Salmiakkia/lakritsia edes vähän raskausaikana?
Tiedän, miksi salmiakin ja lakritsin useimmiten sisältämää glykyrritsiiniä on vältettävä raskausaikana, mutta pohdin, onkohan siitä totaalipidättäytyminen kuinka tarpeellista... Voisinko syödä edes vähän silloin tällöin. Maksimirajojahan on mahdoton tieteellisesti asettaa, koska sellaisen asian tutkiminen olisi epäeettistä.
Olen raskausviikolla 21 (viidennellä kuulla siis) . Olen koko raskauden aikana syönyt 5 eri kokoista askillista salmiakkia (olen merkinnyt ne ylös). Taas tekisi mieli edes yksi pantteriaski.
Tiedän, että Suomessa on eri sukupolvet syöneet ties kuinka paljon salmiakkia silmät sokeana.
Millaisia kokemuksia itselläsi/lähipiirilläsi ja oletko syönyt silloim tällöin lakritsiuutetta sisältäviä tuotteita?
Kommentit (37)
Vierailija kirjoitti:
Eikö se verenpaineestakin riipu?
Ei glykyrritsiinin haittavaikutukset istukan kykyyn torjua stressihormooneja tietääkseni kyllä verenpaineesta riipu.
Verenpaineasia on asia erikseen ja verenpainetta nostattavasta näkökulmasta on haitallista moni muukin kuin salmiakki.
(Itselläni hyvin alhainen verenpaine joka tapauksessa. Ennen muinoin suositeltiin salmiakkia apuna alhaiseen paineeseen, mutta eipä enää kun tiedetään glykyrritsiinin haittavaikutukset.)
Muistelen kyllä, että sallittua oli joku 20g/vko ellei sitten muutamassa vuodessa ole tullut uusia suosituksia.
Eikös sitä muutaman namun saa ottaa silloin tällöin? Siis tyyliin vaikka 3 pientä namua päivässä, mutta ei päivittäin.
Itse söin satunnaisesti. Esikoisen kanssa en edes maistanut, kuopuksen kanssa tuli oltua vähemmän tarkka ja toisinaan söin kymmenenkin lakua/salmiakkia kerrallaan, mutta tosi harvoin. Istukassa ei ongelmia, eikä verenpaineessa. Terve köllikkä tuo on.
Mulla on neljä lasta jotka on syntyneet aikana ennen kuin glykyrritsiinin haittavaikutuksia tunnettiin. Rakastan lakritsia sekä salmiakkia ja söin sitä varsin runsaasti (viikottain) kaikkien raskauksien aikana.
Neljästä lapsesta kolmella on ADHD, kahdella lievänä tarkkaavaisuuden säätelyn ja toiminnan ohjauksen vaikeutena, kolmannella hieman hankalampana niin että tarvitsee lääkitystä. Yhdellä on keskivaikea lukihäiriö. Neljäs lapsi, jolla ei ole minkäänlaisia diagnooseja, on altistunut ihan yhtä paljon kuin sisaruksensakin.
Keskivaikean lukihäiriön omaava kirjoitti ylioppilaaksi hyvin arvosanoin ja opiskelee AMK:ssa. Kaksi muuta diagnosoitua pärjää hyvin, toinen ammatillisissa opinnoissa tällä hetkellä suoritettujen aineiden osalta 4,5:n keskiarvolla ja toinen peruskoulussa 8,6:n keskiarvolla. Neljäs, diagnosoimaton on vain aavistuksen sisaruksiaan edellä, keskiarvolla 8,8.
Vaikea sitten sanoa mikä tässä on ollut sen glykyrritsiinin osuutta, mikä taas perimää. Lasten isällä on ilmeinen diagnosoimaton ADD sekä vähintään se keskivaikea lukihäiriö. Itselläni ainakin lapsuudessa on ollut ilmeisiä ADHD-oireita ja niitä meillä esiintyy mun äidin puolen suvussa varsin runsaasti.
