HS: Anteeksi, mutta erikoinen ravintolatilaukseni ei ole trendi-ilmiö
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008568730.html
--------
Tuotanoin. En nyt ihan ymmärrä tuota kritiikkiä. Tarjoilijahan varmistaa, että oikea henkilö saa oikean annoksen.
Kommentit (120)
Itse allergisena arvostan sitä, että tarjoilija vielä annosta tuodessaan toistaa, mitä siitä on pyynnöstäni jätetty pois. Näin varmistun itsekin, että tilaamani annos tulee pöytään asti sellaisena kuin sen tilasin. Aika paljon sattuu sitäkin, että jotain unohtuu matkan varrella ja ruoka esimerkiksi sisältääkin sipulia, jonka huomaan vasta kun saan sitä suuhuni. Kurjempaa minusta siinä vaiheessa on alkaa ruuan ainesosia vielä setvimään.
Jatkossa kaikki voittaa, kun tarjoilija laskee ruuat pöytään ja ruokailijat arpoo mikä on kenenkin annos...
No, onneksi kommentoijat ovat olleet ajan tasalla ja täysin perustellen valistaneet kolumnistia, että on tämän etujen mukaista viestiä annoksesta selkeästi. On jokseenkin surullista lukea näitä sieluttomia kolumneja, joista sisältö uupuu täysin.
Vierailija kirjoitti:
Kyseessä ei ilmeisesti hänelläkään kovin pahat allergiat, kun sanoo pysyttelevänsä hiljaa asiasta ja kärsivänsä seuraukset kotona... kun ei kehtaa kertoa pöytäseurueelle sipuliallergiasta!?
En tiedä miksi käytin taas aikaani lukemalla tällaista sontaa.
Nimenomaan! En tunne yhtään allergista, joka on hengenvaarallisesti allerginen ja toivoisi, ettei kukaan kuule hänen allegioitaan. Jos joutuu oikeasti pelkäämään, ei jaksais kirjoittaa tuollaista paskaa
Vierailija kirjoitti:
No, onneksi kommentoijat ovat olleet ajan tasalla ja täysin perustellen valistaneet kolumnistia, että on tämän etujen mukaista viestiä annoksesta selkeästi. On jokseenkin surullista lukea näitä sieluttomia kolumneja, joista sisältö uupuu täysin.
Tuossa lukee "Kirjoittaja on Helsingin Sanomien muutosjohtaja". Toivottavasti palautteen perusteella osaa vaatia kolumneihin laatua.
”Kirjoittaja on Helsingin Sanomien MUUTOSJOHTAJA”
Versaalit minun. Anteeksi, saako sanoa että huutista!
No ei vaan tällä kertaa sattunut olee mitään muuta mielen päällä, josta vetää uhrimantrat. Sallittakoon tämä hänelle. Jostain hänenkin täytyy (pähkinätön ja sipuliton ja maidoton) leipänsä saada pöytään.
Merkillistä vöyhötystä.Ei pari vuosikymmentä sitten ollut näitä kuvitelma allergioita joka toisella.
Kun meni Torkkolan leipomokahvilaan asioimaan , ei kukaan kysynyt gluteenitonta leipää tai laktoosittomia kakkuja.
Pahin tuo kauramaito mikä maksaa marjoja valmistaa ja on aivan tarpeeton.
Mikä teitä tekopyhät allergikot vaivaa?
Oli kyllä taas niin valivalivali kirjoitus. Itse tilaan gluteenitonta (keliakia). Olen todella iloinen aina kun tarjoilija oma-aloitteisesti vielä annosta tuodessa kertoo että annos tosiaan on gluteeniton. Jos tätä ei tarjoilija sano on epämukava olo koska annosta katsomalla ei useinkaan voi sanoa onko se nyt gluteeniton vaiko ei. Joudunkin näissä tapauksissa itse vielä varmistamaan että "olihan tää se gluteeniton". Useinmiten oli, aina kuitenkaan ei. Joten mielummin tarkistan. Ja vielä mielummin kuulen tarjoilijan oma-aloitteisesti kertovan sen, sillä koen sen hyvänä palveluna ja minusta välittämisenä.
Taitaa hesarin kirjoittajalla olla itse vähän oman ruokavalionsa kanssa ongelmaa sen hyväksymisessä jos noin asia hävettää.
Voin niin kuvitella seuraavan tuolle tarjoilevan tuskan....
Vierailija kirjoitti:
No, onneksi kommentoijat ovat olleet ajan tasalla ja täysin perustellen valistaneet kolumnistia, että on tämän etujen mukaista viestiä annoksesta selkeästi. On jokseenkin surullista lukea näitä sieluttomia kolumneja, joista sisältö uupuu täysin.
