Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Tiesittekö ettei hunaja vanhene koskaan ja popcorneja ollaan syöty tuhansia vuosia

Vierailija
26.10.2023 |

Faaraoiden haudoista ollaan löydetty tuhansia vuosia vanhaa hunajaa purkkeihin säilöttyinä. Ne ovat syömäkelpoisia edelleen. Hunajassa eivät bakteerit kasva. Poppareita taasen valmistivat jo muinaiset mayat ja heidän edeltäjänsä. Perulaiset viljelivät perunaa, mistä se tuotiin Eurooppaan 1500 luvulla.

Kommentit (40)

Vierailija
1/40 |
26.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei ole uutinen tämä jollekin teinille voi olla 

Vierailija
2/40 |
26.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hunaja ei vanhene 1000 vuodessa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/40 |
26.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija wrote:

Hunaja ei vanhene 1000 vuodessa?

Ei vanhene. Se säilyy syömäkelpoisena jos purkkia ei ole avattu.

 

Vierailija
4/40 |
26.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tiesittekö että lasi on nestemäistä huoneen lämpötilassa ja siksi vanhojen talojen ikkunalasit ovat alhaalta paksumpia. Lasilla vain on hyvin suuri virtausvastus...

Vierailija
5/40 |
26.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Popocornin tiesin mutta en tota hunaja juttua, popcornithan on maissia, joku on aikoinaan heittänyt yhden sellasen hyvän nuotioon vahingossa ja ihmetelly että mitäs ihmettä siitä kehkeytyi!

Vierailija
6/40 |
26.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Väitättekö että faaraoilla oli joku hunajapurkituslinja siellä joka modernisti ja steriilisti sulki ne hunajapurkit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/40 |
26.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija wrote:

Hunaja ei vanhene 1000 vuodessa?

Ei. Se on ainoa elintarvike, joka ei vanhene. Ihmetavaraa.

Ainoa toinen ikuisesti säilyvä syötävä asia on ruokasuola, mutta se ei ole monimutkainen orgaaninen yhdiste vaan ihan natrimkloridia.

Vierailija
8/40 |
26.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tiesin noi kaikki.

Faaraoiden haudoissa olevat ruuat jopa tuoksuivat vielä 2000 vuoden jälkeen. Hunaja tuoksui ja valkosipuli. Nämä jäivät mieleen.

Jep, Euroopassa ei ollut perunaa laisinkaan ennen 1500-lukua.

Samoin sieltä Etelä-Amerikasta tuotiin 1500-luvulla Eurooppaan perunan lisäksi suklaa.

Sitä ennen ei ollut suklaata täällä. Chili on sieltä myös. Ja tomaatti.

On vaikeaa kuvitella elämää Euroopassa ilman perunaa, tomaattia ja suklaata.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/40 |
26.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija wrote:

Tiesin noi kaikki.

Faaraoiden haudoissa olevat ruuat jopa tuoksuivat vielä 2000 vuoden jälkeen. Hunaja tuoksui ja valkosipuli. Nämä jäivät mieleen.

Tuota väitettä on mahdotonta uskoa. Tuoksussa ruoka-aineesta poistuu tuoksua tuottavaa materiaalia joten tuoksuminen on suorassa ristiriidassa pitkän säilyvyyden kanssa.

Vierailija
10/40 |
26.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Myöskään Faaraoiden haudoissa oleva suola ei ollut mennyt miksikään. Olikohan siellä sokeria myös? Se ei vanhene myöskään.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/40 |
26.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija wrote:

Popocornin tiesin mutta en tota hunaja juttua, popcornithan on maissia, joku on aikoinaan heittänyt yhden sellasen hyvän nuotioon vahingossa ja ihmetelly että mitäs ihmettä siitä kehkeytyi!

"

Jos hunajaa säilytetään tiiviskantisissa purkeissa, joihin ei pääse sisään kosteutta, hunaja ei periaatteessa pilaannu koskaan.

Säilyvyyden salaisuus on suuri sokeripitoisuus, pieni vesipitoisuus ja mehiläisten tuottamat entsyymit.

Kun mehiläiset imevät kukista mettä, siihen sekoittuu niiden elimistön erittämiä entsyymejä, jotka muuttavat meden sokereita. Mesi koostuu pääasiallisesti rypäle-, hedelmä- ja ruokosokerista. Osa rypälesokerista eli glukoosista muuttuu glukonihapoksi ja vetyperoksidiksi, joka tuhoaa sieniä ja bakteereja"

https://tieku.fi/teknologia/ruoka-aineet/hunaja-sailyyko-hunaja-ikuises…

Vierailija
12/40 |
26.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Säilyykö hunaja ikuisesti?

Hunajaa käytettiin muinaisessa Egyptissä niin palsamointiin kuin hautalahjanakin. Säilyykö hunaja oikeasti ikuisesti?

Hunaja ei pilaannu koskaan

Jos hunajaa säilytetään tiiviskantisissa purkeissa, joihin ei pääse sisään kosteutta, hunaja ei periaatteessa pilaannu koskaan.

Säilyvyyden salaisuus on suuri sokeripitoisuus, pieni vesipitoisuus ja mehiläisten tuottamat entsyymit.

Kun mehiläiset imevät kukista mettä, siihen sekoittuu niiden elimistön erittämiä entsyymejä, jotka muuttavat meden sokereita. Mesi koostuu pääasiallisesti rypäle-, hedelmä- ja ruokosokerista. Osa rypälesokerista eli glukoosista muuttuu glukonihapoksi ja vetyperoksidiksi, joka tuhoaa sieniä ja bakteereja.

https://tieku.fi/teknologia/ruoka-aineet/hunaja-sailyyko-hunaja-ikuises…

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/40 |
26.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hmmmm... Mun on pitänyt jo pitkän aikaa heittää vanhoja hunajia roskiin. Niissä on jo parasta ennen päiväys mennyt🤔...

