineita ja jauhonparanteita ja homehtuu parissa päivässä
Home ei tule leivästä vaan ilmasta. Kun leipä tulee uunista se on steriili. Jos leipä pysyy kosteana esim. muovipussissa niin se on erinomainen kasvualusta homeitiöille. Jos leipä kuivuu vapaasti niin se ei homehdu vaan muuttuu korpuksi. Sillä ei ole väliä missä ja miten se on leivottu.
Kesämökillä leipä säilyy tosi paljon pidempään kuin kaupunkiasunnolla, mikähän siihen on syynä ? Oliko täällä vielä niitä mensalaisia ?
Vierailija kirjoitti:
Ennen leivät säilyi hyvin kun kotona leivottiin. Nyt ne tehdään tehtaissa, ovat täynnä lisäaineita ja jauhonparanteita ja homehtuu parissa päivässä
Epäilen lähinnä, että ennen annosteltiin suolaa vähän reippaammalla kädellä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Voi vaikka näkyisikin, kunhan ei syö sitä kohtaa jossa näkyy.
Ei noin.
Hometta on kaikilla pinnoilla, tuoreessa leivässä ja hengitysilmassa. Se on vaarallista vasta suurina konsentraatioina (näkyvä home). Älkää heittäkö syömäkelpoista ruokaa roskiin (kolmasosa Suomessa tuotetusta ruoasta päätyy roskiin).
Silleen sitä leipää syödäänkin.