HS: Ruokavalio vaikuttaa mielenterveyteen - Mielenkiintoinen artikkeli siitä mitä tutkimuksia mielenterveydestä ja ruokavaliosta on käynnissä
Lainaus:
Ruususen mukaan suolistoa hellivä ruokavalio edistää myös mielen hyvinvointia. Ruokavalio sisältää mahdollisimman monipuolisesti erilaisia kuidun lähteitä, kuten vihanneksia, juureksia, palkokasveja, hedelmiä, marjoja ja täysjyväviljaa. Lisäksi mieli hyötyy pehmeästä, tyydyttymättömästä rasvasta, jota saa etenkin kalasta, kasviöljyistä ja pähkinöistä.
Tällaisen ruokavalion hyödyistä on saatu tutkimusnäyttöä etenkin masennuksen ehkäisyssä. Lisäksi ruokavalion laadun parantamisesta on saatu lupaavia alustavia tuloksia myös masennuksen hoidossa
Ruusunen neuvoo hellimään suolistoa ja sen hyödyllisiä mikrobeja ennen kaikkea monipuolisen, kasvisvoittoisen ja kuitupitoisen ruokavalion avulla. Sillä on samat hyödylliset vaikutukset kuin psykobiooteilla ja mahdollisesti myös muita etuja.
Linkki tämän päivän juttuun:
https://www.hs.fi/ruoka/art-2000009043136.html
Kommentit (83)
Perinteisiä kotimaisissa yksinkertaisissa raaka-aineissa ei siis liene vikaa. Hapatetut maitovalmisteet, marjat, juurekset, täysjyvä, kala, kasvikset ja muut on hyviä ja terveellisiä.
Vierailija kirjoitti:
Kaikella tavalla toki tuntuu loogiselta, että kun syö terveellisesti niin voi hyvin - sekä fyysisesti että psyykkisesti.
Mutta miksi ihmiset eivät halua ymmärtää tätä? Kyllähän sen maalaisjärkikin sanoo, että asia on näin, ei tarvita edes tutkimuksia.
Silti syödään järjettömät määrät sokeria, prosessoitua lihaa, etenkin makkaraa, nakkeja, muitakin eineksiä, eikä juurikaan vihanneksia marjoja tai hedelmiä. Monille lapsillekin syötetään ihan kamalaa ruokaa, tai siis lapsi saa päättää syökö hän terveellisen ateriaan vai suklaavanukkaan lounaaksi.
Voin itse paljon paremmin sen jälkeen kun jätin sokerin pois. Ihan mielialanvaihtelut vähenivät.
Varmasti totta, jos ihmisellä löytyy motivaatiota ja jaksamista kiinnostua terveellisestä ruoasta.
Itselläni tuo on tavoitteissa tulevaisuudessa...
Vierailija kirjoitti:
Kaikella tavalla toki tuntuu loogiselta, että kun syö terveellisesti niin voi hyvin - sekä fyysisesti että psyykkisesti.
Terveellisesti syömistä ei ole oikeastaan olemassa. On vain normaalia ruokaa, joita tuossa lueteltiin ja sitten on epäterveellistä ruokaa, jota kenenkään ei kannata syödä muuten kuin juhlatilaisuuksissa.
Tietysti vaikuttaa koska suolisto on ihmisen toiset aivot.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kaikella tavalla toki tuntuu loogiselta, että kun syö terveellisesti niin voi hyvin - sekä fyysisesti että psyykkisesti.
Mutta miksi ihmiset eivät halua ymmärtää tätä? Kyllähän sen maalaisjärkikin sanoo, että asia on näin, ei tarvita edes tutkimuksia.
Silti syödään järjettömät määrät sokeria, prosessoitua lihaa, etenkin makkaraa, nakkeja, muitakin eineksiä, eikä juurikaan vihanneksia marjoja tai hedelmiä. Monille lapsillekin syötetään ihan kamalaa ruokaa, tai siis lapsi saa päättää syökö hän terveellisen ateriaan vai suklaavanukkaan lounaaksi.
Voin vastata omalta osaltani: koska syöminen on jotain, mitä joutuu tekemään useita kertoja joka päivä, siihen ei riitä kertaluontoinen tsemppi että laitanpa nyt vaivalla pahanmakuista ruokaa jota on ikävä syödä (en ole ollenkaan hyvi kokki ja kaikki ruuat menee pilalle). Lisäksi tämänhetkisessä maailmantilanteessa on taloudellisesti poissuljettua edes hankkia kalaa pilattavaksi. Sen sijaan onko helppo ja mukava syödä valmista, hyvänmakuista ruokaa? On.
