En osaa käyttää mausteita
Suolaa ja pippuria osaan tietysti käyttää mutta muu maustaminen on jotenkin niin vaikeaa. En yhtään tiedä mitä maustetta pitäisi laittaa mihinkin. Tekisi varmasti ruuista paremman makuisia. Mikä olisi sellainen perussetti mausteita? Esimerkiksi liha-, kana-, kalaruuille.
Kommentit (30)
Netissä on ohjeita, joissa käytetään muitakin mausteita kuin suolaa ja pippuria. Siitä kokeilemaan.
Kato netistä mitkä mausteet käy mihin ruokaan.
tässä jotain vinkkiä jo
https://www.kookas.fi/ruoka-juoma/elintarvikkeet/mitka-mausteet-soveltu…
Jos osaat lukea niin osaat käyttää mausteita, eli tee reseptien mukaan. Kauhean moni tekee vaan jotain itse keksimiään sekasotkuja, joihin laitetaan kaikkea mahdollista. Itse en käytännössä tee mitään ilman reseptiä, turha säveltää, jos joku on jo tehnyt hyvän ohjeen.
https://www.sawasdeeshop.fi/tuote/19931590
https://www.sawasdeeshop.fi/tuote/19931570
https://www.sawasdeeshop.fi/tuote/19934565
Noilla pääsee hyvin alkuun.
Ruokaan sopii suola parhaiten, ei liikaa, ei liian vähän. Ja nesteytys kypsennysvaiheessa eli veden lisäily, mikäli ei ole liian kuumalla paisto ja vahtii kuplimista. Jos tekee kevytkermaviiliistä kastikkeen sinne sopii ruohosipuli, sitruuna ja suola tai paprika ja suola jne. Sipuli sopii lihan kanssa joskus tai sipulit sienten kanssa. Väkevä mauste ei ole kaikkien mieleen tai pippurit. Sitruunapippuri on hyvä tai ketsuppi. Maustepussien takana lukee kaupassa mihin ne voisivat sopia, sieltä saa vihjeen. Tuore rosmariini silputtuna käy leivän päälle tai ruokaan, pääasia että ei juutu kurkkuun. On mausteita joita ei kannata käyttää juuri, liika maustaminen voi pilata ruuan, osa ei halua currya kanaan. Moni haluaa lisätä itse erikseen mausteet, kaupan valmisruuat väkeviä ja väärät aromit. Hiivauute ei hyvä.
Googlaa ohjeita. Johonkin sopii hyvin pelkkä suola ja pippuri, johonkin taas laitetaan juustokuminaa, kurkumaa, garam masalaa, korianteria ja savupaprikaa.
Vierailija kirjoitti:
Ruokaan sopii suola parhaiten, ei liikaa, ei liian vähän. Ja nesteytys kypsennysvaiheessa eli veden lisäily, mikäli ei ole liian kuumalla paisto ja vahtii kuplimista. Jos tekee kevytkermaviiliistä kastikkeen sinne sopii ruohosipuli, sitruuna ja suola tai paprika ja suola jne. Sipuli sopii lihan kanssa joskus tai sipulit sienten kanssa. Väkevä mauste ei ole kaikkien mieleen tai pippurit. Sitruunapippuri on hyvä tai ketsuppi. Maustepussien takana lukee kaupassa mihin ne voisivat sopia, sieltä saa vihjeen. Tuore rosmariini silputtuna käy leivän päälle tai ruokaan, pääasia että ei juutu kurkkuun. On mausteita joita ei kannata käyttää juuri, liika maustaminen voi pilata ruuan, osa ei halua currya kanaan. Moni haluaa lisätä itse erikseen mausteet, kaupan valmisruuat väkeviä ja väärät aromit. Hiivauute ei hyvä.
Olipas jotenkin omituinen selitys.
Ei tuo mitään rakettitiedettä ole.
Kanaan ainakin ruuasta riipppuen sopivat curry,kurkuma, sitruunapippuri,rosepippuri, paprika,savupaprika. .Esimerkiksi curry-kana kermakastikkeella ja sitruunariisillä voi jestas. sama sopii myös rosepippuriversioon. kalaan sopivat ainakin valkopippuri, tilli, sitruunapippuri. Vähän ruokalajistakin riippuu mitkä sopii mihinkäkin. Mutta maustaminen kannattaa eikä myöskään pelätä aidon voin ja peruskerman käyttöä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ruokaan sopii suola parhaiten, ei liikaa, ei liian vähän. Ja nesteytys kypsennysvaiheessa eli veden lisäily, mikäli ei ole liian kuumalla paisto ja vahtii kuplimista. Jos tekee kevytkermaviiliistä kastikkeen sinne sopii ruohosipuli, sitruuna ja suola tai paprika ja suola jne. Sipuli sopii lihan kanssa joskus tai sipulit sienten kanssa. Väkevä mauste ei ole kaikkien mieleen tai pippurit. Sitruunapippuri on hyvä tai ketsuppi. Maustepussien takana lukee kaupassa mihin ne voisivat sopia, sieltä saa vihjeen. Tuore rosmariini silputtuna käy leivän päälle tai ruokaan, pääasia että ei juutu kurkkuun. On mausteita joita ei kannata käyttää juuri, liika maustaminen voi pilata ruuan, osa ei halua currya kanaan. Moni haluaa lisätä itse erikseen mausteet, kaupan valmisruuat väkeviä ja väärät aromit. Hiivauute ei hyvä.