No kyllä tuosta kirjoituksesta se ydin pointti selvisi.
En minäkään haluaisi, että tarjoilija kuuluttaisi kaikkien kuullen, mitä annoksesta on jätetty pois.
Sillä onhan ne allergiatkin tarkkaan ottaen tervyeustietoja.
Miksi kaikkien pitäisi tietää se, että olen maitoallergikko tai vastaava.
Ne jotka ovat täysin itse terveitä, eivät käsitä, mitä sellaisen ruuan syöminen tarkoittaa, jolle on todella allerginen.
Joidenkin mielestä tuo on pelkkää muka erikoisuuden tavoittelua, tai muuta vastaava.
Mutta sille itselle ihmisella se on tosi pirullinen asia. Kun nousee hirvittäviä näppylöitä naamaan, tai vatsa menee totilaallisesti sekaisin ja oksennuttaa ja mitä se allergisuus sitten milloinkin voi aiheuttaa.
Tuossa tilanteessa voisi kysyä tilauksen yhteydessä onko nimi Anna tai vastaava ja kun tarjoilee, sanoa vaan että Annan tilaus tässä. Selittäkööt sitten se heposti loukkaantuva Anna , mistä on kysymys.
Käyttäjä2108 kirjoitti:
Merkillistä vöyhötystä.Ei pari vuosikymmentä sitten ollut näitä kuvitelma allergioita joka toisella.
Kun meni Torkkolan leipomokahvilaan asioimaan , ei kukaan kysynyt gluteenitonta leipää tai laktoosittomia kakkuja.
Pahin tuo kauramaito mikä maksaa marjoja valmistaa ja on aivan tarpeeton.
Mikä teitä tekopyhät allergikot vaivaa?
Kaikki on suhteellista ja tieto lisää tuskaa. Isoäidin iho-oireet eivät aikanaan herättäneet toimia, mutta jälkikäteen vahva epäillys että allergia ja/tai psoriasis hänellä oli.
Katsokaas tuon Sonian ammattia. ”Muutosjohtaja”.
Voiko enää turhempaa ihmistä maailmassa olla. Sanomalla vissiin kymmeniä tuollaisia vihaisia nuoria naisjohtajia puoluekirjalla rekrytoituna.
Sinne ravintolaan päästäkseenkin on kuitenkin pitänyt paljastella terveystietojaan ja henkilötietonsakin ovella...
Vierailija kirjoitti:
Katsokaas tuon Sonian ammattia. ”Muutosjohtaja”.
Voiko enää turhempaa ihmistä maailmassa olla. Sanomalla vissiin kymmeniä tuollaisia vihaisia nuoria naisjohtajia puoluekirjalla rekrytoituna.
Toivottavasti muutosjohtaja hoitaisi Hesarin konkurssiin.
Vaikka periaatteessa ihan kaikelle voi olla allerginen, niin en tiedä ketään, jolle olisi lääketieteellisin menetelmin todettu sipuliallergia. Sipuliallergikkoina esiintyviä henkilöitä sen sijaan on yllättävän paljon.
Siis eikä. Jo on ongelmat! Mitä hem...?!
Jos nyt ohitan jutun (jonka kyllä luin) ja keskityn otsikkoon.
Miksi allergikko/intolerantikko olisi automaattisesti jotenkin oikeutetumpi ruokavalioonsa, kuin henkilö joka haluaa syödä samoin vaikkei hänellä terveydellisiä rajoitteita olekaan? Saman verran kumpikin annoksestaan maksavat.
Jos ongelma on ravintolan mielestä "turha vaivannäkö ja kasvaneet kulut" voi nostaa annoshintaa, tai ilmoittaa että annokset mitä listalta löytyy tarjotaan sellaisina kun ne listalla kuvaillaan.
Jos kyseessä on yleinen hyihyttely nirsoja kohtaan, herätkää jo helvetissä. Nyt on 2022, ei pula-aika.
Sekasyöjä, ei allergioita
Nii, tuotahan varmaan tapahtuu nimenomaan ravintoloissa / tapauksissa, joissa tilaukseen laitetaan vain pöytä, johon se on menossa, ei sitä, millä paikalla pöydässä kukin istuu. Ja tilauksen voi tuoda pöytään eri henkilö kuin se, joka tilauksen otti vastaan, jolloin tarjoilijan on pakko varmistaa, kenelle se soijaton/munaton/kalaton/maidoton/sipuliton/porkkanaton/gluteeniton/tms annos oli menossa.