Mikä oli tyypillinen ruokavalio 90-luvulla?
Mitä söit esim aamupalaksi? Syötkö samalla tavalla nykyään?
Kommentit (46)
Kaurapuuroa aamulla, lounaalla ja päivällisellä keitettyä perunaa ja ruskeakastiketta. Pyhänä saattoi olla lihakastiketta tai suolakalaa.
Olin silloin oikeustieteen opiskelija. Join aamulla kannullisen maitokahvia ja välillä söin kaurapuuroa mustaherukoiden kanssa.
90-luvulla tyypillinen aamupalani oli sämpylää maksamakkaralla tai kinkkuviipaleella teen kera. Nyt syön sämpylää maksamakkaralla tai kasvispäällysteisenä. Lämpimänä ruokana söin usein 90-luvulla kanaa (broileria) koska se oli edullista. Olin jatkuvasti huonovointinen ja asun vessassa. Silloin tajusin, että elimistöni ei siedä kanaa ja lopetin sen syömisen. Nyt voin hyvin, enkä syö kanaa. Syön kasvispainotteisesti ja huomattavan paljon monipuolisemmin kuin 90-luvulla. Olen paljon rohkeampi kokeilemaan uusia ruokia ja raaka-aineita, enkä syö enää yliherkkyyksien ja allergioiden takia eineksiä. Taisi olla 90-luvulla, kun söin viimeisen kerran roiskeläppäpizzan.
Olin 90-luvulla sekä rutiköyhä opiskelija että hyvätuloinen virkamies, siinä oli kuitenkin 10 vuotta aikaa. En kärsinyt lamasta, vaan hyödyin siitä, ja varmaan söin kaikkein kalleimmin juuri 90-luvun lopulla. Muistan myös, että söin usein chili con carnea, nykyään teen ja syön chili sin carnea. Söin paljon pikaruokia, koska se oli helppoa. Nyt teen käytännössä kaikki ruuat itse.
Valmisruokia oli joko Saarioisten mikropitsa tai laatikot.
Ite piti tehdä eväät ja salaatit.
Eksoottisempia hedelmiä tuli ostettua todella harvoin. Bansku/appelsiini linjalla mentiin.
Ois hauska nähdä vaikka 1991 kaupan valikoima. Muuttuu niin vähitellen että unohtaa kuin vähän oli kaikkea valmista verrattuna nykyhyllyihin.
Vierailija kirjoitti:
Kaurapuuroa aamulla, lounaalla ja päivällisellä keitettyä perunaa ja ruskeakastiketta. Pyhänä saattoi olla lihakastiketta tai suolakalaa.
Näin se varmaan 1890-luvulla olikin, mutta 1990-luvulla aika paljon monipuolisempaa. Ei ollut kovin eksoottisia herkkuja eikä ruokarajoitteisia. Jos joku tuli kipeäksi maidosta niin sitten vaan oli juomatta sitä.
Olen syönyt aamupalaksi puuroa viimeiset 50 vuotta
Leipää aamulla, leipää illalla.
Siinä välissä paljon makkara- ja jauheliharuokia.
Pannukakkuja ja pullaa.
Lapset olivat silloin pieniä, aamiaisella syötiin puuroa ja otettiin pakastimesta marjoja joukkoon. Lisäksi pöydässä oli kaikille jugurtit ja mehut. Me vanhemmat juotiin kahvia, lapset kai maitoa.
Nykyisin aamulla on smoothie jossa on samat ainekset kuin tuolloin eli jugurttia, marjoja, kaurahiutaleita, lisäksi pähkinöitä, siemeniä ja banaania.
Aamupala kaakao ja paahtoleipää.
Lounas koulussa.
Välipalaksi näkkileipää, maitoa ja joskus jotain hedelmää tai marjoja.
Päivällinen esim jauhelihakeitto tai perunat ja makkarakastike.
Iltapala tee tai kaakao ja juustoleipää paprikalla.
Silloin oltiin kaikki hoikkia ja liikuttiin pihalla kaikki aika mikä koulun jälkeen jäi.
