Oletko allerginen pähkinöille?
Kiinnostaisi tietää, että onko joku allerginen monelle pähkinälle, mutta ei kuitenkaan jollekin pähkinälle?
Itsellä selviä oireita ovat aiheuttaneet maapähkinät ja hasselpähkinät ja en ole piiiiiiitkään aikaan uskaltanut kokeillakaan muita pähkinöitä. Onko joku jota uskaltaisi kokeilla?
Entä auttaako pähkinöiden kuumennus? Olen kuullut, että joku on pystynyt syömään paahdettuja suolapähkinöitä. Muuttuuko niissä oikeasti joku valkuaisainerakenne vai onko nämä ihmiset oikeasti allergisiakaan pähkinöille?
Entä joku pähkinäöljy? Jos on pähkinälle allerginen, niin pitääkö sitäkin välttää? Katselin keväällä että esim. Fasun tippaleivät on paistettu pähkinäöljyllä ja en uskaltanut niitä ostaa.
Kommentit (20)
mutta en macadamialle,pecan pähkinälle enkä cashewpähkinälle.
sama homma mun pojalla.
testattu keskussairaalassa prick testillä.
niin että sitä voisi allerginen nauttia!
että hasselpähkinöille ja lisäksi myös mantelille.
Kaikista näistä oireena on suun limakalvojen kutiaminen ja voimakas turvotus. Olen allerginen myös tuoreille herneille, mutta voin syödä niitä kypsennettynä. Samoin pystyn syömään noita paahdettuja ja suolattuja maapähkinöitä. Hasselpähkinää en kestä lainkaan, kun taas mantelia voin syödä jos sitä on pieniä määriä esim. kakkutaikinan seassa.
Cashew-pähkinöitä olen joskus vuosia sitten pystynyt syömään, mutta nyt en ole viime vuosina uskaltanut kokeilla kun allergiat ovat oireilleet kovin ärhäköinä.
Lisäksi mulla vaihtelee tuo allergisuuden taso paljon vuodenajan mukaan, siitepölyaikana elimistö on niin herkillä että välttelen visusti kaikkia allergeeneja. Talviaikaan taas ei ole ihan niin tiukkaa.
tänää että useat pähkinäallegikot (joka siis voi olla hengenvaarallinen allergia) syövät surutta tuotteita joissa varoitusteksti "saattaa sisältää pieniä määriä pähkinää". Ja tämä sama varoitustekstihän löytyy myös pähkinäpusseista! =)
Unohtui mainita, että tiedän kyllä, että maapähkinä kuuluu palkokasveihin ja olen myös allerginen raaoille herneille, mutta en kypsennetyille.
Olen myös allerginen mantelille kevätaikaan, mutta talvella voin syödä manteleita.
Hasselpähkinä tuntuu olevan minullekin se todella no no.
Luin juuri mielenkiintoisen jutun netistä, että jotkut E-koodit sisältävät noita palkokasveja, joten mistä sitä tietää, että vaikka oloni on noiden E-koodien välttämisen takia parantunut myös siksi, etten saa jotain palkokasvijohdannaisia.
Paahdetut ja suolatut maapähkinät kiinnostais kovasti - ei nyt ehkä niinkään ihan irtaaltaan syötynä, mutta vaikka jossain itämaisessa ruuassa.
Allergiani ei ole ainakaan tähän asti ollut niin paha ettenkö voisi syödä sellaisia tuotteita, jotka saattavat sisältää pähkinää.
Hyödyllinen linkki, jossa tietoa eri pähkinöiden allergeeneista (mm. hasselpähkinän allergeenisuus vähenee paahdettaessa!): http://www.allergia.fi/allergia-ja-astma/ristiallergiat/pahkinat/
- siltä varalta, että tätä ketjua vielä joku joskus lukee...
Mä voin syödä manteleita, cashew-, ja macadamianpähkinöitä.
Kaikki muu on aika nou nou.
Voi sisältää voin nauttia aika laajasti.
Nostan, jos jollain olisi vielä kokemuksia.
mutta en pähkinöille.
Mantelista alkaa huulet ja kurkku kutiamaan, joten vältän sitä enkä syö mitään mikä sisältäisi mantelia. Pelkään, että joku kerta oireet pahentuisi anafylaktisen shokin asteelle..