Alapeukkuja odotellessa :)
Onhan tuo ollut tiedossa jo pitkään.
Terveyteen kantsii panostaa.
Eipä ihme että Oulussa on niin paljon mielenterveys ongelmia kun popsivat jatkuvasti pizzoja ja kebabbeja.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kaikella tavalla toki tuntuu loogiselta, että kun syö terveellisesti niin voi hyvin - sekä fyysisesti että psyykkisesti.
Mutta miksi ihmiset eivät halua ymmärtää tätä? Kyllähän sen maalaisjärkikin sanoo, että asia on näin, ei tarvita edes tutkimuksia.
Silti syödään järjettömät määrät sokeria, prosessoitua lihaa, etenkin makkaraa, nakkeja, muitakin eineksiä, eikä juurikaan vihanneksia marjoja tai hedelmiä. Monille lapsillekin syötetään ihan kamalaa ruokaa, tai siis lapsi saa päättää syökö hän terveellisen ateriaan vai suklaavanukkaan lounaaksi.
Voin vastata omalta osaltani: koska syöminen on jotain, mitä joutuu tekemään useita kertoja joka päivä, siihen ei riitä kertaluontoinen tsemppi että laitanpa nyt vaivalla pahanmakuista ruokaa jota on ikävä syödä (en ole ollenkaan hyvi kokki ja kaikki ruuat menee pilalle). Lisäksi tämänhetkisessä maailmantilanteessa on taloudellisesti poissuljettua edes hankkia kalaa pilattavaksi. Sen sijaan onko helppo ja mukava syödä valmista, hyvänmakuista ruokaa? On.
Alapeukkuja odotellessa :)
Miksi se pahanmakuinen ruoka tarvitsee tehdä vaivalla? Ja vielä enemmän ihmettelen miksi aikuinen ihminen ei opettele laittamaan ruokaa?
Huvittaa muutenkin nämä ihmiset, jotka perustelevat terveellisen ruoan syömättömyyttä kalan kalleudella. Tuossakin jutussa on mainittu ties kuinka monia muita terveellisiä ruoka-aineita, mutta ei voi koska kalaan ei ole varaa. Tyhmemmänkin luulisi tajuavan, että kun kokonaisuus on kunnossa, yksittäisen ruoka-aineen puuttuminen ei hetkauta mitään.
Minun mielestä on jopa koomista, että ihmiset jotka eivät suostu syömään terveellistä ruokaa "se on pahaa!!", kumminkin myös valittavat että naiset elävät pidempään ja saavat pitkäikäisinä isomman potin eläkkeistä. Puhe suolistosyövistä kuitataan terveyspelotteluna, kun onhan minulla miehenä oikeus syödä sitä kyrsää milloin haluan.
Kakkua ei voi sekä säästää että syödä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kaikella tavalla toki tuntuu loogiselta, että kun syö terveellisesti niin voi hyvin - sekä fyysisesti että psyykkisesti.
Mutta miksi ihmiset eivät halua ymmärtää tätä? Kyllähän sen maalaisjärkikin sanoo, että asia on näin, ei tarvita edes tutkimuksia.
Silti syödään järjettömät määrät sokeria, prosessoitua lihaa, etenkin makkaraa, nakkeja, muitakin eineksiä, eikä juurikaan vihanneksia marjoja tai hedelmiä. Monille lapsillekin syötetään ihan kamalaa ruokaa, tai siis lapsi saa päättää syökö hän terveellisen ateriaan vai suklaavanukkaan lounaaksi.
Voin vastata omalta osaltani: koska syöminen on jotain, mitä joutuu tekemään useita kertoja joka päivä, siihen ei riitä kertaluontoinen tsemppi että laitanpa nyt vaivalla pahanmakuista ruokaa jota on ikävä syödä (en ole ollenkaan hyvi kokki ja kaikki ruuat menee pilalle). Lisäksi tämänhetkisessä maailmantilanteessa on taloudellisesti poissuljettua edes hankkia kalaa pilattavaksi. Sen sijaan onko helppo ja mukava syödä valmista, hyvänmakuista ruokaa? On.
Alapeukkuja odotellessa :)
Sinulla ei varmaan ole lapsia?
Mikä on sitä hyvänmakuista epäterveellistä ruokaa josta puhut? Pikaruoka? Einekset? Itse teen ihan tavallista kotiruokaa ja se maistuu hyvälle. Pakkohan sitä ruokaa on päivittäin lapsille tehdä. Silloin kun elin yksin, valmistin usein itselleni ruokaisia salaatteja, ei mene kauaa niissä.
