Miksi kaikki suomalainen "perinne"/arkiruoka on täyttä roskaa?
Makkarakeitto, makaronilaatikko, lihapullat, jauhelihakastike, nakkikeitto yms. Pelkkää turhaa hiilaria, jauho makkaraa, lisää hiilaria ja vielä rasvaista lihaa... Kasviksina korkeintaan pari kurkun tai tomaatin viipaletta. Juomana tietenkin maitoa litra per ateria. Ja sitten ihmetellään kun lapset lihoaa ja aikuiset kuolee sepelvaltimotautiin viiskymppisenä.
Kommentit (30)
Teen makaronilaatikon tummasta makaronista ja paistijauhelihasta
Lisäksi sipulia, maitoa ja kananmunaa. Ei ole mitään roskaa. Makkaroissakin on valinnanvaraa.
Kaalilaatikko? Lanttulaatikko? Porkkanalaatikko? Kesäkeitto? Vispipuuro?
"Kaikki"
Karjalanpiirakatkin tehtiin ennen täysjyvärukiista ohratäytteellä, niin voi tehdä nytkin. Ei ole mitään roskaa. Karjalanpaisti tai silakkapihvit tai -laatikko ei ole roskaa. Lihakeitto ei ole roskaa. Hapanvelli: ruisjuuri + herneet ei ole roskaa. Mämmi on täysjyväruista + mallasta, ei ole roskaa. Kalakeitto ei ole roskaa.
En kyllä noita kovin pitkän perinteen ruokina pitäisi. Toki viime vuosikymmeninä halpuuden ja helppouden tähden suosittuja. Samoista syystä arkiruokaa.
Köyhässä maassa on pitänyt käyttää niitä aineksia mitä on saatavilla ja mihin on varaa.
Vierailija kirjoitti:
En kyllä noita kovin pitkän perinteen ruokina pitäisi. Toki viime vuosikymmeninä halpuuden ja helppouden tähden suosittuja. Samoista syystä arkiruokaa.
Ainakin 110 vuotta sitten syntynyt mummini söi noita jo lapsena. Makaronilaatikko tosin oli aluksi ilman lihaa, enkä ole varma kuinka aikaisin makaronit tulivat suomeen.
Poronkäristys ja riistaruoat, sekä kalasta tehdyt hyvät ruoat: parempaa ei voi olla
Onkos spagetti, pizza ja ranskalaiset erityisen terveellisiä muiden maiden ruokia?
Ap ei nyt tajua, että vihanneksia ja hedelmiä voi syödä noiden lisäksi.
Juu, et perinneruokia maininnut lainkaan, arkiruokia kyllä. -Eivät nuokaan tosin ole roskaa, aina voi tehdä käyttäen kunnollisia, ravitsevia raaka-aineita ja muista; puolet lautasesta kasviksia lautasmallin mukaan.
Tuo linjanveto "perinne/arkiruoka" on nyt vähän outo, sehän sisältää oikeastaan kaiken mitä ihmiset syövät suomessa.
Lihapullat ja tehdasmakkara eivät ole suomalaisia perinneruokia. Hae kirjastosta "Suomen arkiruokaistoria", teos. Perinneruokaa on nauris, kaali, sipuliruuat, hernerokka (vanhin versio ilman lihaa, paastoruoka) ja muikkukukko sekä esim hauki ja silakka. Makkaraa tehtiin keran vuodessa siansuoleen laittamalla lehmänsarvella ryynejä sisään ja sinne jauhettiin lihamyllyllä maksa ja munuaiset, paistettiin uunissa. Olen itse tehnyt ja tiedän. Lihapullat tulivat vasta 1950-luvulla Ruotsista pitoruuaksi. Makaronit ovat Italian ruokia ja ylesityivät 1970-luvulla. Suomi oli tosi köyhä maa ja lihaa syötiin harvakseltaan. Pyydettiin myös riistaa: jäniksiä, hirviä, kanalintuja.
Vihervassarit suosittelevatkin, että suomalaisen pitäisi siirtyä edistykselliseen ja terveelliseen afrikkalaiseen ruokavalioon. Tällaista olen kuullut.
Meidän laitosruokailumme ( johon suurin osa totutetaan päiväkodin alusta alkaen) suosii pitkälle noita halpoja raaka-aineksia.
Mutta olipa ruoka oikeastaan mikä tahansa, niin harvemmin se paskaa on. Ja tottakai omilla valinnoillasi voit opettaa toisenlaista ruokakulttuuria esim. omille lapsillesi.
Raaka-aineet ovat täällä loistavia: kalat, sienet, marjat, riista, villiyrtit. Toki vie aikaa ja vaatii harrastuneisuutta päästä niihin käsiksi, mutta kotiruoasta saa kyllä upeaa.
Nyt on kanttarelliaika.
Makkarakeitto on makkaran väärinkäyttöä
Vierailija kirjoitti:
Vihervassarit suosittelevatkin, että suomalaisen pitäisi siirtyä edistykselliseen ja terveelliseen afrikkalaiseen ruokavalioon. Tällaista olen kuullut.
Olen kuullut, että joillakin on pakkomielle vihervassareista. Sellainen mt-ongelma on epäterveellistä ruokavaliota pahempi, koska se näivettää aivot.
Puhun nyt ruoista mitä suomalaisisssa perheissä syödään päivittäin ja ollaan syöty vuosikymmeniä en mistään "hienommista" ruoista joita suomalaiset maistaa kerran elämässän ja pitää perinneruokana... Kukaan suomalainen ei syö kalakukkoa, lanttulaatikkoa tai vispipuuroa arkena päivittäin.
ap
Vierailija kirjoitti:
Olet huono kokki.
Aloittajan kielitaitokin on vähän niin ja näin.
Olet huono kokki.