Hän sai maapähkinän murusesta anafylaktisen reaktion, ja silloin lääkäri kielsi häneltä kaikki pähkinät. Ei ole siksi uskallettu kokeillakaan pähkinöitä, vaikka allerginen reaktio tuli maapähkinästä. Mantelille hän on luultavasti myös allerginen, koska ihan pienenä hänellä alkoi kieltä kutittaa mantelista. Meitä ohjeistettiin, ettei missään nimessä saa syöttää hänelle tuotteita, jotka saattavat sisältää pähkinää tai maapähkinää. Myös pähkinäöljy kiellettiin. Ei tuo ole muuta ongelmaa tuottanut kuin että sallittuja jäätelöitä ja suklaita on tosi vähän. Synttäreille laitan aina varulta omat eväät mukaan.
Sen sijaan esimerkiksi suolapähkinöitä ja pistaasipähkinöitä pystyn syömään ilman oireuta, joten uskoisin kuumennuksella olevan jotain vaikutusta.
mutta vain raaoille, ei esim. paahdetuille. Pystyy syömään myös mantelia.
Esim. hasselpähkinät kuuluvat pähkinäkasveihin, mantelit ruusukasveihin ja maapähkinät hernekasveihin. Cashewt ja pistaasit taas ovat sumakkeja.
Terv. biologi.
Pähkinät ja mantelit ovat kaikki samaa pähkinöiden sukua, mutta maapähkinä kuuluu herneisiin. Näin kertoi allergialääkärini kun testasi minut allergiseksi pähkinöille ja mantelille. Ei kuitenkaan maapähkinälle.
Minä olen kaikille pähkinöille allerginen siten, että niistä tulee mm. ihottumaa ja iho halkeilee, samoin mantelista ja manteliöljystä, mutta maapähkinöitä pystyn syömään ilman oireita.
sanotaan että saattaa sisältää pieniä määriä pähkinää. Se yleensä tarkoittaa sitä että samassa tehtaassa tai linjastossa käsitellään pähkinää sisältäviä tuotteita.
Manteli on pahin, ja siitä saan hengenahdistusta. Pistaasitkaan eivät sovi, hasselpähkinä on pahempi kuin muut pähkylät. Maapähkinää en ole uskaltanut kokeilla aikohin, mutta siitä en muista oirehtineeni. Pelkään silti liikaa kokeillakseni. Herneet on sopineet joten voisi olla että maapähkinäkin kävisi...
manteli on se pahin, verikokeiden mukaan allergialuokka 1 (vai mikä se pahin luokka nyt olikaan). Mantelia tai mitään manteliin viittaavaakaan ei pysty syömään laisinkaan. Myös hasselpähkinä näkyi testeissä, maapähkinä ei.
Muita pähkinöitä en ole uskaltanut kokeilla, maapähkinää lukuun ottamatta mikä tahansa saattaa aiheuttaa oireita.
Mantelia voin syödä esim. jauhettuna, en kokonaisena. Myös macadamia-, cashew- ja parapähkinät aiheuttaa oireita.
Maapähkinät, pekaanipähkinät, pistaasit ja saksanpähkinät menee ilman ongelmia.
Nostan ketjun, koska aihe "iätön" ja markkinoille tulee kokoajan täällä uusia siemeniä ja pähkinöitä joista tiedä uskaltaako syödä vai ei.
Itselläni todella ärhäkkä (koivu-omena)allergia ja kaikista pähkinöistä ja siemenistä(ovat sit oikeesti suvultaan mitä ovatkin)reagoin VAIN hasselpähkinään ja mantelin kuoreen! Kuorittuja manteleita voin syödä, eikä tee mitään.
Uutena kauhuna pinjansiemenet(!), tukki kyllä hengitystiet välittömästi vaikka en havupuiden siitepölyyn reagoi mitenkään. Että varovainen saa kyllä olla varsinkin lasten allergioiden kanssa.
Pähkinät ja mantelit ovat kaikki samaa pähkinöiden sukua, mutta maapähkinä kuuluu herneisiin. Näin kertoi allergialääkärini kun testasi minut allergiseksi pähkinöille ja mantelille. Ei kuitenkaan maapähkinälle.
Minä olen kaikille pähkinöille allerginen siten, että niistä tulee mm. ihottumaa ja iho halkeilee, samoin mantelista ja manteliöljystä, mutta maapähkinöitä pystyn syömään ilman oireita.