Osaatko valokuvata?
Kommentit (42)
Vierailija kirjoitti:
Sommittelu, oikea syväterävyys eli aukko ja polttoväli, siihen liittyvä tarkentamispiste, valaisu, kuvakerronta eli sisältö ja vielä erikseen lasin nopeus ja polttoväli.
Eikö ole vähän sama kuin kuvailisi ruoanlaittoa: lämpötila, aika, suola, sokeri, happamuus, maku eli sisältö ja vielä erikseen paistinpannun paksuus ja kypsennysaste..?
Tai siis mitä toi tarkoittaa?
Hyvin pitkälti tuo olympuksen automatiikka hoitaa säädöt kohdilleen niin helppoa on.
Vierailija kirjoitti:
Hyvin pitkälti tuo olympuksen automatiikka hoitaa säädöt kohdilleen niin helppoa on.
Eiks siinä ole muuta vai? Kai siis konetta kuka tahansa oppii käyttämään.
Jos kaverini ja minä otamme samalla kameralla samasta kohteesta kuvan, niin kaverin otos on aina loistava, minun aivan älyttömän surkea. iIhan kuin minun kuva olisi eri kohteesta. Vastaus: ei, en osaa ottaa hyviä valokuvia.
Minulla on ns. kuvan taju, mutta en sitten taas teknisiä asioita ole jaksanut juurikaan opetella
Vierailija kirjoitti:
Minulla on ns. kuvan taju, mutta en sitten taas teknisiä asioita ole jaksanut juurikaan opetella
Mikä on tällainen ns. kuvan taju? Kuulostaa vähän hömpältä, ei millään pahalla 🙂
Osaan painaa nappia. Tuurilla osuu joskus kaikki kohdilleen.
Jokainen osaa kuvia räpsiä nykyään, kamerat ovat niin automatisoituja.
Mutta oikeasti valokuvata osaavat vain muutamat.
On toki niitä, joilla on kaiken maailman objektiiveja, jalustoja, suodattimia tai sitten erittäin hyvä kompaktikamera, mutta se, millaisia kuvia niillä välineillä ottaa, niin se riippuu muusta kuin välineiden laadusta ja määrästä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Minulla on ns. kuvan taju, mutta en sitten taas teknisiä asioita ole jaksanut juurikaan opetella
Mikä on tällainen ns. kuvan taju? Kuulostaa vähän hömpältä, ei millään pahalla 🙂
Yksinkertaisimmillaan , että tajuat jotain juuri tuota sommittelusta. Et esim. kuvaa järveä / merta niin, että vesi "ui ulos", tunnet esim. kultaisen leikkauksen ja asettelet kuvan kohteen sen mukaan. Yksi ihan muutaman päivän takainen esimerkki tästä oli, kun seurasin mieheni kuvan ottamista, niin kehoitin häntä ottamaan kokostamme kuvan niin, että järveen heijastuva kuva tuli myös mukaan kuvaan, mikä teki kuvasta moniulotteisemman.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Sommittelu, oikea syväterävyys eli aukko ja polttoväli, siihen liittyvä tarkentamispiste, valaisu, kuvakerronta eli sisältö ja vielä erikseen lasin nopeus ja polttoväli.
Eikö ole vähän sama kuin kuvailisi ruoanlaittoa: lämpötila, aika, suola, sokeri, happamuus, maku eli sisältö ja vielä erikseen paistinpannun paksuus ja kypsennysaste..?
Tai siis mitä toi tarkoittaa?
Nuo osa-alueet on syytä olla kuvaajalla hallinnassa, jos siis pitää itseään osaavana valokuvaajana koska päätökset niistä on tehtävä itse. Kyllähän kännyköiden ja digipokkareiden ja miksei digijärkkäreidenkin automatiikalla hoitaa jotkut noista osa-alueista mutta osaaminen alkaa siitä kun automatiikka ei enää riitä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Minulla on ns. kuvan taju, mutta en sitten taas teknisiä asioita ole jaksanut juurikaan opetella
Mikä on tällainen ns. kuvan taju? Kuulostaa vähän hömpältä, ei millään pahalla 🙂
Yksinkertaisimmillaan , että tajuat jotain juuri tuota sommittelusta. Et esim. kuvaa järveä / merta niin, että vesi "ui ulos", tunnet esim. kultaisen leikkauksen ja asettelet kuvan kohteen sen mukaan. Yksi ihan muutaman päivän takainen esimerkki tästä oli, kun seurasin mieheni kuvan ottamista, niin kehoitin häntä ottamaan kokostamme kuvan niin, että järveen heijastuva kuva tuli myös mukaan kuvaan, mikä teki kuvasta moniulotteisemman.
Ja toki moni valokuvataiteilija sitten käyttää erilaisten valokuvaamisen sääntöjen rikkomista omana tehokeinonaan, joten eipä sekään mitään kiellettyä ole
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Sommittelu, oikea syväterävyys eli aukko ja polttoväli, siihen liittyvä tarkentamispiste, valaisu, kuvakerronta eli sisältö ja vielä erikseen lasin nopeus ja polttoväli.