Pizzaa tuli syötyä useammin kuin nyt. Kebappia myös. Sushia ja kiinalaismättöpaikkoja ei vielä ollut. Kiinalaiset ravintolat olivat hienoja ja joihinkin piti olla pöytävarauskin. Kotiruuissa tuliset eivät olleet vielä tulleet. Italia oli in. Pottu oli junttia.
90-luvun alussa start- moskamysliä. Olin teini. 90-luvun lopulla opiskelin ja söin aamulla sekoitusta, jossa oli ananasta mehussa, hyvää mysliä, jogurttia ym. Nykyisin en syö aamulla mitään.
Olin tuolloin lapsi:
-aamupalaksi puuroa, isompana viilis tai maissihiutaleita maidolla
-lounas päiväkodissa/koulussa ja päivällinen kotona olivat tavallista arkiruokaa: keittoja, perunaa ja kastiketta, makaronilaatikkoa, porkkanaraastetta, lantturaastetta jne
-iltapalalla oli yleensä leipää ja maitoa, joskus taidettiin juoda kaakaotakin
-kasviksia syötiin nykymittapuulla vähän ja yksipuolisesti
-lauantaisin saatiin Lauantai-pussit
Toki syötiin karkkia ja äidin tekemää pullaa muutenkin, mutta paljon vähemmän ja harvemmin kuin nykyisin. Joskus tosi harvoin saatiin hampurilaista tai vastaavaa. Jos äiti lähti matkalle pariksi päiväksi, niin isä laittoi ekana päivänä uunimakkaraa ja ranskiksia + jälkimmäisenä päivänä tilattiin Kotipizza, kun isä ei tuolloin osannut vielä kokata enempää. Tuo pizza oli meillä harvinaista herkkua.
Oma suosikkini oli, kun joskus sai riisipiirakan juustosiivulla ja 2 paistettua nakkia iltapalaksi kesäaikaan. :)
Vierailija kirjoitti:
90-luvulla tyypillinen aamupalani oli sämpylää maksamakkaralla tai kinkkuviipaleella teen kera. Nyt syön sämpylää maksamakkaralla tai kasvispäällysteisenä. Lämpimänä ruokana söin usein 90-luvulla kanaa (broileria) koska se oli edullista. Olin jatkuvasti huonovointinen ja asun vessassa.
Millaista on asua vessassa?
Ei aamupalaa, ei iltapalaa, ei välipaloja. Kaksi lämmintä ateriaa päivässä klo 11 ja 17. Ei sokeria tai rasvaa.
Vaikuttaisi että ranskalaiset, tuplajuustot ja lihikset on maistuneet
En muista tarkasti mutta ruokavalio oli yksinkertaisempi ja kotimaisempi makujen puolesta. Vaikutteita eri maista oli paljon vähemmän. Vasta nyt 2000 luvulla ruokavalikoima on monipuolistunut ja monenlaista tuotteita on tullut.
Kaupan pizzat ja uunipelllille itsetehdyt 5cm paksut pizzat olivat ysärin juttu. Siitä 4cm oli täytettä.
Kotona syötiin vielä aika kasarityyliin.
Samanlainen kuin 70-80-luvuilla ja edelleenkin. Hedelmiä ja marjoja syömme enemmän.
Ero on siinä että sipsejä ja limuja oli vain uutenavuonna, vappuna ja synttäreillä. Karkkipäivän raha oli 5 mk eli alle euron. Suklaamuroja ostettiin joka vuosi paketti lomaherkuksi, sitä lapset odottivat:) No ei muroja syödä vieläkään muulloin.
Kaupan metripizzaa tehtiin kerran kk paitsi raksa-aikana v 98 oli kuukausi kun syötiin pizzoja ja eineksiä keittiön puutteen takia kuukausi ja lapset lopulta tekivät lakon, valittivat kun ei ikinä saa kunnon ruokaa.
Söin pari ruisleipää ja join kahvia. Käytin tuolloin kahvissa maitoa, mutta en ole käyttänyt enää 1999 vuoden jälkeen. Edelleen syön aamupalaksi ruisleipää. Joskus kyllä myös puuroa mist en tuolloin pitänyt.