Teetkö voileipäkakun paahtoleipäsiivuista vai pitkittäin viipaloidusta vuokaleivästä?
Oletko kokeillut kumpaakin? Kummasta tuli parempaa?
Jos teet vuokaleipään, ostatko valmiiksi pitkittäin viipaloidun leivän (sellaisia kuulemma myydään) vai ostatko kokonaisen vuokaleivän ja viipaloit itse? Vai leivotko itse?
Voiko saaristolaisleivästä tehdä voileipäkakun? Rakastan saaristolaisleipää!
Tykkäätkö enemmän tummasta vai vaaleasta leivästä voileipäkakkuun? Millaisilla täytteillä?
Kommentit (8)
Paahtoleivästä. Valitsen jonkun vähän täysjyväisemmän, ettei mene ihan mössöksi. Vuokaleivistä tein joskus, mutta niissä voi olla taas sitten tosi tiivis koostumus. En jaksaisi leipoa itse, koska siinä makujen kakofoniassa menisi vaiva hukkaan, ei kuitenkaan maistuisi erityisesti. Paahtoleipää saa joka kaupasta halvalla, ei kannata alkaa metsästää mitään "oikeita" voileipäkakkuleipiä. Tosi kehuttuja kakkuja on aina tullut.
Vuokaleivästä. Olen kokeillut myös paahtoleivästä tehtynä mutta siitä tulee mielestäni liian mössöä. Jos vain saan pitkittäin viipaloitua vuokaleipää, niin käytän sitä. Yleensä ennakkoon tilaamalla saa.
Yleensä käytän kauraleipää mutta joskus laitan joka toisen tummasta leivästä. Saaristolaisleipä sopii erinomaisesti esimerkiksi kalakakkuun ja miksei muuhunkin.
Vierailija kirjoitti:
Paahtoleivästä. Valitsen jonkun vähän täysjyväisemmän, ettei mene ihan mössöksi. Vuokaleivistä tein joskus, mutta niissä voi olla taas sitten tosi tiivis koostumus. En jaksaisi leipoa itse, koska siinä makujen kakofoniassa menisi vaiva hukkaan, ei kuitenkaan maistuisi erityisesti. Paahtoleipää saa joka kaupasta halvalla, ei kannata alkaa metsästää mitään "oikeita" voileipäkakkuleipiä. Tosi kehuttuja kakkuja on aina tullut.
Mutta entä jos haluaa tummasta leivästä tehdyn voileipäkakun? Esim. savulohitäytteiseen sopii tumma leipä? Voiko niistä tavallisista kaupan ruisvuokaleipäviipaleistä, siis niistä tummista ohuista viipaleista, tehdä vl-kakun samalla tavalla kuin paahtoleipäviipaleista?
Ap
Saaristolaisleipää saa myös gluteenittomana, siitä ainakin tulee hyvä voileipäkakku. Paahtoleipäkakku on usein liian pehmeää, siitä puuttuu purutuntuma.
Teen aina paahtoleivästä (käytän sitä Pågen vai mikä se nyt on, sellainen jättipitkä paahtoleipä, missä isot viipaleet). Käytän kakkuun myös tummaa leipää, siihen yleensä juuri niitä ruisvuokaviipaleita. Yleensä laitan aikalailla puolet ja puolet, sillä pelkästä tummasta leivästä tulisi mielestäni ihan liian kova ja kuivakka, ja vaaleasta liian mauton ja höttö. Vuokaleipää en ole käyttänyt, sillä teen aina paljon suurempia voileipäkakkuja, niin joutuisin joka tapauksessa käyttämään useita viipaleita kerrokseen.
Molempia olen kokeillut, paahtoleipä on minusta helpompaa työstää. Saaristolaisleväistä en ole kokeillut, mutta äkkiseltään kuvittelisin sen olen liian murenevaa voileipäkakkuun. Täytteitä voi olla vaikka mitä, vaikka ihan vaan maustettua tuorejuustoa, Kerran tein salsasta täyteen, ei sekään huono ollut, tomaatin neste piti vaan valuttaa pois aika huolella ensin. Oma suosikki on skagen rörä- tyyppinen täyte.
Leikkuutavalla ei ole väliä, mutta sekaleipää ja ruisleipää vuorokerroksiin.
Vastauksia?