Ehkä värikin tummempaa tms.

Vierailija
14/40 |
26.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Myös kumi saadaan väli ja etelä Amerikan kumipuista. Hernan Cortes mainitsi nähneensä asteekkien, jotka sanoivat itseään meksikolaisiksi, käyttävän kumisia sandaaleja. Myös kaakao tulee sieltä. Afrikassa ja Euroopassa oli oikeastaan erittäin vähän niitä ruoka-aineita, joita nykyään laajalti viljellään. Sokerikin tuotiin Eurooppaan ja Egyptiin. Sitrushedelmät ja banaani? Kaukoidästä. Puuvilla? Amerikoista ja Intiasta. Afrikkalaiset väittävät nykyään että heillä kasvaa sitä ja tätä. Niin kasvaa, koska suurin osa niistä kasveista tuotiin sinne arabien ja eurooppalaisten kauppareittien kautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/40 |
26.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija wrote:

Vierailija wrote:

Tiesin noi kaikki.

Faaraoiden haudoissa olevat ruuat jopa tuoksuivat vielä 2000 vuoden jälkeen. Hunaja tuoksui ja valkosipuli. Nämä jäivät mieleen.

Tuota väitettä on mahdotonta uskoa. Tuoksussa ruoka-aineesta poistuu tuoksua tuottavaa materiaalia joten tuoksuminen on suorassa ristiriidassa pitkän säilyvyyden kanssa.

Faktahan on että kaikki hyvät tuoksut haihtuu nopeasti mutta p*ska haisee ikuisesti.

Vierailija
16/40 |
26.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija wrote:

Hmmmm... Mun on pitänyt jo pitkän aikaa heittää vanhoja hunajia roskiin. Niissä on jo parasta ennen päiväys mennyt🤔...

Ehkä värikin tummempaa tms.

Elintarvikelaki vaatii, että hunajapurkkiin laitetaan parasta ennen -päiväys. Sitä voi silti huoleta käyttää, jos se muuten näyttää ja tuoksuu hunajalta. Liian kosteana purkitettu hunaja voi alkaa käymään, mutta myös käyneen hunajan voi hyödyntää esim. ruuanlaitossa. Hunaja saattaa ajan kuluessa myös kerrostua, silloin sen voi sekoittaa ja käyttää taas normaalisti. 

Terkuin mehiläistarhaaja

Vierailija
17/40 |
26.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kyllä tuoksui hunajaan marinoidut marjat, 4300 vuotta ennen ajanlaskumme alkua löydetystä haudasta eli 6300 vuoden takaa.

Tässäpä uutinen:

Maailman vanhin hunaja

https://beemission.com/blogs/news/worlds-oldest-honey

Long before that, around 4300 BCE in the Caucuses, deep in the Republic of Georgia, an archaeological tomb site was uncovered that belonged to the Martkopi and Bedeni people from the farming Araxes-Kura culture. The tomb belonged to an important chief or leader, and he had several other people buried with him. Inside his Bronze Age burial site, called Ananauri 3, were wild berry offerings to the dead.

They were still red and incredibly well preserved, despite being 4,300 years old, because they were cured with ancient honey. Even their scent was still sweet and intense with musky undertones. Many other magnificent ancient and precious burial objects were buried with the chief to accompany him to the afterlife. They were all masterfully embalmed with honey, and are therefore surprisingly well preserved.

 

Vierailija
18/40 |
26.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija wrote:

Tiesittekö että lasi on nestemäistä huoneen lämpötilassa ja siksi vanhojen talojen ikkunalasit ovat alhaalta paksumpia. Lasilla vain on hyvin suuri virtausvastus...

Lasia osattiin valmistaa jo muinaisessa Egyptissä, missä sitä tehtiin valtavia määriä. Viikingit myös valmistivat lasia. Värittömän lasin taisi keksiä eräs tyyppi lähi-idässä.

Vierailija
19/40 |
26.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija wrote:

Hmmmm... Mun on pitänyt jo pitkän aikaa heittää vanhoja hunajia roskiin. Niissä on jo parasta ennen päiväys mennyt🤔...

Ehkä värikin tummempaa tms.

Hunajapurkissa pitäisi lukea, että hunaja on ainut tuote, joka säilyy ikuisesti, koko elinikäsi.

Jotenka parasta ennen: kuolemaasi saakka

Tai parasta ennen: säilyy ikuisesti

Sama pitäis lukea suolapaketissakin muuten.

Suola säilyy ikuisesti.

 

 

Vierailija
20/40 |
26.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kyllä hunaja pilaantuu. Ostin joskus tutulta hunajantuottajalta hänen omatekemää hunajaa kaksi purkkia. Toisen käytin heti, ja kun avasin toisen, se haisi ihan hevostallilta (ei silleen tavallaan kaamean pahalta, mutta sellaiselta tunkkaisen multaiselta ja märältä ruoholta ja valjasnahkalta ja tupakalta). Oli mennyt ihan tumman ruskeaksi ja rakeiseksi. En syönyt. Enkä ole eläissäni sellaista hunajaa kohdannut, vaikka koko ikäni olen hunajaa käyttänyt

Veikkaan että se purkittamisprosessi oli jotenkin mennyt vikaan, tai sinne oli jäänyt jotain roskia tms. mitkä oli pilanneet hunajan puhtauden.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: yksi kahdeksan kolme