Olipas jotenkin omituinen selitys.
Jotkut eivät osaa kirjoittaa, eivätkä oikein ymmärrä kysymystäkään.
Kerro miten laitat jotain ruokaa, niin me annamme ohjeita mitä maustetta lisätä siihen ja millä tavoin.
Nyt on vaikea hahmottaa missä sulla menee pieleen.
Opiskelukaveri kertoi: olivat saaneet pilkillä kalaa (ilm. ahventa?); sitä sitten laittamaan tyyliin: kossu pakkaseen jne. Katsoi, kun kaverit valmistivat nitä "ripaus tuota, nyppäys tätä ....". Lopputulema: ihan hyvää ruokaa, muttei siinä juuri kala maistunut! :)
Tässä neuvottiin, että netissa on hyviä ruokaohjeita, joissa on valmiiksi mietitty maustaminen. Mun mielestä uskomattoman monissa ei ole ollenkaan mietitty maustamista, tai mausteita on noin puolet liian vähän, kasviksia ei ole ollenkaan ja tulos on, että mikään ei maistu miltään. Toki jos ei ole tottunut mausteisiin, ei sitä makua varmaan sen enempää kaipaakaan.
Minusta maustamaan oppii maistelemalla. Pitää maistella niitä alkuperäissiä perusaineita, jotta tietää, miltä ne maistuvat. Mitlä tuntuu suussa ja kielenpäällä, miltä tuoksuu paprika, tomaatti, porkkana, kaali kala (eläinten liha ei oikeasti kyllä maustamatta maistukaan juuri miltään). Sitten pitää maistella niitä mausteita: pippuria, timjamia, persiljaa, rosmariinia, basilikaa jne. Ja tämän jälkeen tunnustella, että mitä maut ja tunteet sopisivat yhteen. Sen oppii vähitellen. Tietysti on näitä perusversioita: valmiit välimeren ja provences sekoitukset sopivat lähes mihin tahansa. Tilli sopii aina kalan kanssa. Lipstikka tekee lihakeitosta mojovaa. jne.
Miksi ruoan maku pitäisi edes pilata ylenpalttisella mausteiden käytöllä? Ripaus suolaa riittä vallan mainiosti ruokaan kuin ruokaan. Suu palaa ja vatsa vääntelehtii vielä tuntienkin jälkeen kun olen syönyt liiaksi maustettua ruokaa. Raaka-aineiden omat maut kunniaan.
Vierailija kirjoitti:
Miksi ruoan maku pitäisi edes pilata ylenpalttisella mausteiden käytöllä? Ripaus suolaa riittä vallan mainiosti ruokaan kuin ruokaan. Suu palaa ja vatsa vääntelehtii vielä tuntienkin jälkeen kun olen syönyt liiaksi maustettua ruokaa. Raaka-aineiden omat maut kunniaan.
Huoh. SELEVÄ. jos haluan naudanpihvin pippurin ja suolan kera syön sellaisen. Jos haluan sen tujulla pippuri tai viini kastikkeeella syön sellasen. jos valkosipulilla tai sipulilla tujusti maustettuna..syön sellasen jne jne jn jne.
Mulla ei tule maha kipeäksi eikä monella muullakaan myös maut kunniaan kuin raaka-aineetkin. Sen takia mausteet on keksitty että voi vaihdella.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ruokaan sopii suola parhaiten, ei liikaa, ei liian vähän. Ja nesteytys kypsennysvaiheessa eli veden lisäily, mikäli ei ole liian kuumalla paisto ja vahtii kuplimista. Jos tekee kevytkermaviiliistä kastikkeen sinne sopii ruohosipuli, sitruuna ja suola tai paprika ja suola jne. Sipuli sopii lihan kanssa joskus tai sipulit sienten kanssa. Väkevä mauste ei ole kaikkien mieleen tai pippurit. Sitruunapippuri on hyvä tai ketsuppi. Maustepussien takana lukee kaupassa mihin ne voisivat sopia, sieltä saa vihjeen. Tuore rosmariini silputtuna käy leivän päälle tai ruokaan, pääasia että ei juutu kurkkuun. On mausteita joita ei kannata käyttää juuri, liika maustaminen voi pilata ruuan, osa ei halua currya kanaan. Moni haluaa lisätä itse erikseen mausteet, kaupan valmisruuat väkeviä ja väärät aromit. Hiivauute ei hyvä.
Olipas jotenkin omituinen selitys.
Se oli mielipide mausteista, ei selitys. Toivottavasti teillekin ( sinä ja alanuolittajat) joku tulee haukkumaan aina sananne omituiseksi, jos on pakko tulla häpäisemään muita täällä. Jos ei ymmärrä jotain, sano itse paremmin. Tämä oli yleinen teksti, ei pelkästään aloittajalle ja sen tarkoitus oli ettei muiden ruokiin työnnetä väkisin ainakaan vääriä mausteita - omaansa voi laittaa vaikka kilon.
Maustepippuri on hyvä jauhelihapasteijaan.
Katopa ruokaohjelmia ni opit. Tulee joka päivä, on Oliveriii, vartin safkoja, Mayn keittiöt, Teresa Välimäkee, Kape jos ei nyt tuu ni eti reseptit. Kato Instaa.
Basilika sopii aika moneen ruokaan, samoin ruohosipuli.