Tosi helppoja ruokia valmistan myös lapsille, mutta syödään täysjyväpastaa ja ranskalaisten sijasta teen vaikka lohkoperunoita itse uunissa. Joka aterialla on salaattia tai juureksia. Kasvisssosekeitto on yksi lemppareista ja tosi helppo valmistaa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kaikella tavalla toki tuntuu loogiselta, että kun syö terveellisesti niin voi hyvin - sekä fyysisesti että psyykkisesti.
Mutta miksi ihmiset eivät halua ymmärtää tätä? Kyllähän sen maalaisjärkikin sanoo, että asia on näin, ei tarvita edes tutkimuksia.
Silti syödään järjettömät määrät sokeria, prosessoitua lihaa, etenkin makkaraa, nakkeja, muitakin eineksiä, eikä juurikaan vihanneksia marjoja tai hedelmiä. Monille lapsillekin syötetään ihan kamalaa ruokaa, tai siis lapsi saa päättää syökö hän terveellisen ateriaan vai suklaavanukkaan lounaaksi.
Voin vastata omalta osaltani: koska syöminen on jotain, mitä joutuu tekemään useita kertoja joka päivä, siihen ei riitä kertaluontoinen tsemppi että laitanpa nyt vaivalla pahanmakuista ruokaa jota on ikävä syödä (en ole ollenkaan hyvi kokki ja kaikki ruuat menee pilalle). Lisäksi tämänhetkisessä maailmantilanteessa on taloudellisesti poissuljettua edes hankkia kalaa pilattavaksi. Sen sijaan onko helppo ja mukava syödä valmista, hyvänmakuista ruokaa? On.
Alapeukkuja odotellessa :)
Miksi se pahanmakuinen ruoka tarvitsee tehdä vaivalla? Ja vielä enemmän ihmettelen miksi aikuinen ihminen ei opettele laittamaan ruokaa?
Huvittaa muutenkin nämä ihmiset, jotka perustelevat terveellisen ruoan syömättömyyttä kalan kalleudella. Tuossakin jutussa on mainittu ties kuinka monia muita terveellisiä ruoka-aineita, mutta ei voi koska kalaan ei ole varaa. Tyhmemmänkin luulisi tajuavan, että kun kokonaisuus on kunnossa, yksittäisen ruoka-aineen puuttuminen ei hetkauta mitään.
Olen kyllä hyvinkin paljon harjoitellut ruuanlaittoa, tässä muutaman kymmenen vuoden aikana, reseptejä ja ohjeita seuraten. Vielä ei silti ole tapahtunut sitä ihmettä, että varsinkaan kaikkia näitä tapahtuisi yhtä aikaa: lihasta tulisi hyvää ja mureaa eikä sitkeää, mausteita oikea määrä ja yhdistelmä eikä outo maku, pilkotut kasvikset kypsyisivät yhtä aikaa eikä mikään olisi liian kovaa tai ylikypsää, kastike olisi sileää ja juoksevaa eikä klimppistä. Vaatii kuule aika lailla taitoa, että saa jopa keitetyt perunat maistumaan pahalle! Ja ei edes aloiteta mitä tapahtuu, jos yritän leipoa.
Kalaa suositellaan kaksi kertaa viikossa ja vastaavia rasvahappoja ei taida saada kuin purkista. Se ei siis ole merkityksetön osa terveellistä ruokavaliota. Kala otetaan varmaan usein esimerkiksi siksi, että se on terveellisistä raaka-aineista kalleimpia ja se, jota (kasvisten lisäksi) kaikkein eniten mainostetaan että käyttöä pitäisi lisätä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kaikella tavalla toki tuntuu loogiselta, että kun syö terveellisesti niin voi hyvin - sekä fyysisesti että psyykkisesti.
Mutta miksi ihmiset eivät halua ymmärtää tätä? Kyllähän sen maalaisjärkikin sanoo, että asia on näin, ei tarvita edes tutkimuksia.
Silti syödään järjettömät määrät sokeria, prosessoitua lihaa, etenkin makkaraa, nakkeja, muitakin eineksiä, eikä juurikaan vihanneksia marjoja tai hedelmiä. Monille lapsillekin syötetään ihan kamalaa ruokaa, tai siis lapsi saa päättää syökö hän terveellisen ateriaan vai suklaavanukkaan lounaaksi.
