Valurauta pannu, onko hintansa väärti?
Eli kestääkö oikeasti käyttöä vai ruostuuko heti? Onko työlästä hoitaa pannua, jos on muutakin tekemistä päivisin? Entä tarttuuko kaikki maut pannuun ja seuraava ruoka maistuu ihan edellisen päivän käristykselle?
Ei ole tulisijaa jossa poltella ruosteita pois ja sipoa silavaa pintaan, joten kannattaako hankkia?
Kommentit (12)
käyttökohde ja oikea käyttö. Pese heti kummalla vedellä, öljyä tarvittaessa.
Se mihinkään ruostu, mutta pitää ymmärtää se, ettei sitä voi pesuaineilla pestä ja jättää kuivumaan.
Kestää vuosikymmeniä ja rasvapolton voi tarvittaessa tehdä uunissa. Vanhin oma käytössä oleva pannu on ainakin 50 vuotias. Tarkkaa ikää en tiedä, mutta pannu on itseäni vanhempi ja peräisin lapsuudenkodista.
Hyvä on, mutta siinä ei säilytellä ruokaa tai jätetä sitä likoamaan päiväksi.
Kokkaus, pesu ja tarvittaessa ruokaöljyllä käsittely.
Vierailija kirjoitti:
Oho. Valurautapannu. Anteeksi.
Ap
No, mä jo ajattelinkin että mikä pannu täällä kirjoittelee:)
Ihan hyvä ulkotulilla.
Jos sua ei haittaa ostaa pinnoitepannua kerran vuodessa, niin mene niillä. Toimivat paremmin niin kauan kuin toimivat.
Muuten valurauta on hintansa väärti. Kestää ja kestää eikä ruostu jos ei väärinkäytä
On mielestäni parempi kuin hiiliteräs. Hiiliteräksessä en ole saanut liukasta kerrosta kunnolla pysymään. Ne ovat sen verta sileitä pannuja. Sen vuoksi esim kananmunan paistan paljon mieluummin ja paremmin valuraudalla.
Ei siinä mun mielestä ole oikein mitään huoltamista, pesu vedellä ja kuivaus käytön jälkeen. En oo huomannut että edelliset ruuat maistuisi.
Hinnasta ei paljon voi puhua, kun pannu kestää ikuisesti jos et pesemällä pilaa sitä. Eli on hintansa väärti vaikka ostaisit kalleimman mitä löytyy. Minullakin on mummovainaan pannu käytössä, varmaan ainakin 70 vuotta vanha.
Valurautapannu on käytännössä ikuinen, mutta raskas käsitellä ja pestessä työläämpi, kuin teflonpannu. Vaikka valurautapannu ruostuisi, sen saa edelleen täysin käyttökuntoon pesemällä ja rasvapolttamalla.
Valurautapannu ei välttämättä sovi ihmiselle, joka haluaa jättää pannun likoamaan päiväksi tiskialtaaseen tai heittää ruuan pannuineen jääkaappiin.
Valutautapannu paras ja kestävin. Paistamiseen käytän voita. Mahdolliset kastikkeet ja marinadit lihasta huuhtelen ja pyyhin ennen paistoa talouspaperilla pois ettei sotke pannua tai pala siihen kiinni. Kastikkeita en tee valurautapannulla etten sotke sitä, vaan pelkästään paistan pihvit voissa ja erikseen teen kattilassa tarvittaessa esim pippurikastikkeen tai sit kotitehty maustevoi.
Heti ku ruoka tehty ja pannu tyhjä, laitan pannulle vettä, ei lainkaan pesuainetta ja kun kuumenee vähän harjaan erillisellä harjalla puhtaaksi ja huuhtelen vedellä. Tulee täysin puhtaaksi ilman pesuainetta siis!
Sitten lämmitän loppulämmöllä hetken et kuivuu. Lopuksi sipaisen pienen määrän öljyä, josta ylimäärän pyyhin pois talouspaperilla. Eli ei jää ku just just pintaan häivähdys rasvaa. Sit vaan odottaa seuraavaa käyttökertaa ja sillä aikaa ilmava säilytys.
Parhaat pihvit tehty näin kymmeniä vuosia.
Ostin keväällä kevytvalurautapannun ja se oli kyllä paras pannuostos ikinä. Aiemmin on ollut perinteinen valurautapannu, jonka käsittely oli raskasta. Tuo kevytvalurautapannu on kevyt kuin teflon, mutta kestävä kuin valurauta. Rasvanpolton voi tehdä uunissa tai ihan keittolevyllä. Vahva suositus!
Oho. Valurautapannu. Anteeksi.
Ap