Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Mitä kasvissyöjä-lapsiperheessä syödään?

Porkkanamureke
11.01.2022 |

Haluan lopettaa perheessämme lihansyönnin asteittain, mutta kaipaisin neuvoja ja ideoita, mitä tilalle. Nyt olemme jättäneet punaisen lihan pois, seuraavaksi lähtee kana ja aikanaan kala. Maitotuotteita meillä ei nytkään juustoa lukuunottamatta mene paljon, enkä halua sen osuutta kasvattaa. Kananmunaakaan ei juuri ollenkaan. Ne saavat kuitenkin pysyä ruokavaliossa, joten lakto-ovo-vegetaristinen tähtäimessä, kuitenkaan painottamatta tuota lakto-ovoa liikaa.

En pidä ajatuksesta, että höttöhiilarien ja tärkkelyksen määrä nousisi, joten peruna- & riisipohjainenkaan ruoka ei houkuttele. Lisäksi haastetta vaikeuttaa se, että olemme suuri 9-hengen uusperhe (emme se jättitukiperhe :D ). Ruoan valmistaminen vie paljon enemmän aikaa kuin normaalikokoiselle perheelle, sekä kalliimmat raaka-aineet jää kaupan hyllyyn, jos aterian kokonaishinta nousee naurettavaksi.

Kaipaisin ideoita sellaiseen perusruokailuun, johon kasvissyönti voi perustua - ilman että mennään vain sillä, että korvataan se kansallisruoka jauheliha soijarouheella. Mitä on helpohko ja edullista tarjota ruokavalion perustana ilman, että siihen kyllästyy ja lapset (teinit) ovat heti jonkin puutostaudin kourissa? Missä parhaat reseptit?

Kommentit (20)

Vierailija
1/20 |
11.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Chocochilin blogista kannattaa kurkata!

Lapsiperheessä uppoaa helposti erilaiset pyörykät, joita voi tehdä esim linsseistä, pavuista, kasviksista... Eri sekoituksella. Tai välillä muotoilla niitä pihveiksi, pötköiksi... Tofusta saa tehtyä myös "kalapuikkoja".

Kannattaa käydä rohkeasti myös kaupan vegekylmähyllyllä, etenkin K-kaupoissa on tosi hyvä valikoima. Pakastealtaasta löytyy kans vaikka mitä. Rohkeasti kokeilemaan!

Vinkki "kaikki korvataan soijarouheella" on ehkä klisee, mutta sillä pääsee yllättävän pitkälle. Makaronilaatikkoa, lasagnea, "jauhelihakastiketta", "lihapullia", jauhelihaperunalaatikkoa... Melkein kaikkia arjen perusruokia pystyy tekemään soijarouheella!

Vierailija
2/20 |
11.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Eikös Chocochili kirjoittanut jonkun lapsiperheen kasviskeittokirjan tmv. Varmaan muutkin on sellaisia kirjoittaneet, kannattaa käydä kirjastosta katsomassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/20 |
11.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Chocochili ei kyllä oo mikään lapsiperheen ruokablogi, en nyt sitä ekana suosittelisi vaikka siellä hyviä reseptejä onkin

Vierailija
4/20 |
11.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kannattaa kokeilla Vegaanihaastetta vaikkei täysin vegaaniksi meinaisikaan. Saa paljon tietoa ja reseptejä.

Vierailija
5/20 |
11.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vinkki "kaikki korvataan soijarouheella" on ehkä klisee, mutta sillä pääsee yllättävän pitkälle. Makaronilaatikkoa, lasagnea, "jauhelihakastiketta", "lihapullia", jauhelihaperunalaatikkoa... Melkein kaikkia arjen perusruokia pystyy tekemään soijarouheella!

Soijarouheen voi halutessaan korvata linsseillä ja pavuilla, jos se reseptiin sopii (usein sopii).

Vierailija
6/20 |
11.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Nyhtökaura, härkäpapu, quorn.. näillä voi tehdä kaikkia ns. perusruokia ja on hyviä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/20 |
11.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tehty mm. tortilloja kastikkeessa erilaisia kasviksia ja papuja tuomaan proteiinia. Tehnyt tofua käyttäen erilaisia wokkeja. Pastakastikkeessa käyttänyt soijarouhetta. Sosekeitossa käyttänyt linssejä. Hamppareita tehnyt erilaisilla kasvispihveillä. 

Lopulta kanssa olen muistanut, ettei vähentääkseen tarvitse lopettaa lihansyöntiä kokonaan. Lopputulos onkin, että viikossa voi mennä nauta, possua, kanaa, kalaa, kasvista tai vegaaniateriaa.  

Vierailija
8/20 |
11.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Chocochili ei kyllä oo mikään lapsiperheen ruokablogi, en nyt sitä ekana suosittelisi vaikka siellä hyviä reseptejä onkin

No tota sen lapsiperheen vegaanikeittokirjaa nyt kannattaa kuitenkin vilkaista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/20 |
11.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Halloumistroganoff on hyvää.

Vierailija
10/20 |
11.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Suosittelen että opiskelet ensin asiaa kunnolla. Ei kannata vaan jättää lihaa ja maitotuotteita pois ilman että tietää mitä tekee kun kyseessä on lapset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/20 |
11.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Lidlin feikkijauhiksella saa tosi hyvät hampurilaiset ja tortillat paputäytteellä

Vierailija
12/20 |
11.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Opettele tekemään itse seitania, ellei perheessä ole gluteenittomia. Siitä saa ihan mitä vaan, eikä pieretä kuten soija ja pavut (toki niitäkin pitää käyttää). Makukin on parempi, ja itse voi maustaa miten lystää. Protskua mahtavasti. Valmistuotteet on hyviä, mutta pirun kalliita. Itse tekemällä säästää rutkasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
14/20 |
11.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

oletko kysynyt kahdeksalta muulta että haluavatko kasvissyöjiksi?