Voin vastata omalta osaltani: koska syöminen on jotain, mitä joutuu tekemään useita kertoja joka päivä, siihen ei riitä kertaluontoinen tsemppi että laitanpa nyt vaivalla pahanmakuista ruokaa jota on ikävä syödä (en ole ollenkaan hyvi kokki ja kaikki ruuat menee pilalle). Lisäksi tämänhetkisessä maailmantilanteessa on taloudellisesti poissuljettua edes hankkia kalaa pilattavaksi. Sen sijaan onko helppo ja mukava syödä valmista, hyvänmakuista ruokaa? On.
Alapeukkuja odotellessa :)
Miksi se pahanmakuinen ruoka tarvitsee tehdä vaivalla? Ja vielä enemmän ihmettelen miksi aikuinen ihminen ei opettele laittamaan ruokaa?
Huvittaa muutenkin nämä ihmiset, jotka perustelevat terveellisen ruoan syömättömyyttä kalan kalleudella. Tuossakin jutussa on mainittu ties kuinka monia muita terveellisiä ruoka-aineita, mutta ei voi koska kalaan ei ole varaa. Tyhmemmänkin luulisi tajuavan, että kun kokonaisuus on kunnossa, yksittäisen ruoka-aineen puuttuminen ei hetkauta mitään.
Tämä. Miksi aikuinen ihminen ei opettele laittamaan yksinkertaisia ruokia? Arvata: koska ei viitsi. Ei näillä nykypäivän ihmisille auta edes puhua järkeä, kun kaikki normaaliin elämään kuuluva on liian rankkaa ja vaikeaa heille.
Sehän nyt on päivänselvä asia ollut ainakin minulle, että se mitä suuhunsa laittaa vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kaikella tavalla toki tuntuu loogiselta, että kun syö terveellisesti niin voi hyvin - sekä fyysisesti että psyykkisesti.
Mutta miksi ihmiset eivät halua ymmärtää tätä? Kyllähän sen maalaisjärkikin sanoo, että asia on näin, ei tarvita edes tutkimuksia.
Silti syödään järjettömät määrät sokeria, prosessoitua lihaa, etenkin makkaraa, nakkeja, muitakin eineksiä, eikä juurikaan vihanneksia marjoja tai hedelmiä. Monille lapsillekin syötetään ihan kamalaa ruokaa, tai siis lapsi saa päättää syökö hän terveellisen ateriaan vai suklaavanukkaan lounaaksi.
Voin vastata omalta osaltani: koska syöminen on jotain, mitä joutuu tekemään useita kertoja joka päivä, siihen ei riitä kertaluontoinen tsemppi että laitanpa nyt vaivalla pahanmakuista ruokaa jota on ikävä syödä (en ole ollenkaan hyvi kokki ja kaikki ruuat menee pilalle). Lisäksi tämänhetkisessä maailmantilanteessa on taloudellisesti poissuljettua edes hankkia kalaa pilattavaksi. Sen sijaan onko helppo ja mukava syödä valmista, hyvänmakuista ruokaa? On.
Alapeukkuja odotellessa :)
Miksi se pahanmakuinen ruoka tarvitsee tehdä vaivalla? Ja vielä enemmän ihmettelen miksi aikuinen ihminen ei opettele laittamaan ruokaa?
Huvittaa muutenkin nämä ihmiset, jotka perustelevat terveellisen ruoan syömättömyyttä kalan kalleudella. Tuossakin jutussa on mainittu ties kuinka monia muita terveellisiä ruoka-aineita, mutta ei voi koska kalaan ei ole varaa. Tyhmemmänkin luulisi tajuavan, että kun kokonaisuus on kunnossa, yksittäisen ruoka-aineen puuttuminen ei hetkauta mitään.
Olen kyllä hyvinkin paljon harjoitellut ruuanlaittoa, tässä muutaman kymmenen vuoden aikana, reseptejä ja ohjeita seuraten. Vielä ei silti ole tapahtunut sitä ihmettä, että varsinkaan kaikkia näitä tapahtuisi yhtä aikaa: lihasta tulisi hyvää ja mureaa eikä sitkeää, mausteita oikea määrä ja yhdistelmä eikä outo maku, pilkotut kasvikset kypsyisivät yhtä aikaa eikä mikään olisi liian kovaa tai ylikypsää, kastike olisi sileää ja juoksevaa eikä klimppistä. Vaatii kuule aika lailla taitoa, että saa jopa keitetyt perunat maistumaan pahalle! Ja ei edes aloiteta mitä tapahtuu, jos yritän leipoa.
Kalaa suositellaan kaksi kertaa viikossa ja vastaavia rasvahappoja ei taida saada kuin purkista. Se ei siis ole merkityksetön osa terveellistä ruokavaliota. Kala otetaan varmaan usein esimerkiksi siksi, että se on terveellisistä raaka-aineista kalleimpia ja se, jota (kasvisten lisäksi) kaikkein eniten mainostetaan että käyttöä pitäisi lisätä.