Ei sitten tullut mieleen googlata glykyrritsiinivapaa salmiakki/ lakritsi
Äidin raskaudenaikaisella lakritsinsyönnillä voi olla kauaskantoisia haittoja sikiön kehityksen kannalta. Ne keskimäärin 12,5-vuotiaat lapset, joiden äidit söivät raskaana ollessaan paljon lakritsia, suoriutuivat huonommin älykkyyttä ja muistia mittaavista tehtävistä. Heillä oli vanhemmille suunnatun kyselyn mukaan myös enemmän aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön (ADHD) tyyppisiä ongelmia kuin lapsilla, joiden äidit söivät vain vähän lakritsia raskausaikana. Sikiöaikana runsaille lakritsimäärille altistuneiden tyttöjen murrosikäkin oli tutkimushetkellä edennyt pidemmälle kuin vähän altistuneiden.
Eläinmallien perusteella lakritsin luontainen makeutusaine glykyrritsiini häiritsee istukan glukokortikoidiaineenvaihduntaa ja lisää sikiön altistumista äidin kortisolille. Tämä puolestaan vaikuttaa muun muassa hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaisakselin kehittymiseen, sukukypsyyden ajoittumiseen ja oppimiseen.
Tässä tutkimuksessa verrattiin 51 lasta, joiden äidit olivat raskausaikana nauttineet lakritsi- ja salmiakkituotteissa runsaasti glykyrritsiiniä (vähintään 500 mg/vk) 327 lapseen, joiden äidit olivat käyttäneet raskausaikana vähän glykyrritsiiniä (0 - 249 mg/vk). Tutkimuksessa huomioitiin lukuisia äitiin, raskauteen ja lapseen liittyviä mahdollisia sekoittavia tekijöitä. Kokoluokassaan vaikutukset vertautuivat sikiön kognitiivisen kehityksen kannalta jopa raskaudenaikaisen alkoholinkäytön haittoihin.
THL julkaisi tammikuussa 2016 uudet lapsiperheiden ravitsemussuositukset, joissa lakritsi ja salmiakki on otettu varovaisuusperiaatteen perusteella "ei suositella raskausaikana" -luokkaan.
Lähde: Terveysportti.
Etkö pysty olemaan ilman ainetta, jonka tiedetään vahingoittavan lastasi? Ei se raskaus loputtomiin kestä.
Itsekin raskausaikana söin enemmän tai vähemmän kumpaakin ja ihan täysin terveet lapset syntyivät.
Ja hyvin nuo yläasteikäiset pärjäävät koulussa jne..
Söin vähän sillointällöin. Paineet aina alhaiset. Vasta lopuksi jätin kokonaan kun piti olla tarkkana myrkytyksen ja paineiden takia. Noudatin neuvolan ja lääkärin ohjeita.
Söin raskausaikoina noin 10 v sitten salmiakkia ja lakritsia. Mulla oli alhaiset verenpaineet ja olin käsityksessä että silloin voi syödä. En toki edes joka viikko, mutta esim. turkinipippuria meni kyllä jokunen pussi raskausaikana.
Jos nyt olisin raskaana, niin en silti enää tekisi niin, koska en haluaisi ottaa tarpeetonta riskiä.
Silloin tällöin voi syödä vähän. Lukee niissä neuvolan ohjeissa Esim. siis muutama laku silloin tällöin tai lakritsikastike jäätelön kanssa ei haittaa.
Mulla oli molemmissa raskauksissa alhaalla verenpaineet ja salmiakilla tätä nostettiin, jotta en pyörtyillyt. Eli tuli syötyä runsaasti. Lapset ovat opillisesti ja sosiaalisesti luokkansa parhaimpien joukossa.
