Amerikassa 15% tippiä pidetään epäkohteliaana - olen huomannut että se tippauskulttuuri on tulossa suomeen
Monessa ravintolassa täällä suomessakin kortinlukija pyytää tippiä ja tippipurkkeja on kaikkialla.
Kommentit (151)
Ei se tippikulttuuri tule, jossei tippiä maksa. Enkä todellakaan maksa tippiä, ravintolaruoka on Suomessa niin kurjaa ja kallista. Ei tarvitse mennä kuin Tukholmaan, niin saa kohtuulliseen hintaan laatuannoksia jopa ihan lounasaikaan. Suomalainen yrittäjä ei osaa mitään muuta kuin laskuttaa ja narista rahasta, vain täällä lasillinen hanavettä voi maksaa jopa 7 euroa ja siihenkö pitäisi vielä tippiä maksaa? Eiköhän ne ole sisällytetty jo hintoihin.
Joo, tätä yrittävät kovasti pakottaa etenkin pk-seudulla. Jotenkin kornia kun esim. ruokapaikan kassa voi korkeintaan rahastaa, mutta sitten esillä on tippipurkki. :DD Ekan kerran törmäsin käytäntöön Suomessa joskus 15 vuotta sitten, ja tilanne oli niin epämukava tarjoilijallekin, että tämä ohitti nopeasti korttipäätteen tippauspyynnön kun katsoin sitä hetken ihmetellen. Kyseessä oli vieläpä Rosso, eikä mikään superkustomoitua ruokaa ja/tai palvelua tarjoava yksityinen!! Jotain rajaa...
ps. Suomesta ei saa sen tason palvelua, jossa tippi tulisi kyseeseen.
Juu, yksi ärsyttävimmistä tavoista. Aiheuttaa sen etten anna tippiä edes silloin kun saan hyvää palvelua.
Vierailija kirjoitti:
Ei se tippikulttuuri tule, jossei tippiä maksa. Enkä todellakaan maksa tippiä, ravintolaruoka on Suomessa niin kurjaa ja kallista. Ei tarvitse mennä kuin Tukholmaan, niin saa kohtuulliseen hintaan laatuannoksia jopa ihan lounasaikaan. Suomalainen yrittäjä ei osaa mitään muuta kuin laskuttaa ja narista rahasta, vain täällä lasillinen hanavettä voi maksaa jopa 7 euroa ja siihenkö pitäisi vielä tippiä maksaa? Eiköhän ne ole sisällytetty jo hintoihin.
Tuosta lounasruoasta tuli mieleen, että viime aikoina osa ravintoloista on tiputtanut standardejaan menun suhteen, ja tarjolla voi olla päivästä toiseen 80-luvun kotiruokaa (täydellä hinnalla, toki). Ymmärrän että raaka-aineet maksavat nyt enemmän, mutta onko ainoa ratkaisu tosiaan palata 40 vuotta ajassa taaksepäin? Lähelläni on ns. parempi lounaspaikka, joka tarjoili kuluvalla viikolla mm. uunimakkaraa, lihamureketta, pinaattilettuja sekä kasvissosekeittoa, kaikki hinnoiteltu välille 9,20-11,30e. (En mennyt syömään. Kävin sen sijaan tutussa nepalilaisessa (11,50e) ja sain makujen ilotulituksen jälkiruokineen, leipineen ja salaattipöytineen samaan hintaan.)
Menin syömään lounaaksi uunilohta. Se oli jotain halvatun mureketta joka oli nähnyt lohesta ehkä vain pyrstön.
Juu, ei, yök. Tippiäkin vielä?
Mä jätän lähes aina tippiä. Ravintola-alan palkat eivät ole kummoiset ja useinhan noita hommia tekevät nuoret opiskelujensa ohella. Ei ole minulta paljoa pois pieni tippi. Sitten en tietenkään jätä, jos palvelu on huonoa, mutta en ole toistaiseksi sellaiseen törmännyt. Olen itse kohtelias ja ystävällinen, joten niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan.
Suomessa hintoihin on sisällytetty palvelumaksu, Jenkeissä ei. Täällä ei pidä alkaa kaksinkertaisesti siitä maksamaan, varsinkin kun henkiläkunta saa kohtuullista TESin mukaista palkkaa. Jenkeissä on paljon pienemmät peruspalkat ja tipit muodostavat pääasiallisen tulon.
Törmäsin tähän tänö kesänä saaristossa ravintolassa. Maksupääte kysyy englanniksi. En meinannut ensin tajuta lukemaani, mutta onneksi psaan englantia hyvin niin ymmärsin skipata. Tuntui epämiellyttävältä tehdä niin tarjoilijan siistissä vieressä. Ihan kuin olisin haukkunut hänet hyvästä palvelusta huolimatta.
Tuolla tippisysteemillä yritetään selvästi painostaa lisää rahaa ja turisteille se voi olla ns. automaatio, vaikka ei Suomessa tarvitsisi tippiä maksaakaan. Lisäksi se, saako tarjoilija tipin lyhentämättömänä, jos se menee maksupäätteen kautta, vai maksaako siitäkin vielä verot, vai meneekö kuitenkin osa yrittäjän taskuun? JOS jossain mielenhäiriössä haluaisin tipata tarjoilijaa, antaisin kyllä rahat käteisenä.
Joku alalla oleva ehkä voisi kertoa, miten maksupäätteen kautta tipattu summa tarjoilijalle tulee?
Älkää alistuko tippaamaan, työnantajan on maksettava riittävä palkka.