Kalahan on nyt taas edullista, jauheliha melkeinpä kalliimpaa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kaikella tavalla toki tuntuu loogiselta, että kun syö terveellisesti niin voi hyvin - sekä fyysisesti että psyykkisesti.
Mutta miksi ihmiset eivät halua ymmärtää tätä? Kyllähän sen maalaisjärkikin sanoo, että asia on näin, ei tarvita edes tutkimuksia.
Silti syödään järjettömät määrät sokeria, prosessoitua lihaa, etenkin makkaraa, nakkeja, muitakin eineksiä, eikä juurikaan vihanneksia marjoja tai hedelmiä. Monille lapsillekin syötetään ihan kamalaa ruokaa, tai siis lapsi saa päättää syökö hän terveellisen ateriaan vai suklaavanukkaan lounaaksi.
Voin vastata omalta osaltani: koska syöminen on jotain, mitä joutuu tekemään useita kertoja joka päivä, siihen ei riitä kertaluontoinen tsemppi että laitanpa nyt vaivalla pahanmakuista ruokaa jota on ikävä syödä (en ole ollenkaan hyvi kokki ja kaikki ruuat menee pilalle). Lisäksi tämänhetkisessä maailmantilanteessa on taloudellisesti poissuljettua edes hankkia kalaa pilattavaksi. Sen sijaan onko helppo ja mukava syödä valmista, hyvänmakuista ruokaa? On.
Alapeukkuja odotellessa :)
Miksi se pahanmakuinen ruoka tarvitsee tehdä vaivalla? Ja vielä enemmän ihmettelen miksi aikuinen ihminen ei opettele laittamaan ruokaa?
Huvittaa muutenkin nämä ihmiset, jotka perustelevat terveellisen ruoan syömättömyyttä kalan kalleudella. Tuossakin jutussa on mainittu ties kuinka monia muita terveellisiä ruoka-aineita, mutta ei voi koska kalaan ei ole varaa. Tyhmemmänkin luulisi tajuavan, että kun kokonaisuus on kunnossa, yksittäisen ruoka-aineen puuttuminen ei hetkauta mitään.
Olen kyllä hyvinkin paljon harjoitellut ruuanlaittoa, tässä muutaman kymmenen vuoden aikana, reseptejä ja ohjeita seuraten. Vielä ei silti ole tapahtunut sitä ihmettä, että varsinkaan kaikkia näitä tapahtuisi yhtä aikaa: lihasta tulisi hyvää ja mureaa eikä sitkeää, mausteita oikea määrä ja yhdistelmä eikä outo maku, pilkotut kasvikset kypsyisivät yhtä aikaa eikä mikään olisi liian kovaa tai ylikypsää, kastike olisi sileää ja juoksevaa eikä klimppistä. Vaatii kuule aika lailla taitoa, että saa jopa keitetyt perunat maistumaan pahalle! Ja ei edes aloiteta mitä tapahtuu, jos yritän leipoa.
Kalaa suositellaan kaksi kertaa viikossa ja vastaavia rasvahappoja ei taida saada kuin purkista. Se ei siis ole merkityksetön osa terveellistä ruokavaliota. Kala otetaan varmaan usein esimerkiksi siksi, että se on terveellisistä raaka-aineista kalleimpia ja se, jota (kasvisten lisäksi) kaikkein eniten mainostetaan että käyttöä pitäisi lisätä.
Nuo on kaikki tekosyitä sille että et vaan viitsi.
Olen itse kroonisesti masentunut, ollut viimeiset 20 vuotta. Lääkkeillä ei olla saatu minkäänlaista muutosta tähän, eikä myöskään säännöllinen liikunta tai muu vastaava ole tuonut eroa asiaan. Mutta! Tein tasan yhden muutoksen tuossa keskikesällä, ja sen myötä voin nyt vähän paremmin: aloin syömään lähes päivittäin kalaa.
Syön ihan tavallista suomalaista kotiruokaa, joskus parempaa ja joskus heikompaa, pikaruokaakin menee välillä. Valitsen silloinkin siihen kalaa, esim. kalahampurilaisen. En todellakaan olettanut vointini muuttuvan suuntaan tai toiseen näin pienellä muutoksella.
Joissakin Aasian maissa muuten suositellaan kalaa syötäväksi ihan joka päivä vähintään yhdellä aterialla.
Kaikella tavalla toki tuntuu loogiselta, että kun syö terveellisesti niin voi hyvin - sekä fyysisesti että psyykkisesti.