Muistatteko miten lapsena makuaisti oli herkkä?
Hyvä maistui todella hyvälle ja paha oli tosi ällöttävää.
Nykyään on melkein ihan sama mitä syö.
Kommentit (14)
Muistan.
Makuaisti heikkenee mitä vanhemmaksi tulee. Siksi vanhukset syövät esim. puolukoita saadakseen makuaistimuksia.
Kannattaa antaa lasten maistella kaikkea hyvää ja nauttia. Vanhempana se on myöhäistä.
Muistan vieläkin ensimmäisen kerran kun sain suklaata jotain nelivuotiaana. Se oli jotain ihan taivaallista silloin.
Mansikkajogurtti oli ihanaa ja konvehdit ja Felixin ketsuppi. Kauheaa taas läskinen liha. Mutta muistan miten hyvät maut sai melkein silmät pyörimään päässä.
Lapsena en pitänyt mustastamakkarasta, mutta nykyään se maistuu oikein hyvin. Sama juttu monen juuston kohdalla.
Sen sijaan puolukoista ja läskisoosista ja maksasta olen tykännyt aina.
Kai makuaisti muuttuu ja kehittyy iän myötä, ja tässä on paljon yksilöllisiä eroja. Lapsena söin joskus sellaista mössöä, jossa oli kaurahiutaleita, sokeria ja margariinia. Nykyisin tuollainen olisi vastenmielistä.
Aikuisena osaa nauttia erilaisista mauista paljon laajemmin. Voisin jopa sanoa että makuaisti on parantunut.
Luulin, että haju- ja makuaistini oli tullut huonommaksi vanhetessa. Ei pidä paikkaansa omalla kohdallani. Ihmettelin kaupasta ostetun kurkun tuoksua, siis ei oikein mitään tuoksua ollut. Eläkkeellä rupesin harrastamaan kasvimaata ja kasvatin mm. kurkkua ym. ym. ja se kurkku tuoksui ja maistui just niin kuin lapsuudessani. Yrtit kuten tilli, lipstikka, persilja sama juttu. Sipulit tosi maukkaita. Kasvatan kaikkea mahdollista ja ruoka maistuu todella hyvälle. Leipää rupesin myös leivinuunissa leipomaan, ja siinäkin aivan taivaallinen maku ja koostumus.
Minusta taas tuntuu että makuaisti on herkistynyt iän myötä. Pienikin outo sivumaku ja menee ruokahalu. Olen nykyään myös herkempi ällöille koostumuksille ruoassa.
Onko AP mahdollisesti sairastanut koronan? Veikkaanpa, että syy maku- ja hajuaistin heikkenemiseen löytyy siitä. Siinähän sitten muistelette tuoksuja ja makuja. Olis kannattanut suojautua ja pitää sitä maskia tai ottaa rokote.
Vierailija kirjoitti:
Onko AP mahdollisesti sairastanut koronan? Veikkaanpa, että syy maku- ja hajuaistin heikkenemiseen löytyy siitä. Siinähän sitten muistelette tuoksuja ja makuja. Olis kannattanut suojautua ja pitää sitä maskia tai ottaa rokote.
Tykkäsitkö sinä lapsena kaikesta mistä et tykännyt aikuisena? Esim. minä en tykännyt sinihomejuustosta tai oliiveista lapsena, mutta aloin tykkäämään niistä jo ennen koronaa aikuisena.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Onko AP mahdollisesti sairastanut koronan? Veikkaanpa, että syy maku- ja hajuaistin heikkenemiseen löytyy siitä. Siinähän sitten muistelette tuoksuja ja makuja. Olis kannattanut suojautua ja pitää sitä maskia tai ottaa rokote.
Tykkäsitkö sinä lapsena kaikesta mistä et tykännyt aikuisena? Esim. minä en tykännyt sinihomejuustosta tai oliiveista lapsena, mutta aloin tykkäämään niistä jo ennen koronaa aikuisena.
Ap kirjoittaa "Hyvä maistui todella hyvälle ja paha oli tosi ällöttävää.
Nykyään on melkein ihan sama mitä syö."
Ei minulle ainakaan ole ihan sama mitä syö. Maistan / haistan oikein hyvin eri asioiden vivahteita, minulla on erinomainen haju- ja makuaisti. Lapsen aistikokemuksia vahvistaa kokemuksen puute ja ajankäsityksen erilaisuus, jolloin hyvä on ehkä erityisen hyvää tai paha erityisen pahaa, koska hyväähän ei saa koskaan ja pahaa on aina. Aikuisena tietää, että ok, suklaa on herkkua, suklaa maistuu tältä, mikä himmentää kokemusta, mutta ei se silti tee asioista yhdentekeviä sen suhteen mitä syö. Silti, jos kaikki aistikokemukset ruoasta ovat muuttuneet AP:n luonnehdintaan, "melkein sama mitä syö", niin veikkaisin kyllä jonkinsortin aistiturtumaa. Yksi syy tähän on sairastetut koronainfektiot, jotka heikentävät tai muuttavat erityisesti hajuaistia.
Vierailija kirjoitti:
Muistan vieläkin ensimmäisen kerran kun sain suklaata jotain nelivuotiaana. Se oli jotain ihan taivaallista silloin.
1970-luvulla sain mummolta joka joulu lahjaksi Fazerin sinisen suklaalevyn ja Verraton-konvehdit. Kun sen Fazerin levyn kääripaperin ja folion avasi, jo suklaan tuoksu huumasi. Ihan oikea suklaan tuoksu, ah! Nykyään en havaitse eri suklaapatukoiden tuoksussa mitään eroja. Vanhuusko vaivaa vai onko Fazer ihan scheissea?
Ei, en ole koskaan kokenut asiaa noin.