Eikö ole vähän sama kuin kuvailisi ruoanlaittoa: lämpötila, aika, suola, sokeri, happamuus, maku eli sisältö ja vielä erikseen paistinpannun paksuus ja kypsennysaste..?
Tai siis mitä toi tarkoittaa?
Nuo osa-alueet on syytä olla kuvaajalla hallinnassa, jos siis pitää itseään osaavana valokuvaajana koska päätökset niistä on tehtävä itse. Kyllähän kännyköiden ja digipokkareiden ja miksei digijärkkäreidenkin automatiikalla hoitaa jotkut noista osa-alueista mutta osaaminen alkaa siitä kun automatiikka ei enää riitä.
Ok! Entä niiden käyttö sitten, vähän niin kuin ruoanlaitossa tai vaikka musiikissa, ns. sääntöjä ja suuntaviivoja varmaan pitää tuntea ja hyväksikäyttää myös?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Minulla on ns. kuvan taju, mutta en sitten taas teknisiä asioita ole jaksanut juurikaan opetella
Mikä on tällainen ns. kuvan taju? Kuulostaa vähän hömpältä, ei millään pahalla 🙂
Kyky sommitella tasapainoisia mutta mielenkiintoisia kuvia. Se on kuin nuottikorva. Ei nuottikorvakaan ole mitään hömppää.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Sommittelu, oikea syväterävyys eli aukko ja polttoväli, siihen liittyvä tarkentamispiste, valaisu, kuvakerronta eli sisältö ja vielä erikseen lasin nopeus ja polttoväli.
Eikö ole vähän sama kuin kuvailisi ruoanlaittoa: lämpötila, aika, suola, sokeri, happamuus, maku eli sisältö ja vielä erikseen paistinpannun paksuus ja kypsennysaste..?
Tai siis mitä toi tarkoittaa?
Nuo osa-alueet on syytä olla kuvaajalla hallinnassa, jos siis pitää itseään osaavana valokuvaajana koska päätökset niistä on tehtävä itse. Kyllähän kännyköiden ja digipokkareiden ja miksei digijärkkäreidenkin automatiikalla hoitaa jotkut noista osa-alueista mutta osaaminen alkaa siitä kun automatiikka ei enää riitä.
Ok! Entä niiden käyttö sitten, vähän niin kuin ruoanlaitossa tai vaikka musiikissa, ns. sääntöjä ja suuntaviivoja varmaan pitää tuntea ja hyväksikäyttää myös?
Jep, hyvä määritelmä :)
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Minulla on ns. kuvan taju, mutta en sitten taas teknisiä asioita ole jaksanut juurikaan opetella
Mikä on tällainen ns. kuvan taju? Kuulostaa vähän hömpältä, ei millään pahalla 🙂
Kyky sommitella tasapainoisia mutta mielenkiintoisia kuvia. Se on kuin nuottikorva. Ei nuottikorvakaan ole mitään hömppää.
En meinannut pahalla, hieman sain kiinni ajatuksesta.
Siinä on kuitenkin taustaoletuksena tuollaiset asiat kuin tasapaino ja mielenkiintoisuus: Kai niihin muutakin liittyy kuin joku kuvan pinnan massoittelu?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Hyvin pitkälti tuo olympuksen automatiikka hoitaa säädöt kohdilleen niin helppoa on.
Eiks siinä ole muuta vai? Kai siis konetta kuka tahansa oppii käyttämään.
Pääpiirteissään "kuka vaan" onnistuu myös liikkuvista lentävistä linnuista, kun on ohjelma ja tähtäin kuten jossakin aseessa.
Ja tuli tuosta kuvan tajusta vielä mieleen, kun eksyin tässä Facebookiin välillä, että enpä esim. mainoskuvaan laittaisi kuvaa harmaalla syyssäällä otetusta kohteesta, kun yhtä hyvin voisi laittaa kauniissa kesäkelissä otetun kuvan.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Hyvin pitkälti tuo olympuksen automatiikka hoitaa säädöt kohdilleen niin helppoa on.
Eiks siinä ole muuta vai? Kai siis konetta kuka tahansa oppii käyttämään.
Pääpiirteissään "kuka vaan" onnistuu myös liikkuvista lentävistä linnuista, kun on ohjelma ja tähtäin kuten jossakin aseessa.
Entäs vaikka tämmönen:
https://th-thumbnailer.cdn-si-edu.com/y27ZS1Vs2Pq-OYgwfgsGM6XH68A=/fit-…
Meinaan et onko tuossa mistä se ns. onnistuminen kiinni?
Omaan korvaan kuulostaa jotenkin oudolta käsitteeltä siis, vähän sama kuin arvottais ruokaa sen perusteella, onko riisi palanut pohjaan vai ei..
Sommittelu, oikea syväterävyys eli aukko ja polttoväli, siihen liittyvä tarkentamispiste, valaisu, kuvakerronta eli sisältö ja vielä erikseen lasin nopeus ja polttoväli.