Noi suositukset taitaa muuttua tosi usein. Aikoinaan esikoistamme odottaessa kehotettiin syömään maksaa, että rauta-arvot pysyy kunnossa, ja olikin ihanaa kun sai oikein luvan kanssa syödä maksalaatikkoa ja maksamakkaraa. Seuraavaa odottaessa taasen maksa oli kiellettyjen listalla. Samoin fluoritablettien kanssa, ennen niitä määrättiin syötettäviksi lapsille, ja ykskaks muuttui niidenkin sopivuus. Eiköhän ihan maalaisjärki ole hyvä, tuskin kukaan syö odotusaikana kilokaupalla lakua tai salmiakkia.. toivottavasti ei, mutta voi varmasti vähän fiilistellä kuitenkin ja maistaa 😋
1990-luvulla terveitä lapsia erittäin vähillä ruokarajoituksilla saaneena on todella vaikea ymmärtää näitä nykyisiä. Eikö ole paljon ahdistavampaa varoa kaikkea mahdollista kuin elää tavallista elämää, kun todelliset riskit ovat kuitenkin jokseenkin olemattomat?
Minua varoiteltiin salmiakista vasta siinä vaiheessa, kun olin sairaalassa raskausmyrkytyksen vuoksi. Ei silloinkaan kielletty vaan yksi hoitaja huomautti, että ei kovin paljon kannattaisi syödä.
Perusasia on edelleen se, että kohtuus kaikessa. Vähän vaikeampaa, jos sattuu olemaan erikoisempi mieliteko nimenomaan salmiakkiin tai sushiin.
Kuka syö niin paljon lakritsi- ja salmiakkituotteita jatkuvasti, että saa glykyrritsiiniä vähintään 500 mg/vk . Kuinka paljon tavallista kaupan lakritsia tai salmiakkia se käytännössä on?
Vierailija kirjoitti:
Kuka syö niin paljon lakritsi- ja salmiakkituotteita jatkuvasti, että saa glykyrritsiiniä vähintään 500 mg/vk . Kuinka paljon tavallista kaupan lakritsia tai salmiakkia se käytännössä on?
American Journal of Epidemiology-lehdessä ilmestyneessä tutkimuksessa verrattiin 378 keskimäärin 13-vuotiasta nuorta, joiden äidit olivat syöneet runsaasti tai vähän/ei lainkaan lakritsia. Runsaan lakritsinsyönnin raja oli yli 500 mg, vähäisen alle 249 mg glykyrritsiiniä viikossa. Rajat eivät ole terveysperusteisia. Runsaan lakritsisyönnin raja ylittyy keskimäärin syömällä 250 grammaa lakritsia.
Eli kyllä tuo runsaan määrän raja eli 500mg/vk kohtuu helposti valitettavasti täyttyy, kun ei vaadi kuin keskinäärin 250g yhtren lakritsia/salmiakkia pitkin viikkoa.
Noh, itse olen syönyt tähän saakka keskimäärin yhden 35g askin per kuukausi. Ehkä tällä mitoituksella ei ole hätää, ja jos sen yhden salmiakkiaskinkik kuukaudessa voi jättää. pois, jätän. 😊
250g viikossa eli noin kilo lakritsia kuukaudessa on aika paljon. En edes minä himosuklaansyöjä syö niin paljon suklaata.
Vierailija kirjoitti:
250g viikossa eli noin kilo lakritsia kuukaudessa on aika paljon. En edes minä himosuklaansyöjä syö niin paljon suklaata.
Eihän tuo 250g ole kuin yksi Pandan lakritsipussi viikolle ripoteltu. Silloin täyttyi jo haitallisuuden raja. Ei mainitsemallasi kuukaudella ole merkitystä, syökö joku joka viikko neljän viikon aikana, vaan se täyttyy tuossa jo, kuten viikkoraja täälläkin monesti jo mainittu. Aivan helppo kuvitella yhden ihmisen syövän perjantai-iltana tv:n ääressä puolikas kyseisestä pussista ja toinen puolikas pitkin lauantaisiivoiluja muuta siellä täälläen ottaen ja loput jälkkäriksi ruuan jälkeen jne. Ei tarvitse edes pitkin viikkoa syödä. Ei ole siis mikään ihme, että asia ja määrät mietityttävät ihmisiä.
Eikö se verenpaineestakin riipu?