Miksi ranskalaiset lapset syövät ihan kaikkea?
Sain sattumalta käsiini Karen Le Billonin kirjan, nimi otsikossa, ja luettuani sitä meni minunkin ruokavalio ja ruokailu uusiksi. Aivan loistava kirja, kanadalainen kirjailija kertoo vuoden kokemuksesta asua Ranskassa ranskalaisen miehensä ja kahden lapsensa, 3v ja 6v, kanssa ja miten heidän ruokailutottumuksensa ja ruoka muuttui vaikka Karen kapinoi aluksi vastaan ja palattuaan takaisin Kanadaan hän pöyristyi kanadalaisten ruokailutottumuksista ja huonosta ruuasta. Suosittelen lämpimästi kirjaa kaikille, itse huomasin omassa elämässäni suuren muutoksen kun sovelsin tätä ranskalaista ruokakulttuuria itselleni tietenkin suomalaisella twistillä.
Kommentit (73)
mun suomalaiset lapset syö ihan kaikkea.
ei se maasta ole kiinni vaan siitä että lapset opetetaan pienestä pitäen kaikkeen mahdolliseen ruokaan niin ei synny nirsoilijaa.
Ranskassa edes ole tarjolla ns kaikkea.
Ranskassa on ihan erilainen kuri lapsilla. Esim. Suomessa tulisi heti lasu jos yrittäisi kasvattaa lapsiaan ranskalaiseen malliin.
Näinpä ranskassa lätty lätisee jossei ruoka maistu niinku Suomessa ennen istuttiin pöydässä kunnes lautanen tyhjä. Kyllä siinä upposi tillilihat ja läskissoossit.
Poikani syö ihan kaikkea, koska olen antanut hänelle ihan pienestä asti maisteltavaksi kaikkea, en ole päättänyt hänen puolestaan mitä muka ei voisi syödä. Söi jo ihan pienenä avokadot, oliivit, fetat, sipulit, kalaa, sieniä jne jne jne. Kun ruuasta ei tehdä mörköä, siitä ei tule mörkö. Perheessämme on monipuolinen ja terveellinen ruokavalio. Olenkin ihmetellyt miksi Suomessa vain lihotaan, ilmeisesti monet syövät mitä sattuu. Ranskassa lihavuus ei ole muotia.
Ynnä että Ranskassa/missään muussa maailman valtiossa ei ole niin paljoa "erityis"sitäsuntätä, -ruokavalioita, -lapsia ... kuin Suomessa.
Ranskassa ei leikitä ruualla, syödään aina pöydän ääressä eikä syödä sohvalla ja katsella tv:tä samaan aikaan, lapsilla jo vuoden vanhasta hyvät pöytätavat ja samoin myös lapset puetaan kauniisti ja aina lapsilla puhtaat vaatteet.
Voisitko ap tiivistäen kertoa mitä söitte ennen ja mitä nyt.
En paljoo suomalaisena menis kommentoimaan heidän tekemisiään :D
Eipä täälläkään kukaan osaa lapsiaan kasvattaa. Palstalle tullaan kyllä itkemään kun lapsi ei ole tekemisissä.
Vierailija kirjoitti:
Poikani syö ihan kaikkea, koska olen antanut hänelle ihan pienestä asti maisteltavaksi kaikkea, en ole päättänyt hänen puolestaan mitä muka ei voisi syödä. Söi jo ihan pienenä avokadot, oliivit, fetat, sipulit, kalaa, sieniä jne jne jne. Kun ruuasta ei tehdä mörköä, siitä ei tule mörkö. Perheessämme on monipuolinen ja terveellinen ruokavalio. Olenkin ihmetellyt miksi Suomessa vain lihotaan, ilmeisesti monet syövät mitä sattuu. Ranskassa lihavuus ei ole muotia.
Vähän turhan suoriksi vedit mutkat nyt.
Vierailija kirjoitti:
Ynnä että Ranskassa/missään muussa maailman valtiossa ei ole niin paljoa "erityis"sitäsuntätä, -ruokavalioita, -lapsia ... kuin Suomessa.