Juu kyllä meillä demokratia pelaa, kiitos huolenpidosta :D 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/20 |
11.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Opettele tekemään itse seitania, ellei perheessä ole gluteenittomia. Siitä saa ihan mitä vaan, eikä pieretä kuten soija ja pavut (toki niitäkin pitää käyttää). Makukin on parempi, ja itse voi maustaa miten lystää. Protskua mahtavasti. Valmistuotteet on hyviä, mutta pirun kalliita. Itse tekemällä säästää rutkasti.

No sepä se, olen itse gluteeniton. Mut ei mun ole pakko syödä aina samaa kuin muutkin, voin syödä itse sitä mitä kaapista löytyy, jos teen jotain sellaista mikä ei itselleni sovi. Mut kokkausta se vähän hankaloitta, kun ei pysty maistelemaan / tarkistamaan makua kokkauksen aikana.

Vierailija
16/20 |
11.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Täällä ei vegaaneja olla, mutta kasvisruokia syödään usein. Lisäksi kalaa, kananmunia ja maitotuotteita (ei muita lihoja).

Itse karsastan soijaa, kun siitä erilaisia tutkimustuloksia terveellisyydestä. Samoin kaupan valmisvegetuotteita, härkiksiä, nyhtökauroja yms. kun niin paljon lisäaineita niissä, joten terveellisyys kaukana. Oma mielipiteeni vain siis tämä, muut saa olla toista mieltä.

Kasvisruokia kun syödään, niin hyödynnetään sitten herneitä, papuja, linssejä, pähkinöitä ja tietenkin muita erilaisia kasviksia (parsakaali, pinaatti, kurkku, tomaatti jne…)

Meillä lapset syöneet aina paljon kasvisruokia, joten menevät helposti sellaisenaan tai papukeittona, hernekeittona, chili sin carnena, ”jauheliha-” eli linssikastikkeena jne.. Lemppari on varmaan ihan vaan uunibataatit ja lisänä papuja sekä salaattia. Ei mitään sen ihmeellisempää, niin herkullista ja simppeliä.

Vierailija
17/20 |
11.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Useat vegaaniset teollisesti valmistetut elintarvikkeet on paljon huonompi vaihtoehto etenkin lapsiperheissä. Katsotaanpa vaikka suositun kaurakerman koostumusta:

Vesi, kokonaan kovetettu kasviöljy (kookos- ja rapsi), maltodekstriini, sokeri, emulgointiaineet (E472e, E435), stabilointiaineet (E464, ksantaanikumi), happamuudensäätöaine (kaliumhydroksidi), suola, aromi, väri (karotenoidit).

Ja älkää tulko lässyttämään että eihän kaurakermaa syödä jatkuvasti litrakaupalla. Pointti on se, että tämä sama linja jatkuu myös monessa muussa elintarvikkeessa.

Vierailija
18/20 |
11.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Suosittelen että opiskelet ensin asiaa kunnolla. Ei kannata vaan jättää lihaa ja maitotuotteita pois ilman että tietää mitä tekee kun kyseessä on lapset.

Nuorin on pian 12v, jotei ei ihan pikkulapsista ole kyse. Kasviksista, mikro- ja makroravinteista, rasvoista, vitamiineista ym. tiedän aika paljonkin, kuin myös terveydestä ja ravitsemuksesta ihan yleisesti. Ne ruokalajit ja kokkaaminen vaan tuottavat päänvaivaa, kun kärsin mielikuvituksen puutteesta, eikä vegekokkaus ole selkärangassa niinkuin lihansyöjäkokkaus on.. Vaikka ravitsemuspuoli oiskin kunnossa, niin ois kiva myös tehdä hyvän makuista ruokaa.. Siihen auttaa kysellä muilta, että mitäs muut syö :)

Vierailija
19/20 |
11.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Useat vegaaniset teollisesti valmistetut elintarvikkeet on paljon huonompi vaihtoehto etenkin lapsiperheissä. Katsotaanpa vaikka suositun kaurakerman koostumusta:

Vesi, kokonaan kovetettu kasviöljy (kookos- ja rapsi), maltodekstriini, sokeri, emulgointiaineet (E472e, E435), stabilointiaineet (E464, ksantaanikumi), happamuudensäätöaine (kaliumhydroksidi), suola, aromi, väri (karotenoidit).

Ja älkää tulko lässyttämään että eihän kaurakermaa syödä jatkuvasti litrakaupalla. Pointti on se, että tämä sama linja jatkuu myös monessa muussa elintarvikkeessa.

Joo, tämä on tiedossa. Vegaaninen juusto on semmoista ainetta, että ihmettelen sen kelvollisuutta ihmisravinnoksi :D Tarkoitus pyrkiä samalla myös mahdollisimman vähän prosessoituun ruokaan ja puhtaisiin raaka-aineisiin.

Vierailija
20/20 |
11.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meillä on perusruokina paljon curryja ja wokkeja tuoreista kasviksista tehtynä, ei pakasteista. Tänään on esim kukkakaalicurrya. Linssejä ja sieniä tulee käytettyä paljon proteiinin lähteinä, varsinkin itse syksyllä kerättyjä ja eri tavoin säilöttyjä sieniä. Smoothieita syödään aamiaisella ja välipaloina, ne on oman pihan satoa joten ei tule kalliiksi.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: viisi neljä kahdeksan