Maksaako siitä tipistä joku verot vai onko se pimeää tuloa??
Hyvissä ravintoloissa onnistuneen juhlaillallisen päätteeksi voi tipatakin; missään kahviloissa tai lounasruokaloissa ei tulisi mieleenkään. ~10% ja maks. 50€.
Veronkiertäjä kirjoitti:
Maksaako siitä tipistä joku verot vai onko se pimeää tuloa??
Pimeää, jos käteisellä maksetaan.
En ole täällä törmännyt tuohon maksupääte tippaamiseen. Sen sijaan tippipurkkeja olen nähnyt. En ole laittanut niihin mitään, enkä tule laittamaan.
Yhdessäkin purkissa luki, että tue tipillä henkilökunnan perjantai-illan rientoja. Kyllä se työnantaja maksaa perjantai-illan huvit tai sitten työntekijät itse, jos kyseessä ei ole tyky-päivä, vaan tavalliset ryyppäjäiset.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ei se tippikulttuuri tule, jossei tippiä maksa. Enkä todellakaan maksa tippiä, ravintolaruoka on Suomessa niin kurjaa ja kallista. Ei tarvitse mennä kuin Tukholmaan, niin saa kohtuulliseen hintaan laatuannoksia jopa ihan lounasaikaan. Suomalainen yrittäjä ei osaa mitään muuta kuin laskuttaa ja narista rahasta, vain täällä lasillinen hanavettä voi maksaa jopa 7 euroa ja siihenkö pitäisi vielä tippiä maksaa? Eiköhän ne ole sisällytetty jo hintoihin.
Tuosta lounasruoasta tuli mieleen, että viime aikoina osa ravintoloista on tiputtanut standardejaan menun suhteen, ja tarjolla voi olla päivästä toiseen 80-luvun kotiruokaa (täydellä hinnalla, toki). Ymmärrän että raaka-aineet maksavat nyt enemmän, mutta onko ainoa ratkaisu tosiaan palata 40 vuotta ajassa taaksepäin? Lähelläni on ns. parempi lounaspaikka, joka tarjoili kuluvalla viikolla mm. uunimakkaraa, lihamureketta, pinaattilettuja sekä kasvissosekeittoa, kaikki hinnoiteltu välille 9,20-11,30e. (En mennyt syömään. Kävin sen sijaan tutussa nepalilaisessa (11,50e) ja sain makujen ilotulituksen jälkiruokineen, leipineen ja salaattipöytineen samaan hintaan.)
Nepalilaisessa jossa työntekijöiltä otettiin passi pois lentokentällä, paiskivat 14h päiviä ja nukkuvat keittiön lattialla makuupussissa. Mutta hyvä että sait makujen ilotulituksen jälkiruokineen, leipineen ja salaattipöytineen (11,50e).
Täällä amerikassa tarjoilija tienaa helpot 80 tonnia vuodessa (yli 100 tonnia nyt bidenflationin kanssa, lets go brandon lol) joten he vastustavat tippauksen vaihtamista kiinteään palkkaan.
Vierailija kirjoitti:
Tuolla tippisysteemillä yritetään selvästi painostaa lisää rahaa ja turisteille se voi olla ns. automaatio, vaikka ei Suomessa tarvitsisi tippiä maksaakaan. Lisäksi se, saako tarjoilija tipin lyhentämättömänä, jos se menee maksupäätteen kautta, vai maksaako siitäkin vielä verot, vai meneekö kuitenkin osa yrittäjän taskuun? JOS jossain mielenhäiriössä haluaisin tipata tarjoilijaa, antaisin kyllä rahat käteisenä.
Joku alalla oleva ehkä voisi kertoa, miten maksupäätteen kautta tipattu summa tarjoilijalle tulee?
Ravintolassa työskentelevältä ystävältä kuulin, että kaikki tippirahat laitetaan ns. samaan kasaan ja käytetään sitten joskus johonkin yhteiseen toimintaan. Eli jos haluat palkita erityisen hyvästä palvelusta tiettyä tarjoilijaa, niin hän ei sitä tippiä itse saakaan vaan se jaetaan senkin tarjoilijan kanssa, joka on mahdollisesti ollut vaikka töykeä asiakkaalle. Itse en siis enää edes harkitse tippiä, paitsi ehkä antamalla erityistä kiitosta ansaitsevalle tarjoilijalle käteen rahaa huomaamattomasti.
Vierailija kirjoitti:
Mä jätän lähes aina tippiä. Ravintola-alan palkat eivät ole kummoiset ja useinhan noita hommia tekevät nuoret opiskelujensa ohella. Ei ole minulta paljoa pois pieni tippi. Sitten en tietenkään jätä, jos palvelu on huonoa, mutta en ole toistaiseksi sellaiseen törmännyt. Olen itse kohtelias ja ystävällinen, joten niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan.
Luulerko että ne tipit menee tarjoilijoille? 😅 Ei Suomessa tarjoilijoille anneta palkan päälle asiakkaitten jättämiä tippejä vaan ne lasketaan kassaan ihan normaalisti. Tippikuppi tiskillä on sellainen, joka tyhjennetään yhteiseen hyvään käytettäväksi tai sieltä saa ottaa kolikon-kaksi kahviinsa esim.
Amerikassa tippaaminen on melkein välttämätöntä, koska tarjoilijoiden palkat ovat surkeat. Sen sijaan Suomessa palkka on normaalitasoinen, joten tipeillä ei ole mitään merkitystä tarjoilijan elinehtona.