Lähde tähän tilastoon, kiitos.
Se on jotenkin huvittavaa, kun sitten samaan aikaan jossain Amerikassa tai jopa Ranskasssa puhutaan Suomen "puhtaasta ruuasta" ja miten ne Suomessa syö marjoja ja lihaa ja pysyvät niin kauniina ja hyvässä kunnossa jne.
muiden ruokavalio aina vaikuttaa niin paljon paremmalta kuin oma.
Tutkimusten mukaan lapsen makumieltymykset määräytyvät ainakin osittain myös sen mukaan, mitä äiti syö raskausaikana ja imetettäessä. Kun äidin ruokavalio on monipuolinen ja sisältää myös pikantteja, happamia ja tulisia ruokia, lapsikin syö niitä helpommin. Tietenkin ympäristö vaikuttaa sekin paljon. Jos lapsi saa pienestä pitäen vapaasti maistella kaikkea, hänestä harvemmin tulee nirsoa. Itse maustoin jo vauvan soseet pienellä määrällä yrttejä. Meidän perheessä tykätään mausteista, ja kolmevuotiaalle tyttärellemme maistuvat niin intialainen ruoka, valkosipulisuolakurkut kuin lehtikaalikin.
Vierailija kirjoitti:
Se on jotenkin huvittavaa, kun sitten samaan aikaan jossain Amerikassa tai jopa Ranskasssa puhutaan Suomen "puhtaasta ruuasta" ja miten ne Suomessa syö marjoja ja lihaa ja pysyvät niin kauniina ja hyvässä kunnossa jne.
muiden ruokavalio aina vaikuttaa niin paljon paremmalta kuin oma.
Jenkeissä ihmiset syövät kirjaimellisesti pelkkää askaa, joten se on ihan totta kun puhuvat että täällä on paremmat ruokailutottumukset... Jenkeissä joka toinen on about sairaalloisen lihava, kaikki siellä on pelkkää höttöä ja pikaruokaketjut kukoistavat.
Vierailija kirjoitti:
Ranskassa edes ole tarjolla ns kaikkea.
jauhelihaa ei ainakaan ollut ja maitoa vain säilykkeenä
Vierailija kirjoitti:
mun suomalaiset lapset syö ihan kaikkea.
ei se maasta ole kiinni vaan siitä että lapset opetetaan pienestä pitäen kaikkeen mahdolliseen ruokaan niin ei synny nirsoilijaa.
Komppaan tätä, kyllä ne lapset pystyy kansalaisuudesta huolimatta kasvattamaan niin, että syövät lähes kaikkea :D
Itsehän tunnen paljonkin ranskalaisia perheitä, ja juu kyllä parissa perheessä on nirsot ja lihavat lapset. Ei ne kaikki ranskalaiset kuule oo samanlaisia, kuten ei suomalaisetkaan!
Suomen ravintoloista pitäisi poistaa lasten ruokalistat. Kuka määrittää milloin lapsi alkaa syömään "aikuisten" ruokaa. Mikä lasten ruoka on nakit ja ranskalaiset, hyi yök mitä moskaa.
Perheessä juuri keliakiadiagnoosin saanut ja me loputkin joudutaan tutkimuksiin. Ehkä mulla joku epätoivovaihe menossa, mutta olen just tätä aina ihmetellyt, miksi esim. Keski-Euroopassa ne pystyy syömään kaikenlaista? Mikä heidät pitää terveempinä?
Mulla työkaveri, joka muuttanut hieman etelämpää Suomeen ja täällä asuessaan hän joutunut alkamaan syömään laktoositonta ja gluteenitonta. Kotimaassaan pystyi syömään ns. kaikkea normaalisti. Mikä suomalaisessa ruoassa sairastuttaa ihmiset??
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ranskassa edes ole tarjolla ns kaikkea.
jauhelihaa ei ainakaan ollut ja maitoa vain säilykkeenä
Häh? Molempia varmasti myydään myös Ranskassa.
Syö ne muuallakin ihan kaikkea paitsi länsimaissa ei vain Ranskassa.