Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Kuinka tehdään itse lihalle tai broilerille marinadi?

Vierailija
25.08.2009 |

Otsikossa kysymys, joka minua on vaivannut monesti, kun jotkut ihmiset kauhistelevat valmiiksi marinoituja tuotteita tai on nyt tämä lihakeskustelu, jossa oli vanhoja lihoja marinoitu vanhuus piiloon. Luotan kyllä valmiiksi marinoituihin tuotteisiin, mutta haluaisin oppia tekemään itsekin, koska hunajamarinoitu maistuu aina samalle ja niitä vaihtoehtoja on loppujen lopuksi aika vähän. Eli kertokaa kuinka marinadi tehdään ja miten se marinointi tapahtuu ja kauanko annetaan olla marinadissa?

Kommentit (17)

Vierailija
1/17 |
25.08.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Laitat vaikka öljyä, yrttejä, pippuria tai muita mausteita mistä tykkäät, balsamicoa, valkosipulia, hunajaa, sitruunamehua jne. Kokeilet erilaisia yhdistelmiä. Sekoittelet lihapalat mausteliemeen ja annat olla, esim. tunnin tai vaikka pari. Voit myös laittaa mausteliemen muovipussiin ja lihat sekaan.

Vierailija
2/17 |
25.08.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

usein niissä on pohjana joko öljyä ja vähän etikkaa tai viiniä tai hunajaa. SIihen sitten sekoitetaan niitä mausteita, mitä halutaan käyttää: mauste- ja mustapippuria, suolaa ja reippaasti niitä yrttejä, jotka makuun sopivat.



Tätä sitten hierotaan siihen marinoitavaan lihaan tai kalaan tai vihanneksiin ja annetaan seistä vähän aika kylmässä. Käytettäessä ylimääräiset pyyhitään pois.



Se, kuinka kauan annetaan seistä, riippuu marinoinnin tarkoituksesta ja siitä, mitä marinoidaan. Jos halutaan vain vähän makua, riittää puolikin tuntia. Jos halutaan mureuttaa sitekää naudan- tai lampaanlihaa (ja tähän tarvitaan joko reippaasti etikkaa tai viinimarinadi) on marinointia hyvä jatkaa yön yli tai vaikka vielä toinenkin päivä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/17 |
25.08.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei mitään tee-se-itse-sotkuja. Vaikka joku Gordon Rsmseyn marinadiohje kanalle, kiitos.

-ei ap, mutta kiinnostaa kans

Vierailija
4/17 |
25.08.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

jotain hapanta, ja mausteita, hapoksi käy esim etikat tai sitruunamehu.

Vierailija
5/17 |
25.08.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

2 ruokalusikallista soijakastiketta

1 ruokalusikallinen chilikastiketta

1 ruokalusikallinen öljyä

1 valkosipulinkynsi



Tämä siis 400 grammalle naudan lihasuikaleita. Annan maustua vähintään tunnin. Yleensä valmistelen edellisenä iltana, joten liha marinoituu yön yli. Ja eihän tuota marinadia pyyhitä pois ennen kypsentämistä, vaan liha kypsennetään sen kanssa. Pannulle ei tarvitse laittaa öljyä, kun sitä on jo marinadissa.

Vierailija
6/17 |
25.08.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

että marinoin itse lihan että ruoassa olisi vähemmän suolaa. Valmiiksi marinoitu liha on todella suolaista. Mikäpä sen halvempi ainesosa kuin suola?



Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/17 |
25.08.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

soijakastikkeessa ja chilikastikkeessa nimittäin, jos käytän valmiita.



Mä teen usein niin, että pilkon rosmariinia vanhentuneeseen punaviininjämään ja lisään pikkuisen öljyä ja suolaa ja mustapippuria. TUlee hyvää just naudalle ja lampaalle, mutta sori kun en osaa antaa tarkempia määriä. Nää tulee aina vähän siitä, miten paljon sattuu olemaan viiniä, rosmariinia ja sitä lihaa.

Vierailija
8/17 |
25.08.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

MARINADIT





Porsaanlihalle (500-700g sisäfilettä)



1tl suolaa

1/2tl mustapippuria

1rkl sinappia

1rkl soijakastiketta

1rkl hunajaa

1rkl öljyä

1rkl tuoretta tai 1tl kuivattua rosmariinia







1 dl öljyä

2 rkl soijaa

Suolaa lisätään sen mukaan, miten iso liha on

2 rkl balsamiviinietikkaa

2 rkl fariinisokeria

Murskattu laakerinlehti

Ripaus inkivääriä









Lohelle (600-800g lohifile)



4rkl soijaa

3rkl appelsiinimarmeladia

1rkl sitruunamehua

3rkl rypsiöljyä

1tl sambal oelek-mausteseosta

(suolaa)



Broilerille (400g)



2rkl sitruunamehua

3rkl oliivi- tai rypsiöljyä

1rkl hunajaa

1tl dijonsinappia

1tl suolaa

1/2tl mustapippuria

(timjamia, salviaa tai rosmariinia)



Naudanlihalle (500g)



2rkl soijakastiketta

2rkl öljyä

1rkl balsamicoa

2 valkosipulin kynttä ohuina viipaleina

1tl kuivattua tai 1rkl tuoretta timjamia

1/2 tl mustapippuria







Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/17 |
25.08.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kiitos vinkeistä edellisille ja tuosta täsmällisestä ohjeesta kuutoselle. Jos lisää löytyy ohjeita, niin mielelläni otan vastaan. Olen vähän käytännön käsipuoli näissä lihahommissa, vielä enemmän kalan kanssa olen hukassa. Valmismarinoitua on ollut helppo ostaa ja heittää pannulle, mutta rupesi kiinnostamaan, kun huomasin miten moni ihminen ei osta ikinä valmismarinoituja vaan marinoi tai maustaa aina itse. Voiko lihan tai kalan vaan maustaa naturellista hyvänmakuiseksi ilman marinointia? Jos joku tekee näin, niin mielellään siihenkin vinkkiä kuulisin?

Vierailija
10/17 |
25.08.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Marinadin aineet vain sekoitetaan keskenään. Lihan annetaan olla marinadissa vähintään pari tuntia tai esim. yön yli. Jos pidät vain pari tuntia, niin sitten huoneenlämmössä, muuten jääkaapissa. Kääntele lihaa välillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/17 |
25.08.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

1 dl öljyä

0,5dl soijakastiketta (vähäsuolaista)

0,5dl balsamicoa



on siis pohja. sekaan tuoreita yrttejä (timjami, basilika, rakuuna) ja mausteita (rouhittu mustapippuri, paprikajauhe..) riippuen siitä mikä liha ja mitä haluaa.

Itse käytän monesti lihasta riippumatta juurikin mustapippuria ja timjamia, mutta kokeiltu on myös hunajaa lisänä, tabascoa, worchestershirekastiketta.. yön yli kana, naudalle riittää muutamakin tunti.

Vierailija
12/17 |
25.08.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

monta hyvää ohjetta.



Talteen kopioimaan...



Ap ja 10

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/17 |
25.08.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

vaan hieron pintaan öljyä, suolaa, pippuria, mausteita.



Myöskään lihasuikaleita ym. en koskaan marinoi, vaan maustan ripottelemalla päälle suolaa, mustapippuria, paprikaa, chiliä tai mitä milloinkin.

Vierailija
14/17 |
25.08.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vaan maustan esim. broilerisuikaleet tai -pihvit ihan paistaessa vain. Ripottelen päälle Herbamarea ja mustapippuria, tai sit välillä jotain mausteseosta (niitä valmiita myllystä vaikka). Monesti tykkään myös käyttää currytahnaa broilerin maustamiseen, niitä on varmasti monenlaisia. Itse käytän Rajah-merkkisiä, löytyypi ihan marketeista. Lisään tahnan vain pannulle paistamisen keskellä ja maku tarttuu aivan hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/17 |
25.08.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

siinä mun chilikastikkeessa ei ole suolaa, mutta soijakastikkeessa toki on. Vähemmän itse tekemällä kuitenkin marinadissa on suolaa, kuin kaupan valmiissa. Sen kyllä huomaa jo mausta.

Vierailija
16/17 |
25.08.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

joten tuolla parin tunnin marinoimisella ei ole mitään eroa siihen, että vain maustaa lihan marinadissa, ja paistaa saman tien, eli niinkin voi tehdä halutessaan. Muuten marinointia se vuorokausi.

Marinadin aineet vain sekoitetaan keskenään. Lihan annetaan olla marinadissa vähintään pari tuntia tai esim. yön yli. Jos pidät vain pari tuntia, niin sitten huoneenlämmössä, muuten jääkaapissa. Kääntele lihaa välillä.

Vierailija
17/17 |
06.11.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

Pyh